Ducati Pro-II Plus Review

2 έτη πριν
Ducati Pro-II Plus Ηλεκτρικό Πατίνι

Image removed.

Τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν αποδεδειγμένα το πιο σύγχρονο, αξιόπιστο, ευέλικτο και οικονομικό μέσο μεταφοράς για τους δρόμους της πόλης. Μία πρόταση που σέβεται όχι μόνο τον οδηγό αλλά και το περιβάλλον αφού δεν εκπέμπει καθόλου ρύπους, καταναλώνει εξαιρετικά χαμηλή ενέργεια και βέβαια κάνει την ταλαιπωρία των γεμάτων κίνηση δρόμων και τον εφιάλτη του παρκαρίσματος παρελθόν. Το Ducati Pro-II Plus είναι ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά πατίνια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και, εδώ που τα λέμε, πώς θα μπορούσε να μην είναι, όταν φέρει την υπογραφή της Ducati, ενός εκ των πλέον γνωστών και αξιοσέβαστων κατασκευαστών μοτοσυκλετών στον κόσμο.

Τι προσφέρει όμως το Pro-II Plus και πού διαφέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Πώς θα αλλάξει τις καθημερινές σου μετακινήσεις και ποια τα οφέλη της χρήσης του σε σχέση π.χ. με ένα scooter, το αυτοκίνητό σου ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Είναι όντως τόσο οικονομικό όσο ισχυρίζεται η ίδια η Ducati και εν τέλει κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται; Για έλα να τα δούμε όλα αυτά ένα προς ένα…

Next-gen εμπειρία

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το Pro-II Plus είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι από τη Ducati. Τι σημαίνει αυτό σε σχέση με ένα απλό πατίνι ή ένα scooter; Πως για να εκμεταλλευτείς πλήρως τη γκάμα λειτουργιών που προσφέρει και να ζήσεις την εμπειρία χρήσης που έχει οραματιστεί η κατασκευάστρια εταιρεία, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις -ιδανικά- παράλληλα με το Ducati Urban e-Mobility App το οποίο θα κατεβάσεις δωρεάν από το App Store και το Google Play Store στο iPhone και Android smartphone σου αντίστοιχα.

Η σύζευξη μεταξύ πατινιού και εφαρμογής γίνεται μεμιάς (θα έχεις τη δυνατότητα να συνδέσεις όλα τα προϊόντα Ducati Urban e-Mobility, αν διαθέτεις περισσότερα από ένα) μέσω Bluetooth κι εσύ θα έχεις ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σου πλειάδα πληροφοριών που αφορούν το όχημά σου, την ακριβή του θέση στον χάρτη, καθώς και ανοιχτή γραμμή με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Ducati -για την περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα (η επικοινωνία μάλιστα γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω chat, απλοποιώντας σημαντικά τα πράγματα).

Ο έλεγχος στα χέρια σου

Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του Pro-II Plus είναι η άνετη οδήγηση που προσφέρει. Η απόκρισή του στις κινήσεις και τις εντολές σου είναι άμεση και ομαλή. Η πίσω ανάρτηση παίζει τον ρόλο της σε αυτό, απορροφώντας τους κραδασμούς. Όσο οδηγείς, οι πληροφορίες που χρειάζεσαι θα βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου χάρη στην οθόνη LED των 3,5 ιντσών. Μεγάλη και ευκρινής, η εν λόγω οθόνη θα σου δείχνει ανά πάσα στιγμή την ταχύτητα με την οποία κινείσαι, την ποιότητα της σύνδεσης πατινιού-smartphone, την κατάσταση της μπαταρίας του κλπ.

Το μέγιστο βάρος που υποστηρίζει το ηλεκτρικό πατίνι της Ducati είναι τα 100 κιλά. Σημείωσε ότι ανάλογα με το βάρος που καλείται να μεταφέρει το Pro-II Plus, διαφοροποιούνται ελαφρώς η ταχύτητα και η εμβέλειά του. Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, θα έχεις τη δυνατότητα να το διπλώσεις με μία κίνηση. Ο κορμός του «σπάει» χαμηλά στο τιμόνι το οποίο πέφτει προς τα πίσω κλειδώνοντας, προκειμένου να το μεταφέρεις εύκολα μαζί σου κρατώντας το (το μήκος του είναι 1160 χιλ. ενώ το ύψος του διπλωμένο πέφτει στα 490 χιλ.). Το πατίνι έχει και ειδικό, πτυσσόμενο/περιστρεφόμενο stand το οποίο του επιτρέπει να σταθεί όταν δεν το χρειάζεσαι για εύκολη αποθήκευση.

