Gaming laptops: Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μεταξύ φορητότητας και απόδοσης

3 ώρες πριν
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις ώστε να βρεις την ιδανική ισορροπία μεταξύ φορητότητας και επιδόσεων για το gaming laptop σου

Ένα gaming laptop είναι το απόλυτο όνειρο κάθε gamer και εδώ που τα λέμε πώς θα μπορούσε να μην ήταν; Πρόκειται για το σύστημα που θα σου επιτρέψει άλλωστε να παίξεις Valorant, Cyberpunk 2077 ή όποιο άλλο παιχνίδι τραβά η όρεξή σου όπου κι αν βρίσκεσαι: στο σπίτι, στη σχολή, στις διακοπές, στον κολλητό – με μία λέξη, παντού!

Το μυστικό βέβαια είναι να βρεις την ιδανική ισορροπία μεταξύ φορητότητας και απόδοσης. Αν δώσεις υπερβολικό βάρος στις χαμηλές διαστάσεις και βάρος, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξεις με ένα σύστημα που δύσκολα θα σου προσφέρει τις εμπειρίες gameplay που ονειρεύεσαι. Μείνε μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά και δες την πλάτη σου να υποφέρει…

Πριν καταλήξεις στο gaming laptop των ονείρων σου λοιπόν, σου έχουμε έναν οδηγό αγοράς ο οποίος θα σου επισημάνει όλα όσα πρέπει να σκεφτείς και να λάβεις υπ' όψιν σου. Διάβασέ τον προσεκτικά, αξιολόγησε τις προτεραιότητές σου και να είσαι σίγουρος/η πως η επιλογή σου θα είναι η καλύτερη δυνατή.

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για ένα gaming laptop;

Μπαίνουμε κατ’ ευθείαν στα βαθιά. Χωρίς περιστροφές λοιπόν, η πρώτη ερώτηση που θα έχεις κατά 99% αφορά το μέγεθος ενός gaming laptop: πόσο πρέπει να είναι; Στην αγορά σε περιμένουν διάφορες προτάσεις, από πραγματικά φορητά συστήματα στις 14 ίντσες ή και παρακάτω, μέχρι desktop replacements με όλη τη σημασία της λέξης που φτάνουν μέχρι και τις 18 ίντσες – με το ανάλογο φυσικά βάρος. Σε κάθε περίπτωση θα σου προτείναμε να αποφύγεις τα άκρα. Τα πολύ μικρά laptops δεν προσφέρουν άνετες εμπειρίες θέασης σε PC games (κάποιοι ωστόσο έχουν βολευτεί απίστευτα με μοντέλα 14 ιντσών οπότε αν μη τι άλλο αν σου κάνουν κλικ, μπορείς να τα εξετάσεις), ενώ τα υπερβολικά μεγάλα θα σε δυσκολέψουν αρκετά κάθε φορά που θα πρέπει να τα μεταφέρεις κάπου. Βέβαια αν δεν σκοπεύεις να το μετακινείς συχνά, τότε ίσως ένα "θηρίο" ακόμη και 18 ιντσών να είναι η ιδανική λύση για σένα.

Βάσει όλων των παραπάνω λοιπόν, οι δημοφιλέστερες επιλογές gaming laptops κυμαίνονται μεταξύ 15-16 ιντσών. Σε ό,τι αφορά τα εν λόγω μοντέλα, μη φοβηθείς εκείνα στις 16 ίντσες. Οι κατασκευαστές έχουν κάνει σπουδαία πρόοδο με αποτέλεσμα τα περισσότερα τέτοια laptops να διαθέτουν συμπαγή σχεδιασμό – απόρροια του μικρού πλαισίου της οθόνης τους. Άσε που τέτοια συστήματα συνήθως έχουν και μεγαλύτερη ανάλυση, οπότε θα σου χαρίσουν εμπειρίες gameplay στα 1440p (αντί για τα 1080p ή τα 1200p). Βέβαια όπως αντιλαμβάνεσαι, οι διαφορές μεταξύ 15, 15,6 και 16 ιντσών είναι απειροελάχιστες, οπότε πρακτικά μιλάμε για λεπτομέρειες. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσεις είναι πως το εύρος 15-16 ιντσών είναι εκείνο που ιδανικά θα πρέπει να στοχεύσεις (και στο οποίο θα βρεις άλλωστε και τις περισσότερες προτάσεις για να επιλέξεις).

Και από διαστάσεις και βάρος;

Οι διαστάσεις και το βάρος αποτελούν χαρακτηριστικά που μπαίνουν αμφότερα στο ζύγι κατά την έρευνα αγοράς για ένα gaming laptop. Εμείς θα σε συμβουλεύσουμε να τα αφήσεις εκτός σύγκρισης και τα δύο και έχουμε καλό λόγο. Ένα φορητό σύστημα που προορίζεται για gaming, θα δουλεύει για παρατεταμένες χρονικές περιόδους «στο κόκκινο». Είτε γιατί λιώνεις με την παρέα σου στο Call of Duty και το Marvel Rivals. Είτε γιατί προσπαθείς να τερματίσεις για 10η φορά το Baldur’s Gate 3. Είτε γιατί αποφάσισες να παίξεις και στο PC τα first-party της SONY. Δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι θα το ζορίζεις συχνά και για πολύ.

