4+1 έξυπνα tips για να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι

1 έτος πριν
energy consumption label

Οι καιροί είναι δύσκολοι, η ενέργεια κοστίζει και ως συνήθως ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν δει εσχάτως τα χρήματα που καταβάλλουν για το ηλεκτρικό να «εκτοξεύονται», έστω κι αν οι συνήθειές τους έχουν παραμείνει ως είχαν. Ευτυχώς όμως, η τεχνολογία έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό μέσω του κόνσεπτ του smart home και στον ΓΕΡΜΑΝΟ και το G Blog ψάξαμε και βρήκαμε τους αποτελεσματικότερους τρόπους με τους οποίους θα εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι. Έλα να δούμε πώς θα τα καταφέρεις.

Εγκατάστησε έξυπνους θερμοστάτες

Το πρώτο που σου προτείνουμε να κάνεις στον χώρο σου, είναι να εγκαταστήσεις έναν έξυπνο θερμοστάτη. Πρόκειται για μία από τις πρώτες εκφάνσεις του smart home που μάλιστα πια είναι αρκετά προσιτή οικονομικά -τόσο ώστε να αξίζει η επένδυση σε αυτή, αφού η απόσβεση του όποιου κόστους γίνεται μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο έξυπνος θερμοστάτης συνδέεται στο οικιακό σου δίκτυο Wi-Fi, επιτρέποντάς σου να προσαρμόσεις τη θέρμανση του σπιτιού σου, ακόμα κι όταν εσύ βρίσκεσαι εκτός αυτού (μέσω app στο smartphone σου). Ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις, ο θερμοστάτης σου θα έχει και διαφορετικές λειτουργίες, αλλά κατά βάση θα σου δώσει μία ακριβή εικόνα της κατανάλωσής σου, βοηθώντας σε να τη μειώσεις. Θα έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία σε ολόκληρο το σπίτι ή μεμονωμένα δωμάτια, να ζεστάνεις το νερό στον θερμοσίφωνα κ.α. Ο έξυπνος θερμοστάτης προσαρμόζεται με τον καιρό στο lifestyle σου μαθαίνοντας τις συνήθειές σου (π.χ. τις ώρες που είσαι στο σπίτι, τα δωμάτια που βρίσκεσαι περισσότερο κλπ) και βελτιστοποιεί τη λειτουργία του, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν και τις καιρικές συνθήκες. 

Χρησιμοποίησε έξυπνες πρίζες

Δεν ξέρουμε αν το έχεις σκεφτεί ποτέ αλλά πόσο απενεργοποιημένες είναι οι απενεργοποιημένες συσκευές σου; Η «ενέργεια-φάντασμα» αποτελεί πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά, έστω κι αν οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν παντελώς την ύπαρξή της! Πρόκειται για την ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές οι οποίες είναι συνδεδεμένες σε πρίζα έστω κι αν δεν τις χρησιμοποιείς. Πάρε όποια συσκευή θες για παράδειγμα: από πλυντήρια και συσκευές κουζίνας, μέχρι laptops, τηλεοράσεις και κονσόλες. Ακόμα κι όταν είναι απενεργοποιημένες, καταναλώνουν ενέργεια. Μπορεί η ποσότητα αυτής να είναι ισχνή, όμως αν σκεφτείς πόσες τέτοιες συσκευές έχεις οι οποίες βρίσκονται στην πρίζα 365 ημέρες τον χρόνο, τότε το άθροισμα της ενέργειας -και κατ’ επέκταση του κόστους- μόνο ασήμαντο δεν είναι. Για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο, θεωρητικά θα πρέπει να τις βγάζεις εντελώς από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείς, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι σε έναν βαθμό ξεβόλεμα. Τι μπορείς να κάνεις; Να επενδύσεις σε έξυπνες πρίζες: πρόκειται για πρίζες που τοποθετούνται επάνω από αυτές που βρίσκονται στους τοίχους και συνδέονται στο Wi-Fi σου, επιτρέποντάς σου έτσι να τις ενεργοποιείς και να τις απενεργοποιείς προκειμένου να διασφαλίσεις ότι όταν είναι κλειστές… θα είναι κλειστές!

