Βρες το κατάλληλο app για επεξεργασία εικόνας στο κινητό

1 έτος πριν
smartphone

«Καλή η φωτογραφία αλλά θα χρειαστεί πρώτα λίγο editing». Μία πρόταση που μέχρι πρότινος έφερνε ακαριαία κατά νου ένα πανίσχυρο σύστημα desktop ή laptop, ποντίκι-πληκτρολόγιο και ένα σεβαστό χρονικό διάστημα ενασχόλησης με το Adobe Photoshop. Η επεξεργασία εικόνας ήταν, βλέπεις, μία διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με τους γραφίστες καθ’ ότι άλλωστε ήταν οι μόνοι που μπορούσαν κάνοντας τα… μαγικά τους να προσαρμόσουν μία εικόνα στις ανάγκες της εκάστοτε περίστασης. Όλα αυτά βέβαια έως και το πρόσφατο παρελθόν, αφού τα smartphones έδωσαν τη λύση και σε αυτόν τον τομέα, καθιστώντας την επεξεργασία εικόνας προσβάσιμη από όλους, ακόμα κι εκείνους που δε διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Τώρα είσαι σε θέση εύκολα και γρήγορα, με το κατάλληλο app στο κινητό σου, να κάνεις εικόνες και φωτογραφίες… αγνώριστες, είτε προσαρμόζοντας μία-μία τις σχετικές παραμέτρους τους, είτε εξηγώντας στην AI ποιο θα ήθελες να είναι το τελικό αποτέλεσμα και αφήνοντάς τη να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να βρεις την εφαρμογή που σε βολεύει και καλύπτει τα «θέλω» σου και να την εγκαταστήσεις στη συσκευή σου. Κάποιες προσφέρονται δωρεάν, κάποιες άλλες πάλι απαιτούν εφ’ άπαξ αγορά ή συνδρομή. Σε κάθε περίπτωση όμως να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τις αγαπημένες σου λήψεις… Instagrammable χωρίς καν να ανοίξεις υπολογιστή! Έλα να δούμε τα καλύτερα σχετικά apps.

Adobe Photoshop Express

Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από κάτι άλλο πέραν του ίδιου του Photoshop της Adobe. Μιλάμε άλλωστε για το καλύτερο προϊόν στο είδος του και μία εφαρμογή το όνομα της οποίας έφτασε να γίνει συνώνυμο μίας ολόκληρης κατηγορίας. Το Photoshop, που λες, διαθέτει και μία mobile έκδοση, το Adobe Photoshop Express. Η βασική του έκδοση διατίθεται δωρεάν, ωστόσο αν θες πλήρη πρόσβαση σε όλα του τα εργαλεία θα πρέπει να δώσεις το κατιτί σου. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η αμεσότητα και η φιλικότητα προς τον χρήστη που επιδεικνύει -όπως άλλωστε υποδηλώνει κι εκείνο το «Express» στον τίτλο του. Θα επεξεργαστείς εύκολα και γρήγορα τις φωτογραφίες σου, θα προσθέσεις κείμενο (διαθέτει πάνω από 100 γραμματοσειρές) και κάθε λογής εφέ έχοντας τη δυνατότητα μάλιστα να τις ανεβάσεις απ’ ευθείας στα μεγάλα social media. Υποστηρίζει αρχεία PNG, RAW και TIFF μεταξύ άλλων ενώ είναι συμβατό και με την πλατφόρμα Creative Cloud για ακόμα μεγαλύτερη λειτουργικότητα.

Lightroom CC Mobile

Μία άψογη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας απ’ όποια σκοπιά κι αν την εξετάσει κανείς, το Lightroom CC Mobile αποτελεί τη mobile εκδοχή του Lightroom CC (duh!) και θα κάνει του χεριού σου -στην κυριολεξία- εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Συνεργάζεται αγαστά με το Creative Cloud, υποστηρίζει φορμά RAW και επιτρέπει τη μαζική μετονομασία αρχείων εξοικονομώντας σου πολύτιμο χρόνο -όλα αυτά από το smartphone σου! Το Lightroom CC Mobile διαθέτει και πιο προηγμένες δυνατότητες όπως το Healing Brush, μεγάλο αριθμό φίλτρων με δυνατότητα δημιουργίας καινούριων καθώς και ενσωματωμένη κάμερα με δύο λειτουργίες, τις Auto και Pro, για αυτοματοποιημένη λήψη φωτογραφιών και πλήρη προσαρμογή κάθε ρύθμισης (ακριβώς όπως θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος) αντίστοιχα. Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν και θα σε καλύψει πλήρως, ωστόσο για πρόσβαση στην πλήρη γκάμα των εργαλείων της, θα χρειαστεί να πληρώσεις συνδρομή.

