eSIM: Μύθοι και αλήθειες (και γιατί αξίζει να την εμπιστευτείς)

10 μήνες πριν
eSIM

Ίσως να έχει πάρει κάπου το αυτί σου για ένα νέο είδος SIM, λέει, που σιγά-σιγά υιοθετούν ολοένα και περισσότερα τηλέφωνα και θα μας κάνει αργά ή γρήγορα να αλλάξουμε τις κάρτες μας. «Μα τι τους έπιασε και αλλάζουν το μέγεθος της SIM, μια χαρά δεν ήμασταν μέχρι τώρα», ενδεχομένως να αναρωτηθούν κάποιοι, διακρίνοντας κάπου στο βάθος ένα πιθανό… ξεβόλεμα. Πίστεψέ μας, δε θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Διότι οι περί ων ο λόγος, eSIM, έρχονται να αλλάξουν όλα όσα ξέραμε για την κινητή τηλεφωνία κάνοντας τα πράγματα απλούστερα και ασφαλέστερα. Έλα να δούμε πώς.

Μισό λεπτό, τι είναι οι eSIM;

Αρχικά ο όρος eSIM προκύπτει από τη σύντμηση του «embedded SIM» ή στα Ελληνικά, «ενσωματωμένη SIM» κι αν αναρωτιέσαι ενσωματωμένη… πού, η απάντηση είναι φυσικά, στο ίδιο το smartphone! Η κάρτα δηλαδή που ήξερες τόσα χρόνια (κι ας είχε μικρύνει σημαντικά σε μέγεθος) παύει να υπάρχει και αντ’ αυτής θα χρησιμοποιείται ένα ειδικά διαμορφωμένο, τόσο δα τσιπάκι μέσα στο smartphone, το οποίο και θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις σχετικές πληροφορίες.

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι εφ’ όσον διαθέτεις συμβατή συσκευή (θα μιλήσουμε παρακάτω για δαύτες), τότε αντί να σου δοθεί με την έναρξη του συμβολαίου ή του πακέτου καρτοκινητής σου μία πλαστική καρτούλα, θα λαμβάνεις απλά μία επιστολή με έναν κωδικό QR τον οποίο θα πρέπει να σαρώσεις με την κάμερα της συσκευής σου έχοντας συνδεθεί σε κάποιο Wi-Fi. Η κάρτα eSIM ή ορθότερα το προφίλ eSIM σου θα εγκατασταθεί σε λίγα λεπτά στη συσκευή σου και… αυτό ήταν όλο!

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της eSIM;

H eSIM έχει σημαντικά πλεονεκτήματα που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη σε βάθος χρόνου, δικαιολογώντας πλήρως την υιοθέτησή της.

Κατ’ αρχάς, θα έχεις τη δυνατότητα να έχεις περισσότερες από μία SIM στη συσκευή σου. Θα είναι σαν να έχεις φερ’ ειπείν ένα dual-SIM smartphone, κάτι που θα εκτιμήσεις δεόντως αν για παράδειγμα συνηθίζεις να κυκλοφορείς με δύο κινητά -το προσωπικό σου και το εταιρικό. Εννοείται ότι θα μπορείς να πραγματοποιείς και να δέχεσαι κλήσεις και μηνύματα και από τους δύο αριθμούς, ενώ θα είσαι σε θέση να επιλέξεις από ποιο πρόγραμμα/πακέτο να χρησιμοποιήσεις δεδομένα.

Η eSIM κάνει πανεύκολη και πιο άμεση από ποτέ την εναλλαγή δικτύων. Υπό φυσιολογικές περιπτώσεις, αν για οποιονδήποτε λόγο ήθελες να αλλάξεις δίκτυο (π.χ. έχεις πάει ταξίδι και επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις μία τοπική SIM) θα έπρεπε να αγοράσεις μία φυσική κάρτα SIM, να περιμένεις να την παραλάβεις και να την εγκαταστήσεις στο κινητό σου προκειμένου να συνδεθείς στο νέο δίκτυο. Όχι με την eSIM. Είπαμε, απλά «κατεβάζεις» το προφίλ σου και μέσα σε λίγα λεπτά είσαι έτοιμος.

Ένα έμμεσο πλεονέκτημα της eSIM είναι ο χώρος που γλιτώνουν πλέον οι κατασκευαστές smartphones. Ναι, ΟΚ, οι κάρτες SIM ήταν έτσι κι αλλιώς τόσες δα όμως ο χώρος που δέσμευε ο δίσκος τοποθέτησής τους σε μία συσκευή ήταν σημαντικός. Με την eSIM ωστόσο, ο χώρος αυτός απελευθερώνεται, δίνοντας στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να τον εκμεταλλευτούν όπως εκείνοι νομίζουν καλύτερα -αυξάνοντας λόγου χάρη τη μπαταρία, βελτιστοποιώντας την αδιαβροχοποίηση ή το σύστημα ψύξης κλπ.

