5+1 λόγοι που το smartwatch θα σου λύσει τα χέρια

1 έτος πριν
smartwatch

Το smartwatch είναι το νέο smartphone. Ναι, εντάξει, όχι ακριβώς, αφού ο ρόλος του δεύτερου είναι πλέον υπερβολικά σύνθετος για να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Το γενικότερο trend ωστόσο είναι ξεκάθαρο: το smartwatch έγινε το gadget που κατόρθωσε να αφήσει το smartphone στην τσέπη, προσφέροντας στον χρήστη μία ευρεία γκάμα λειτουργιών και υπηρεσιών. Το μόνο που έχει να κάνει εκείνος, είναι μία ελαφριά -και άκρως διακριτική- κίνηση του καρπού του, προκειμένου να προβάλλει ειδοποιήσεις, να ελέγξει μηνύματα, να πραγματοποιήσει πληρωμές και τόσα άλλα ακόμα.

Με την τεχνολογία να προχωρά με γοργούς ρυθμούς και την κατηγορία των smartwatches να κάνει άλματα προόδου χρόνο με τον χρόνο, το timing είναι ιδανικό προκειμένου να ενδώσεις στον πειρασμό ενός smartwatch. Έλα να ρίξουμε μια ματιά στους σημαντικότερους λόγους που ένα smartwatch θα σου λύσει τα χέρια, έτσι ώστε όντας απόλυτα σίγουρος πια, να κάνεις την έρευνα αγοράς σου στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το germanos.gr.

1.Ειδοποιήσεις εφαρμογών

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα ενός smartwatch -αν όχι το βασικότερο- είναι η δυνατότητά του να προβάλλει ειδοποιήσεις από τα apps που βρίσκονται εγκατεστημένα στο smartphone σου. Ξέχνα τον έλεγχο του τελευταίου κάθε φορά που δονείται, αφού με ένα τίναγμα του καρπού σου θα μπορείς να δεις τι έχει συμβεί. Τα όσα θα μπορείς να κάνεις βέβαια θα είναι περιορισμένα αλλά σε τελική ανάλυση, αν θες πλήρη αλληλεπίδραση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό.

Το μεγάλο σου κέρδος από όλο αυτό, θα είναι ο… χρόνος. Έρευνες έχουν δείξει πως ο μέσος χρήστης ασχολείται με το smartphone του ένα λεπτό και 15 δευτερόλεπτα κάθε φορά που το πιάνει στα χέρια του. Αν αναλογιστείς ότι αυτό γίνεται κάμποσες φορές την ώρα, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κάποια ειδοποίηση, καθαρά από… συνήθεια, τότε σκέψου πόσο χρόνο ξοδεύεις άσκοπα μέσα στη μέρα σου. Με το smartwatch ωστόσο η αλληλεπίδραση αυτή περιορίζεται σημαντικά. Mission accomplished!

2. Αποστολή & λήψη μηνυμάτων

Απ’ όλες τις ειδοποιήσεις που θα έχεις την ευχέρεια να λαμβάνεις στο smartwatch σου, εκείνες που αφορούν εισερχόμενα μηνύματα είναι μακράν οι χρησιμότερες όλων. Κατ’ αρχάς δεν έχει σημασία από ποιο app τα λέτε με τους φίλους σου. WhatsApp, Messenger, Viber, Skype, Slack: όποια εφαρμογή κι αν χρησιμοποιείς, θα μπορείς να δεις κάθε εισερχόμενο μήνυμα από την άνεση του καρπού σου.

Μη βιαστείς να θεωρήσεις αυτή τη διευκόλυνση ασήμαντη: πρόκειται για πολυτέλεια χωρίς την οποία μετά από λίγο καιρό απλά δε θα μπορείς να ζήσεις! Για άλλη μια φορά σου υπενθυμίζουμε τον χρόνο που θα γλιτώνεις σε καθημερινή βάση, ενώ ακόμα κι θελήσεις να απαντήσεις σε κάποιο μήνυμα, μπορείς να το κάνεις, είτε μέσω τυποποιημένων απαντήσεων, είτε σχηματίζοντας κάθε γράμμα με το δάχτυλό σου (ανάλογα το app και την πλατφόρμα).

