Βρες το gaming laptop που θα κάνει… level up στο gameplay σου

1 έτος πριν
Βρες το gaming laptop που θα κάνει… level up στο gameplay σου

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να κάνει ένα gaming rig σήμερα αλλά όχι ένα gaming laptop. Τα τελευταία έχουν πραγματοποιήσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, διαθέτοντας πλέον εκτός από κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, συνδυασμός που τους επιτρέπει να πιάνουν υψηλά στάνταρ απόδοσης, παίζοντας χωρίς πρόβλημα ακόμα και τα απαιτητικότερα παιχνίδια -ή εκτελώντας εξίσου ζόρικες εργασίες, από 3D rendering μέχρι video editing. Η αγορά ενός gaming laptop συνιστά ωστόσο σημαντική επένδυση και ως εκ τούτου, θα πρέπει να είσαι… 101% σίγουρος για το σύστημα που πρόκειται να επιλέξεις.

Πριν επισκεφθείς λοιπόν τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή μπεις στο germanos.gr, έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου προκειμένου να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Στυλ παιχνιδιού/χρήσης

Αρχικά προσπάθησε να φανταστείς τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί το καινούριο σου laptop. Υπάρχει λόγος που στο λέμε. Πρόκειται να είσαι on the go, παίζοντας π.χ. σε κάθε ευκαιρία (στο σπίτι ή σπίτια φίλων, στις διακοπές, στη σχολή κλπ) ή θα το έχεις κατά κύριο λόγο στο γραφείο σου, συνδεδεμένο με περιφερειακά και αξεσουάρ; Με βάση την απάντησή σου, θα καθορίσεις σε έναν βαθμό τις προτεραιότητές σου. Αν μετακινείσαι πολύ φερ’ ειπείν, τότε θα πρέπει να εστιάσεις στις διαστάσεις και το βάρος, προτιμώντας κάτι ως τις 15 ίντσες ή και ακόμα μικρότερο (πλέον βρίσκεις σούπερ προτάσεις στην κατηγορία των 13-14 ιντσών). Αν πάλι μιλάμε για desktop replacement, τότε σε παίρνει να ανέβεις και στις 17. Αντίστοιχα στην πρώτη περίπτωση θα δώσεις βάση συν τοις άλλοις στη μπαταρία, το πληκτρολόγιο και το touchpad.

Σημαντικές προδιαγραφές

Περνώντας στο τεχνικό κομμάτι τώρα, τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά που σε ενδιαφέρουν: επεξεργαστής, μνήμη RAM, κάρτα γραφικών και δίσκος.

Στα του επεξεργαστή, πρώτα θα πρέπει να διαλέξεις «στρατόπεδο»: AMD ή INTEL; Η πρώτη έχει τις πιο value for money προτάσεις, ωστόσο η δεύτερη είναι εκείνη με τους ισχυρότερους επεξεργαστές που δείχνουν τα δόντια τους σε απαιτητικές καταστάσεις όπως λ.χ. το gaming. Ιδανικά επένδυσε σε σύστημα με 12ης γενιάς Intel Core, ειδάλλως συμβιβάσου με έναν 11ης γενιάς ή AMD Ryzen 5/7.

Ως προς τη RAM, δύο είναι τα στοιχεία που σε ενδιαφέρουν: η ποσότητα και ο χρονισμός της. Τα περισσότερα laptops έρχονται με DDR4, ωστόσο αν σε παίρνει οικονομικά, η DDR5 είναι το μέλλον. Μην πέσεις σε καμία περίπτωση κάτω από τα 8 GB (για καλύτερα αποτελέσματα, πήγαινε στα 12 ή τα 16 GB) ενώ αναφορικά με τους χρονισμούς (μετριούνται σε MHz), όσο πιο ψηλοί, τόσο πιο καλά.

Στα γραφικά υπάρχει το δίπολο AMD – NVIDIA. H πρώτη έχει για ακόμα μία φορά τις καλύτερες κάρτες βάσει τιμής/απόδοσης, ωστόσο αν θες πραγματικά κορυφαία γραφικά, οι GeForce RTX30-Series της NVIDIA είναι μονόδρομος. Για mid-range συστήματα (σε τιμές €1000-1500) κυνήγησε τις RTX 3050 και 3050 Ti, ωστόσο για high-end laptops οι 3060, 3070 και 3080 (και οι Ti εκδόσεις τους) είναι ό,τι καλύτερο.

Οι δίσκοι συνιστούν πιο εύκολη περίπτωση. Το laptop σου θα πρέπει να έχει PCIe NVMe SSD δίσκο, έτσι ώστε να απολαμβάνεις κορυφαία απόκριση σε ό,τι κι αν κάνεις. Ο HDD θεωρείται ξεπερασμένος και χρησιμεύει μόνο για αποθηκευτικό χώρο (βιβλιοθήκη πολυμέσων, backups, φωτογραφίες κλπ).