Snapseed

Αν θες να κάνεις τη δουλειά σου σβέλτα και χωρίς πολλά-πολλά, τότε το Snapseed είναι το app που θα λατρέψεις. Δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα καθώς όλα του τα μενού είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την ευχρηστία και την αμεσότητα. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να επεξεργαστείς εικόνες και να προσαρμόσεις τα χρώματά τους, ακόμα και σημείο προς σημείο. Πολλά από τα φίλτρα του είναι παρόμοια με εκείνα του Instagram έτσι ώστε να μη χρειαστείς χρόνο για να εξοικειωθείς μαζί τους, ενώ όταν νιώσεις έτοιμος μπορείς να δημιουργήσεις τα δικά σου. Κάποιες από τις πιο προχωρημένες λειτουργίες του χρειάζονται βέβαια τον χρόνο τους προκειμένου να τις μάθεις και να τις αξιοποιήσεις καταλλήλως, όμως όταν το κάνεις, να είσαι σίγουρος πως οι φωτογραφίες σου θα γίνουν πραγματικά αγνώριστες (μέχρι που θα εξομοιώσεις τα φίλτρα του φακού μίας DSLR)! Το Snapseed διατίθεται δωρεάν σε iOS και Android και είναι ιδανικό τόσο για γνώστες του αντικειμένου, όσο και για αρχάριους.

VSCO

Για όσους αρέσκονται σε ρετρό καταστάσεις και φωτογραφίες που παραπέμπουν στα παλιά, καλά φιλμ (ξέρεις, αυτές τις τόσο ζεστές εικόνες που είναι λες και τους έχεις εφαρμόσει ένα εφέ σέπιας) το VSCO είναι απλά τέλειο. Τα φίλτρα του, βλέπεις, είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένα αποφεύγοντας το συχνά υπερβολικό αποτέλεσμα αντίστοιχων εφέ σε άλλες εφαρμογές. Θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τα επίπεδα έκθεσης, αντίθεσης, φωτεινότητας κλπ επιτυγχάνοντας σε κάθε περίπτωση ένα απόλυτα vintage look. Έρχεται με ενσωματωμένη λειτουργία κάμερας και υποστήριξη social media. Δυστυχώς η δωρεάν έκδοσή του θα σου χαρίσει πρόσβαση σε 10 φίλτρα όλα κι όλα, αφού για τα υπόλοιπα (περί τα 130 στο σύνολό τους) θα χρειαστεί να καταβάλεις ετήσια συνδρομή όμως αν μη τι άλλο θα έχεις πάρει μία καλή πρώτη εικόνα των όσων είναι σε θέση να κάνει το app. Σημείωσε ότι το VSCO είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική υλοποίηση, οπότε βεβαιώσου ότι το smartphone σου μπορεί να το «σηκώσει».

Afterlight

Η λειτουργικότητα αποτελεί κομβικό χαρακτηριστικό ενός mobile app και με αυτό στο μυαλό, το Afterlight είναι μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις που θα βρεις σε Play Store και App Store (και μάλιστα δωρεάν σε ό,τι αφορά τις βασικές της λειτουργίες). Διαθέτει μια σειρά από προεπιλεγμένα φίλτρα και εφέ που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη, ενώ υποστηρίζονται και αρχεία RAW για πιο επαγγελματικές καταστάσεις. Μπορείς μέχρι και να προσαρμόσεις συγκεκριμένα χρώματα από την ευρύτερη παλέτα του, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα ανέγγιχτα. Παίξε με τις σκιές, πρόσθεσε κείμενα, άλλαξε φωτεινότητα και αντίθεσης και βρες τα φίλτρα που ταιριάζουν σε κάθε σου εικόνα, αναδεικνύοντάς τη. Πλαισιώνεται από τη Fusion Library, μία τεράστια βιβλιοθήκη φίλτρων fusion με νέες προσθήκες σε εβδομαδιαία βάση και διαθέτει τη δική του λειτουργία κάμερας που μάλιστα προσφέρει δυνατότητα κλειδώματος ισορροπίας λευκού για πιο ισορροπημένα αποτελέσματα και ρεαλιστικότερα χρώματα ανεξαρτήτως της πηγής του φωτός. Το πόσα από τα χαρακτηριστικά του Afterlight θα βρεις πραγματικά χρήσιμα δεν το ξέρουμε, όμως η ποικιλία που βρίσκεται στη διάθεσή σου είναι πραγματικά εντυπωσιακή.