Το SONY Access controller για το PS5 απευθύνεται σε άτομα με κινητικές δυσκολίες

10 μήνες πριν
SONY Access controller

Τον περασμένο Ιανουάριο στη CES 2023, η SONY ανακοίνωνε ένα νέο χειριστήριο προσβασιμότητας για το PlayStation 5 με την προσωρινή ονομασία Project Leonardo. 

Αυτή την εβδομάδα, η Ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε περισσότερες πληροφορίες γύρω από το νέο χειριστήριο μεταξύ των οποίων και την επίσημη ονομασία του, Access. Το προσαρμόσιμο χειριστήριο έχει σχεδιαστεί για gamers με αναπηρίες και γενικότερα με κινητικές δυσκολίες, και περιλαμβάνει εναλλάξιμα κουμπιά και καλύμματα μοχλών για να προσαρμόζεται σε διάφορες ανάγκες. Η SONY έχει επίσης ενσωματώσει στο PS5 ένα Access controller UI που προσφέρει έλεγχο της αντιστοίχισης των κουμπιών και των προφίλ, καθώς και μια ειδική επιλογή εικονικού χειριστηρίου.

Σύμφωνα με τον Hideaki Nishino, αντιπρόεδρο της SONY Interactive Entertainment, οι gamers μπορούν να επιλέξουν τον προτιμώμενο προσανατολισμό για το Access στην κονσόλα PS5, να αντιστοιχίσουν διαφορετικές εισόδους σε διάφορα κουμπιά, να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν κουμπιά ή ακόμη και να αντιστοιχίσουν δύο διαφορετικές εισόδους στο ίδιο κουμπί.

Η προσαρμογή αυτή περιλαμβάνει προφίλ για διαφορετικά παιχνίδια και τη δυνατότητα χρήσης έως και δύο χειριστηρίων Access και ενός χειριστηρίου DualSense μαζί ως εικονικό χειριστήριο. Το εικονικό χειριστήριο βοηθά στο συνδυασμό συσκευών ή ακόμη και στη δυνατότητα συνεργατικού παιχνιδιού με άλλα άτομα. Η SONY δημιούργησε επίσης μια λειτουργία εναλλαγής που λειτουργεί όπως το πλήκτρο caps lock ενός πληκτρολογίου για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση ενός κουμπιού χωρίς οι παίκτες να χρειάζεται να το κρατούν πατημένο.

Ενώ η SONY ανακοίνωσε το όνομα του νέου χειριστηρίου και ορισμένες πρόσθετες λεπτομέρειες (στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Προσβασιμότητα), περιμένουμε ακόμη πληροφορίες σχετικά με την τιμή και την ημερομηνία κυκλοφορίας. «Θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε σχετικά με το χειριστήριο Access για το PS5, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων λεπτομερειών για το προϊόν και την κυκλοφορία, τους επόμενους μήνες», λέει ο Nishino.

«Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα, είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε νέες λεπτομέρειες σχετικά με το Χειριστήριο Προσβασιμότητας για το PS5». 

Το Access controller έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία χειριστηρίων για κονσόλες και υπολογιστές, τα οποία απευθύνονται σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει κάνει και η MICROSOFT με το Adaptive Controller, του οποίου η κυκλοφορία έχει συνοδευτεί με διθυραμβικά σχόλια.