3+1 gadgets για να βάλεις στη ζωή σου το smart cooking (και την υγιεινή διατροφή)

8 μήνες πριν
2 people cooking in kitchen

Η σχέση καλοκαιριού και διατροφής είναι… ιδιαίτερη. Οι έξοδοι στην παραλία, βλέπεις, αρκούν για να κάνουν τους περισσότερους να δώσουν έστω και την ύστατη ώρα την απαραίτητη προσοχή στη δίαιτά τους, έστω κι αν ιδανικά αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δε βαριέσαι όμως, κάθε αφορμή για να υιοθετήσει κανείς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι καλή. Όταν μάλιστα οι όποιες προσπάθειές του μπορούν να βρουν αρωγό την τεχνολογία κάνοντας την καθημερινότητά του ευκολότερη, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα. Αν αναζητάς κι εσύ λοιπόν τρόπους να ενισχύσεις το ευ ζην σου, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι εδώ για ‘σένα και σου έχει ένα καρέ προτάσεων gadgets που δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητες. Έλα να δούμε πώς μπορείς να ενισχύσεις τον smart εξοπλισμό της κουζίνας σου και μέσω αυτού την ποιότητα της ζωής σου!

Έξυπνος βραστήρας

Είναι μεσημέρι. Είσαι αραχτός στον καναπέ, χαζεύοντας το αγαπημένο σου περιεχόμενο στην τηλεόραση. Το βραδάκι πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και αν θυμάσαι, σήμερα περιμένεις την παρέα για να της κάνεις το τραπέζι. Πίτσα ή μακαρονάδα; Ό,τι κι αν έχεις επιλέξει να ετοιμάσεις για να καταπλήξεις τους φίλους σου, θα χρειαστεί κατ’ αρχάς μία κάποια προετοιμασία η οποία έχει έναν κοινό παρονομαστή: είτε βράσεις ζυμαρικά, είτε ετοιμάσεις ζύμη για πίτσα, θα χρειαστείς νερό, ζεστό ή χλιαρό. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, καθ’ όπως λένε, γι’ αυτό καλό θα ήταν να ξεμπερδέψεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εν λόγω βήμα και δεν υπάρχει καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να το κάνεις από έναν έξυπνο βραστήρα.

Επί της ουσίας μιλάμε για έναν βραστήρα ο οποίος έχει όμως ενισχυμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας, προκειμένου να τον συνδέσεις στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi σου και να τον ελέγξεις μέσω του smartphone ή του tablet σου. Όσο εσύ παραμένεις στον καναπέ που λέγαμε, μπορείς να επιλέξεις επιθυμητή θερμοκρασία και συγκεκριμένο timing, έτσι ώστε το νερό να είναι έτοιμο, όπως και όταν το θες. Πολλοί έξυπνοι βραστήρες είναι συμβατοί με οικιακούς βοηθούς (βλ. Amazon Alexa, Google Assistant) για ακόμα πιο εύκολη χρήση ενώ για ‘σένα που… περιμένεις να τελειώσει η σκηνή πριν σηκωθείς να πας προς την κουζίνα, η λειτουργία «Keep Warm» θα αναλάβει να διατηρήσει το νερό στη θερμοκρασία που θες παρά την αναβλητικότητά σου! Δες προτάσεις όπως ο NEDIS Smart Glass Kettle Wi-Fi και θα καταλάβεις. Ο συγκεκριμένος smart βραστήρας της NEDIS χωράει 1,7 λίτρα, συνδέεται με το Wi-Fi σου ενώ υποστηρίζει φωνητικές εντολές μέσω Amazon Alexa και Google Home. Επιπλέον σου δίνει τη δυνατότητα να ζεστάνεις το νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία ή να το διατηρήσεις ζεστό και όχι απλά να το βράσεις.

Έξυπνο air fryer

Συνεχίζοντας με τις έξυπνες συσκευές, περνάμε στο smart air fryer το οποίο όπως μπορείς να φανταστείς συνδυάζει τις λειτουργίες ενός τυπικού air fryer με τα προηγμένα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας ενός έξυπνου οικοσυστήματος. Εν αντιθέσει με τον βραστήρα ή άλλες συσκευές για τις οποίες θα διαβάσεις στο παρόν κείμενο, το έξυπνο air fryer προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι ενός συμβατικού μοντέλου κι αυτό δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση χρόνου. Μία τυπική φριτέζα χρειάζεται τον χρόνο της προκειμένου να προετοιμάσει το φαγητό που θα επιλέξεις, κάτι που ναι μεν ισχύει και στην περίπτωση μιας έξυπνης πρότασης με τη διαφορά ότι δεν χρειάζεται καθόλου η προσοχή σου αφού η συσκευή έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει η ίδια τη λειτουργία της!

