7 smart gadgets και 1 σημαντικό tip για τη σχέση σου με το κατοικίδιό σου

6 μήνες πριν
white small dog running in grass field

Με την τεχνολογία να έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο κάθε πτυχή της ανθρώπινης καθημερινότητας, θα ήταν ουτοπικό αν κάποιος πίστευε ότι δεν θα συνέβαινε κάτι ανάλογο σε έναν βαθμό και με τη ζωή των κατοικίδιών μας. Το smart living έχει σαφείς προεκτάσεις πια και στους μικρούς μας φίλους, εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής ενώ παράλληλα προσφέρει στα αφεντικά τους ξεγνοιασιά και ελευθερία κινήσεων. Ναι, η τεχνολογία δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει την επαφή, την αγάπη και τη στοργή που μπορεί να προσφέρει σε ένα κατοικίδιο ο άνθρωπος που το αγαπά και νοιάζεται πραγματικά γι’ αυτό, όμως έχει όλα τα φόντα να βελτιώσει τις ζωές και των δύο. Αν αναρωτιέσαι πώς ακριβώς, έλα να δούμε 7 κατηγορίες smart συσκευών για σένα και το κατοικίδιό σου.

Έξυπνες ταΐστρες

Τα κατοικίδια έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς το φαγητό, απαιτήσεις που μπορεί να ικανοποιήσει στο ακέραιο μία smart ταΐστρα. Όπως προδίδει και το όνομά της, μία τέτοια σου επιτρέπει να προγραμματίζεις τα γεύματα του κατοικίδιού σου χωρίς καν να πρέπει να βρίσκεσαι φυσικά στον ίδιο χώρο με αυτό. Πώς; Μέσα από το smartphone σου. Μπορείς να δημιουργήσεις ρουτίνες και προγράμματα, να ελέγξεις απομακρυσμένα την ποσότητα φαγητού και να δεις πόσο πεινασμένο ήταν το ζωάκι σου, ανάλογα με τα υπολείμματα. Ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις, ενδέχεται να υπάρχει και κάμερα ώστε να το παρακολουθείς αλλά και να του μιλάς!

Έξυπνες ποτίστρες

Σε συνδυασμό με τις έξυπνες ταΐστρες, πρέπει να ρίξεις μια ματιά και στις έξυπνες ποτίστρες και στα smart συντριβάνια που αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν στο αγαπημένο σου κατοικίδιο συνεχή παροχή φρέσκου και καθαρού νερού. Με χωρητικότητα αρκετών λίτρων παρέχουν νερό για αρκετές ημέρες προκειμένου να κρατήσουν το κατοικίδιο σου ενυδατωμένο. Παράλληλα, άλλη μια χρήσιμη λειτουργία της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι το σύστημα φιλτραρίσματος που παρέχουν, όχι μόνο προκειμένου το νερό να παραμένει καθαρό και φρέσκο, αλλά και μακρυά από επιβλαβή βακτήρια, άλλες βρωμιές ή τις τρίχες του κατοικιδίου σου. 

Έξυπνα κολλάρα, tags και έξυπνοι trackers

Μια από τις πιο αγχωτικές καταστάσεις είναι να χαθεί το κατοικίδιό σου. Έχετε βγει βόλτα, τη μια στιγμή κοιτάς αλλού και έχει εξαφανιστεί! Για αυτό υπάρχουν τα έξυπνα κολλάρα. Τι το έξυπνο έχουν αυτά; Ουσιαστικά ενσωματώνουν GPS το οποίο σου επιτρέπει να έχεις ανά πάσα στιγμή εικόνα της τοποθεσίας του ζώου σου. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν αυτό αποφασίσει να… βγει για μια βόλτα στη γειτονιά, εσύ θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις πού βρίσκεται ώστε να το βρεις στη στιγμή χωρίς να το αναζητήσεις περαιτέρω. 

Μια πολύ καλή εναλλακτική που πρέπει να δεις είναι τα Tags με τις πιο δημοφιλείς λύσεις, τα AirTags της APPLE ή τα SmartTags της SAMSUNG, που απευθύνονται σε όσους έχουν iPhone ή Android smartphone αντίστοιχα. Οι δύο λύσεις αν και δεν έχουν GPS, κάνουν κάτι πολύ έξυπνο προκειμένου να περιορίσουν σημαντικά το μέγεθός τους αλλά κυρίως να έχουν μεγάλη αυτονομία, αντέχοντας μήνες χωρίς αλλαγή μπαταρίας. Συγκεκριμένα στέλνουν ένα ασφαλές σήμα Bluetooth που μπορεί να εντοπιστεί από κοντινές συσκευές iOS ή Android συσκευές, οι οποίες με τη σειρά τους στέλνουν την τοποθεσία του AirTag/SmartTag στα δίκτυα των APPLE και SAMSUNG. Εσύ ως χρήστης, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδεθείς στις αντίστοιχες εφαρμογές από τη συσκευή σου προκειμένου να δεις τη θέση του tracker στο χάρτη. 

Επιπρόσθετα, μπορείς να πλαισιώσεις οποιοδήποτε από τους παραπάνω trackers και με ένα έξυπνο ταμπελάκι, μια μικρή ταυτότητα που είθισται να περιλαμβάνει κωδικό QR και ο οποίος θα επιτρέψει σε κάποιον που έχει μόλις βρει το ζώο σου να έρθει σε επαφή μαζί σου με τον τρόπο που επιθυμείς (τηλέφωνο, email, διεύθυνση κλπ).

