Έλα να μάθουμε περισσότερα για τα multiroom ηχεία

1 έτος πριν
multiroom speaker

Τα multiroom ηχεία είναι μία από τις υποκατηγορίες που παρουσιάζει την εντυπωσιακότερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τον ήχο και εδώ που τα λέμε όχι κι άδικα. Ταιριάζουν γάντι στο έξυπνο σπίτι, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να έχει ανά πάσα στιγμή τον πλήρη έλεγχο της ψυχαγωγίας του και μάλιστα με τρόπο που στο πρόσφατο παρελθόν θα τον έλεγες μέχρι και… sci-fi. Η ευκολία τους και η φιλικότητα που δείχνουν απέναντι στον χρήστη όμως δεν αμφισβητούνται από κανέναν: σε συνδυασμό μάλιστα με την ευελιξία που τους εξασφαλίζει η ίδια τους η φύση, τα καθιστούν ως «must» για κάθε μοντέρνο χώρο. Έλα να δούμε όμως τι ακριβώς είναι, να συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματά τους έναντι των υπολοίπων και να δώσουμε παραδείγματα για το πώς θα σε ωφελήσουν βγαλμένα από τη ζωή.

Ξεκινώντας από τα βασικά

Τα multiroom είναι μία κατηγορία ηχείων που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χάρη στη συνδεσιμότητά της. Τα συγκεκριμένα ηχεία, βλέπεις, έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο Wi-Fi του χώρου σου, επιτρέποντάς σου να τα χειρίζεσαι κατά βούληση από το smartphone ή το tablet σου, τόσο ανεξάρτητα, όσο και όλα μαζί. Πώς είναι ένα ασύρματο, φορητό ηχείο που συνδέεται στο smartphone σου μέσω Bluetooth; Ε, στο πιο τεχνολογικά προηγμένο. Τα multiroom χρησιμοποιούν Wi-Fi εξασφαλίζοντας έτσι άριστη σύνδεση ενώ είναι σε θέση να δημιουργούν το δικό τους, mesh δίκτυο έτσι ώστε να συνδέονται και να επικοινωνούν και μεταξύ τους. Κατά τα άλλα, ένα multiroom ηχείο μπορεί να είναι διαφόρων τύπων (απλό ηχείο, soundbar, subwoofer κλπ) προσφέροντας διαφορετικά στάνταρ απόδοσης. Επειδή όμως μιλάμε για ως επί το πλείστον premium προτάσεις, μπορείς να περιμένεις και αντίστοιχου επιπέδου ήχο.

Πώς λειτουργούν;

Όπως προαναφέραμε, τα multiroom ηχεία εκμεταλλεύονται το Wi-Fi για τη σύνδεσή τους. Για τον δε χειρισμό τους θα χρησιμοποιήσεις το smartphone ή το tablet σου. Αν στήσεις το σύστημα multiroom σου με ηχεία από τον ίδιο κατασκευαστή, τότε θα έχεις τη δυνατότητα να τα χειρίζεσαι από το σχετικό συνοδευτικό app. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, μπορείς να κάνεις το λεγόμενο mix & match, να προσθέσεις δηλαδή στο σετ σου ηχεία από διαφορετικούς κατασκευαστές. Εν τοιαύτη περιπτώσει, οφείλεις να βεβαιωθείς πως αυτά είναι συμβατά με κάποιον προσωπικό ψηφιακό βοηθό (Amazon Alexa, Google Assistant, Siri) ώστε να τα χειριστείς μέσω αυτού. Όσο για το τι μπορείς να κάνεις με αυτά; Ό,τι θες. Από το να τα συντονίσεις ώστε να παίζουν το ίδιο πράγμα σε όλο το σπίτι, μέχρι να επιλέξεις κάτι διαφορετικό ανά δωμάτιο -οι προοπτικές είναι ανεξάντλητες!

Τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά τους;

Τα multiroom δε διαφέρουν από όλα τα υπόλοιπα ηχεία όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά. Ό,τι θα πρόσεχες δηλαδή σε ένα οποιοδήποτε ηχείο, θα προσέξεις και σε ένα multiroom. Αρχικά βεβαιώσου ότι η έντασή του είναι επαρκής για τον χώρο που πρόκειται να το τοποθετήσεις και κατόπιν κάνε το ίδιο και με το design του. Δες προσεκτικά τις επιλογές συνδεσιμότητας που προσφέρει ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως, ειδικά αν οι απαιτήσεις σου είναι εξεζητημένες και γενικώς σιγουρέψου ότι είσαι εντάξει με τις δυνατότητές του. Για τους λάτρεις του smart home, η συμβατότητα με Apple HomePod, Google Home και Amazon Echo είναι επίσης καλοδεχούμενη. Κάποιες επιλογές multiroom ηχείων είναι και φορητές: αν νιώθεις ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει (π.χ. θες ένα τέτοιο ηχείο για τις εκδρομές και τις διακοπές), τότε εξέτασέ το.

Τα βασικά τους πλεονεκτήματα

Πάμε σιγά-σιγά στο διά ταύτα. Για ποιον λόγο να προτιμήσεις multiroom ηχεία και τι ακριβώς θα σου προσφέρει ένα σύστημα με δαύτα;

Αρχικά, το μεγάλο πλεονέκτημα ενός συστήματος multiroom ηχείων είναι η τεράστια ευελιξία του. Με ένα τέτοιο θα είσαι σε θέση να ξεκινάς ευχάριστα τη μέρα σου με ένα κομμάτι ή μία εκπομπή να σε καλωσορίζει ενώ μπαίνεις το πρωί στην κουζίνα, να κάνεις το σπίτι να δονείται στους ρυθμούς του αγαπημένου σου συγκροτήματος, να μη χάνεις ατάκα από τα podcasts σου ενώ κάνεις δουλειές από δωμάτιο σε δωμάτιο και γενικώς να ορίσεις εσύ την ψυχαγωγία σου. Αυτό μας φέρνει και στο επόμενο «συν» της εν λόγω τεχνολογίας που δεν είναι άλλο από τον εύχρηστο χειρισμό: μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο λειτουργικό και βολικό από το να χειρίζεσαι τα πάντα όσον αφορά στον ήχο του σπιτιού σου από το smartphone σου; Να απαντήσουμε εμείς για ‘σένα: όχι.

Από εκεί και πέρα, θα γλιτώσεις και από τα φορητά ηχεία στο σπίτι. Ξέρεις, πολλοί είναι εκείνοι που μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούσαν τέτοια εντός σπιτιού, παίρνοντάς τα μαζί από χώρο σε χώρο. Ε, τέλος αυτά: η τεχνολογία multiroom θα σου επιτρέψει να ρυθμίσεις τη μουσική, τις εκπομπές και τα podcasts σου ώστε να σε ακολουθούν όπου κι αν βρίσκεσαι στο σπίτι. Τέλος, μην αμελήσεις την ευελιξία των multiroom ηχείων και στο οικονομικό κομμάτι. Το «όπλο» τους σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο άλλωστε είναι πως μπορείς να στήσεις το δικό σου σύστημα σε… δόσεις, προσθέτοντας δηλαδή ένα ηχείο τη φορά, όταν και όποτε το επιτρέπουν τα οικονομικά σου (ή το απαιτούν οι ανάγκες σου) και μοιράζοντας έτσι το κόστος.

Ένα παράδειγμα multiroom συστήματος

Τα ασύρματα συστήματα ηχείων πολλαπλών χώρων απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να μπορούν να αναπαράγουν μουσική και podcasts σε όλο το σπίτι τους και να τα ελέγχουν εύκολα από το τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή τους ή ακόμη και μέσω της φωνής τους. Έτσι, με το να συνδέσεις τα ηχεία αυτά μέσω Wi-Fi, έχεις τη δυνατότητα να αναπαράγεις διαφορετικά κομμάτια σε κάθε ηχείο ή να τα ομαδοποιείς για να αναπαράγεις το ίδιο κομμάτι σε όλο το σπίτι. Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα ενός multiroom συστήματος είναι η υποστήριξη τόσο τοπικών βιβλιοθηκών πολυμέσων όσο και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα υπερπλήρες σετ multiroom ηχείων σε βάθος χρόνου, σταδιακά και με βάση τις προτεραιότητες του νοικοκυριού σου. Θα σου δώσει όμως εν τέλει τη δυνατότητα να πάρεις τον έλεγχο της ψυχαγωγίας σου, απολαμβάνοντας μοναδικές εμπειρίες ακρόασης… your way!