Αγοράζοντας έξυπνα την επόμενη low budget TV σου

1 έτος πριν
budget tv

Η αγορά καινούριας  τηλεόρασης δε χρειάζεται να σε αφήσει… πανί με πανί. Τα τεχνολογικά άλματα που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές, έχουν ως αποτέλεσμα στη διάθεσή σου να βρίσκονται εξαιρετικής ποιότητας budget προτάσεις οι οποίες θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις το αγαπημένο σου περιεχόμενο. Αν μάλιστα έρθεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ ή επισκεφθείς το germanos.gr θα επωφεληθείς συν τοις άλλοις από τις καλύτερες τιμές της αγοράς και τη δυνατότητα εξόφλησης της αγοράς σου έως και σε 48 άτοκες δόσεις. Τι πρέπει να προσέξεις όμως σε ό,τι αφορά τη νέα σου τηλεόραση και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει; Έλα  να τα δούμε…

Μέγεθος – Σχεδιασμός

Το μέγεθος της τηλεόρασής σου εξαρτάται κυρίως από τον χώρο που έχεις στη διάθεσή σου. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον μπορείς να βρεις αρκετά οικονομικές προτάσεις ακόμα και σε μεγάλα μεγέθη (50, 55 ή και 65 ίντσες). Αν σκοπεύεις να τοποθετήσεις την τηλεόρασή σου στην κρεβατοκάμαρα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα εστιάσεις σε μοντέλα μικρότερα των 40 ιντσών. Για το σαλόνι, πας στις πιο πάνω κατηγορίες μεγέθους.

Ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσεις τη διαγώνιο της τηλεόρασής σου, είναι βάσει της απόστασης που θα έχεις από εκείνη. Τα παρακάτω θα σου φανούν χρήσιμα:

  • 32 ίντσες: απόσταση έως 2,1 μέτρα
  • 40-43 ίντσες: απόσταση έως 2,5 μέτρα
  • 50 ίντσες: απόσταση έως 3 μέτρα
  • 55 ίντσες: απόσταση έως 3,5 μέτρα
  • 65 ίντσες: απόσταση από 4,2 μέτρα και άνω

Εννοείται ότι μπορείς να επισκεφθείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ώστε να ελέγξεις από κοντά την απόσταση που σε βολεύει περισσότερο.

Ανάλυση

Για την ανάλυση της τηλεόρασής σου, θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν δύο παράγοντες: το περιεχόμενο που θα απολαμβάνεις σε αυτή και το μέγεθός της. Αν για παράδειγμα σε ενδιαφέρει η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, τότε με μία απλή HD πρόταση θα κάνεις τη δουλειά σου. Αν θες ακόμα καλύτερη ποιότητα (για να απολαμβάνεις λ.χ. ταινίες και σειρές στα 1080p) τότε καλό θα ήταν να προτιμήσεις ένα Full HD (ή FHD όπως θα το δεις να αναγράφεται) μοντέλο. Για ‘σένα που διαθέτεις μεγάλη συλλογή από Blu-ray ή έχεις στην κατοχή σου κονσόλα νέας γενιάς (βλ. PS5 ή Xbox Series X) το καλύτερο θα ήταν να κάνεις την υπέρβαση και να επενδύσεις σε μία 4K Ultra HD τηλεόραση. Μην… τρομάζεις στην ιδέα: οι τιμές τους έχουν πέσει εντυπωσιακά και είναι πλέον προσιτές (άσε που στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα τις εξοφλήσεις πληρώνοντας σε άτοκες δόσεις).

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος της τηλεόρασής σου, ο γενικός κανόνας λέει πως όσο μεγαλώνει η διαγώνιός της, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με την ανάλυσή της. Μία τηλεόραση υψηλότερης ανάλυσης είναι σε θέση να αποτυπώσει περισσότερες λεπτομέρειες χωρίς τα pixels της να γίνονται ορατά. Έως και τις 32 ίντσες μπορείς να βολευτείς με μία HD πρόταση. Στο εύρος 40-43 ιντσών ανεβαίνεις στη Full HD ανάλυση ενώ από τις 50 ίντσες και πάνω καλό θα ήταν να προτιμήσεις ένα 4K μοντέλο.

