Εξοικονόμησε ενέργεια και χρήματα χάρη στο smart home σου

2 έτη πριν
Smart home

Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν φτάσει στα ύψη, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα ποσά που αναγράφονται στους λογαριασμούς τους. Αυτό που όμως δεν έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι, είναι πως αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή μπορεί να γίνει το ίδιο τους το σπίτι! Φυσικά δε μιλάμε για… όποιο κι όποιο σπίτι αλλά για ένα «έξυπνο» σπίτι, ένα νοικοκυριό δηλαδή έτοιμο να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας. Έλα να δούμε ορισμένα παραδείγματα για να σου εξηγήσουμε επί του πρακτέου τι εννοούμε.

Φώτα

Ένα σφάλμα που κάνουν οι περισσότεροι και μάλιστα σε καθημερινή βάση, είναι να αφήνουν τα φώτα στα δωμάτια που δε βρίσκεται κανείς αναμμένα. Το αποτέλεσμα; Σαν άλλοι Kevin McCallister να έχουν φωταγωγήσει όλο το σπίτι αλλά παράλληλα να σπρώχνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού προς τα πάνω. Τη λύση εδώ έρχονται να δώσουν τα έξυπνα φώτα. Πρόκειται για τον ευκολότερο ίσως τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι αφού ουσιαστικά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να… βιδώσεις μία λάμπα. Κατ’ αρχάς όλα τα συστήματα έξυπνων φώτων χρησιμοποιούν λαμπτήρες LED, κάτι που σημαίνει 75% χαμηλότερη κατανάλωση και έως και 25 φορές μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Το μεγάλο κέρδος τους όμως προέρχεται από αλλού. Αφ’ ενός προσφέρουν δυνατότητα dimming, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να έχεις αναμμένα τα φώτα ξοδεύοντας ακόμα λιγότερη ενέργεια αν π.χ. δε χρειάζεσαι την πλήρη φωτεινότητά τους. Αφ’ ετέρου είναι συμβατά με αισθητήρες ενώ ρυθμίζονται και μέσω app, έτσι ώστε να σβήνουν αυτόματα ή να τα σβήνεις εσύ σε περίπτωση που αλλάξεις δωμάτιο.

Θέρμανση

Η θέρμανση του σπιτιού αποτελεί μια άλλη, «πονεμένη» για πολλούς ιστορία. Κι όμως, το έξυπνο σπίτι σου… κλείνει το μάτι και εδώ χάρη στους έξυπνους θερμοστάτες. Πρόκειται για την κατηγορία προϊόντων που «εγκαινίασε» το κόνσεπτ του διασυνδεδεμένου σπιτιού και στην αγορά θα βρεις ουκ ολίγες προτάσεις από διάφορες εταιρείες. Αυτοί οι θερμοστάτες λοιπόν αρχικά μαθαίνουν τα γούστα και τις συνήθειές σου και στη συνέχεια αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σπιτιού σου -αλλά και κάθε δωματίου ξεχωριστά- εξοικονομώντας σου χρήματα. Σύμφωνοι, η αρχική επένδυση ενδεχομένως να απαιτεί ένα σεβαστό ποσό, όμως η οικονομία που θα σου κάνουν, θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνεις απόσβεση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (ιδίως αν συνυπολογίσεις τις τιμές πετρελαίου και αερίου). Ένας έξυπνος θερμοστάτης δημιουργεί προγράμματα, αναλαμβάνει να ζεστάνει τον αέρα και το νερό και φυσικά σου δίνει τη δυνατότητα να επέμβεις όπου και όποτε χρειάζεται μέσα από το σχετικό app.

Πότισμα φυτών/κήπου

Αν έχεις φυτά, τότε ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν κι αυτά τις επιταγές της τεχνολογίας. Επένδυσε σε ένα σύστημα έξυπνου ποτίσματος και όχι μόνο θα εξασφαλίσεις στα φυτά σου τη μέγιστη δυνατή φροντίδα αλλά θα το κάνεις οικονομικά και με σεβασμό στο περιβάλλον. Τέτοιου είδους συστήματα έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν το χώμα και να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Με λίγα λόγια ξέρουν πότε τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα και πόσο νερό απαιτούν. Ανάλογα τη λύση που θα επιλέξεις θα έχεις τη δυνατότητα να χωρίσεις το σπίτι ή/και τον κήπο σου σε ζώνες για ευκολότερη παρακολούθηση. Ο χειρισμός και η προσαρμογή της ρουτίνας του ποτίσματος γίνεται -φυσικά- μέσω app από το smartphone σου. Όχι, για το ξεχορτάριασμα θα χρειαστεί να βάλεις το χεράκι σου.

