Οι τεχνολογίες του FTTH: Ποιες είναι και πώς επηρεάζουν τη σύνδεσή σου;

1 μήνας πριν
Ποιες είναι διαφορές μεταξύ GPON και XGS-PON; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις τεχνολογίες πίσω από τη σύνδεση FTTH σου

Στην εποχή της αποχαλκοποίησης, το Fiber to the Home, η σύνδεση που φέρνει την οπτική ίνα στην πόρτα του κάθε σπιτιού υπόσχεται μοναδικές ταχύτητες πρόσβασης στο internet, ασυναγώνιστη σταθερότητα και χαμηλό latency χωρίς «νεκρές» ζώνες στο Wi-Fi του σπιτιού – σε συνδυασμό φυσικά με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για να πραγματοποιηθούν όμως όλα αυτά, απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνολογιών και σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν όλες οι συνδέσεις FTTH είναι ίδιες, η απάντηση είναι ένα εμφατικό όχι.

Έλα λοιπόν να εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια τι κρύβεται «μέσα» στις οπτικές ίνες που φτάνουν στην πόρτα σου.

Οι τεχνολογίες του FTTH

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Το FTTH δεν είναι απλά μία σύνδεση αλλά μία ολόκληρη κατηγορία. Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται η εκάστοτε σύνδεση μπορεί να διαφέρει ελαφρώς με την καθεμία εξ αυτών να προσφέρει και διαφορετικές ταχύτητες, επίπεδα αξιοπιστίας και δυνατότητες αναβάθμισης. Οι βασικότερες εξ αυτών είναι οι ακόλουθες:

GPON: Το παρόν

Το Gigabit Passive Optical Network ή GPON αποτελεί το πλέον δημοφιλές πρότυπο FTTH στη χώρα μας (και όχι μόνο). Είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητες download έως και 2,5 Gbps και upload έως και 1,25 Gbps και αποτελεί τη λύση που προσφέρουν οι περισσότεροι πάροχοι επί του παρόντος. Προσφέρει πάρα πολύ καλή σχέση τιμής/απόδοσης και υποστηρίζεται από όλο το εύρος των σχετικών υποδομών.

XGS-PON: Το μέλλον

Η ονομασία του προκύπτει από το 10-Gigabit Symmetrical Passive Optical Network (το X βάσει της λατινικής αρίθμησης) και όπως καταλαβαίνεις, υποστηρίζει ταχύτητες έως και 10 Gbps στο πλαίσιο συμμετρικής σύνδεσης. Το XGS-PON είναι η πλέον future-proof επιλογή όντας σε θέση να υποστηρίξει ακραίες απαιτήσεις (online gaming, 4K streaming, απομακρυσμένη εργασία κ.α. ταυτόχρονα) και μόλις που έχει αρχίσει να εμφανίζεται.

NG-PON2: Το… ακόμα πιο μέλλον

Αν το XGS-PON σου φάνηκε… φουτουριστικό, περίμενε να δεις το NG-PON2 με το NG να σημαίνει Next Generation. Η συγκεκριμένη τεχνολογία πρακτικά χρησιμοποιεί πολλαπλά μήκη κύματος ανά ίνα, ούσα έτσι σε θέση να φτάσει ταχύτητες έως και – κρατήσου – 40 Gbps. Κάτι τέτοιο ανοίγει διάπλατα εντυπωσιακές προοπτικές όμως όπως αντιλαμβάνεσαι, μιλάμε για λύση που λογικά θα δούμε σε κάμποσα χρόνια.

Active Ethernet: Εντυπωσιακό αλλά σπάνιο

Αν έχεις εντρυφήσει στο FTTH, ενδεχομένως να έχεις πετύχει το Active Ethernet και ως Point-to-point Fiber. Εδώ το κάθε νοικοκυριό έχει τη δική του οπτική ίνα – το bandwidth δηλαδή δεν μοιράζεται στο κουτί του παρόχου. Ως εκ τούτου, η απόδοση και η αξιοπιστία «χτυπούν κόκκινο» αλλά αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και με το κόστος. Πρόκειται πάντως για πολύ niche τεχνολογία που δύσκολα θα δούμε σε οικιακό επίπεδο στο εγγύς μέλλον.

WDM-PON: Ο προσωπικός σου ψηφιακός αυτοκινητόδρομος

Το Wavelength Division Multiplexing Passive Optical Network ή WDM-PON εν συντομία, αναθέτει σε κάθε σύνδεση και ένα διαφορετικό μήκος κύματος, δίνοντάς του και την αποκλειστικότητα ως προς τη χρήση του. Η ασφάλειά του βρίσκεται σε εκπληκτικά επίπεδα ενώ προσφέρει και μεγάλες δυνατότητες επέκτασης, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από κυβερνητικούς και ερευνητικούς οργανισμούς.

