Αναδιπλούμενα smartphones: Από τα clamshell του χθες στα foldable του σήμερα

9 μήνες πριν
foldable smartphone

Όλα ξεκίνησαν το πολύ μακρινό -πια- 1989. Τότε ήταν που η MOTOROLA λάνσαρε την αναλογική έκδοση του MictoTAC ή αλλιώς το πρώτο «κινητό τηλέφωνο με πορτάκι». Μιλάμε φυσικά για μια εποχή που το κόνσεπτ της κινητής τηλεφωνίας ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό, κάτι που μοιραία χάρισε όλη τη δόξα στον διάδοχό του. Το θρυλικό StarTAC που εμφανίστηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 90 ήταν η συσκευή που έκανε μόδα το clamshell design και έθεσε τις βάσεις για τα πρώτα κινητά τα επόμενα χρόνια. Με τον μηχανισμό άρθρωσης (τους μεντεσέδες ντε!) να βρίσκεται άλλοτε στο επάνω τμήμα της συσκευής και άλλοτε στη βάση της, τα clamshell κέρδιζαν εύκολα τις εντυπώσεις σε σχέση με τα «μονοκόμματα» brick. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε «hits» όπως τα Ericsson T10s, Nokia 6170 και Sony Ericsson P910;

Τα πράγματα όμως έμελλε να αλλάξουν απότομα περίπου μία δεκαετία αργότερα. Ήταν Ιανουάριος του 2007 όταν η APPLE ανακοίνωνε το iPhone, μία συσκευή που αναπτυσσόταν για χρόνια υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας στο Κουπερτίνο και δεν έμοιαζε με τίποτα απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τότε -πάνε τα κουμπιά, πάει και το πορτάκι. Το iPhone θα καθόριζε τις εξελίξεις σε ολόκληρη την αγορά των smartphones πια, οδηγώντας τα clamshell μοντέλα στην απόσυρση με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς ο ένας μετά τον άλλον, οι κατασκευαστές επέλεγαν τη μεγάλη οθόνη αφής. Κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες προσπάθειες αναβίωσης του εν λόγω σχεδιασμού όμως έπεσαν στο κενό: ο κόσμος ήθελε μεγάλες οθόνες και με εξαίρεση τις προστατευτικές θήκες τύπου folio, το clamshell ανήκε πια στο παρελθόν.

Μέχρι τουλάχιστον το 2019. Τότε ήταν που τα αναδιπλούμενα smartphones επανήλθαν και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά σαν foldables. Για την ακρίβεια η πρώτη τέτοια συσκευή που διατέθηκε εμπορικά ήταν το Flexpai της ROYOLE το 2018, όμως την αμέσως επόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress της Βαρκελώνης είχαμε την παρουσίαση του Galaxy Fold της SAMSUNG, του Mate X της HUAWEI και πρωτοτύπων άλλων κατασκευαστών, και έτσι μοιραία τα foldables μονοπώλησαν το ενδιαφέρον Τύπου και κοινού. Από τότε αυτού του τύπου οι προτάσεις αυξάνονται σταθερά χρόνο με τον χρόνο, υιοθετώντας ακόμα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά και ερχόμενες σε πιο προσιτές τιμές, αποκτώντας ως εκ τούτου ολοένα και περισσότερο κοινό. Πέρυσι στα foldables αντιστοιχούσε το 1,2% των συνολικών πωλήσεων smartphones (σαν να λέμε 14,2 εκατ. συσκευές), με την τάση να είναι ανοδική.

Η μεγαλύτερη «νίκη» των foldables πάντως δεν είναι άλλη από το κέρδος της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού. Όταν εμφανίστηκαν άλλωστε πριν λίγα χρόνια, η απορία όλων είχε να κάνει με τις rollable οθόνες τους και τους μηχανισμούς άρθρωσής τους. Θα άντεχαν; Για πόσο; Κι αν κάτι πήγαινε στραβά πώς θα επισκευάζονταν; Οι κατασκευαστές αφουγκράστηκαν έγκαιρα τα ερωτήματα του κόσμου και φρόντισαν να τα απαντήσουν ένα προς ένα. Τα foldables του σήμερα έχουν υποβληθεί σε εξαντλητικούς ελέγχους πριν κυκλοφορήσουν. Οι μηχανισμοί τους διαθέτουν πιστοποιήσεις για δεκάδες χιλιάδες κύκλους ανοίγματος/κλεισίματος ενώ οι οθόνες τους χαρίζουν ομαλή εικόνα χωρίς την παραμικρή αλλοίωση σε όλη της την επιφάνεια. Στα παραπάνω πρόσθεσε την αδιαβροχοποίηση (βάσει κλίμακας IP) και την επικάλυψη Corning Gorilla Glass που διαθέτουν τα περισσότερα και έχεις τις πλέον αξιόπιστες συσκευές.

Όσο για το ποιες είναι αυτές;

MOTOROLA razr 40 ultra

Το MOTOROLA razr 40 ultra έρχεται να συνεχίσει τη μακρά παράδοση της MOTOROLA στις clamshell/flip συσκευές. Είναι εξοπλισμένο με μία άκρως εντυπωσιακή εξωτερική οθόνη 3,6 ιντσών η οποία προσφέρει μία μοναδική εμπειρία. Στο δε εσωτερικό του, θα συναντήσεις μία pOLED 6,9 ιντσών στα 165 Hz με HDR10+ για κρυστάλλινες εικόνες. Χάρη στην άρθρωση τύπου teardrop (η MOTOROLA διαθέτει τη σχετική ευρεσιτεχνία), η συσκευή κλείνει ερμητικά, στοιχείο που σε συνδυασμό με τα τρία υπέροχα χρώματα, έρχεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο τον υπέροχο, γεμάτο καμπύλες σχεδιασμό της. Ένα foldable smartphone που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα χωρίς καν να ανοίξεις!

