Οι αφυγραντήρες συνιστούν μία κατηγορία που τα τελευταία χρόνια κερδίζει σταθερά έδαφος όσον αφορά στην… εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που της δείχνει το καταναλωτικό κοινό. Μιλάμε για τις συσκευές που είναι επιφορτισμένες με την απομάκρυνση της περιττής υγρασίας από τον χώρο, βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα του αέρα και μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση μούχλας και δυσάρεστων οσμών καθώς και τη φθορά στα έπιπλα αλλά και τα δομικά στοιχεία του κτιρίου. Καθώς το μοντέρνο σπίτι γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργειακά αποδοτικό μέσω της προστασίας του από τα στοιχεία του περιβάλλοντος, η ανάγκη για έναν αποτελεσματικό αφυγραντήρα μεγαλώνει. Τι ακριβώς θα σου προσφέρει όμως εκείνος και τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά του;
Τι ισχύει για την υγρασία στο σπίτι;
Πριν περάσουμε στους αφυγραντήρες, ας αρχίσουμε από τα βασικά. Με τον όρο υγρασία, εννοούμε τη συγκέντρωση νερού (ή για ακριβολογούμε ιχνών νερού) στον αέρα. Η συγκέντρωση των υδρατμών στον αέρα αποτελεί τη λεγόμενη σχετική υγρασία. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό υγρασίας στον αέρα, τόσο πιο υγρός είναι εκείνος: όταν αυτό φτάσει το 100%, τότε μιλάμε για βροχή. Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους, τα ευρέως αποδεκτά επίπεδα υγρασίας είναι μεταξύ 40-45%. Αν η υγρασία πέσει κάτω από 30% ή ξεπεράσει το 50%, τότε μιλάμε για υπερβολικά χαμηλά ή υψηλά επίπεδα και ανθυγιεινό κλίμα που έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα υγείας και φθορά σε κινητή και ακίνητη περιουσία. Εν τοιαύτη περιπτώσει λοιπόν, ένας αφυγραντήρας μπορεί να λύσει το όποιο πρόβλημα εύκολα και γρήγορα.
Τα πλεονεκτήματα ενός αφυγραντήρα
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τη χρήση ενός αφυγραντήρα στο σπίτι. Ο υπερβολικά υγρός αέρας κατ’ αρχάς είναι ανθυγιεινός καθώς δημιουργεί προβλήματα του αναπνευστικού ενώ συμβάλλει και στην εμφάνιση αλλεργιών. Επιπρόσθετα, η υπερβολική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας, ακάρεων, μικροοργανισμών, βακτηρίων και ζωυφίων, αλλά και της κακοσμίας. Όλα αυτά δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στους ανθρώπους και τα κατοικίδια που βρίσκονται εντός του σπιτιού αλλά και στα αντικείμενα. Η υγρασία κάνει τα μέταλλα να σκουριάζουν και τα ξύλα να σαπίζουν, καταστρέφοντας σταδιακά έπιπλα, πόρτες, τοίχους, ρούχα, ακόμα και εργαλεία ή οχήματα. Ακόμα, προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ενώ σε βάθος χρόνου είναι ικανή να δημιουργήσει ακόμα και δομικές φθορές σε ένα κτήριο.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση ενός αφυγραντήρα ο οποίος θα αναλάβει με ελάχιστο ενεργειακό κόστος να διορθώσει την κατάσταση, απορροφώντας την περιττή υγρασία και φέρνοντας τα επίπεδά της εντός ορίων. Η χαμηλότερη υγρασία μάλιστα θα σε κάνει να αισθάνεσαι όχι μόνο πιο άνετα αλλά και πιο ζεστά, οπότε ως εκ τούτου θα μειώσεις την ανάγκη για περαιτέρω θέρμανση του χώρου σου.
Τι είδους αφυγραντήρες υπάρχουν;
Αν στα παραπάνω είδες -έστω και σε έναν βαθμό- το σπίτι σου, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να επενδύσεις σε έναν αφυγραντήρα. Σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να εξοικειωθείς με τις κατηγορίες τους, ώστε να καταλάβεις ποια είναι η καλύτερη για ‘σένα και τις ανάγκες σου. Στην αγορά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αφυγραντήρων:
- αφυγραντήρες με ζεόλιθο
- αφυγραντήρες με συμπιεστή
- θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες
Οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο χρησιμοποιούν ένα αποξηραντικό υλικό το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο ζεόλιθος (εναλλακτικά θα δεις και γέλη πυριτίου). Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι αρκετά απλός, καθώς ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται σαν σφουγγάρι για το φιλτράρισμα του αέρα ο οποίος περνά από μέσα του. Η υγρασία συγκρατείται εκεί και όταν εκείνος θερμανθεί, τότε το νερό που προκύπτει απομακρύνεται και πέφτει στο ειδικό δοχείο. Αυτού του τύπου οι αφυγραντήρες έχουν συνήθως μεγαλύτερη κατανάλωση αλλά συνεισφέρουν περισσότερο και στην αύξηση της θερμοκρασίας στον χώρο καθώς ο αέρας που αποβάλλεται είναι θερμός (γι’ αυτό και είναι μάλλον ακατάλληλοι για τους καλοκαιρινούς μήνες).
Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο όπως και τα κλιματιστικά: απορροφώντας τον αέρα από τον χώρο και ψύχοντάς τον. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η υγροποίηση της υγρασίας και ο διαχωρισμός της από τον αέρα. Η υγρασία συλλέγεται στο ειδικό δοχείο της συσκευής ενώ ο αέρας, θερμαίνεται και απελευθερώνεται εκ νέου στον χώρο. Τα μοντέλα με συμπιεστή αποτελούν την πιο διαδεδομένη κατηγορία αφυγραντήρων και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε οικιακά περιβάλλοντα αφού πρόκειται για την οικονομικότερη επιλογή με ικανότητα για άμεση επιρροή.