3. Ανέπαφες πληρωμές

Χάρη στο smartwatch οι καθημερινές πληρωμές γίνονται αμεσότερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες από ποτέ. Το άγχος για το αν έχεις πάρει πορτοφόλι και οι στάσεις στα ATM σε κάθε σου έξοδο γίνονται παρελθόν, αφού οι κάρτες σου, χρεωστικές και πιστωτικές βρίσκονται -κυριολεκτικά- στο χέρι σου όπου κι αν πας. Ουσιαστικά το smartwatch μιμείται το smartphone σου αφού ενσωματώνει σύστημα mobile πληρωμών. Παρ’ ότι το σύστημα αυτό καθ’ αυτό διαφέρει ανάλογα τον κατασκευαστή (η APPLE π.χ. έχει το Apple Pay, η SAMSUNG το Samsung Pay, οι συσκευές που τρέχουν Wear OS το Google Pay κλπ), οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες για όλα: ο χρήστης εισάγει την κάρτα του στη συσκευή έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων πληρωμών (βλ. contactless) μέσω NFC. Το καλύτερο όλων; Για να πληρώσεις κάτι, δε χρειάζεται καν να έχεις το smartphone σου μαζί!

4. Μουσική

Κάποια μοντέλα smartwatches θα σου δώσουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις στην ενσωματωμένη μνήμη τους τη μουσική της αρεσκείας σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα είσαι σε θέση να βγαίνεις για περπάτημα, ποδήλατο και τρέξιμο χωρίς να χρειάζεται να πάρεις καν το smartphone σου μαζί! Η αγαπημένη σου μουσική και τα τελευταία επεισόδια των podcasts που λατρεύεις θα σε ακολουθήσουν χωρίς δεύτερη κουβέντα, παίζοντας απ’ ευθείας από το ρολόι σου -στο οποίο θα συνδέσεις μέσω Bluetooth τα ακουστικά σου.

Κι αυτό να μη συμβεί όμως, μέσα από το smartwatch σου θα έχεις την ευκαιρία να διαχειριστείς τη μουσική που παίζει από το smartphone σου (π.χ. Spotify) ρυθμίζοντας την ένταση του ήχου και επιλέγοντας κομμάτι. Ακόμα κι αν κάποιος σε καλέσει, η μουσική θα διακοπεί αυτόματα κι εσύ θα μπορείς να απαντήσεις με ένα άγγιγμα στην οθόνη του smartwatch σου. Ιδανικό για τις περιπτώσεις που το κινητό βρίσκεται στην τσάντα σου κι εσύ έχεις πιάσει ρυθμό.

5. Γυμναστική & άσκηση

Το smartwatch είναι μακράν η καλύτερη λύση αν θες να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δε χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας αθλητής για να εκμεταλλευτείς τα πλεονεκτήματά του και να δεις διαφορά στην καθημερινότητά σου. Κατ’ αρχάς θα έχεις πληρέστερη εικόνα του οργανισμού σου, καθώς το έξυπνο ρολόι σου θα παρακολουθεί την κατάστασή σου 24/7, αναλύοντας τον ύπνο, τους παλμούς, τα επίπεδα άγχους σου και όχι μόνο. Κάποια high-end μοντέλα μετρούν και την πίεση ενώ πραγματοποιούν μέχρι και ηλεκτροκαρδιογράφημα!

Από εκεί και πέρα, το ρολόι και το λογισμικό του συνεργάζονται ώστε να σε ωθήσουν να κάνεις κάθε μέρα και κάτι περισσότερο. Θα έχεις εικόνα των βημάτων και της απόστασης που κάνεις, των θερμίδων που καις ενώ θα καταγράφεται αναλυτικά η καθημερινή σου άσκηση, όποιου είδους κι αν είναι (από περπάτημα και κολύμβηση, μέχρι κωπηλασία ή σκι). Πολλά μοντέλα μάλιστα έρχονται εφοδιασμένα με προγράμματα εκγύμνασης εκτελώντας έτσι και χρέη personal trainer, για ‘σένα που η γυμναστική παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή σου.

Bonus: Στυλ

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που πολύς κόσμος παρεξηγεί όσον αφορά στα smartwatches: την εμφάνιση. Στην αγορά θα βρεις ρολόγια κάθε στυλ, πολλά εκ των οποίων μοιάζουν με «παραδοσιακά» ρολόγια. Υιοθετούν δηλαδή κλασικό σχεδιασμό υψηλής αισθητικής που σε συνδυασμό με τα premium υλικά, τη στιβαρή κατασκευή και κάποιο από τα faces τους δε δίνουν σε καμία περίπτωση την εντύπωση πως πρόκειται για gadgets. Συν τοις άλλοις, θα μπορείς να αλλάζεις λουράκι εύκολα και γρήγορα, προσαρμόζοντας το ρολόι σου στην εκάστοτε εμφάνισή σου ή απλά φρεσκάροντας το look του για να μη βαριέσαι!