Έχεις Android; Διάβασε τώρα για το Find My Device

1 έτος πριν
Find My Device

Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί τη μία και μοναδική ίσως συσκευή χωρίς την οποία κανείς μας πια δεν κάνει βήμα. Τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί, άλλωστε, αφορούν κάθε πτυχή της ζωής μας: κάρτες και τραπεζικοί λογαριασμοί, emails, μηνύματα και λοιπές επικοινωνίες, προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα και τόσα άλλα. Ως εκ τούτου λοιπόν κανείς οφείλει να είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για το πλέον απευκταίο: το να χάσει δηλαδή το smartphone του.

Μπορεί στη σκέψη και μόνο του παραπάνω σεναρίου να παγώνεις. Δε θα σε βοηθήσει. Τουναντίον, οφείλεις να έχεις πλάνο και να κινηθείς άμεσα. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο λοιπόν, τότε το πρώτο βήμα σου θα πρέπει να είναι η αναζήτηση της Android συσκευής σου, μόνο που για να έχεις ελπίδες, οφείλεις να έχεις προνοήσει. Η GOOGLE, βλέπεις, παρέχει μία εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία γνωστή ως Find My Device, την οποία ωστόσο πρέπει να έχεις ρυθμίσει ώστε να σου φανεί χρήσιμη.

Μέσα από αυτή, θα έχεις τη δυνατότητα να εντοπίσεις το smartphone σου, να το κλειδώσεις προσωρινά κι αν χάσεις κάθε ελπίδα ανάκτησής του, να διαγράψεις τα περιεχόμενά του οριστικά. Τι θα πρέπει να κάνεις όμως; Έλα να δούμε αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του Find My Device

Πριν μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες του Find My Device, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Προκειμένου να κάνει δουλειά αυτό, θα πρέπει να πληρούνται τα κάτωθι κριτήρια:

  • Η συσκευή σου πρέπει να είναι ενεργή (τουτέστιν να έχει μπαταρία).
  • Οι υπηρεσίες τοποθεσίας (location services) πρέπει να είναι ενεργοποιημένες.
  • Θα πρέπει να είσαι συνδεδεμένος στον λογαριασμό Google σου.
  • Η συσκευή πρέπει να είναι συνδεδεμένη είτε σε δίκτυο δεδομένων, είτε σε Wi-Fi.
  • Η συσκευή πρέπει να είναι ορατή στο Google Play.
  • Η υπηρεσία Find My Device πρέπει να είναι ενεργοποιημένη.

Εμείς θα εστιάσουμε στο τελευταίο στοιχείο της λίστας, το πώς δηλαδή θα ενεργοποιήσεις το Find My Device και στο δικό σου Android smartphone. Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως σε περίπτωση που έχεις ενεργοποιημένο το 2FA ή 2-Step Verification, θα πρέπει να διαθέτεις είτε εναλλακτικό τηλέφωνο, είτε backup κωδικό που να μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Σημειώνουμε εδώ ότι για τα iPhone και τις λοιπές συσκευές και αξεσουάρ της, η APPLE έχει τη δική της παρεμφερή υπηρεσία, Find My την οποία έχουμε αναλύσει σε άλλον οδηγό.

Πώς θα ενεργοποιήσεις το Find My Device

Αρχικά θα πρέπει να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Find My Device αν δε βρίσκεται ήδη στη συσκευή σου. Θα την κατεβάσεις από το Play Store. Εν συνεχεία, βεβαιώσου ότι η σχετική λειτουργία είναι ενεργοποιημένη κάνοντας τα εξής:

  1. Πήγαινε στα Settings.
  2. Πάτα στο Security ή Security & location και κατόπιν στο Find My Device. Αν δε βρίσκεις κάποιο από τα δύο πρώτα, δοκίμασε το Google και μετά Security.
  3. Ενεργοποίησε αν δεν είναι ήδη ενεργό το Find My Device.

Όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένες και οι υπηρεσίες τοποθεσίας του κινητού σου. Για να το επιβεβαιώσεις ακολούθησε τα επόμενα βήματα:

  1. Πήγαινε στα Settings.
  2. Πάτα στο Location.
  3. Ενεργοποίησέ το.

Είπαμε ακόμα ότι η συσκευή σου οφείλει να είναι ορατή στο Google Play. Θα το διασφαλίσεις ως εξής:

  1. Πήγαινε στη διεύθυνση play.google.com/settings.
  2. Από το τμήμα Visibility, επίλεξε τη συσκευή σου.

Τέλος, αν έχεις ενεργοποιήσει το 2FA στον λογαριασμό σου (tip: καλό θα ήταν να το κάνεις, αν δεν το ‘χεις κάνει ήδη) θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι είτε θα έχεις ορίσει εναλλακτικό τηλέφωνο (μιας που για να έχεις υποπέσει στην ανάγκη του Find My Device, δε θα έχεις πρόσβαση στο δικό σου), είτε θα έχεις στη διάθεσή σου τους κωδικούς ασφαλείας. Για περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτών, πήγαινε στον λογαριασμό Google σου και από εκεί στο Security.