OPPO Find N2 Flip

Κομψό και προσεγμένο, το OPPO Find N2 Flip έρχεται με μεγάλη εξωτερική οθόνη που ανοίγει διάπλατα τους δρόμους για νέες λειτουργίες που ούτε καν φανταζόσουν μέχρι σήμερα! Ο μηχανισμός άρθρωσής του είναι από τους καλύτερους στην αγορά εξασφαλίζοντας απόλυτα ομαλή κίνηση χωρίς τριβή για έξτρα ανθεκτικότητα. Η οθόνη του είναι 6,8 ιντσών με ανάλυση 2520x1080 και ρυθμό ανανέωσης έως και 120 Hz. Η δε κάμερα φέρει την υπογραφή της Hasselblad για ασυναγώνιστη ποιότητα φωτογραφιών και βίντεο ενώ με ολοήμερη διάρκεια μπαταρίας και τεχνολογία 44 W θα ξενοιάσεις με τη φόρτιση.

SAMSUNG Galaxy Z Fold4

Το SAMSUNG Galaxy Z Fold4 βαδίζει στα χνάρια του απόλυτα επιτυχημένου Galaxy Z Fold3 και ενσωματώνοντας στοχευμένες βελτιώσεις, προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης. Είναι πανίσχυρο αφού έρχεται με οκταπύρηνο επεξεργαστή, 12 GB RAM και υποστηρίζει γραφίδα. Διαθέτει μεγάλη οθόνη Dynamic AMOLED 2X 7,6 ιντσών, ανάλυσης 2176x1812 στα 120 Hz και εξωτερική 6,2 ιντσών για πλήρη ευελιξία. Παρά τη στιβαρή του κατασκευή, φέρει εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο γύρω απ’ την οθόνη, τη στιγμή που τα ελαφριά υλικά κρατούν το βάρος του στα 263 γραμμάρια μόλις. Εναλλάξου άνετα μεταξύ των εφαρμογών σου και εκμεταλλεύσου στο έπακρο τη λειτουργία Multi View και το One UI για να εκτοξεύσεις την παραγωγικότητά σου.

SAMSUNG Galaxy Z Flip4

Είναι τόσο δα. Οι διαστάσεις του δεν ξεπερνούν τα 165,2 x 71,9 x 6,9 χιλ. Το δε βάρος του μετά βίας φτάνει τα 187 γραμμάρια. Τα τέσσερα σούπερ χρώματα στα οποία θα το βρεις, το κάνουν να μοιάζει περισσότερο με κόσμημα, παρά με συσκευή τεχνολογίας. Κι όμως το SAMSUNG Galaxy Z Flip4, ο διάδοχος του Galaxy Z Flip3 κάνει όλα όσα δεν έκανε ποτέ κανένα smartphone που είχες μέχρι σήμερα. Ζήσε μία hands-free εμπειρία φωτογραφίας και βίντεο χάρη στο FlexCam και τράβα ανεπανάληπτα πορτρέτα και selfies. Η οθόνη στο κάλυμμα (Super AMOLED 260x512) χρησιμεύει και ως viewfinder, εκτός κι αν αποφασίσεις να βγάλεις τον φωτογράφο που κρύβεις μέσα σου «διεισδύοντας» στις ρυθμίσεις. Μέρα και νύχτα, το αποτέλεσμα θα ‘ναι σούπερ!

HUAWEI Mate X3

Ένα μικρό «θαύμα» από τη HUAWEI. Το HUAWEI Mate X3 έχει βάρος 239 γραμμάρια και προφίλ που δεν ξεπερνά τα 5,3 χιλ. αποτελώντας έτσι μία από τις πλέον συμπαγείς foldable συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Η δε μπαταρία των 4800 mAh με ταχεία ενσύρματη φόρτιση 66 W και ασύρματη 50 W, διαρκεί για όσο τη χρειάζεσαι και γεμίζει σε χρόνο-ρεκόρ. Κι όμως, τα παραπάνω ωχριούν μπροστά στην κάμερα Ultra Vision XMAGE με το 5x οπτικό ζουμ και την ανάλυση των 50 MP για συγκλονιστικές λήψεις. Οι δε οθόνες, ενσωματώνουν και οι δύο (εξωτερική και εσωτερική) τεχνολογία X-True ενώ φέρουν πιστοποίηση χρωματικής ακρίβειας από την TUV Rheinland. Πρόσθεσε και το γυαλί Kunlun για έξτρα προστασία και έκλεισες!

HUAWEI P50 Pocket

Φοβερή συσκευή σε εκπληκτική τιμή! Το HUAWEI P50 Pocket συνιστά την επόμενη γενιά foldable smartphones: μία premium πρόταση με 3D, σμιλεμένο περίβλημα, που περνά σε άλλη διάσταση την αισθητική και το στυλ. Εξωτερική οθόνη και κάμερες αποτελούν για πρώτη φορά σχεδιαστικά στοιχεία με τη σχεδιάστρια Iris Van Herpen να έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό, προσδίδοντας στη συσκευή vibes… haute couture! Ο πολυδιάστατος μηχανισμός άρθρωσης χαρίζει ένα απολαυστικά ομαλό αποτέλεσμα ενώ η κύρια οθόνη 21:9 στα 120 Hz θα σου προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες θέασης on the go.