Όταν δε χρειάζεσαι το Pro-II Plus, μια καλή ιδέα θα ήταν να το φορτίσεις προκειμένου να έχεις τη μέγιστη ποσότητα μπαταρίας όποτε τη χρειαστείς. Υπολόγισε πως για μία πλήρη φόρτιση απαιτούνται γύρω στις τέσσερις με πέντε ώρες (στο πακέτο περιλαμβάνεται τυπικός φορτιστής DC 2.1 42 V, 1,5 A).

Στιβαρή κατασκευή, άνετη οδήγηση

Αφήνοντας όμως τα του app και περνώντας στο πατίνι (αυτό είναι άλλωστε που θα πρέπει να σε ενδιαφέρει), αυτό που θα σου κάνει εντύπωση από την πρώτη ματιά, το πρώτο σου άγγιγμα, είναι η ποιότητα κατασκευής του. Μπορεί να ζυγίζει μόλις 15,5 κιλά όμως η στιβαρότητα στη συναρμολόγησή του είναι το κάτι άλλο. Να στο θέσουμε ως εξής: είναι ένα πατίνι που σου εμπνέει εμπιστοσύνη να ανέβεις επάνω του και να το οδηγήσεις. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου και έρχεται σε μαύρο ματ χρώμα που επιδεικνύει αξιοθαύμαστη αντοχή σε σκόνη, νερό και τα στοιχεία της φύσης.

Στη βάση του υπάρχουν μοτέρ ισχύος 350 W και μπαταρία 7,8 Ah (περί τις 280 Wh). Η τοποθέτησή τους έχει γίνει μάλιστα σε στρατηγικό σημείο, αφού συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση του κέντρου βάρους τους Pro-II Plus χαμηλά, αυξάνοντας έτσι τη σταθερότητά του κατά την οδήγηση. Σε αυτό το τελευταίο βοηθούν αρκετά και οι tubeless τροχοί (χωρίς σαμπρέλα δηλαδή) οι οποίοι κρατούν την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα, ανεξαρτήτως τύπου οδοστρώματος. Στα θετικά τους και το γεγονός ότι δεν κινδυνεύουν από κλατάρισμα, γλιτώνοντάς σε έτσι από ακόμα έναν πονοκέφαλο, προκειμένου να εστιάσεις στην οδήγησή σου και μόνο.

Το Pro-II Plus τα καταφέρνει περίφημα και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα στις μετακινήσεις του. Σε τελική ανάλυση, το μεγάλο πλεονέκτημα ενός ηλεκτρικού πατινιού έναντι όλων των άλλων μέσων μεταφοράς είναι η ταχύτητα με την οποία σε μεταφέρει στον προορισμό σου και το όχημα της Ducati δεν υστερεί. Η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 25 χλμ/ώρα με τον οδηγό να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων ρυθμίσεων: 6, 15, 20 και 25 χλμ/ώρα. Έτσι θα έχεις την άνεση να προσαρμόσεις την ταχύτητα με την οποία κινείσαι ανάλογα με τα «θέλω» σου χωρίς κανένα πρόβλημα. Για την ασφάλειά σου, το Pro-II Plus είναι εξοπλισμένο με εμπρός και πίσω φώτα LED, ό,τι πρέπει για να μετακινείσαι τις απογευματινές και βραδινές ώρες έχοντας το κεφάλι σου ήσυχο.

Οι μετακινήσεις αλλάζουν

Συνοψίζοντας, το Ducati Pro-II Plus είναι μία άψογη λύση για τη μετακίνησή σου στους δρόμους της πόλης. Προσφέρει σούπερ αυτονομία, «σπάει» και μεταφέρεται πανεύκολα, είναι εξαιρετικά ευέλικτο και απλό στην οδήγηση. Δεν απαιτεί συντήρηση, λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι ανθεκτικό στη σκληρή, καθημερινή χρήση και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Είναι τέλειο για να γλιτώσεις την ανυπόφορη κίνηση, να μη χρειαστεί να ψάξεις ξανά θέση για παρκάρισμα και να μη στριμωχτείς ποτέ σε μέσα μεταφοράς. Αρκετά προσιτό ως προς την τιμή του, με εντυπωσιακή σχέση τιμής/απόδοσης και ικανό να σου κάνει απόσβεση σε χρόνο μηδέν, το Pro-II Plus είναι ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά πατίνια της αγοράς. Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις τον πλέον «πράσινο» τρόπο μεταφοράς, μην το παραβλέψεις. Δε θα χάσεις.

Αν θες να δεις ένα guide από άλλα μοντέλα και να πάρεις μια ιδέα πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά scooters, τσέκαρε το αναλυτικό βίντεο των Unboxholics.