Ως εκ τούτου, το laptop σου πρέπει να διαθέτει προσεγμένο θερμικό σχεδιασμό και αποτελεσματικό σύστημα ψύξης και μάντεψε: και τα δύο χρειάζονται χώρο. Το να γλιτώσεις δυο-τρεις πόντους από κάθε διάσταση συν άλλα πέντε χιλιοστά στο προφίλ δεν θα σε σώσει. Ένα laptop με κορυφαία ψύξη όμως, θα σου χαρίσει ανώτερες επιδόσεις μακριά από throttling, ενώ θα αντέξει και περισσότερο στον χρόνο. Ομοίως με το βάρος. Τα 200 επιπλέον γραμμάρια που θα… φορτωθείς στην πλάτη μπορεί να μη φαίνονται ελκυστικά στα χαρτιά, όμως στην πράξη ίσως να είναι κι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός καλού gaming laptop κι ενός που τρέχει με τα φρένα σπασμένα.

Bonus tip 1: Θύρες επικοινωνίας

Αν παρακολουθείς τις εξελίξεις στα laptops, θα έχεις σίγουρα δει τα υπερφορητά μοντέλα που μπορεί μεν να αποτελούν την επιτομή της κομψότητας, έρχονται όμως με δύο θύρες USB Type-C όλες κι όλες! Πώς θα σου φαινόταν κάτι αντίστοιχο για το gaming laptop σου; Σκέτος εφιάλτης, σωστά; Ο κανόνας λέει πως όσο πιο μεγάλο είναι ένα σύστημα, τόσο πιο πολλές θύρες I/O διαθέτει και 99 φορές στις 100, έτσι έχουν τα πράγματα. Το gaming laptop σου θα παίξει τον ρόλο του hub ψυχαγωγίας και ως εκ τούτου πρέπει να μπορείς να συνδέεις σε αυτό όλες τις συσκευές σου – τουλάχιστον όταν παίζεις εντός έδρας: ποντίκι, πληκτρολόγιο, headset, εξωτερικό δίσκο, χειριστήριο, ακόμα και κινητό για φόρτιση, συν φυσικά μία δεύτερη οθόνη. Σε διαφορετική περίπτωση αρχίζεις τις… εκπτώσεις.

Όπως και να ‘χει, να θυμάσαι ότι ελέγχεις για:

  • USB Type-A (ιδανικά USB 3.2 για ταχύτητες έως 10 Gbps ή 3.0/3.1 για έως 5 Gbps) για παλιότερης γενιάς αξεσουάρ και περιφερειακά
  • USB Type-C (ιδανικά USB4 ή Thunderbolt 4για ταχύτητες έως 40 Gbps με Power Delivery 3.1 και DisplayPort 2.1a) για νεότερα αξεσουάρ και περιφερειακά
  • HDMI 2.1b για εξωτερική οθόνη
  • Σύνθετη θύρα ήχου 3,5 χιλ. για ενσύρματα headsets

Bonus tip 2: Πληκτρολόγιο

Όταν βρίσκεσαι καθ’ οδόν, σε κάποιο ταξίδι ή εν πάση περιπτώσει μακριά από το σπίτι, η μόνη σου επιλογή θα είναι το πληκτρολόγιο του gaming laptop σου (το να κουβαλάς μαζί το μηχανικό σου πληκτρολόγιο δεν είναι κι ό,τι πιο βολικό, πίστεψέ μας). Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να βεβαιωθείς εξ αρχής ότι η διάταξή του σε βολεύει. Ένα laptop 14 ιντσών θα μπορεί να διαθέσει για το πληκτρολόγιο λιγότερο χώρο απ’ ό,τι ένα μεγαλύτερο 15 ή 16 ιντσών, με αποτέλεσμα συχνά οι κατασκευαστές να καλούνται να κάνουν… αλχημείες προκειμένου να τα χωρέσουν όλα. Ακόμα κι η μόνη «θυσία» είναι η αφαίρεση του numpad, πρόκειται για κάτι που μπορεί να σε επηρεάσει αν π.χ. η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει εισαγωγή αριθμών.

Τι μπορείς να κάνεις; Να έρθεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ώστε να δοκιμάσεις ο/η ίδιος/α το πληκτρολόγιο κάθε gaming laptop και να εντοπίσεις αυτό που σε βολεύει περισσότερο για να είσαι απόλυτα σίγουρος/η! Σε γενικές γραμμές, κοιτάς την απόσταση των πλήκτρων, την κυρτότητα της επιφάνειάς τους, τον σχεδιασμό και τη θέση τους (κάποια πληκτρολόγια π.χ. έχουν μικρότερο space ή τοποθετούν τα πλήκτρα κατεύθυνσης σε αφύσικη θέση) αλλά και την απόσταση διαδρομής τους. Α, και το n-key rollover είναι απαραίτητο, ναι;

Βρες την ισορροπία

Το αποτέλεσμα στο δίλημμα φορητότητα vs. απόδοση είναι λοιπόν ισόπαλο. Ένα gaming laptop οφείλει να τα πηγαίνει εξίσου καλά και στις δύο κατηγορίες και αυτό είναι στο χέρι σου να το εξασφαλίσεις. Κάνε προσεκτικά την έρευνα αγοράς σου, δες σε ποια σημεία τείνεις προς τη φορητότητα και σε ποια προς την απόδοση και κάνε δικό σου το σύστημα που πληροί τις προδιαγραφές και τα «θέλω» σου!

Τι θα πει «από που»; Εννοείται από τον ΓΕΡΜΑΝΟ!