Action camera ή smartphone: Τι να προτιμήσεις για τις γεμάτες δράση διακοπές σου;

8 μήνες πριν
guy underwater

Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται για μοναδικά ενσταντανέ και αξέχαστα κλιπ. Μακροβούτια στα καταγάλανα νερά, selfies μέσα στη φύση, πορτρέτα και πανοραμικές λήψεις τη golden hour και λοιπά κλισέ θα γεμίσουν με χρώματα τα ψηφιακά άλμπουμ και τα προφίλ σου σε Instagram και όχι μόνο, τραβώντας τα likes όπως το καρπούζι τις μύγες. Είσαι σίγουρος/η όμως ότι το κινητό σου επαρκεί;

Η φωτογραφία και το βίντεο κατά τις διακοπές, βλέπεις, συνιστούν ιδιαίτερο «σπορ». Κάτι η συχνή επαφή σου με το υγρό στοιχείο, κάτι οι πλαγιές που ανεβοκατεβαίνεις κατά τις εκδρομές σου στο ύπαιθρο, κάτι η άμμος και βέβαια η ίδια η δράση, κάνουν πολλούς να το ξανασκέφτονται ως προς τα «όπλα» τους, καταφεύγοντας στη λύση της action camera. Το δίλημμα του καλοκαιριού λοιπόν είναι κατά βάση ένα: smartphone ή action camera;

Spoiler alert: δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Καθεμία από τις δύο επιλογές έχει τα πλεονεκτήματά της, υπερτερώντας σε συγκεκριμένους τομείς. Η τελική απόφαση εξαρτάται από εσένα, το budget και τις προτεραιότητές σου. Έλα να ρίξουμε μια ματιά στις προσεγγίσεις που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να εξακριβώσεις ποια ταιριάζει στα «θέλω», τις απαιτήσεις και εν τέλει τις διακοπές σου!

Φορητότητα

Θα ξεκινήσουμε από τα δύσκολα. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι αν και οι action cameras είναι πια πιο μικρές και συμπαγείς σε σχέση με τα smartphones, στην ουσία αυτές αποτελούν το «έξτρα» που θα πρέπει να πάρει κανείς μαζί του (σιγά που θα έφευγες διακοπές χωρίς το κινητό σου). Ναι, τα σύγχρονα smartphones δεν είναι ακριβώς τόσα δα, με τις οθόνες τους να έχουν ξεπεράσει πια κατά πολύ τις έξι ίντσες, όμως ακόμα κι έτσι, μιλάμε για συσκευή που χωρά στην τσέπη σου. Το ίδιο ισχύει και με την action camera η οποία θα χωρέσει κυριολεκτικά όπου βρεις: σε τσέπη, σε θήκη, σε τσαντάκι, ακόμα και μέσα στο έξτρα ζευγάρι παπούτσια που θα πάρεις μαζί! Όσο για τα παρελκόμενα; Το πιθανότερο είναι πως action camera και smartphone θα φορτίζουν με το ίδιο καλώδιο, οπότε άντε να χρειαστείς μία έξτρα μπαταρία και μία επιπρόσθετη κάρτα μνήμης (αν και το cloud μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχός σου).

Ξεχωρίζουμε: Κανέναν. Ισοπαλία το βλέπουμε.

Ανθεκτικότητα

Εδώ οι action cameras έχουν σαφές προβάδισμα αφού είναι φτιαγμένες για να αντέχουν. Οι περισσότερες εξ αυτών διαθέτουν ενισχυμένο περίβλημα με ελαστικές επιφάνειες ενώ είναι πιστοποιημένες για κραδασμούς, πτώσεις και λειτουργία υπό ακραίες συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κλπ). Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η αδιαβροχοποίηση έτσι ώστε να σε ακολουθούν ακόμα και στις καταδύσεις σου. Σε τελική ανάλυση ρίξε μια ματιά στο YouTube: Όταν οι GoPro έχουν φτάσει στη στρατόσφαιρα κι ακόμα παραπάνω, να είσαι σίγουρος ότι δε θα ‘χουν κανένα πρόβλημα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των διακοπών σου στην Ίο. Όχι ότι τα smartphones πάνε πίσω. Με μια βόλτα στον ΓΕΡΜΑΝΟ και το germanos.gr μάλιστα θα βρεις εξαιρετικά στιβαρές συσκευές που διαθέτουν και πιστοποίηση IP68, ώστε σε συνδυασμό με μια καλή θήκη, να μη σε σκιάζει φοβέρα καμιά. Ακόμα κι έτσι όμως το τελευταίο που θες να δεις, είναι το smartphone σου γεμάτο γρατζουνιές και φθορές που θα παραμείνουν ως έχουν και μετά τις διακοπές. Ίου.

Ξεχωρίζουμε: Τις action cameras. Πραγματικά «σκυλιά» του πολέμου.

