Με τη φετινή τελετή των Oscars να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς (11 Μαρτίου στη 01:00 το πρωί), ο κινηματογράφος όπως είναι λογικό εξελίσσεται στο πρώτο θέμα συζήτησης σε κάθε παρέα. Ποια η καλύτερη ταινία; Barbie ή Oppenheimer; Μήπως καλύτερα το εντυπωσιακό Maestro; Ή μήπως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βλέπει το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου; Δύσκολη επιλογή…
«Την έχεις δει»;
Είναι η ερώτηση που θα παίξει όσο καμία άλλη στις σχετικές συζητήσεις. Όλοι θα θέλουν να μάθουν τη γνώμη σου και εσύ φυσικά δεν πρόκειται να τους απογοητεύσεις. Μόνο που για να έχεις όσο το δυνατόν πιο ακέραια εικόνα για την κάθε ταινία θα πρέπει να φροντίσεις έτσι ώστε να πετύχεις πραγματικά κινηματογραφική ατμόσφαιρα στο σαλόνι σου. Δεν έχει σημασία αν έχεις δει τις φετινές παραγωγές στο σινεμά: μία δεύτερη προβολή με τους δικούς σου όρους (άνεση στον καναπέ, απόλυτη ησυχία στον χώρο, σπιτικά ποπ-κορν κλπ) πάντα βοηθάει. Θα πρέπει όμως πριν πατήσεις «play» να έχεις κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να βελτιστοποιήσεις την όλη εμπειρία θέασής σου. Είπαμε, κινηματογραφικές καταστάσεις! Τι λες, πάμε να δούμε 4+1 tips για το πώς θα τα καταφέρεις;
1. Κάνε τις σωστές ρυθμίσεις στην τηλεόρασή σου
Το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθείς, είναι οι ρυθμίσεις στην τηλεόρασή σου. Ναι, ακόμα κι αν δεν κάνεις το παραμικρό, η smart TV σου θα σου προσφέρει μια χαρά εικόνα, όμως εδώ μιλάμε για ταινίες που έχουν προταθεί για Oscar και ως εκ τούτου η εμπειρία θέασης οφείλει να είναι τουλάχιστον… οσκαρική! Αφιέρωσε χρόνο και δες λοιπόν τις ρυθμίσεις. Προσάρμοσε τη φωτεινότητα, την αντίθεση, τον κορεσμό των χρωμάτων και την οξύτητα της εικόνας, εναλλακτικά δες αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με κάποιο έτοιμο σετ ρυθμίσεων. Απενεργοποίησε τυχόν έξτρα σχετικές με την εικόνα λειτουργίες (ψάξε για λέξεις τύπου smart, adaptive, dynamic κλπ) και θυμήσου να αποθηκεύσεις ή τουλάχιστον να σημειώσεις κάπου τις επιλογές σου για μελλοντική χρήση.
2. Επένδυσε σε ποιοτικό εξοπλισμό ήχου
Η εικόνα είναι το 50% της όλης εμπειρίας. Το άλλο 50% είναι ο ήχος ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, οπότε ως εκ τούτου απαιτεί την ίδια προσοχή. Ξέχνα τα ενσωματωμένα στην τηλεόραση ηχεία. Μπορεί να αρκούν για να βλέπεις ειδήσεις το βράδυ, όμως δεν θα σε καλύψουν όσον αφορά στις ταινίες. Επένδυσε λοιπόν (διότι περί επένδυσης πρόκειται) σε ένα καλό soundbar με 2.1 ή 4.1 κανάλια (το οποίο μάλιστα, αν είναι από τον ίδιο κατασκευαστή με την τηλεόρασή σου, θα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη) ή ένα σύστημα home theater. Οι δύο βασικές τεχνολογίες είναι οι Dolby Atmos και DTS:X που πρακτικά κάνουν το ίδιο πράγμα (προσφέρουν ήχο που «γεμίζει» τον χώρο) μεν, με διαφορετικό τρόπο δε.
3. Βελτιστοποίησε το περιβάλλον γύρω σου
Πέραν του βασικού εξοπλισμού, θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά και στον χώρο σου γενικότερα. Ο καναπές σου για παράδειγμα βρίσκεται στη σωστή απόσταση και γωνία από την τηλεόραση; Η τελευταία είναι στο κατάλληλο ύψος για τα μάτια σου, προκειμένου να σου προσφέρει μία άνετη εμπειρία θέασης; Ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσεις την απόσταση από την TV σου είναι βάσει της διαγωνίου της:
- 32 ίντσες: απόσταση έως 2,1 μέτρα
- 40-43 ίντσες: απόσταση έως 2,5 μέτρα
- 50 ίντσες: απόσταση έως 3 μέτρα
- 55 ίντσες: απόσταση έως 3,5 μέτρα
- 65 ίντσες: απόσταση από 4,2 μέτρα και άνω
Σκέψου σοβαρά να αλλάξεις διαρρύθμιση στο δωμάτιο για να εξασφαλίσεις εικόνα χωρίς αντανακλάσεις και απολαυστικό, surround ήχο και αν δεις πως ο χώρος δεν επαρκεί, ξεφορτώσου το έπιπλο στο οποίο βρίσκεται η τηλεόραση και αντ’ αυτού προτίμησε μία βάση τοίχου. Δώσε βάση στον φωτισμό και χαμήλωσέ τον αρκετά (ή απενεργοποίησέ τον εντελώς) προκειμένου να μην επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας. Ο στόχος σου είναι να είσαι άνετος απολαμβάνοντας μία όσο το δυνατόν πιο φυσική εμπειρία θέασης.
