Κριτική για το DJI Mavic 3

2 έτη πριν
drones

Όταν η κουβέντα πάει στα drones, το όνομα της DJI φιγουράρει στην κορυφή κάθε λίστας και, εδώ που τα λέμε, όχι άδικα. Από το 2006 όταν και ιδρύθηκε, η κινεζική εταιρεία έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, κατέχοντας μερίδιο που φτάνει το 70%, παρουσιάζοντας τζίρο $3,8 δισ. και απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα παγκοσμίως. Η δε σειρά Mavic μας έχει χαρίσει στο παρελθόν ορισμένα από τα καλύτερα μοντέλα drones που έχουμε δει και το Mavic 3 έρχεται να συνεχίσει αυτή την… παράδοση.

Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίασή του, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το DJI Mavic 3 δεν είναι για τον απλό λάτρη των drones. Πρόκειται για ένα απίστευτα εξελιγμένο μοντέλο με κορυφαίες λειτουργίες, σπουδαίες δυνατότητες αλλά και αρκετά «αλμυρή» τιμή με την τελευταία να αρκεί για να αποθαρρύνει αρκετούς ερασιτέχνες. «Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» όμως και το Mavic 3 θα καλύψει στο έπακρο τα «θέλω» ακόμα και του πιο απαιτητικού δημιουργού περιεχομένου με χαρακτηριστικά που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλο μοντέλο.

Συμπαγές, πρακτικό, ανθεκτικό

Το Mavic 3 υιοθετεί το αναδιπλούμενο design που έχουμε δει και σε άλλα drones της DJI. Το μέγεθός του κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνο του Mavic 2 ενώ η όλη εμφάνιση «δανείζεται» στοιχεία (π.χ. τους αισθητήρες που βρίσκονται στις γωνίες) και από το Air 2S της DJI. Η μπαταρία τοποθετείται στο πίσω μέρος ενώ ακριβώς από πάνω της βρίσκονται η υποδοχή για κάρτες microSD και η θύρα USB-C (χρησιμεύει στη φόρτιση και τη μεταφορά αρχείων).

Οι έλικές του διπλώνουν και κλειδώνουν, καθιστώντας το πανεύκολο στη μεταφορά αφού καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Για να καταλάβεις, από 347,5 x 283 x 107,7 χιλ. το drone πέφτει στα 221 x 96,3 x 90,3 χιλ., κάτι που σε συνδυασμό με το βάρος που δεν ξεπερνά τα 899 γραμμάρια (ποικίλλει ανάλογα την έκδοση -θα το εξηγήσουμε παρακάτω) θα σου επιτρέψει να το πάρεις άνετα μαζί σου χωρίς προβλήματα. Το drone συνοδεύεται από μία ειδική θήκη που καλύπτει τη διπλή κάμερά του για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μιλήσαμε όμως για εκδόσεις και το Mavic 3 διατίθεται σε τρεις τέτοιες. Η απλή ή στάνταρ έκδοση περιλαμβάνει το drone, μία μπαταρία Intelligent Flight, ένα χειριστήριο τύπου RC-N1, καλώδια, φορτιστή, το κάλυμμα των καμερών, τρία ζευγάρια ελίκων και ορισμένα έξτρα αξεσουάρ. Η αμέσως επόμενη είναι η Fly More Combo η οποία αποτελείται από όλα τα παραπάνω συν δύο πρόσθετες μπαταρίες Intelligent Flight, άλλα τρία ζευγάρια προπελών, φορτιστή τριών μπαταριών, σετ φίλτρων (ND4/8/6/32) και τσάντα μεταφοράς.

Η απόλυτη -και μακράν ακριβότερη- έκδοση όμως είναι η Cine Premium Combo. Αυτή μπορεί να απαρτίζεται από τα περιεχόμενα του Fly More Combo (συν έξτρα σετ φίλτρων και καλώδιο 10 Gbps), όμως έρχεται με διαφορετικό… drone! Το Mavic 3 εδώ, διαθέτει δίσκο SSD χωρητικότητας 1 TB ενώ υποστηρίζει και εγγραφή σε φορμά Apple ProRes 422 HQ. Επίσης, προσφέρει και διαφορετικό χειριστήριο, αφού το RC-N1 έχει αντικατασταθεί από ένα RC Pro με ενσωματωμένη οθόνη 5,5 ιντσών που προσφέρει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Σημείωσε ότι οι πρώτες δύο εκδόσεις ζυγίζουν 895 γραμμάρια ενώ η Cine Premium Combo 899 γραμμάρια με το ανεπαίσθητο πρόσθετο βάρος να οφείλεται στην παρουσία του SSD (1 TB αντί για 8 GB ενσωματωμένης μνήμης).

Κάμερες που συναρπάζουν

Η DJI έχει εξοπλίσει το Mavic 3 όχι με μία αλλά με δύο κάμερες αμφότερες από τη Hasselblad (κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση αφού η DJI απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της σουηδικής εταιρείας το 2019). Η κύρια κάμερα του drone διαθέτει αισθητήρα 20 MP CMOS 4/3 με προσαρμόσιμο διάφραγμα f/2.8 – f/11, ISO 100-6400 και εστιακό μήκος 24 χιλ. που χαρίζει λήψεις εικόνων και βίντεο εκπληκτικής ποιότητας. Δε θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι ποιοτικά προσεγγίζει τις επιδόσεις μίας mirrorless! Υποστηρίζει JPG και RAW ενώ όσον αφορά στο βίντεο φτάνει μέχρι και τα 5,1K στα 50 fps (εναλλακτικές επιλογές: 4K και 1080p στα 120 fps ενώ μην ξεχνάς πως το Cine Premium μοντέλο γράφει και σε Apple ProRes 422 HQ). Η κάμερα του drone προσφέρει φοβερή εικόνα χωρίς παραμορφώσεις ή άλλα artifacts, με απόλυτα ισορροπημένη αντίθεση και έκθεση για εξαιρετικά ρεαλιστικά αποτελέσματα (σε αυτό παίζει ρόλο και η επεξεργασία βάσει του συστήματος Hasselblad Natural Color Solution).

