Οι λίγοι μεγαλύτεροι σε ηλικία (ας πούμε άνω των 30) κατά πάσα πιθανότητα θα θυμούνται τα θερμόμετρα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι γονείς και οι κηδεμόνες τους όταν ήταν μικροί, προκειμένου να ελέγξουν τη θερμοκρασία τους. Αναφερόμαστε φυσικά στα «θρυλικά» γυάλινα θερμόμετρα υδραργύρου, αυτά που οι μαμάδες μας μας έλεγαν με στόμφο να προσέξουμε μην πέσουν κάτω λες και θα ερχόταν το τέλος του κόσμου (δεν ξέρουμε, μπορεί και να ερχόταν). Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα εν λόγω vintage μοντέλα δεν έχουν καμία θέση στο σήμερα, πέραν ίσως από συλλογές ρετρό αντικειμένων. Τα σύγχρονα θερμόμετρα που βρίσκονται στη διάθεσή σου, θα σου προσφέρουν αποτελεσματικότερες, ασφαλέστερες και ακριβέστερες μετρήσεις, δίνοντάς σου παράλληλα τη δυνατότητα να επιλέξεις εσύ τις λειτουργίες τους.
Έλα να τα δούμε.
Οι τύποι των θερμομέτρων
Ο λόγος για τον οποίο θα αγοράσεις ένα καινούργιο θερμόμετρο, είναι είτε διότι μετακομίζεις/ανοίγεις το δικό σου σπιτικό και ως εκ τούτου οφείλεις να εξοπλιστείς με ένα τέτοιο, είτε γιατί αποφάσισες να μας… συναντήσεις στο παρόν, αντικαθιστώντας το μοντέλο υδραργύρου που έχεις με ένα πιο μοντέρνο. Όπως και να ‘χει, οι βασικές επιλογές σου είναι τρεις (κανονικά είναι περισσότερες αλλά ας επικεντρωθούμε σε εκείνες που θα βρεις στην αγορά):
- Ψηφιακά θερμόμετρα: Τα συγκεκριμένα έχουν ραβδωτό σχεδιασμό, όπως τα παραδοσιακά θερμόμετρα που θυμάσαι, με τη διαφορά ότι αντί για τη μπάρα υδραργύρου, διαθέτουν ψηφιακή λειτουργία. Τα ψηφιακά θερμόμετρα δεν έχουν εμφανιστεί εσχάτως: διατίθενται εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας πιθανότατα το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο διαγνωστικό εργαλείο σε οικιακό περιβάλλον καθώς είναι εξαιρετικά φθηνά. Είναι αρκετά σβέλτα και ο τρόπος που αναγνωρίζουν τη θερμοκρασία είναι μέσω διεπαφής, με τον εκάστοτε κατασκευαστή να συστήνει το μέρος που θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν (ενδεικτικά: στη μασχάλη, στο ορθό και στο στόμα κάτω από τη γλώσσα).
- Θερμόμετρα υπερύθρων: Αν αναζητάς έναν τρόπο μέτρησης της θερμοκρασίας δίχως η συσκευή που θα χρησιμοποιήσεις να πρέπει να έρθει σε επαφή με το σώμα, τότε τα θερμόμετρα υπερύθρων συνιστούν την τέλεια λύση. Αυτό που κάνουν, είναι να μετρούν τη θερμότητα που αποβάλλει το ανθρώπινο σώμα, είτε στο μέτωπο, είτε στον καρπό. Η λειτουργία τους είναι εξαιρετικά γρήγορη, ωστόσο ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα ακριβής, αν και μιλάμε για απόκλιση άνευ ουσιαστικής σημασίας. Τα εν λόγω θερμόμετρα μετώπου (ή καρπού) αποτελούν τις πιο υγιεινές επιλογές, ακριβώς διότι μπορούν και καλύπτουν πολλαπλούς χρήστες, δίχως τον κίνδυνο της μετάδοσης μικροβίων.
- Ψηφιακά θερμόμετρα αφτιού: Τα θερμόμετρα αυτά -τα οποία και θα δεις να αναφέρονται και ως τυμπανικά- βασίζονται στη χρήση υπερύθρων προκειμένου να προσφέρουν μετρήσεις ακριβείας. Τοποθετούνται στο εσωτερικό του αφτιού και εδώ έγκειται ο μοναδικός αστερίσκος όσον αφορά στη χρήση τους, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή τους λειτουργία, είναι η σωστή τους τοποθέτηση εκεί (δεν είναι δα και πυρηνική φυσική). Τα ψηφιακά θερμόμετρα αφτιού χρησιμοποιούνται πάντως κατά κόρον στα νοσοκομεία αφού είναι εντυπωσιακά αξιόπιστα ενώ χάρη στα εναλλασσόμενα καλύμματα μίας χρήσης για τις κεφαλές τους, εγγυώνται και απόλυτα υγιεινή λειτουργία.