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, τότε θα είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις το Find My Device αν παραστεί ανάγκη.

Πώς θα εντοπίσεις τη χαμένη σου συσκευή;

Σε περίπτωση που το κινητό σου χαθεί λοιπόν, κάνε τα ακόλουθα προκειμένου να το εντοπίσεις:

  1. Μέσω του browser σου πήγαινε στο android.com/find. Εκεί συνδέσου με τα στοιχεία του λογαριασμού Google σου (με τον ίδιο λογαριασμό θα πρέπει να έχεις συνδεθεί και στο τηλέφωνό σου). Αν έχεις καταχωρήσει περισσότερες από μία συσκευές, θα πρέπει να επιλέξεις τη χαμένη (πάνω-πάνω στην επόμενη οθόνη).
  2. Μόλις το κάνεις, τότε η χαμένη σου συσκευή θα λάβει μία ειδοποίηση. Εσύ θα είσαι σε θέση να δεις τη θέση της στον χάρτη που εμφανίζεται. Σημείωσε ότι η τοποθεσία που βλέπεις είναι πάντα κατά προσέγγιση και ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ακριβής (μπορεί και να είναι φυσικά), ενώ σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός της συσκευής σου, θα δεις την τελευταία γνωστή τοποθεσία της.

Σου τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι αν έχεις πέσει θύμα κλοπής ή ληστείας, δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλές να «κυνηγήσεις» ο ίδιος τη συσκευή σου. Θα σου προτείναμε εν τοιαύτη περιπτώσει να επικοινωνήσεις άμεσα με την Αστυνομία προσκομίζοντάς τους τις ενδείξεις του Find My Device.

Όπως και να ‘χει, στη διάθεσή σου μέσω του Find My Device βρίσκονται τρεις επιλογές:

  • Play sound: Κάνει το κινητό σου να χτυπά για πέντε λεπτά συνεχόμενα (ώστε να το εντοπίσεις πιο εύκολα αν είναι κάπου κοντά σου), ακόμα κι αν έχεις ενεργοποιήσει το αθόρυβο προφίλ.
  • Secure device: Κλειδώνει το smartphone σου μέσω PIN, κωδικού ή μοτίβου (μπορείς να το ορίσεις επί τόπου), αποτρέποντας την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα σου. Έχεις τη δυνατότητα να εμφανίσεις ένα μήνυμα της επιλογής σου στην οθόνη κλειδώματος της συσκευής (ώστε αν τη βρει κάποιος, να σε καλέσει πίσω π.χ.).
  • Erase device: Αν είσαι πλέον σίγουρος πως δεν πρόκειται να βρεις ποτέ ξανά το κινητό σου, μπορείς να διαγράψεις τα περιεχόμενά του, επαναφέροντάς το στην εργοστασιακή του κατάσταση. Η λειτουργία αυτή ενδεχομένως να μη σβήσει το περιεχόμενο καρτών μνήμης.

Στη χειρότερη περίπτωση…

Ακριβώς για την τρίτη και χειρότερη περίπτωση, σου εφιστούμε την προσοχή στο backup. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σου μπορεί να σε γλιτώσει από άσχημες καταστάσεις, επιτρέποντάς σου να επαναφέρεις μία χαμένη συσκευή σε μία καινούρια -την οποία φυσικά, μην ξεχνάς, πως μπορείς να αποκτήσεις από τον ΓΕΡΜΑΝΟ στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Ο πιο εύκολος τρόπος για backup Android smartphone είναι μέσω Google Drive ή Google One (όποιο από τα δύο διαθέτεις).

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται… βουνό, μην ξεχνάς ότι στον ΓΕΡΜΑΝΟ είμαστε δίπλα σου μέσα από την ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών μας. Πέραν του G Service, χάρη στο οποίο η συσκευή σου θα γίνει σαν καινούρια ό,τι κι αν έχει πάθει, υπάρχει το G Insurance για πλήρη κάλυψη του smartphone σου -και όχι μόνο- σε κάθε ενδεχόμενο, από επαφή με νερό και πυρκαγιά, μέχρι θραύση από τυχαία πτώση και κακόβουλη πράξη.

Ακόμα με την υπηρεσία G Files, μπορείς να μεταφέρεις όλα τα αρχεία της παλιάς σου συσκευής, τα οποία μεταφέρονται στην καινούρια χωρίς να χάσεις κάτι. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλες οι επαφές σου, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχεις κάνει λήψη, τα SMS και τα ημερολογιακά γεγονότα.

Έλα στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και μάθε περισσότερα.