Η δεύτερη κάμερα του drone της DJI διαθέτει φακό EFL 162 χιλ. με αισθητήρα 0,5 ιντσών και ανάλυσης 12 MP. Χρησιμεύει για zoom και φτάνει ως το 28x, όμως όπως θα φαντάζεσαι, μιλάμε για ψηφιακό zoom, κάτι που μοιραία επηρεάζει την ποιότητα των λήψεων. Ανάλογα τον βαθμό του zoom που θα επιλέξεις πάντως, το λογισμικό του drone θα αποφασίσει ποια κάμερα θα χρησιμοποιήσει αυτόματα. Εδώ βέβαια, να πούμε πως ρόλο παίζει και το mode, η λειτουργία που θα έχεις επιλέξει: Normal, Cine, Sport και Explorer σε περιμένουν να πειραματιστείς μαζί τους, διαλέγοντας εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στην εκάστοτε περίσταση.

Άνετος χειρισμός, ασφαλής πλοήγηση

Ένα από τα -πολλά- πλεονεκτήματα του Mavic 3 είναι η ευκολία στον χειρισμό του. Η απόκρισή του στις εντολές του χρήστη είναι άμεση και ο έλεγχός του απρόσκοπτος. Είναι σε θέση να κινηθεί ακόμα και με 68,4 χλμ/ώρα (στη λειτουργία Sport), ταχύτητα υπεραρκετή για να καλύψει ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς. Η απογείωσή του γίνεται με ταχύτητα ανόδου έως και 28,8 χλμ/ώρα (ή 8 μ/δευτ.) ενώ η προσγείωση με ταχύτητα καθόδου έως και 21,6 χλμ/ώρα (ή 6 μ/δευτ.). Μπορεί να πετάξει σε ύψος έως και 6.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ προβάλλει επιτυχώς αντίσταση σε ανέμους ταχύτητας έως και 43,2 χλμ/ώρα.

Ένα σύνολο οκτώ αισθητήρων συνθέτει το σύστημα Advanced Pilot Assistance (APAS) 5.0 το οποίο επιτρέπει στο drone να εντοπίζει πιθανά εμπόδια προς πάσα κατεύθυνση, ενημερώνοντας εγκαίρως τον χρήστη. Ο τελευταίος μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτόνομης κίνησης με αποφυγή εμποδίων η οποία, αξίζει να αναφέρουμε, πως βελτιώνεται διαρκώς μέσω firmware updates από τη DJI. Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να προστεθεί μέσα στους επόμενους μήνες και το σύστημα ActiveTrack 5.0 για καλύτερη και αποτελεσματικότερη ανίχνευση και παρακολούθηση αντικειμένων, ανθρώπων και θεμάτων.

Το Mavic 3 υποστηρίζει σύνδεση σε GPS, GLONASS και BeiDou για μεγαλύτερη ακρίβεια σε ό,τι αφορά τη θέση του στον χώρο. Εννοείται πως αν προτιμήσεις την έκδοση Cine Premium η εμπειρία χρήσης του θα είναι εντελώς διαφορετική, λόγω της ενσωματωμένης οθόνης 5,5 ιντσών στο χειριστήριο. Η αυτονομία του drone σύμφωνα με τη DJI εντοπίζεται στα 45 λεπτά περίπου, αν και στην πραγματικότητα, ο χρόνος αυτός είναι γύρω στο μισάωρο (το drone επιστρέφει αυτόματα στη βάση του αν αρχίσει και αδειάζει η μπαταρία). Και πάλι όμως πρόκειται για εξαιρετική διάρκεια, απόρροια της νέας, μεγαλύτερης μπαταρίας (η χωρητικότητά της είναι στα 5000 mAh) και του αεροδυναμικού σχεδιασμού που έχει ως αποτέλεσμα 30% λιγότερη αντίσταση αέρα.

Η επιλογή των κορυφαίων

Το Mavic 3 είναι ένα από τα καλύτερα και αρτιότερα drones που κυκλοφορούν στην αγορά. Ενσωματώνοντας εκπληκτικές λειτουργίες και με ένα απόλυτα συμπαγές αλλά συνάμα ανθεκτικό design, απευθύνεται στους επαγγελματίες καμεραμέν και φωτογράφους, έχοντας όλα τα φόντα να καλύψει στο έπακρο κάθε τους ανάγκη. Σύμφωνοι, η τιμή του ξεφεύγει (πρόκειται άλλωστε για το πιο ακριβό μοντέλο Mavic που έχουμε δει ως τώρα) αλλά σε τελική ανάλυση, αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα δαπανήσεις γι’ αυτό. Αν μάλιστα το εκμεταλλευτείς επαγγελματικά, να είσαι σίγουρος πως δε θ’ αργήσει να σου κάνει απόσβεση.