Κάμερες

Είμαστε σίγουροι πως γνωρίζεις τις κάμερες ασφαλείας που μπορείς να τοποθετήσεις στο σπίτι σου. Γνώριζες όμως πως υπάρχουν μοντέλα με ειδικές λειτουργίες για ζώα προκειμένου να έχεις εικόνα των κινήσεών τους όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού; Κάποια από αυτά έχουν ανιχνευτή κίνησης έτσι ώστε να ενημερώνεσαι για τα πέρα-δώθε τους ενώ ορισμένα υποστηρίζουν και αμφίδρομη επικοινωνία, έτσι ώστε αν θες να τους μιλάς -μία γνώριμη φωνή μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους τους όταν αυτά είναι μόνα τους στο σπίτι. Οι τελείως high-end προτάσεις έρχονται μάλιστα και με δυνατότητα παροχής λιχουδιών (!) ώστε να ανταμείβεις τα κατοικίδιά σου έστω κι απομακρυσμένα.

Αυτόματα δοχεία ακαθαρσιών

Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτέλεσε μία από τις πρώτες σε ό,τι αφορά τις έξυπνες υλοποιήσεις. Ένα αυτόματο smart δοχείο ακαθαρσιών είναι σε θέση να γνωρίζει πότε η γάτα σου κάνει την ανάγκη της. Αμέσως μετά φροντίζει να μαζεύει τις ακαθαρσίες, καθαρίζοντας το δοχείο, εξασφαλίζοντας έτσι βελτιωμένη υγιεινή τόσο για το κατοικίδιο, όσο και για τον χώρο σου αφού εμποδίζει την ανάπτυξη της κακοσμίας. Αν προχωρήσεις σε μία τέτοια λύση, βεβαιώσου ότι προσφέρει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη λειτουργία έτσι ώστε να μην τρομάξει τα ζωάκια σου!

Έξυπνοι θερμοστάτες

Από τα πιο χρήσιμα κομμάτια ενός έξυπνου σπιτιού είναι η παρουσία ενός έξυπνου θερμοστάτη. Προχωρώντας σε αντικατάσταση του παλιού σου θερμοστάτη, έχεις τον πλήρη έλεγχο της θέρμανσης του σπιτιού σου από οπουδήποτε, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τη θέρμανση ακόμα και από το smartphone σου ανάλογα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σου (και όχι μόνο). Μην ξεχνάς ότι το ζωάκι σου μπορεί να ταλαιπωρείται στην πολλή ζέστη ή στο κρύο ειδικά αν από τη φύση του είναι πιο ευαίσθητο (π.χ. κουνέλι, σκύλος με πολύ χοντρό τρίχωμα κλπ). Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η εγκατάσταση ενός τέτοιου θερμοστάτη μπορεί να γίνει τις περισσότερες φορές εντελώς “αναίμακτα” χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον παρέμβαση στον τοίχο ή κάποια επιπλέον καλωδίωση. Υπάρχει βασικά και άλλο κερασάκι, η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεις με μια τέτοια λύση, κάτι που μεταφράζεται σε οικονομία στην τσέπη σου και μια καλύτερη συνθήκη για το περιβάλλον

Έξυπνα παιχνίδια

Ο ρόλος των παιχνιδιών στη ζωή των κατοικίδιων είναι πολυσύνθετος αφού ψυχαγωγούν, μειώνουν το άγχος, εκπαιδεύουν και ερεθίζουν τον εγκέφαλο. Η γκάμα περιλαμβάνει από smart μπάλες που λειτουργούν με αισθητήρα κίνησης μέχρι έξυπνα ονυχοδρόμια και πύργους για τη γάτα σου. Ως εκ τούτου τα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου παιχνιδιού το οποίο εσύ θα είσαι σε θέση να προγραμματίζεις και να χειρίζεσαι απομακρυσμένα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Χάρη σε αυτού του είδους τα παιχνίδια θα μάθεις τι αρέσει περισσότερο και στο δικό σου ζωάκι, δίνοντάς του την ευκαιρία να περάσει καλά με την αγαπημένη του ενασχόληση.

Το πιο σημαντικό Tip

Καλά όλα τα παραπάνω αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλεις να μην αμελήσεις τους βασικούς «κανόνες» ώστε το κατοικίδιό σου να χαίρει άκρας υγείας, πνευματικά και σωματικά. Τα ζώα είναι πλάσματα της συνήθειας και ως εκ τούτου τους αρέσει συγκεκριμένη ρουτίνα. Έχοντας συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα με ώρες για φαγητό, παιχνίδι και ξεκούραση, θα μειώσεις σημαντικά τα επίπεδα άγχους τους. Συνεννοήσου με τον κτηνίατρο για ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και αφιέρωσε την απαραίτητη ώρα για να παίξετε μαζί αλλά και να κοινωνικοποιηθούν -αυτό το τελευταίο μάλιστα, από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, τόσο με άλλα ζώα, όσο και με ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά τα σκυλιά ειδικότερα, ξεκίνα να τους μαθαίνεις τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς ανταμείβοντάς τα για την υπακοή τους, ενώ παρακολούθησε τη συμπεριφορά τους στο σπίτι ώστε να διαμορφώσεις ένα φιλικότερο προς αυτά περιβάλλον -αν διαθέτεις γάτες π.χ. φρόντισε να «εξαφανίσεις» βάζα και εύθραυστα διακοσμητικά από τα ράφια. Κλείσε νωρίς και βάλε στο ημερολόγιό σου τα απαραίτητα ραντεβού για κούρεμα και λοιπές υπηρεσίες περιποίησης και σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο, εγκατάστησε μικροτσίπ για παν ενδεχόμενο. Να θυμάσαι ότι πάνω απ’ όλα τα ζώα θέλουν φροντίδα και αγάπη: τίποτα παραπάνω. Αν είσαι 100% σίγουρος πως μπορείς να τους τις προσφέρεις, τότε το κατοικίδιό σου θα είναι το πιο χαρούμενο ζωάκι του κόσμου.