Τι πρέπει να έχει ένα θερμόμετρο;
Έστω ότι επιλέγεις λοιπόν τύπο θερμομέτρου. Αυτό σημαίνει ότι έχεις αυτομάτως και το μοντέλο στο οποίο θα επενδύσεις; Μη βιάζεσαι… Ένα θερμόμετρο μπορεί να διαθέτει μία σειρά από έξτρα λειτουργίες, πολλές από τις οποίες είμαστε σίγουροι πως ούτε καν φαντάζεσαι, προκειμένου να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη. Το ποιες από αυτές χρειάζεσαι είναι δικό σου θέμα. Εμείς θα σου εξηγήσουμε τις πιο συνηθισμένες, έτσι ώστε να σε βοηθήσουμε στην έρευνα αγοράς σου.
Κάποια μοντέλα λοιπόν, έρχονται και με φωνητική λειτουργία. Η συγκεκριμένη δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να αναγγέλλει τη θερμοκρασία που εμφανίζεται στην οθόνη LCD με το πέρας της μέτρησης. Τα θερμόμετρα αυτά είναι κατάλληλα για άτομα με προβλήματα όρασης όπως π.χ. ανθρώπους με μυωπία ή ηλικιωμένους. Αν τελικά προτιμήσεις τέτοιο, απλά να έχεις τον νου σου έτσι ώστε να υποστηρίζει και τα Ελληνικά ως γλώσσα -ειδάλλως η δυνατότητα αυτή θα είναι κομματάκι δώρο-άδωρο.
Ακόμα κι αν το θερμόμετρο που επιλέξεις δεν διαθέτει φωνητική λειτουργία, καλό θα ήταν να είναι εξοπλισμένο με οθόνη με οπίσθιο φωτισμό. Καθ’ ότι είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί να βάλεις θερμόμετρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα μοντέλο με οπίσθιο φωτισμό οθόνης, θα σου επιτρέψει να διακρίνεις τη θερμοκρασία του σώματός σου, ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι. Αν δε, το θερμόμετρο προορίζεται για άλλο μέλος της οικογένειας όπως π.χ. ένα μωρό, ο φωτισμός θα σε διευκολύνει έτσι ώστε να το τοποθετήσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια.
Τέλος, αν θες να πας για μία πραγματικά high-end λύση, μπορείς να δεις ένα connected ή συνδεδεμένο θερμόμετρο. Κάποια από αυτά μάλιστα υιοθετούν design που παραπέμπει σε αυτοκόλλητο ή περιβραχιόνιο προσφέροντας συνεχείς ή αλλεπάλληλες μετρήσεις θερμοκρασίας. Η βασική τους λειτουργία είναι πως συνδέονται μέσω Wi-Fi/Bluetooth με το smartphone σου, ανεβάζοντας τις μετρήσεις τους στη συνοδευτική τους εφαρμογή, προκειμένου να μπορείς να τις δεις χωρίς να τα αγγίξεις (τέλειο για μωρά που κοιμούνται) και να τις μοιραστείς με τον γιατρό σου.
Τι να προσέξεις κατά την αγορά του
Αγοράζοντας θερμόμετρο, σε πρώτη φάση ξεκαθάρισε για ποιον προορίζεται. Κάποια μοντέλα είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, ωστόσο ορισμένα άλλα ενδεχομένως να έχουν διάφορους περιορισμούς -ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με μωρά και βρέφη. Από εκεί και πέρα, δες τι αναφέρει ο κατασκευαστής σχετικά με την ταχύτητα μέτρησης: τα περισσότερα θερμόμετρα πια προσφέρουν μετρήσεις σε δευτερόλεπτα, ωστόσο καλό θα ήταν να γνωρίζεις τον χρόνο που απαιτείται για την καθεμία εξ αυτών (και πάλι, αν έχεις να κάνεις με βρέφος, θες τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση). Τέλος, ρίξε μια ματιά στις πιστοποιήσεις από οργανισμούς φαρμάκων και τεχνικούς συλλόγους ελέγχου που φέρει το εκάστοτε μοντέλο, για να βεβαιωθείς για την ακρίβεια στη λειτουργία του.
Η απόλυτη «ασπίδα» απέναντι σε κάθε αδιαθεσία
Δεν νοείται σπίτι χωρίς θερμόμετρο, γι’ αυτό φρόντισε το δικό σου να είναι εξοπλισμένο με ένα μοντέρνο και αξιόπιστο μοντέλο από έναν κατασκευαστή εγνωσμένης αξίας. Το θετικό με τα σύγχρονα θερμόμετρα είναι πως με εξαίρεση τις high-end προτάσεις (βλ. smart θερμόμετρα) όλα τα άλλα έρχονται σε αρκετά προσιτές τιμές. Κάνε λοιπόν την έρευνα αγοράς σου, δες ποιος τύπος είναι ο κατάλληλος για ‘σένα και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, βάλε σε προτεραιότητα τις απαιτήσεις σου όσον αφορά στις λειτουργίες του θερμομέτρου και κάνε τη σωστή επιλογή.