4. Επίλεξε την καλύτερη δυνατή ποιότητα περιεχομένου
Ακόμα όμως κι αν έχεις κάνει ό,τι καλύτερο αναφορικά με τον εξοπλισμό (βλ. τηλεόραση, soundbar, σύστημα ηχείων) και τον χώρο σου, δεν θα είναι αρκετό αν το ίδιο το περιεχόμενο δεν πληροί συγκεκριμένα στάνταρ. Εκμεταλλεύσου πλατφόρμες όπως η COSMOTE TV και οι λοιπές υπηρεσίες streaming, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις τέλεια ποιότητα εικόνας στη μέγιστη δυνατή ανάλυση. Βεβαιώσου ότι η ταινία που έχεις αποφασίσει να δεις προσφέρεται με υποστήριξη HDR για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα (θα το καταλάβεις από την αντίθεση των χρωμάτων) και μην αμελήσεις τη σημασία των υποτίτλων, όσο καλά κι αν είναι τα αγγλικά σου. Ακόμα κι αν το περιεχόμενο πάντως δεν έρχεται σε 4K ανάλυση, πολλές τηλεοράσεις διαθέτουν λειτουργία upscale η οποία θα σε εντυπωσιάσει με το πόσο καλά τα καταφέρνει, οπότε μη διστάσεις να την εκμεταλλευτείς.
4+1. Φέρε την όλη εμπειρία στα μέτρα σου
Πάνω απ’ όλα όμως, το θέμα είναι η εμπειρία θέασής σου να καλύπτει τα «θέλω» και τα στάνταρ σου, γι’ αυτό και οφείλεις να εξοικειωθείς με τις διάφορες τεχνολογίες που αφορούν τον εξοπλισμό σου. Ο σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του θα μάθει τις διαφορές μεταξύ OLED, QLED, Neo QLED, QNED και των λοιπών τεχνολογιών εικόνας, αν όχι σε τεχνικό επίπεδο, τουλάχιστον στον βαθμό που επηρεάζουν την εμπειρία του. Εν συντομία, η OLED τεχνολογία έχει την καλύτερη αποτύπωση μαύρου στην οθόνη καθώς και υψηλό contrast, ιδανική συνθήκη για σκοτεινούς χώρους. Οι QLED TVs έχουν καλύτερη φωτεινότητα και πιο ζωντανά χρώματα, ειδικά σε πιο φωτεινούς χώρους, αλλά υστερούν (σε σχέση με τις OLED TVs) στην αποτύπωση του μαύρου χρώματος. Οι τεχνολογίες Neo QLED και QNED προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις OLED και QLED, διατηρώντας πλεονεκτήματα και από τις 2. Για να μην σε...αγχώσουμε, οποιαδήποτε τεχνολογία και αν επιλέξεις για τη smart TV σου (με τα υπέρ και τα κατά) θα σου δώσει τέτοια εικόνα που θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Απλά μπορείς να λάβεις υπόψη σου το χώρο και τις συνήθειές σου στην επιλογή αυτή, π.χ. βλέπεις ταινίες στο απόλυτο σκοτάδι ή με τα φώτα ανοιχτά;
Εξίσου προσεκτικά θα χρειαστεί να εξετάσεις τον χώρο σου έτσι ώστε να αποφασίσεις κατά πόσο ένα home theater αξίζει τα χρήματα που απαιτεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ήχο άλλωστε υπάρχει και η λύση του soundbar με τις περισσότερες λύσεις στην κατηγορία να έρχονται μάλιστα με τις δικές τους ρυθμίσεις προκειμένου να κάνουν τις ομιλίες και τους διαλόγους να ακούγονται καθαρότερα. Μην πας απλά για τη φθηνότερη επιλογή: ενδεχομένως με ένα μικρό «σπρώξιμο» στο budget σου, αυτό που θα πάρεις να είναι σημαντικά ανώτερο, οπότε να αξίζει η υπέρβαση.
Press play
Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας, ετοιμάσου για πραγματικά κινηματογραφικές εμπειρίες από την άνεση του καναπέ σου. Για το αν θα σου αρέσει η ταινία που θα επιλέξεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι: το μόνο βέβαιο όμως είναι πως με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη δέουσα προσοχή στον χώρο σου, θα μεταφέρεις τη μαγεία του σινεμά στο σαλόνι σου. Κι αν χρειαστείς βοήθεια μην ξεχνάς: οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου να σε βοηθήσουν και να σου λύσουν κάθε απορία!