Πώς γίνεται η «μετάβαση» από φυσική SIM σε eSIM;

Αν τα παραπάνω σε έπεισαν για την αξία της eSIM, τότε δεν έχεις παρά να την «αγκαλιάσεις» κι ο ίδιος. Το πρώτο βήμα σου θα πρέπει να είναι ο έλεγχος της συμβατότητας της συσκευής σου: υποστηρίζει eSIM; Αν ναι, προχωράς. Αν όχι, έλα σε ένα κατάστημα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και θα σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το συμβατό με eSIM smartphone της επιλογής σου, στις καλύτερες τιμές της αγοράς και δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 άτοκες δόσεις.

Για τη μετατροπή της κάρτας σου από SIM σε eSIM, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι είτε να επισκεφθείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή COSMOTE. Η έκδοση eSIM στοιχίζει €5, ποσό που πληρώνεις άπαξ. Θα λάβεις έναν κωδικό QR τον οποίο θα σκανάρεις με την κάμερα της συσκευής σου και μέσα σε λίγα λεπτά θα είσαι πανέτοιμος. Με την ενεργοποίηση της eSIM, η παλιά σου κάρτα SIM απενεργοποιείται αυτόματα.

Η eSIM είναι ασφαλέστατη, έχοντας εγκριθεί από την Παγκόσμια Ένωση Παρόχων Κινητής (GSMA) και υιοθετώντας τα πιο πρόσφατα μέτρα ασφαλείας. Πλαισιώνεται δε από κωδικούς PIN και PUK που μπορείς να ενεργοποιήσεις και χρησιμοποιήσεις αν θες να νιώσεις απόλυτα καλυμμένος. Ο κωδικός ενεργοποίησης QR που θα λάβεις είναι μοναδικός ενώ θα έχεις πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (περιαγωγή, προώθηση κλήσεων, COSMOTE WiFi Calling κλπ).

Και από συσκευές;

Μιλήσαμε νωρίτερα περί συμβατών συσκευών. Η eSIM άλλωστε αποτελεί καινούρια τεχνολογία και ναι μεν σταδιακά θα αντικαταστήσει πλήρως τις υπάρχουσες φυσικές κάρτες SIM, όμως η διείσδυσή της στην αγορά γίνεται σταδιακά. Ευτυχώς για ‘σένα ωστόσο υπάρχουν αρκετές συσκευές που υποστηρίζουν eSIM, προσφέροντάς σου σπουδαία ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά την αγορά καινούριου smartphone.

Στα συμβατά με eSIM smartphones λοιπόν, συγκαταλέγονται τα πιο πρόσφατα μοντέλα της APPLE και συγκεκριμένα τα iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Η λίστα διαθέτει τις νέες ναυαρχίδες της SAMSUNG, Galaxy S23, Galaxy S23+ και Galaxy S23 Ultra, καθώς επίσης και τα δύο μοντέλα της σειράς Galaxy Z, τα Fold4 και Flip4.

Παραμένοντας στα Android, από τη XIAOMI έχουμε δύο εξαιρετικές προτάσεις, το νέο XIAOMI 13 με κορυφαία AMOLED οθόνη 6,36" και το Snapdragon 8 Gen2 SoC, καθώς και το XIAOMI 12T Pro 5G με κύρια κάμερα 200 MP και οθόνη AMOLED 6,67 ιντσών στα 120 Hz. Συνεχίζουμε με το OPPO Find X5 Pro με την AMOLED QHD+ των 6,7 ιντσών στα 120 Hz, τον οκταπύρηνο επεξεργαστή και την εντυπωσιακή αυτονομία. Από τη SAMSUNG, μόλις έφτασε το Galaxy A54 με οπίσθια τριπλή κάμερα με κύριο αισθητήρα στα 50MP και selfie κάμερα στα 32MP. Για τους λάτρεις της φωτογραφίας υπάρχει και το VIVO X90 Pro με την τριπλή κάμερα 50 + 50 + 12 MP με οπτικά μέρη Zeiss και φακό οκτώ στοιχείων.

Η eSIM όμως δεν περιορίζεται στα smartphones. Μην ξεχνάς ότι SIM δέχονται και άλλες συσκευές όπως π.χ. τα tablets και τα smartwatches. Ως προς τα πρώτα, η λίστα περιλαμβάνει τα iPad Air 5G, iPad 9th Gen, iPad mini 6th Gen 5G, iPad Pro 11 και iPad Pro 12.9, ενώ σε ό,τι αφορά τα δεύτερα, ξεχωρίζουμε τα Galaxy Watch5 και Galaxy Watch5 Pro της SAMSUNG.

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην πλήρη λίστα των συμβατών συσκευών ή εναλλακτικά να έρθεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ώστε να σου λύσουμε κάθε απορία!