Ποιότητα φωτογραφιών

Τα smartphones παίρνουν ρεβάνς και, εδώ που τα λέμε, πώς θα μπορούσαν να μην υπερέχουν, όταν αριστεύουν στην εν λόγω κατηγορία εδώ και χρόνια; Μία από τις πρώτες συσκευές που ένιωσαν τη δύναμη των πολυεργαλείων smartphones, βλέπεις, ήταν οι φωτογραφικές μηχανές (ναι, κάποτε κυκλοφορούσαμε έχοντας στην τσέπη μας κι από μία). Τα κινητά έφτασαν να διαθέτουν σπουδαίους φακούς ικανούς να αιχμαλωτίσουν κρυστάλλινες εικόνες σε τεράστια ανάλυση. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις τεχνολογίες όπως pixel binning, OIS, EIS κλπ καθώς επίσης και τους αλγορίθμους AI που πλέον πλαισιώνουν τις κάμερες, τα αποτελέσματα μοιάζουν σαν να προέρχονται από το χέρι επαγγελματία φωτογράφου. Την ίδια στιγμή, όπως θα δούμε παρακάτω, οι action cameras εστιάζουν ως επί το πλείστον στο βίντεο, έχοντας παρ’ όλα αυτά τη δυνατότητα να τραβούν χαριτωμένες φωτογραφίες για εκείνες τις περιπτώσεις που 1000 λέξεις (μια φωτογραφία ντε!) αρκούν.

Ξεχωρίζουμε: Θέλει και ρώτημα; Τα smartphones!

Ποιότητα βίντεο

Εδώ μπαίνουν τα δύσκολα. Από τη μία έχουμε τα smartphones τα οποία πέραν της φωτογραφίας, έχουν κάνει τρομακτική πρόοδο και στο κομμάτι του βίντεο. Οι τελευταίας γενιάς συσκευές είναι πλαισιωμένες με συστήματα και αλγορίθμους που προσαρμόζουν και την τελευταία ρύθμιση σε πραγματικό χρόνο, βελτιστοποιώντας την ποιότητα της εικόνας, εξισορροπώντας τα χρώματα και καταγράφοντας εντυπωσιακά βίντεο με αρκετά μάλιστα σταθερή εικόνα. Οι high-end προτάσεις διαθέτουν μάλιστα και σούπερ δυνατότητες όπως για παράδειγμα εγγραφή σε ανάλυση 8K, super slow motion, επιλογή εξουδετέρωσης του θορύβου του αέρα και άλλα τέτοια ωραία. Από την άλλη όμως έχουμε action cameras που είναι φτιαγμένες για τέτοιες καταστάσεις. Με σταθεροποίηση εικόνας πολλαπλών αξόνων για κινηματογραφικά αποτελέσματα λες κι έχεις χρησιμοποιήσει gimbal, κλείδωμα ορίζοντα, 10-bit χρώμα, νυχτερινή λήψη και ακόμα περισσότερα εφέ, οι action cameras θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο ακόμα και στα πιο απαιτητικά σενάρια.

Ξεχωρίζουμε: Τις action cameras χωρίς πάντως τα καλά smartphones να υπολείπονται ιδιαίτερα.

Αντοχή μπαταρίας

Οι λειτουργίες που προαναφέραμε ακριβώς από πάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι action cameras να προσφέρουν και περιορισμένη αυτονομία σε σχέση με τα smartphones. Γενιά με τη γενιά πάντως οι επιδόσεις τους βελτιώνονται, όμως το γεγονός ότι οι έμπειροι κάτοχοι action cameras φροντίζουν να έχουν πάντοτε μαζί μία δεύτερη, πάντα γεμάτη μπαταρία, κάτι λέει. Από την άλλη τα smartphones είναι τόσο έξυπνα πια που ξέρουν να διαχειρίζονται σωστά τους πόρους τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αυτονομία τους να χτυπά all-time high, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τη μία μέρα χρήσης (τουτέστιν, θα πας στο κρεβάτι σου με τη μπαταρία του κινητού σου στο 30-40%). Αν σε αυτό συνυπολογίσεις και την τεχνολογία ταχείας φόρτισης όπως επίσης και την ασύρματη φόρτιση, τότε μιλάμε για μία συσκευή με ανεξάντλητες αντοχές που θα είναι πάντοτε παρούσα, ό,τι κι αν χρειαστείς, σε όποια φάση της ημέρας σου κι αν είσαι.

Ξεχωρίζουμε: Τα smartphones. Φοβερές αντοχές.

Οπότε;

Όπως σου είπαμε και στην αρχή του κειμένου, νικητής δεν υπάρχει αφού τόσο τα smartphones, όσο και οι action cameras ξεχωρίζουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Τα σενάρια είναι πολλά και διάφορα. Αν διαθέτεις premium smartphone τελευταίας τεχνολογίας, ενδεχομένως να μη χρειάζεσαι action camera. Αν βέβαια στόχος σου είναι η δημιουργία εντυπωσιακών βίντεο με δράση που κόβουν την ανάσα, τότε η action camera αποτελεί μονόδρομο. Αν δεν νιώθεις ιδιαίτερα περιπετειώδης, τότε το smartphone σου -με κάποιες υποχωρήσεις- θα σε καλύψει και με το παραπάνω στις περισσότερες περιπτώσεις.