Βρίσκοντας τα ιδανικά ακουστικά κεφαλής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

1 έτος πριν
girl wearing headsets

Τα ακουστικά κεφαλής είναι ένα από εκείνα τα αξεσουάρ που όσο κι αν δεν τους το αναγνωρίζουμε, διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Τα φοράς παντού και σε πλήθος διαφορετικών περιστάσεων: στις μετακινήσεις σου, για να επικοινωνήσεις, όταν θες να συγκεντρωθείς, για να απολαύσεις ένα άλμπουμ του αγαπημένου σου καλλιτέχνη, ακόμα και για να «χαθείς» στον κόσμο μίας σειράς ή ταινίας. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει ένα πραγματικά καλό ζευγάρι ακουστικών; Τι τεχνολογίες σε περιμένουν εκεί έξω και με ποιον τρόπο θα ενισχύσουν τις εμπειρίες ακρόασής σου; Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το G Blog είναι εδώ για να σου λύσουν κάθε απορία. Πάτα «play» και ξεκινάμε!

Τύποι ακουστικών κεφαλής

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: ποιοι είναι οι τύποι των ακουστικών κεφαλής; Τα τελευταία μπορούν σε γενικές γραμμές να κατηγοριοποιηθούν με δύο τρόπους: είτε βάσει εφαρμογής, είτε βάσει συνδεσιμότητας.

Ξεκινώντας από την εφαρμογή τους, το πώς δηλαδή στέκονται ή/και εφαρμόζουν στο αφτί, έχουμε τρεις τύπους: on-ear, over-ear και in-ear ακουστικά, με το καθένα εξ αυτών όπως είναι λογικό να έχει τα πλεονεκτήματά του.

On-ear headsets

Τα on-ear είθισται να είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με τα over-ear, με πολλά εξ αυτών να διαθέτουν μάλιστα «σπαστό» σχεδιασμό που τα καθιστά ευκολότερα στη μεταφορά. Προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου σε σχέση με τα in-ear ενώ είναι αρκετά βολικά ακόμα και για πολύωρη χρήση, αφού δεν εισέρχονται στον ακουστικό πόρο. Θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις και ως τη χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο άλλες κατηγορίες.

Over-ear headsets

Τα over-ear τώρα, ξεχωρίζουν για την κορυφαία ποιότητα ήχου που χαρίζουν, απόρροια των μεγάλων οδηγών και της καλύτερης παθητικής εξουδετέρωσης θορύβων που επιτυγχάνεται χάρη στον σχεδιασμό τους. Είναι ανθεκτικά και αντέχουν στη σκληρή χρήση, αποζημιώνοντάς σε για το μεγαλύτερο μέγεθός τους. Βασική προϋπόθεση πάντως είναι να πιέζουν κεφάλι και αφτί όσο το δυνατόν λιγότερο για μία πιο άνετη εμπειρία χρήσης.

In-ear headsets

Κλείνοντας με τα in-ear, το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο πέραν της φορητότητάς τους. Πανάλαφρα και εξαιρετικά συμπαγή, είναι τα τέλεια ακουστικά για να σε ακολουθήσουν όπου κι αν σε βγάλει ο δρόμος σου. Τρομερά ευέλικτα, θα τα προσαρμόσεις στο σχήμα του αφτιού σου με το κατάλληλο ακροφύσιο, έτσι ώστε να τα φοράς χωρίς πρόβλημα ακόμα κι όταν αθλείσαι, εξασφαλίζοντας τέλειο κράτημα και εξουδετέρωση θορύβων.

Συνδεσιμότητα

a.k.a. ασύρματα ή ενσύρματα ακουστικά κεφαλής

Όπως προαναφέραμε, τα ακουστικά μπορεί να είναι είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα. Στην εποχή που τα καλώδια έχουν εξελιχθεί σε… είδος υπό εξαφάνιση βέβαια, είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν υπάρχει ακόμα λόγος να προτιμήσεις ενσύρματο σετ ακουστικών κεφαλής. Κοίταξε να δεις πώς έχει το πράγμα: ένα ενσύρματο σετ είναι πολύ πιο άμεσο στη χρήση. Δεν απαιτεί μπαταρίες, δεν επηρεάζεται από παρεμβολές και δεν υποφέρει από latency. Από την άλλη βέβαια, οι περισσότερες συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, από smartphones μέχρι laptops, δεν διαθέτουν θύρα 3,5 χιλ. και σε τελική ανάλυση ποιος θέλει να μπλέκει τώρα με καλώδια;

Αυτό που θα σου προτείναμε, είναι αν επενδύσεις σε ένα σετ on-ear ή over-ear (διότι για τα in-ear ούτε λόγος), να εξετάσεις αν υποστηρίζει προαιρετικά και ενσύρματες συνδέσεις. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις κανονικά μέσω Bluetooth απολαμβάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως να προσφέρει, αλλά στη χειρότερη περίπτωση (π.χ. αν ξεμείνεις από μπαταρία) να μπορείς με τη βοήθεια του συνοδευτικού καλωδίου του -και ενδεχομένως ενός μετατροπέα- να το εκμεταλλευτείς και ως ένα παλιομοδίτικο μεν, αποτελεσματικό δε σετ ενσύρματων ακουστικών.

Οι σημαντικότερες τεχνολογίες

Έστω λοιπόν ότι καταλήγεις σε κατηγορία βάσει των όσων προαναφέραμε. Με μια βόλτα όμως σε κάποιο από τα καταστήματα της αλυσίδας ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή το germanos.gr, θα διαπιστώσεις πως τα όσα προσφέρουν τα σχετικά μοντέλα είναι πολλά και διάφορα. Περίεργα ακρωνύμια, ώρες αυτονομίας, λειτουργίες μικροφώνου, μέχρι και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης υπόσχονται την καλύτερη δυνατή εμπειρία ακρόασης. Τι κάνει όμως το καθένα από αυτά; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Εξουδετέρωση θορύβων

Διακρίνεται σε δύο τύπους: ενεργητική (active ή ANC) και παθητική (passive ή PNC). Η πρώτη βασίζεται σε μία σειρά μικροφώνων που ανιχνεύουν τους θορύβους του περιβάλλοντος (έτσι ώστε τα ακουστικά να δημιουργήσουν τα αντίθετα ηχητικά κύματα εξουδετερώνοντάς τους). Η δεύτερη έχει να κάνει με τον σχεδιασμό των ακουστικών και τη μόνωση που προσφέρουν βάσει της εφαρμογής τους -επάνω- στο αφτί.

Bluetooth

Είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η ασύρματη σύνδεση των ακουστικών με τις συμβατές συσκευές/πηγές ήχου (laptop, tablet, smartphone κ.α.). Υπολόγισε ότι η εμβέλεια μίας σύνδεσης Bluetooth είναι περίπου 10 μέτρα, με τα φυσικά εμπόδια (τοίχοι π.χ.) να παίζουν ρόλο στην ποιότητα. Η πιο πρόσφατη έκδοση του πρωτοκόλλου είναι η 5.3 με τα βασικά της πλεονεκτήματα να είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και οι μικρότερες παρεμβολές.

Οδηγοί

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός ενσύρματου σετ ακουστικών καθώς είναι το εξάρτημα που μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα σε ήχο. Οι οδηγοί μικρότερου μεγέθους (8-15 χιλ.) είθισται να προσφέρουν ακριβέστερο ήχο αν και εμείς θα σου προτείναμε οδηγούς μεγαλύτερου μεγέθους αν είσαι φαν των μπάσων. Οι μεγαλύτεροι οδηγοί αποδίδουν βέβαια καλύτερα σε υψηλότερη ένταση, προσφέροντας καλύτερη αίσθηση του χώρου στον ήχο.

Μικρόφωνο

Παρ’ ότι δεν αναφερόμαστε στα headsets που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον οι κάτοχοι υπολογιστή, τα ακουστικά κεφαλής διαθέτουν πια ενσωματωμένο μικρόφωνο, επιτρέποντας σου να τα εκμεταλλευτείς και ως hands-free. Αν μάλιστα μιλάμε για περισσότερα από ένα μικρόφωνα (κάποια μοντέλα έρχονται με διατάξεις δύο ή και τριών) και αλγορίθμους εξουδετέρωσης θορύβου για καθαρότερες συνομιλίες, ακόμα καλύτερα.

Χειρισμός αφής

Τα ασύρματα ακουστικά διαθέτουν αισθητήρες αφής που επιτρέπουν στον χρήστη να ελέγχει λειτουργίες όπως την ένταση του ήχου, τη σίγαση ή ακόμα και την απάντηση σε τυχόν κλήσεις. Οι κατασκευαστές έχουν δώσει αγώνα προκειμένου να ενσωματώσουν αυτά τα στοιχεία όσο πιο αρμονικά γίνεται στον σχεδιασμό των μοντέλων τους, οπότε σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν ορατά. Εσύ, όταν πάρεις ακουστικά, μην ξεχάσεις να συμβουλευτείς το manual.

NFC

Θυμάσαι που σου είπαμε παραπάνω για ασύρματες συνδέσεις Bluetooth; Κάποια ακουστικά κάνουν τη ζεύξη με άλλες συσκευές ακόμα πιο εύκολη χάρη στην τεχνολογία NFC (Near Field Communication) η οποία επιτρέπει την ασύρματη ανταλλαγή πληροφοριών. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φέρεις όσο πιο κοντά γίνεται τα NFC ακουστικά και τη συσκευή με την οποία θες να τα συνδέσεις και άφησε τις ραδιοσυχνότητες να κάνουν το θαύμα τους!

Αυτονομία μπαταρίας

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξεις στα ακουστικά σου είναι η αυτονομία της μπαταρίας τους. Το τελευταίο που θες είναι να πρέπει να διακόψεις την ακρόασή σου για να τα φορτίσεις άλλωστε. Εδώ δεν έχουμε να πούμε κάτι: όσο περισσότερες οι ώρες, τόσο το καλύτερο. Στα on-ear και over-ear μία καλή αυτονομία φτάνει τις 70-80 ώρες (πρόσεξε μόνο γιατί ο πραγματικός χρόνος μπορεί να είναι μικρότερος ανάλογα με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιείς -π.χ. ενεργή εξουδετέρωση θορύβου). Όσο για τα in-ear, αν μιλάμε για TWS με θήκη μεταφοράς, υπολόγισε σε αυτό που αναφέρει ο κατασκευαστής συν τρεις με τέσσερις πλήρεις -ταχύτατες- φορτίσεις λόγω της θήκης.

Ανθεκτικότητα

Η στιβαρότητα των ακουστικών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην απόφασή σου. Θες ακουστικά που να αντέχουν στη χρήση αλλά παράλληλα να είναι και όσο το δυνατόν πιο ευέλικτα γίνεται. Η πιστοποίηση MIL-STD-810H και η αδιαβροχοποίηση βάσει IP είναι έξτρα μπόνους που θα σου επιτρέψουν να τα χρησιμοποιείς άφοβα και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να πρέπει να πάρεις πρώτα δελτίο καιρού.

Εν τέλει…

Τώρα λοιπόν που ξέρεις τι να προσέξεις, έχεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι προκειμένου να πετύχεις διάνα στην επιλογή σου. Δες το budget σου, ανάλυσε τα όσα αναφέραμε, σκέψου τις προτεραιότητές σου, έλα στον ΓΕΡΜΑΝΟ που διαθέτει μια τεράστια γκάμα ακουστικών κεφαλής, και ο ήχος που θα φτάνει στα αφτιά σου δεν θα ‘ναι ποτέ ξανά ο ίδιος!