Είσαι φοιτητής; Δες τι να προσέξεις όταν θα αγοράσεις το νέο laptop σου

1 έτος πριν
Laptop

Η ανακοίνωση για τις βάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο σηματοδοτεί πρακτικά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής σεζόν. Και για τους πρωτοετείς φοιτητές είναι η απαρχή της προετοιμασίας τους για μία αρκετά σημαντική φάση της ζωής τους. Ένα από τα θέματα που πρέπει να δουν είναι ο ψηφιακός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σχολής τους.

Ο φορητός υπολογιστής είναι ένα βασικό εργαλείο αλλά δεν είναι το μόνο. Συν ότι η επιλογή του laptop (ή του συνδυασμού συσκευών) που θα χρησιμοποιήσουν απαιτεί αρκετή προσοχή προκειμένου να μην χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις στη μέση της χρονιάς.

Ποιες είναι, όμως, οι βασικές ανάγκες ενός φοιτητή ή μίας φοιτήτριας; Χρειάζονται μία συσκευή που θα τους επιτρέπει να κάνουν τις εργασίες τους για τη σχολή και θα μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο και γενικότερα στις πηγές εκείνες που θα τους επιτρέψουν να βρουν ότι απαιτείται για να καταφέρουν να περάσουν τα μαθήματα. Για πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες, το gaming είναι μία σημαντική παράμετρος της καθημερινότητας τους αλλά σε αυτό το άρθρο θα επιδιώξουμε να επικεντρωθούμε σε κάποιες άλλες ανάγκες. Όπως είναι, για παράδειγμα, αυτό της εύκολης μεταφοράς του υπολογιστή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το laptop είναι το μέσο εκείνο που θα κρατάς σημειώσεις από τα μαθήματα. Αν, φυσικά, επιλέξεις laptop για αυτή την εργασία.

Μία αρχική επιλογή που πρέπει να κάνει ένας φοιτητής είναι αν στο μάθημα θα χρησιμοποιεί laptop για να κρατά σημειώσεις ή θα προτιμήσει ένα tablet με φυσικό πληκτρολόγιο.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτό που συνίσταται είναι να αποκτήσεις έναν φορητό υπολογιστή που να είναι εύκολος στη μεταφορά. Να κουβαλάς στην πλάτη σου ένα laptop που ζυγίζει 1,8 – 2,5 κιλά, όσο δηλαδή είναι το βάρος στα περισσότερα μηχανήματα με οθόνες 15,6 – 16 ιντσών, είναι μία αρκετά δύσκολη άσκηση. Άρα, ένα laptop με οθόνη στις 13,3 ή στις 14 ίντσες είναι μία καλύτερη λύση. Βέβαια, σε αυτό το σενάριο, ενδεχομένως στο σπίτι να χρειάζεται να αποκτήσεις μία εξωτερική οθόνη προκειμένου να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου. Ακόμη και μία οθόνη των 23 ιντσών και άνω μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, ήτοι αυτή της επιλογής ενός tablet με πληκτρολόγιο για τις «επισκέψεις» στη σχολή, τότε αυτό που συνίσταται είναι στο σπίτι να υπάρχει ένας φορητός υπολογιστής με μεγάλη οθόνη (15,6 ή 16 ίντσες) προκειμένου να μπορείς να κάνεις πιο εύκολα τις εργασίες σου.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, ο φορητός υπολογιστής που θα επιλέξεις πρέπει να πληροί κάποια βασικά κριτήρια όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές. Είναι προτιμότερο να μη συμβιβαστείς ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της μνήμης και του επεξεργαστή. Τα 8 GB όσον αφορά στη μνήμη είναι το μίνιμουμ με τα 16 GB να αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Από εκεί και πέρα, ο επεξεργαστής είναι καλό να είναι τουλάχιστον ένας Intel Core i5 ή AMD Ryzen 5. Ότι πιο «πάνω» μπορείς, τόσο το καλύτερο. Αν πάντως ασχολείσαι με τα παιχνίδια και σε ενδιαφέρει το gaming, τότε πρόσεξε το μηχάνημα που θα επιλέξεις να χρησιμοποιεί μία ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθείς προ πολλών εκπλήξεων.

Επίσης, αν θες να κουβαλάς μαζί σου το laptop σου στη σχολή, φρόντισε ώστε η αυτονομία της μπαταρίας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Ή τουλάχιστον το μέγεθος του φορτιστή να είναι σχετικά μικρό και να μπορείς να τον κουβαλάς μαζί σου διαρκώς. Ακόμη, επέλεξε ένα καλό backpack. Η διαφορά στην τιμή μπορεί να είναι η διαφορά στους λογαριασμούς στις ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να δεις γιατί σε πονάει η μέση σου!

Επιπλέον, είναι χρήσιμο η ενσωματωμένη κάμερα στο laptop που θα επιλέξεις να προσφέρει ανάλυση 720p κατ’ ελάχιστον με το 1080p να είναι μία σαφώς καλύτερη λύση. Γιατί το μοντέλο της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Συν ότι θα χρειαστεί να μιλάς με τους φίλους και την οικογένεια σου σε περίπτωση που έχεις περάσει σε μία σχολή εκτός της πόλης που είσαι. Αν η κάμερα δεν είναι καλή, επένδυσε σε μία καλή web camera. Θα σου φανεί απαραίτητη και στο μέλλον, όταν θα κληθείς για τις πρώτες συνεντεύξεις για δουλειά και όχι μόνο.

Τι άλλες συσκευές χρειάζεσαι; Πέραν, φυσικά, του smartphone, το οποίο είναι εκ των ουκ άνευ. Καταρχάς, φρόντισε να αποκτήσεις ένα καλό mouse, ειδικά σε περίπτωση που το laptop σου δεν έχει οθόνη αφής. Επίσης, ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά θα αποδειχθεί επίσης ιδιαίτερα σημαντικό. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να προσέξεις τα ακουστικά που θα επιλέξεις να μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα σε δύο συσκευές (smartphone και laptop ή tablet). Είναι κάτι που θα σε διευκολύνει πολύ. Και κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής σου θα χρειαστεί γενικώς να ψάχνεις τρόπους για να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρός/ή. Πολύ απλά, γιατί είναι μία ιδιαίτερη περίοδος της ζωής σου και δύσκολα θα την ξαναζήσεις.