Οι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες, τέλος, βασίζονται στο φαινόμενο Peltier (γι’ αυτό και θα τους δεις να αναφέρονται και ως αφυγραντήρες Peltier). Τι είναι αυτό; Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περνά από δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο, το σημείο αυτό ψύχεται ή θερμαίνεται, ανάλογα με τη φορά του ρεύματος. Αυτή ακριβώς η διαδρομή ακολουθείται και στο εσωτερικό των συγκεκριμένων αφυγραντήρων με την ψύξη του εισερχόμενου αέρα προκειμένου να απομακρυνθεί η υγρασία. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εν λόγω συσκευών είναι η αθόρυβη λειτουργία τους, κάτι που όμως επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή τους η οποία δεν πιάνει τα στάνταρ των δύο άλλων κατηγοριών.
Τι να προσέξεις κατά την επιλογή αφυγραντήρα
Η κάθε κατηγορία αφυγραντήρα έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όποια κι αν επιλέξεις ωστόσο, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη ορισμένους παράγοντες έτσι ώστε το μοντέλο στο οποίο θα καταλήξεις, να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σου και να κάνει τη διαφορά στον χώρο σου.
Ικανότητα αφυγραντήρα: Αφορά την ποσότητα της υγρασίας που μπορεί να αφαιρέσει ο αφυγραντήρας σε 24 ώρες και μετριέται σε λίτρα. Αν η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 70-80%, τότε για χώρους έως 40 τ.μ. υπολόγισε περίπου 10 λίτρα, για 40-60 τ.μ. 14 λίτρα και για 60-100 τ.μ. 20 λίτρα.
Μέγεθος δοχείου: Όταν το δοχείο του αφυγραντήρα σου γεμίσει θα χρειαστεί να το αδειάσεις προκειμένου εκείνος να συνεχίσει τη λειτουργία του (αν δεν έχεις μεριμνήσει για τη σύνδεσή του με την αποχέτευση). Σου προτείνουμε μοντέλο με δοχείο δύο λίτρων για μικρούς χώρους, τεσσάρων για μεσαίους και άνω των έξι για μεγάλους.
Παρατεταμένη διαχείριση υγρασίας: Ο αφυγραντήρας σου καλό θα ήταν να διατηρεί την υγρασία στον χώρο σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχει διαρκώς τα επίπεδά της, λειτουργώντας όταν υπάρχει πραγματικά λόγος και συνδυάζοντας τη διακριτικότητα με την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Ενεργειακή απόδοση: Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες ενός αφυγραντήρα, η λειτουργία του θα πρέπει να επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Έλεγξε προσεκτικά την ενεργειακή ετικέτα του μοντέλου που έχεις βάλει στο μάτι και βεβαιώσου ότι είναι ενεργειακά αποδοτικός.
Επίπεδα θορύβου: Όσο πιο αθόρυβος, τόσο το καλύτερο. Ο αφυγραντήρας θα είναι πιθανώς στο ίδιο δωμάτιο με σένα, οπότε το βουητό του θα πρέπει να είναι όσο πιο απαλό γίνεται, ώστε να μην το αντιλαμβάνεσαι καν. Τα 40 dB για το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργίας είναι μια καλή τιμή.
Έξτρα χαρακτηριστικά: Η αυτόματη επανεκκίνηση εξασφαλίζει πως ο αφυγραντήρας θα συνεχίσει να δουλεύει ακόμα κι έπειτα από διακοπή ρεύματος. Δώσε έμφαση στα φίλτρα του έτσι ώστε να πετύχεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα αέρα. Η σύνδεση με αποχέτευση για να μη χρειάζεται να αδειάζεις συνέχεια το δοχείο νερού είναι ένα ακόμα χρήσιμο στοιχείο και τέλος, η συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi μπορεί να σου φαίνεται… too much, όμως σε βάθος χρόνου θα σου λύσει τα χέρια.
Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι
Στο απαλό, νανουριστικό βουητό ενός αφυγραντήρα, το σπίτι βρίσκει την πολυπόθητη ισορροπία. Ο αφυγραντήρας δεν απομακρύνει απλά την περιττή υγρασία. Οι συσκευές αυτές προστατευουν το σπίτι από μούχλα και κακοσμία, έτσι ώστε εσύ και τα αγαπημένα σου πρόσωπα να απολαμβάνετε καλύτερης ποιότητας αέρα και κατ' επέκταση καλύτερη ζωή. Με έναν αφυγραντήρα μπορείς, για παράδειγμα, να:
- αποτρέψεις τη δημιουργία μούχλας στο υπόγειο,
- στεγνώσεις το μπάνιο σε χρόνο μηδέν μετά το ντους (δρώντας κατά της μούχλας και εκεί),
- στεγνώσεις τα απλωμένα ρούχα μέσα στο σπίτι (ειδικά τις μέρες που βρέχει είναι σωτήριο),
- δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες για τον ηλεκτρονικό σου εξοπλισμό
Ποτέ άλλοτε με μία κίνηση, δεν ήσουν σε θέση να επηρεάσεις σε τέτοιο βαθμό το νοικοκυριό σου. Κρίμα δεν είναι να αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη;
Μάθε με ποιους άλλους τρόπους θα φτιάξεις το ιδανικό κλίμα στο χώρο σου!