Smart ή όχι;

Smart TV ή απλή τηλεόραση; Στην εποχή που τα πάντα τείνουν να γίνουν «έξυπνα», η λύση της smart TV μοιάζει μονόδρομος, όμως με δεδομένο ότι επιλέγεις budget, ίσως και να μην είναι. Το βασικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσεις, είναι κατά πόσο χρειάζεσαι τις λειτουργίες μίας smart τηλεόρασης. Ενδιαφέρεσαι δηλαδή να κατεβάσεις και να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές; Να «σερφάρεις» στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριό της; Να την εντάξεις στο οικοσύστημά σου (αν διαθέτεις τέτοιο); Αν θες απλά να συνδέεις USB sticks και εξωτερικούς δίσκους για να προβάλλεις φωτογραφίες και να παίζεις βίντεο ή μουσική, τότε μπορείς να το κάνεις με μία οποιαδήποτε τηλεόραση που διαθέτει υποδοχή USB -δεν είναι ανάγκη να πληρώσεις μία smart TV γι’ αυτό. Σε τελική ανάλυση, μην ξεχνάς ότι μπορείς να κάνεις «έξυπνη» οποιαδήποτε τηλεόραση, συνδέοντας απλώς έναν υπολογιστή, ένα Chromecast, ένα Roku ή μία Apple TV.

Λειτουργικό

Σε περίπτωση τώρα που επιλέξεις smart TV, αυτή θα διαθέτει κάποιου είδους λειτουργικό σύστημα, μία πλατφόρμα μέσω της οποίας θα έχεις πρόσβαση στις εφαρμογές και τις κάθε λογής λειτουργίες της. Εδώ δεν έχεις ουσιαστική δυνατότητα επιλογής αφού πρακτικά θα χρησιμοποιήσεις ό,τι έχει επιλέξει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Οι βασικές αρχές λειτουργίας όλων των διαθέσιμων προτάσεων πάντως είναι οι ίδιες και οι διαφορές τους εντοπίζονται στους τομείς της αισθητικής, των διαθέσιμων εφαρμογών και της ενσωμάτωσής τους σε κάποιο οικοσύστημα. Η SAMSUNG χρησιμοποιεί το Tizen, η HISENSE το Vidaa U, η PANASONIC το MyHomeScreen και η LG το WebOS. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει την πρόταση της GOOGLE, Android TV, η οποία θα φανεί αρκετά γνώριμη σε όσους διαθέτουν smartphone ή tablet Android.

Συνδεσιμότητα

Γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον σου θα βρίσκεται κυρίως στην μπροστινή πλευρά της τηλεόρασης, ωστόσο πριν φτάσεις στο ταμείο, καλό θα ήταν να ξέρεις τι βρίσκεται και στην πίσω -έτσι ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Οι δύο βασικές θύρες είναι οι HDMI και USB. Οι πρώτες χρησιμεύουν στη μετάδοση εικόνας και ήχου από συσκευές όπως κονσόλες, media players (DVD ή Blu-ray players), αποκωδικοποιητές κ.α. Οι δεύτερες είναι απαραίτητες αν θες να συνδέσεις κάποια μονάδα δίσκου (USB flash drive, εξωτερικό σκληρό δίσκο), είτε για να προβάλλεις περιεχόμενο, είτε για κάποιο firmware update. Όσον αφορά στις HDMI, δες αν γίνεται να είναι έκδοσης 1.4b ή ακόμα καλύτερα 2.0, έτσι ώστε να μπορούν να σου προσφέρουν υψηλότερες αναλύσεις και framerates. Πέραν αυτών, η θύρα ήχου 3,5 χιλ. είναι απαραίτητη ώστε να συνδέεις ακουστικά, ενώ αν πρόκειται για smart TV, ιδανικά θα πρέπει εκτός από Wi-Fi να υποστηρίζει και Ethernet για σταθερότερες συνδέσεις.

Ενσωματωμένος δέκτης

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που στη συντριπτική πλειοψηφία καινούριων τηλεοράσεων θεωρείται στάνταρ, όμως εσύ καλού-κακού έλεγξε ότι ισχύει: τον επίγειο ψηφιακό δέκτη. Τα παλιότερα μοντέλα, βλέπεις, δε διέθεταν κάτι τέτοιο, οπότε ως εκ τούτου ο χρήστης έπρεπε να το προμηθευτεί έξτρα (επρόκειτο για έναν αποκωδικοποιητή που έδινε πρόσβαση στα ελεύθερα κανάλια). Οι νέες τηλεοράσεις λοιπόν, αυτόν τον δέκτη τον διαθέτουν ενσωματωμένο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται τίποτα επιπρόσθετο από πλευράς σου. Πριν… πάρεις την τηλεόραση και φύγεις, επιβεβαίωσε ότι αυτή διαθέτει τον λεγόμενο DVB-T, τον επίγειο δέκτη που θα σου επιτρέψει να παρακολουθήσεις τα κανάλια της Digea. Αν πέραν αυτού δεις και τα DVB-C και DVB-S, αφορούν την παρακολούθηση διαδικτυακών και δορυφορικών καναλιών αντίστοιχα.