Ψυγείο

Τα έξυπνα ψυγεία είναι πλέον πραγματικότητα και μάλιστα έχουμε φτάσει στο σημείο να διατίθενται σε τιμές προσιτές στο ευρύ κοινό. Τώρα βέβαια ενδεχομένως να αναρωτιέσαι πώς ακριβώς θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις χρήματα ένα τέτοιο ψυγείο. Θα σου εξηγήσουμε. Ένα έξυπνο ψυγείο, πέραν της χαμηλής του κατανάλωσης (αυτό είναι κάτι που θα βρεις και σε μοντέλα που δεν είναι smart), θα σε βοηθήσει να ελαττώσεις τα φαγητά και τις τροφές που πετάς. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται αμελητέο μπροστά στα άλλα έξοδα του νοικοκυριού, όμως αν παρατηρήσεις προσεκτικά και σε βάθος χρόνου τις ποσότητες φαγητού, τις συσκευασίες και τα αγαθά που καταλήγουν από το ψυγείο στα σκουπίδια, θα εκπλαγείς. Ένα έξυπνο ψυγείο διαθέτει κάμερες, έτσι ώστε να μπορείς να δεις τι βρίσκεται στο εσωτερικό του ανά πάσα στιγμή, όπως π.χ. όταν κάνεις τα ψώνια σου στο σούπερ μάρκετ ή όταν σε πιάνουν… λιγουρίτσες στον καναπέ. Κάποια μοντέλα μάλιστα αναγνωρίζουν barcodes και ημερομηνίες λήξης!

Κάθε συσκευή που συνδέεται σε πρίζα

Πες ότι συσκευές όπως το ψυγείο, τον θερμοστάτη και τα φώτα μπορείς να τις χειριστείς από το smartphone σου, έξυπνες γαρ. Τι γίνεται όμως με άλλες όπως φερ’ ειπείν τα ηχεία, την καφετιέρα, τον βραστήρα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο (αυτό το τελευταίο προφανώς τον Δεκέμβριο αλλά κατάλαβες τι εννοούμε); Μπορείς, που λες, να προσδώσεις έξυπνο προφίλ σε κάθε λογής συσκευή και προϊόν χάρη στην έξυπνη πρίζα. Τα λεγόμενα smart plugs υποστηρίζουν Wi-Fi και τοποθετούνται ανάμεσα στην πρίζα και το καλώδιο τροφοδοσίας μίας συσκευής σαν αντάπτορες. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να τα ενεργοποιήσεις και να τα απενεργοποιήσεις από το smartphone σου, μέχρι και να τα προγραμματίσεις αν θες. Με τον τρόπο αυτό θα χειριστείς συσκευές σαν να ήταν smart (ο βραστήρας, μιας που τον αναφέραμε, θα μπορεί να σου έχει το νερό έτοιμο για το τσάι σου με το που βγεις από το μπάνιο) ενώ θα γλιτώσεις και από τα «ενεργειακά βαμπίρ», τα προϊόντα δηλαδή που εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια, ακόμα κι όταν βρίσκονται σε λειτουργία stand by.

Αποφυγή πλημμύρας

Το έξυπνο σπίτι σου όμως μπορεί να σε βοηθήσει να γλιτώσεις από μεγάλους -και αρκετά δαπανηρούς- μπελάδες, ιδίως εν όψει διακοπών ή περιόδων κατά τις οποίες θα απουσιάζεις. Πώς; Με τη βοήθεια των αισθητήρων νερού και θερμοκρασίας ή αισθητήρων πλημμύρας όπως θα τους δεις να αναφέρονται. Πρόκειται για αρκετά συμπαγείς συσκευές οι οποίες ελέγχουν τη θερμοκρασία και τα επίπεδα της υγρασίας, ειδοποιώντας σε περίπτωση διαρροής. Μπορείς να τις τοποθετήσεις όπου θες: στην αποθήκη δίπλα στο πλυντήριο ρούχων, κάτω από τον νεροχύτη στην κουζίνα ή κοντά στον νιπτήρα και τη λεκάνη στο μπάνιο. Αν μάλιστα τους εντάξεις στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος τύπου HomeKit, Google Home, Alexa ή SmartThings, μπορείς να τους συνδέσεις και με άλλες έξυπνες συσκευές όπως θερμοστάτες (για να προσαρμόσεις τη θέρμανση) και έξυπνες πρίζες (ώστε να κόψεις την παροχή ρεύματος σε συσκευές που ίσως να βρίσκονται κοντά).