DWDM: Η «καρδιά» του internet

Το Dense Wavelength Division Multiplexing αφορά την αποστολή πολλαπλών ροών πληροφοριών μέσα από την ίδια ίνα. Δεν είναι κάτι που αφορά σε καμία περίπτωση τους οικιακούς χρήστες αφού χρησιμοποιείται για τη σύνδεση data centers, απομακρυσμένων περιοχών, ακόμα και ολόκληρων πόλεων. Σκέψου το ως την «Εθνική Οδό» που ακολουθούν τα δεδομένα βγαίνοντας από τη γειτονιά σου.

Ποιες τεχνολογίες FTTH χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα;

Η αγορά FTTH στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και ήδη βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα. Το GPON αποτελεί την πιο διαδεδομένη τεχνολογία καθώς χρησιμοποιείται από όλους τους παρόχους. Σε αυτήν άλλωστε βασίζονται οι συνδέσεις των 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps. Η απόδοσή της είναι αξιόπιστη και με εξαιρετική σχέση τιμής/απόδοσης όπως προείπαμε, ωστόσο καθώς η ζήτηση αυξάνεται, πλησιάζει τα όριά της.

Το μέλλον πάντως βρίσκεται στο XGS-PON το οποίο και βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο. Η COSMOTE, για παράδειγμα, έχει ήδη ανακοινώσει πλάνα που αφορούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία (βλ. ταχύτητες 3 Gbps και 10 Gbps) σε συγκεκριμένους δήμους (π.χ. Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παπάγου) ενώ όταν αυτά υλοποιηθούν σε περισσότερες περιοχές, τότε οι ταχύτητες που θα βρίσκονται στη διάθεσή σου θα «εκτοξευτούν». Να έχεις υπ’ όψιν σου ωστόσο ότι απαιτείται συγκεκριμένη υποδομή για τη λειτουργία του XGS-PON οπότε η διάθεσή του πιθανότατα θα πάρει κάποιο καιρό και δεν θα γίνει εν μία νυκτί.

Όσο για τις υπόλοιπες τεχνολογίες που προαναφέραμε, δεν θα πρέπει να σε απασχολούν για τώρα.

Τι μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις γρήγορο internet;

Η υποδομή μίας σύνδεσης FTTH εξαρτάται 100% από τον πάροχο οπότε ως προς αυτό, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Ασχέτως όμως της τεχνολογίας FTTH, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να εξασφαλίσεις εσύ, ο χρήστης, προκειμένου να απολαμβάνεις κορυφαία σύνδεση με υψηλές ταχύτητες:

1. Επένδυσε σε ένα καλύτερο router: Το Wi-Fi 7 είναι εδώ και καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές το υποστηρίζουν, είναι η τέλεια ευκαιρία για να αναβαθμίσεις το οικιακό σου δίκτυο. Δώσε έμφαση στην τεχνολογία tri-band που χάρη στις τρεις ζώνες της εξασφαλίζει λιγότερη συμφόρηση, υψηλότερη σταθερότητα και καλύτερες επιδόσεις σε σπίτια με πολλές συσκευές.

2. Δημιούργησε ένα δίκτυο mesh: Τα δίκτυα mesh είναι ιδανικά για οικιακά περιβάλλοντα καθώς προσφέρουν ολοκληρωμένη κάλυψη Wi-Fi σε κάθε δωμάτιο, εξουδετερώνοντας τις νεκρές ζώνες και προσφέροντας καλύτερη απόδοση σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές.

3. Χρησιμοποίησε powerlines και ενσύρματες συνδέσεις όπου είναι εφικτό: Ένα powerline είναι ο έξυπνος τρόπος για να επεκτείνεις την κάλυψη του Wi-Fi σου αφού εκμεταλλευόμενο την ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού, θα φτάσει σε κάθε δωμάτιο. Παράλληλα χρησιμοποίησε ενσύρματες συνδέσεις για σταθερές συσκευές (κονσόλες, τηλεοράσεις, ηχεία, desktop κλπ) για σταθερότερες και υψηλότερες ταχύτητες αλλά και χαμηλότερη συμφόρηση.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις οπτικές ίνες

Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για να αντιληφθείς ότι δεν είναι όλες οι τεχνολογίες και συνδέσεις οπτικών ινών ίδιες. Από τη στιγμή που γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ εντός αυτοκινήτου 1000 και ενός 2000 κυβικών, γιατί να μην κάνεις το ίδιο και με μία σύνδεση FTTH (GPON ή XGS-PON); Ακόμα κι αν η επιλογή της τεχνολογίας δεν εξαρτάται από εσένα, η κατανόησή της θα σου επιτρέψει να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για το σπίτι αλλά και τη ζωή σου.

Το επόμενο βήμα σου; Μα φυσικά να έρθεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ προκειμένου να γνωρίσεις τη μαγεία των συνδέσεων οπτικών ινών μέσω του COSMOTE Fiber!