Επένδυσε σε ενεργειακά αποδοτική οικοσκευή…

Ακόμα κι έτσι όμως, η ενέργεια που καταναλώνουν συσκευές όπως η καφετιέρα, το PlayStation 5 και η ηλεκτρική σου οδοντόβουρτσα είναι ασήμαντη μπροστά σε αυτή της οικοσκευής σου. Η κουζίνα, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων και το ψυγείο (με το τελευταίο μάλιστα να λειτουργεί 24/7) είναι σημαντική και παράλληλα «υπεύθυνη» για ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού του ηλεκτρικού σου. Πόσο σίγουρος είσαι για το ενεργειακό τους προφίλ όμως; Σε πρώτη φάση δες την ενεργειακή κατηγορία στην οποία ανήκουν οι συσκευές σου βάσει της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση (το λεγόμενο EPREL): πρόκειται για μία κλίμακα από το A ως το G, όπου A είναι η καλύτερη απόδοση (εξ ου και το πράσινο χρώμα) και G η χειρότερη. Ο στόχος σου είναι οι συσκευές σου να είναι όσο πιο «πράσινες» γίνεται. Ακόμα κι αν αυτό σε πρώτη φάση σου στοιχίσει περισσότερο (μία ενεργειακά αποδοτική συσκευή είναι αρκετά πιθανό να είναι ακριβότερη από μία όχι και τόσο) να είσαι σίγουρος ότι θα σε ωφελήσει σε βάθος χρόνου.

…και εκμεταλλεύσου το νυχτερινό τιμολόγιο

Κάτι άλλο που οφείλουμε να σου υπενθυμίσουμε όσον αφορά στις ηλεκτρικές συσκευές του νοικοκυριού, είναι το νυχτερινό τιμολόγιο. Δες αναλυτικά τις πληροφορίες του παρόχου σου ώστε να πληροφορηθείς για το πώς ακριβώς θα το ενεργοποιήσεις (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) καθώς και τις περιόδους που ισχύει αυτό στην περίπτωσή σου, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν τόσο με την εποχή του έτους, όσο και με τον τόπο κατοικίας σου. Το θέμα όμως είναι ότι εφ’ όσον εκμεταλλευτείς σωστά το νυχτερινό τιμολόγιο, μπορείς να εξοικονομήσεις σημαντικά ποσά αφού η χρέωση ανά κιλοβατώρα είναι χαμηλότερη. Αν λοιπόν προγραμματίσεις δουλειές όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων εκείνες τις ώρες (δουλειές για τις οποίες δεν απαιτείται καμία ενέργειά σου και μπορούν να γίνουν κάλλιστα ακόμα κι όταν έχεις πάει για ύπνο), τότε θα ελαφρύνεις και ανάλογα τον λογαριασμό σου.

Τοποθέτησε έξυπνες λάμπες ή έστω λάμπες LED

Για το τέλος, αφήσαμε τα φώτα. Όλοι συχνά ή λιγότερο συχνά αλλάζουμε χώρο στο σπίτι ξεχνώντας τις λάμπες στο δωμάτιο που αφήσαμε αναμμένες. Είτε γιατί πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε άμεσα, είτε διότι το ξεχάσαμε, είτε γιατί… «έλα μωρέ τώρα, σιγά, μια λάμπα είναι». Κι όμως, τα φώτα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον λογαριασμό σου φτάνει να τους δώσεις τη δέουσα προσοχή. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τις λάμπες σε δωμάτια, φωτιστικά και πορτατίφ με λάμπες LED ή smart λάμπες. Οι προτάσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να είναι ελαφρώς ακριβότερες από τις απλές, όμως να είσαι σίγουρος πως θα βγάλουν τα λεφτά τους και μάλιστα ποικιλοτρόπως. Διαρκούν έως και 50 φορές περισσότερο από τις λάμπες πυρακτώσεως και πέντε συγκριτικά με τις λάμπες οικονομίας ενώ καταναλώνουν τρομακτικά λιγότερη ενέργεια (μία λάμπα πυρακτώσεως 40 W αντιστοιχεί σε μία LED μόλις 4 W)! Αν τώρα θες να κάνεις το κάτι παραπάνω και το επιτρέπει το budget σου, μπορείς να επενδύσεις σε ένα σύστημα από έξυπνες λάμπες οι οποίες δεν περιορίζονται απλά στην οικονομική τους λειτουργία αλλά σου επιτρέπουν να προσαρμόζεις τη φωτεινότητά τους (κάποια μοντέλα, ακόμα και το χρώμα τους) και να τις ελέγχεις απόλυτα μέσα από το smartphone σου, ακόμα κι όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού -ώστε να πάψεις να αναρωτιέσαι αν έκλεισες όλα τα φώτα φεύγοντας, μια για πάντα.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται... βουνό, η ομάδα των Tech Experts που είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσουν να βρεις τις smart λύσεις που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες και τα «θέλω» σου!