Μέγεθος & τύπος οθόνης

Πέραν των ανωτέρω, κάτι άλλο που θα πρέπει να σε απασχολήσει όσον αφορά το καινούριο σου laptop, είναι η οθόνη του. Το μέγεθός της εξαρτάται από την απάντηση που έδωσες στο πρώτο ερώτημα που σου θέσαμε. Αν ας πούμε παίζεις κυρίως στο σπίτι έχοντας συνδεδεμένη στο σύστημα μία μεγαλύτερη οθόνη υψηλών προδιαγραφών, τότε αυτή του laptop δε θα σε ενδιαφέρει και τόσο. Αν όμως εκμεταλλευτείς τη φορητότητα του συστήματος και παίζεις… παντού, τότε το πράγμα αλλάζει.

Τα 1080p είναι η βάση σου, όμως το πραγματικό παιχνίδι γίνεται αλλού και συγκεκριμένα στον ρυθμό ανανέωσης: στην αγορά θα βρεις συστήματα με οθόνες στα 144 Hz, τα 240 Hz ή ακόμα και τα 360 Hz. Εφ’ όσον η κάρτα σου μπορεί να υποστηρίξει τέτοιους ρυθμούς (βεβαιώσου ότι υπάρχουν τεχνολογίες G-SYNC και FreeSync για να γλιτώσεις το tearing), τότε το gameplay σου θα είναι πιο ομαλό από ποτέ κι εσύ εκτός από μία οπτικά απολαυστικότερη εμπειρία, θα αποκτήσεις και ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο online gaming.

Συνδεσιμότητα

Εδώ θέλουμε έξτρα προσοχή γιατί πολλοί την «πατάνε». Το laptop σου θα πρέπει να διαθέτει αυτό που λέμε «πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας», να μπορεί δηλαδή να υποδεχθεί κάθε λογής περιφερειακό και αξεσουάρ, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να συνδεθείς όπου και με ό,τι θες, όπως θες, όποτε θες. Ως προς τις USB, το ζητούμενο είναι διπλό, αφού χρειάζονται και διαφορετικού τύπου (USB Type-A, Type-C) αλλά και όσο το δυνατόν πιο πρόσφατης έκδοσης (είναι η USB 3.2 Gen2x2 αλλά βολεύεσαι και με USB 3.2 Gen 1). Power Delivery και Thunderbolt (έκδοση 3 ή 4) καλό είναι να υπάρχουν. Στη δε HDMI δε γίνονται εκπτώσεις (HDMI 2.0 ή 2.1 για high-end καταστάσεις).

Η θύρα ήχου (3,5 χιλ.) έχει αντέξει στον χρόνο, αν και δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Ethernet (LAN) η οποία σιγά-σιγά αρχίζει και εκλείπει. Τα gaming laptops βέβαια εξακολουθούν να προσφέρουν δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης με τους κατασκευαστές να γνωρίζουν πως το lag αποτελεί τον μεγαλύτερο «εχθρό» των gamers. Εσύ καλού-κακού ωστόσο πρόσεξε ο φορητός υπολογιστής που θα επιλέξεις να υποστηρίζει Wi-Fi 6E για αξιόπιστες ασύρματες συνδέσεις μεγάλης εμβέλειας. Το Bluetooth είναι πια στάνταρ.

Σύστημα ψύξης

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που ειδικά σε ένα gaming laptop είναι εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω: το σύστημα ψύξης. Πρόσεξε: με τις δύο αυτές λέξεις δεν εννοούμε μόνο τους ανεμιστήρες ή τις ψύκτρες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών αλλά ολόκληρο το θερμικό προφίλ του συστήματος. Για ένα laptop άλλωστε που θα περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του δουλεύοντας… στο κόκκινο, η σωστή κατασκευή είναι το α και το ω προκειμένου αυτό να αντέξει σε βάθος χρόνου, συνεχίζοντας να αποδίδει άψογα. Διάβασε προσεκτικά τα όσα αναφέρουν λοιπόν οι κατασκευαστές. Δες π.χ. αν υπάρχει θάλαμος ατμού, πόσο μεγάλος είναι, από πόσους αεραγωγούς και αγωγούς θερμότητας πλαισιώνεται και τι θερμοκρασίες εξασφαλίζει στο σύστημα. Μελέτησε και αξιολόγησε τις καινοτομίες της εκάστοτε εταιρείας και διασφάλισε πως όσο κι αν το ζορίσεις, το laptop σου θα μπορεί να ανταποκριθεί στα «θέλω» σου.