Ανεμιστήρες: η οικονομική λύση για άμεση φυσική δροσιά

1 μήνας πριν
floor smart fan

Στην εποχή που οι περισσότεροι καταφεύγουν στη λύση των κλιματιστικών, η σημασία των ανεμιστήρων συχνά -κακώς- παραβλέπεται. Κι όμως, πρόκειται για λύσεις ενεργειακά αποδοτικές, αθόρυβες και λειτουργικές που έχουν τη δυνατότητα να σου προσφέρουν την πολυπόθητη δροσιά, συμβάλλοντας στην κυκλοφορία του αέρα στον χώρο. Από τους ανεμιστήρες τοίχου και οροφής, μέχρι εκείνους που τοποθετούνται στο δάπεδο ή το τραπέζι, το γραφείο κλπ, άπαντες είναι σε θέση να φρεσκάρουν αποτελεσματικά κάθε δωμάτιο δίχως να επιβαρύνουν τα… αφτιά, το περιβάλλον ή την τσέπη σου.

Πριν περάσουμε να δούμε τα όσα προσφέρει η κάθε κατηγορία, οφείλουμε να εξηγήσουμε ένα-δυο πράγματα σχετικά με τους ανεμιστήρες γενικότερα. Λειτουργούν με ρεύμα και ναι, είναι σημαντικά φθηνότεροι σε σχέση με ένα κλιματιστικό. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις όμως είναι πως δεν ψύχουν τον αέρα, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το κάνει ένα air-condition. Αυτό που κάνουν είναι να επιταχύνουν την κυκλοφορία του αέρα, μεταφέροντας επί της ουσίας τη θερμότητα στο δωμάτιο και δημιουργώντας ένα φυσικό αίσθημα δροσιάς. Για αυτό και για να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητά τους, θα πρέπει να διασφαλίσεις τον επαρκή αερισμό του χώρου σου. Πολλά μοντέλα δε, θα σου φανούν χρήσιμα και κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού χάρη στην ανάστροφη λειτουργία τους, μπορούν να «σπρώχνουν» τη θερμότητα προς το μέρος σου.

Πάμε να αναλύσουμε την κάθε κατηγορία.

Ανεμιστήρες τοίχου

Οι ανεμιστήρες τοίχου είναι κατακόρυφου προσανατολισμού που τοποθετούνται υπό γωνία σε κάποιον τοίχο με χρήση ειδικής βάσης. Οι επιτοίχιοι ανεμιστήρες μπορούν να «στοχεύσουν» προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακά ισχυρό ρεύμα δροσερού αέρα. Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η λειτουργικότητά τους αφού δεν δεσμεύουν χώρο από το δάπεδο ή κάποιο έπιπλο. Συνιστούν πολύ καλές και αποτελεσματικές επιλογές για μικρούς χώρους όπως π.χ. ένα γραφείο ή μία κουζίνα, εκεί που όμως δείχνουν την αξία τους, είναι σε εξωτερικούς χώρους όπως φερ’ ειπείν το μπαλκόνι ή η αυλή. Επειδή εκτοξεύουν τον αέρα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχουν μεγάλο εύρος κάλυψης, ενώ παράλληλα το ισχυρό τους μοτέρ, τους επιτρέπει να παραμένουν αποτελεσματικοί, ακόμα κι όταν φυσάει. Κάποια μοντέλα υποστηρίζουν υδρονέφωση, τη δυνατότητα δηλαδή να "ψεκάζουν" νερό μαζί με το ρεύμα άερα. Οι ανεμιστήρες τοίχου με νερό είναι πιο ακριβή επιλογή αλλά ο συνδυασμός αέρα με νερό θα σε αποζημιώσει. Η εγκατάστασή τους είναι σαφώς ευκολότερη σε σχέση με εκείνη των ανεμιστήρων οροφής ενώ η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει στο σημείο που πραγματικά σε βολεύει -με τον μόνο περιορισμό να αφορά το γεγονός πως απαιτείται η παρουσία πρίζας σχετικά κάπου κοντά.

Ανεμιστήρες δαπέδου

Μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες ανεμιστήρων, είναι οι ανεμιστήρες δαπέδου. Πρόκειται άλλωστε για συσκευές που μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ και δεκαετίες, με τη διαφορά ότι οι τελευταίας γενιάς προτάσεις διαφέρουν σημαντικά από τις παλαιότερες σε κάθε επίπεδο -design, αποδοτικότητα, λειτουργίες. Χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: σε ανεμιστήρες με πτερύγια και τους ανεμιστήρες-"πύργους". Οι πρώτοι πλέον είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικοί παράγοντας πολύ λιγότερο θόρυβο και μετακινώντας περισσότερο αέρα. Οι δεύτεροι είναι και οι πλέον… ψαρωτικοί, αφού είναι εξοπλισμένοι με φυγοκεντρικό ανεμιστήρα (βασίζονται στο θεώρημα του Bernoulli σε συνδυασμό με τη δημιουργία περιοχής χαμηλής πίεσης) και έχουν σχήμα δακτυλίου που παραπέμπει σε καταστάσεις sci-fi! Οι συγκεκριμένοι μάλιστα εκτός από αθόρυβοι (και άρα τέλειοι για χώρους όπως π.χ. γραφεία), είναι και εξαιρετικά ασφαλείς, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για νοικοκυριά με μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Οι «παραδοσιακοί» ανεμιστήρες δαπέδου με πτερύγια έχουν εξελιχθεί αρκετά αφού διαθέτουν αρκετά προγράμματα ταχύτητας και διαφορετικά modes (breeze, silent mode κ.α.), έχουν σχεδόν μηδενικό θόρυβο ενώ υποστηρίζουν τηλεχειρισμό ή και remote control μέσω app. Η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει προσαρμόσιμο ύψος, ενώ κυκλοφορούν και ανεμιστήρες box που βρίσκονται ελάχιστα πάνω από το δάπεδο που εκτοξεύουν τον αέρα προς τα πάνω υπό γωνία. Να θυμηθείς μόνο να ελέγξεις την ισχύ τους και να επιλέξεις μοντέλο με αρκετά watt για τις ανάγκες του χώρου σου.

Ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν την πιο «τακτοποιημένη» κατηγορία ανεμιστήρων που μπορείς να βρεις και ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός: τοποθετούνται στην οροφή του δωματίου χωρίς να έχουν ως αποτέλεσμα καλώδια διάσπαρτα από ‘δω κι από ‘κει ή να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο δάπεδο ή τα έπιπλα. Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες πρακτικά μετακινούν τον αέρα κατακόρυφα με τη φορά να εξαρτάται από την εποχή. Καθώς ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος και ως εκ τούτου βρίσκεται πιο κοντά στην οροφή, τον χειμώνα η λειτουργία του είναι δεξιόστροφη για ροή από κάτω προς τα πάνω (ώστε ο κρύος αέρας να ανέβει ψηλά σπρώχνοντας τον θερμό χαμηλότερα), ενώ το καλοκαίρι είναι αριστερόστροφη για ροή από πάνω προς τα κάτω (με στόχο τη δημιουργία ενός δροσερού ρεύματος). Το καλό με τους ανεμιστήρες οροφής είναι ότι πλέον έρχονται σε μία εντυπωσιακή γκάμα χρωμάτων και design, έτσι ώστε να ταιριάζουν με τη διακόσμηση του εκάστοτε χώρου, με πολλά μοντέλα μάλιστα να πλαισιώνονται και από τηλεχειριστήριο μέσω του οποίου μπορείς να επιλέξεις ταχύτητα περιστροφής και λειτουργία. Αρκετοί από ανεμιστήρες οροφής ενσωματώνουν και φως led μιας και το σημείο τοποθέτησής τους συμπίπτει πολύ συχνά με το κεντρικό σημείο του δωματίου που βρίσκεται το φωτιστικό του χώρου. Θα σου προτείναμε τη χρήση τους σε μεγάλους και ανοιχτούς χώρους όπως το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι η διάμετρος των πτερυγίων η οποία εξαρτάται από τα τετραγωνικά του δωματίου.

Επιτραπέζιοι ανεμιστήρες

Οι επιτραπέζιοι ανεμιστήρες θυμίζουν πάρα πολύ τα μοντέλα δαπέδου, στη λογική ότι είναι κι εκείνοι κατακόρυφου προσανατολισμού, παρ’ ό,τι πιο… κοντοί. Συνήθως έχουν και μικρότερο μέγεθος (βλ. διάμετρο) για πρακτικούς λόγους, όμως ό,τι χάνουν από εκεί, το κερδίζουν από τη μικρότερη απόσταση που έχουν συνήθως από τον χρήστη. Είναι οι πιο ευέλικτοι όλων αφού μεταφέρονται πάρα πολύ εύκολα και μπορούν να τοποθετηθούν σε πληθώρα επίπλων -τραπέζι σαλονιού/κουζίνας, γραφείο, σύνθετο, βιβλιοθήκη κ.α. Οι πιο συμπαγείς προτάσεις μάλιστα μπορούν να τροφοδοτηθούν ακόμα και μέσω USB (!) έτσι ώστε να τις συνδέσεις στο laptop ενώ κάνεις δουλειά. Η ισχύς τους είναι σε γενικές γραμμές μικρή, κάτι που σημαίνει πως πολλά μοντέλα είναι όσο ήσυχα χρειάζεται (αν και όχι εντελώς αθόρυβα) προκειμένου να τα πάρεις μαζί σου ακόμα και στο υπνοδωμάτιο. Προτιμώντας μάλιστα τελευταίας γενιάς πρόταση, θα έχεις πρόσβαση σε αρκετά χρήσιμες λειτουργίες όπως π.χ. χρονοδιακόπτη, απομακρυσμένο έλεγχο, προσαρμογή έντασης και προσανατολισμού κ.α.

Ο καλύτερός σου φίλος για δροσιά και εξοικονόμηση

Οι ανεμιστήρες αν και δεν αποτελούν πλέον μονόδρομο στην ψύξη (όπως συνέβαινε παλιότερα), εξακολουθούν και "κοντράρουν" στα ίσια τις νέες high-tech συσκευές κλιματισμού. Είναι αποδοτικοί, ευέλικτοι, με χαμηλό κόστος αγοράς και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος ενώ αποτελούν ιδανική επιλογή για ανθρώπους με αλλεργίες. Καθώς ξεκινάς την αναζήτηση του καλύτερου ανεμιστήρα για τις ανάγκες και τον χώρο σου, να θυμάσαι το βασικό πλεονέκτημα της κάθε κατηγορίας.

  • Ανεμιστήρες τοίχου: ιδανικοί για μικρούς χώρους
  • Ανεμιστήρες δαπέδου: προσφέρουν αυξημένη ροή αέρα
  • Ανεμιστήρες οροφής: εγγυώνται κεντρική ψύξη
  • Επιτραπέζιοι ανεμιστήρες: εστιάζουν σε σένα.

Δες λοιπόν ποιος ανεμιστήρας ταιριάζει στα «θέλω» σου και άλλαξε μεμιάς τα δεδομένα του χώρου σου. Σε περίπτωση που χρειαστείς βοήθεια, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου.