Μάθε πως μπορείς να φτιάξεις το δικό σου τέλειο desktop

2 έτη πριν
Φτιάξε το δικό σου desktop

Αν είσαι στο κυνήγι του «τέλειου desktop», μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να τα καταφέρεις: να φτιάξεις το δικό σου σύστημα! Ναι, σύμφωνοι, ένα έτοιμο desktop αποτελεί τον πιο εύκολο, γρήγορο και stress-free τρόπο να αποκτήσεις έναν πανίσχυρο υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να μπλέκεις με λεπτομέρειες ή να έχεις τεχνικές γνώσεις. Απλά μπαίνεις στο site του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, επιλέγεις το rig της αρεσκείας σου και με λίγα «κλικ» αυτό έρχεται στην πόρτα σου. Αν πάλι θες να στήσεις το PC σου κομμάτι-κομμάτι, υπάρχουν διάφορα πράγματα που καλό θα ήταν να λάβεις υπ’ όψιν σου. Εμείς συγκεντρώσαμε δέκα tips που θα σε βοηθήσουν στο έργο σου. Έλα να τα δούμε:

Ξεκαθάρισε ρόλο και budget

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να ξεκαθαρίσεις ποιον ρόλο θα υπηρετεί το νέο σου σύστημα καθώς επίσης και τα χρήματα που θα διαθέσεις γι’ αυτό. Κοινώς, γιατί το χρειάζεσαι; Μιλάμε για απλή καθημερινή δουλειά γραφείου; Απαιτητικές εφαρμογές τύπου 3D modelling και video rendering; Πρόκειται να παίζεις παιχνίδια και αν ναι, τι τύπου; Άλλες απαιτήσεις έχει για παράδειγμα το Cyberpunk και άλλες το… Wordle. Το «καλύτερο desktop» είναι απλά μύθος. Το ζητούμενο από έναν υπολογιστή είναι να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που εσύ ο ίδιος θέτεις. Όσον αφορά στο budget, σκέψου προσεκτικά για τι ποσό μιλάμε και φρόντισε να μείνεις εκεί. Είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγεις και άπαξ και το κάνεις, δεν υπάρχει γυρισμός.

Επίλεξε ευρύχωρο κουτί

Μην προσπαθήσεις να στριμώξεις τα υποσυστήματα του desktop σου στο μικρότερο κουτί που θα βρεις. Κυρίως, απόφυγε να επιλέξεις το φθηνότερο διαθέσιμο. Ένα ευρύχωρο κουτί επιτρέπει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και κατ’ επέκταση εξασφαλίζει χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα, ένα κουτί με καλή ποιότητα κατασκευής και στιβαρή συναρμολόγηση, θα κρατήσει τον θόρυβο που παράγεται από τους ανεμιστήρες σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς τριξίματα και δονήσεις. Αν μάλιστα το tower του υπολογιστή σου βρίσκεται χωμένο κάτω από το γραφείο σου, απλά ασχολήσου με τα πρακτικά του ζητήματα, αφήνοντας το look (τζάμι, LED κλπ) για το τέλος.

Βρες τη σωστή ποσότητα RAM

Η RAM του συστήματός σου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του. Από τη μία θα σε συμβουλεύσουμε να μην την… τσιγκουνευτείς. Κοινώς, εφοδίασε το PC σου με όση χρειάζεται προκειμένου να τρέξει άφοβα παιχνίδια και απαιτητικά προγράμματα. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνεις. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα 32 GB θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριό σου -από ‘κει και πάνω δε θα δεις ουσιαστικές διαφορές. Το καλό με τη RAM είναι ότι αναβαθμίζεται πανεύκολα προσθέτοντας ένα ή δύο DIMM, οπότε ξεκίνα με 8 ή 16 GB και αν χρειαστεί, τη διπλασιάζεις.

Προσοχή στο τροφοδοτικό

Ένα υποσύστημα στο οποίο πρέπει να δώσεις βάση, είναι το τροφοδοτικό. Το τελευταίο που θες είναι να επιλέξεις ένα μοντέλο που να επαρκεί οριακά για τις ανάγκες του συστήματός σου φλερτάροντας με το νοκ-άουτ. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως μπορείς να επιλέξεις ένα τροφοδοτικό μεγάλης ισχύος και… καθάρισες, αφού εν τοιαύτη περιπτώσει, θα επωμισθείς τη μεγάλη -και άσκοπη- κατανάλωση ενέργειας και άρα θα έρθεις μοιραία αντιμέτωπος με «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Υπολόγισε προσεκτικά πόσα watt χρειάζεται το desktop σου και επένδυσε σε ένα τροφοδοτικό με όσο το δυνατόν καλύτερη πιστοποίηση (80 Plus Gold τουλάχιστον) και σταθερή παροχή τάσης.

Διώξε τα καλώδια απ’ όπου μπορείς

Συνεχίζοντας σχετικά με το τροφοδοτικό, επίλεξε μοντέλο με αποσπώμενα καλώδια. Έτσι θα γλιτώσεις από εκείνη την «πλεξούδα» που απλά πιάνει πολύτιμο χώρο στο κουτί σου, χωρίς να προσφέρει το παραμικρό. Λιγότερα καλώδια σημαίνουν περισσότερο χώρο και όπως προείπαμε, περισσότερος χώρος σημαίνει καλύτερη ροή αέρα και απαγωγή θερμότητας. Σε ό,τι αφορά τα καλώδια που εν τέλει θα χρησιμοποιήσεις, τακτοποίησέ τα όλα μαζί όσο γίνεται (κάποια κουτιά μάλιστα διαθέτουν ειδικούς οδηγούς για να τα περάσεις) χρησιμοποιώντας tie wrap.

Ο SSD είναι «must»

Μη σκεφτείς τίποτε άλλο για δίσκο πέραν των SSD. Οι τιμές των τελευταίων έχουν πέσει εξωφρενικά οπότε δε δικαιολογείται να πας για κάτι φθηνότερο, εκτός πια κι αν χρειάζεσαι υπερβολικά πολύ χώρο για αρχειακούς λόγους και μόνο. Κατά τα άλλα επίλεξε SATA SSD και αν η motherboard του συστήματός σου τους υποστηρίζει (καλό θα ήταν να το κάνει) και M.2 που προσφέρουν ακόμα υψηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων. Ως προς τη χωρητικότητα τώρα, εδώ είναι καθαρά θέμα budget και αναγκών αλλά σε κάθε περίπτωση μη νιώσεις να περιορίζεσαι: μπορείς ανά πάσα στιγμή να προσθέσεις έναν δεύτερο δίσκο όποτε τον χρειαστείς.

Με το μάτι στην αναβάθμιση

Σύμφωνοι, όταν στήνει κάποιος το PC του, το κάνει έχοντας κατά νου ένα σύστημα ικανό να καλύψει τις ανάγκες και τα «θέλω» του. Νομοτελειακά όμως θα έρθει η στιγμή που αυτό το σύστημα δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του χρήστη. Τι γίνεται τότε; Φέρσου έξυπνα και σχεδίασε τον υπολογιστή σου έχοντας κατά νου μία πιθανή αναβάθμιση. Αν φερ’ ειπείν αλλάξεις τον επεξεργαστή με τον ισχυρότερο του socket του, προσθέσεις έξτρα RAM και αντικαταστήσεις την κάρτα γραφικών με μία τελευταίας γενιάς, το -νέο- PC σου δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που ήξερες!

Μην αμελήσεις τη συνδεσιμότητα

Η συνδεσιμότητα είναι βασικό στοιχείο σε ένα desktop -μιλάμε άλλωστε για το multimedia/productivity/gaming hub σου! Θα πρέπει να διασφαλίσεις λοιπόν ό,τι θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει με όλες σου τις συσκευές. Ο επαρκής αριθμός θυρών USB A και C είναι απαραίτητη προϋπόθεση, το ίδιο και οι θύρες HDMI -ειδικά από τη στιγμή που όλοι δουλεύουν πια με δύο ή περισσότερες οθόνες. Αν και το Ethernet θα σε καλύψει πλήρως αφού το σύστημά σου θα παραμένει στην ίδια θέση, πιθανή υποστήριξη Wi-FI θα σου λύσει τα χέρια αν το router σου είναι μακριά. Το Bluetooth είναι «nice to have» για πληκτρολόγια/ποντίκια/headsets κλπ.

Ψύξη: το α και το ω

Είπαμε πιο πάνω ότι ένα ευρύχωρο κουτί χωρίς αχρείαστα καλώδια είναι ιδανικό για την ψύξη του συστήματός σου. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Βεβαιώσου ότι το τελευταίο διαθέτει αρκετούς ανεμιστήρες για να απομακρύνουν τον θερμό αέρα από το εσωτερικό του. Οι ψύκτρες που συνοδεύουν κάρτα γραφικών και επεξεργαστή αρκούν αν δεν έχεις σκοπό να… βάλεις το χεράκι σου. Θεωρητικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις υδρόψυξη για αθόρυβα αποτελέσματα, ωστόσο δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάστασή της. Σημείωσε ότι οι έξτρα ψύκτρες και ανεμιστήρες αυξάνουν τη συνολική απαιτητή ισχύ από το τροφοδοτικό.

Αν δεν ξέρεις, εμπιστεύσου τους ειδικούς

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το σημαντικότερο όλων: τη συναρμολόγηση. Πριν ξεκινήσεις, έλεγξε ότι διαθέτεις όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα, εργαλεία και εξαρτήματα. Κάνε μία πρόβα στο μυαλό σου τη σειρά με την οποία θα τα εγκαταστήσεις και βεβαιώσου ότι δεν ξέχασες κάποιο βήμα. Δώσε μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της θερμοαγώγιμης πάστας στην επιφάνεια του επεξεργαστή και τη σύνδεση των καλωδίων. Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι και θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, απόφυγε το ρίσκο και άφησε τη δουλειά σε κάποιον ειδικό -τυχόν σφάλματα ενδέχεται να σου κοστίσουν πολύ ακριβά, αφού στην πλειοψηφία τους δεν καλύπτονται από τις εγγυήσεις των προϊόντων.

Καλή επιτυχία!