Ένα έξυπνο air fryer όπως το Mi Smart Air Fryer ή το Smart Air Fryer Pro, αμφότερα της XIAOMI, θα συνδεθεί στο smartphone σου μέσω Wi-Fi ή Bluetooth, επιτρέποντάς σου να έχεις πλήρη εικόνα της κατάστασης του φαγητού απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι στο σπίτι, ό,τι κι αν κάνεις παράλληλα. Θα το χειριστείς με τη δύναμη της φωνής σου, επιλέγοντας συγκεκριμένα προγράμματα λειτουργίας και διαλέγοντας τη συνταγή της αρεσκείας σου, εξασφαλίζοντας υγιεινά μαγειρεμένο φαγητό χωρίς καθόλου κόπο! Συνέχισε με την παρασκευή του γεύματός σου, τις λοιπές δουλειές του σπιτιού ή την παρακολούθηση της αγαπημένης σου σειράς και απλά έχε τον νου σου στις ειδοποιήσεις της συσκευής σου!

Έξυπνο μπλέντερ

«Μα τι παραπάνω μπορεί να κάνει ένα έξυπνο μπλέντερ από ένα όχι και τόσο έξυπνο» θα αναρωτηθεί κανείς και με το δίκιο του σε έναν βαθμό. Κι όμως, ένα τέτοιο μπορεί να απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα στην κουζίνα αφού θα σου επιτρέψει να εστιάσεις στο δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής, αναλαμβάνοντας το ίδιο να κάνει τη… χαμαλοδουλειά. Ένα smart μπλέντερ όπως για παράδειγμα το Smart Blender της XIAOMI προσφέρει δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω συνοδευτικού app, έτσι ώστε να το προγραμματίσεις βάσει των απαιτήσεών σου.

Ορισμένα μοντέλα μάλιστα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και τις ανάγκες της εκάστοτε συνταγής, προκειμένου να προσφέρουν και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Η οθόνη αφής που συναντάται συχνά σε τέτοιες λύσεις κάνει την επιλογή προγράμματος και ταχύτητας ακόμα πιο εύκολες με την πληθώρα αξεσουάρ να ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ευελιξία τους. Για ‘σένα που θες να ξεμπερδεύεις με τα χρησιμοποιημένα σκεύη μια κι έξω ή απλά δε σου αρέσει να πετάς φαγητό, κάποια έξυπνα μπλέντερ είναι εφοδιασμένα και με λειτουργία αυτόματου καθαρισμού, χάρη στην οποία οι επιφάνειές τους επανέρχονται ακόμα πιο εύκολα στη φυσική, λαμπερή τους κατάσταση.

Έξυπνο cooking robot

Για ‘σένα που παίρνεις τη μαγειρική στα σοβαρά και αναζητάς την πλέον επαγγελματική λύση για την κουζίνα σου, το έξυπνο cooking robot είναι κατά πάσα πιθανότητα το gadget που θα αλλάξει -χωρίς υπερβολή- τη ζωή σου. Πρόκειται για μία premium πρόταση που θα αναλάβει να κάνει το μαγείρεμα παιχνίδι, ό,τι κι αν βάλεις κατά νου. Να, πάρε για παράδειγμα το XIAOMI Smart Cooking Robot. Με 35 λειτουργίες και οκτώ ειδικές για συγκεκριμένο τύπο μαγειρέματος, δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει -από ψήσιμο στον ατμό, άλεση και ζύμωμα κιμά, μέχρι δημιουργία χυμού, βράσιμο και τηγάνισμα. Ένα smart cooking robot μπορεί να αναγνωρίσει από συνταγές μέχρι υλικά, είτε ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες μαγειρέματος, είτε σκανάροντας barcodes συσκευασιών, βοηθώντας σε να ολοκληρώσεις βήμα προς βήμα ακόμα και τις πλέον πολύπλοκες συνταγές με ακρίβεια γραμμαρίου! Το Smart Cooking Robot της XIAOMI διαθέτει 3D επαγωγική θέρμανση για ποιοτικότερο μαγείρεμα με λιγότερο καπνό ενώ η μεγάλη 8 ιντσών οθόνη αφής σε βοηθάει να ακολουθείς τα βήματα της συνταγής. Παράλληλα ο ειδικά αναπτυγμένος αλγόριθμος CookingloT χρησιμοποιεί το AI για να υπολογίζει όλες τις παραμέτρους του μαγειρέματος όπως ο χρόνος και η εθρμοκρασία, η ταχύτητα ανακατέματος και άλλα. 

Όπως θα περίμενες κι από μία κουζινομηχανή, ένα έξυπνο cooking robot πλαισιώνεται από πληθώρα αξεσουάρ έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα «θέλω» σου, ό,τι κι αν περιλαμβάνουν αυτά. Εννοείται πως θα συνδεθεί στο οικιακό σου Wi-Fi, κάτι που θα σου δώσει τη δυνατότητα να κρατήσεις ενήμερη τη βάση δεδομένων του με έξτρα συνταγές και λοιπές ανανεώσεις/προσθήκες. Αν μάλιστα επιλέξεις high-end λύση, τότε θα απολαύσεις μεταξύ άλλων και τα πλεονεκτήματα της μηχανικής μάθησης, καθώς αυτή θα προσαρμόσει τη λειτουργία της στις προτιμήσεις σου. 

Εσύ ακόμα να βάλεις τη smart μαγειρική στη ζωή σου;