Gaming laptops: Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να δώσεις σημασία

11 ώρες πριν
Σε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να δώσεις προσοχή πριν αγοράσεις gaming laptop; Ο απόλυτος οδηγός αγοράς είναι εδώ!

Η αγορά gaming laptop δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τη μία χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα τεχνικά χαρακτηριστικά αφού μία λάθος επιλογή αρκεί ώστε ένα σύστημα να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου. Από την άλλη, οι διαθέσιμες προτάσεις είναι τόσες πολλές που είναι απολύτως λογικό να… πελαγώσεις μπροστά στη γκάμα που σε περιμένει – κι αν νομίζεις ότι υπερβάλλουμε, έλα μία βόλτα από ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή μπες στο germanos.gr και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, οφείλεις να εξοικειωθείς με τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός gaming laptop ή τουλάχιστον αυτά στα οποία πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή προκειμένου να διασφαλίσεις ότι το σύστημα στο οποίο θα καταλήξεις, θα σε καλύψει. Πόση RAM π.χ. χρειάζεσαι, τι κοιτάς στο σύστημα ψύξης και πώς θα προσεγγίσεις το κεφάλαιο κάρτα γραφικών; Έλα να δούμε λοιπόν αναλυτικά τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά σε ένα gaming laptop και μάλιστα με παραδείγματα! Ready;

Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής ή CPU είναι το «μυαλό» του gaming laptop σου, καθώς εκεί πραγματοποιείται κάθε διεργασία προκειμένου εσύ να παίζεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια. Ο επεξεργαστής διαχειρίζεται τα πάντα στο σύστημά σου, γι’ αυτό και ένας ισχυρός τέτοιος με πολλαπλούς πυρήνες και υψηλές ταχύτητες χρονισμού, θα σου προσφέρει πιο ομαλό gameplay και αποτελεσματικό multitasking. Να έχεις υπ’ όψιν σου πάντως ότι οι δυνατές CPU καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και εκλύουν αντίστοιχα πιο πολλή θερμότητα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά στα benchmarks πριν την αγορά σου, ώστε να δεις ποιος επεξεργαστής ανταποκρίνεται καλύτερα στα «θέλω» σου και φυσικά, όσο πιο πρόσφατος, τόσο το καλύτερο.

  • Η σειρά Ryzen 7000 της AMD για παράδειγμα προσφέρει εξαιρετική σχέση τιμής/απόδοσης και θα δεις ότι το ίδιο ισχύει και με μοντέλα που ενσωματώνουν τους επεξεργαστές της όπως τα HP Victus 15-fb1000nv (Ryzen 5 7535HS), LENOVO LOQ 15ARP9 (Ryzen 5 7235HS) και HP Victus 16-s0009nv (Ryzen 7 7840HS).

Κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών ή GPU πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός gaming laptop αφού από αυτήν εξαρτάται πρακτικά μεγάλο μέρος της εμπειρίας gameplay που θα απολαμβάνεις, από την ανάλυση και το frame rate της εικόνας, μέχρι την ποιότητα των γραφικών και τις φωτοσκιάσεις. Εννοείται πως το σύστημά σου θα πρέπει να διαθέτει ανεξάρτητη κάρτα, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω ο επεξεργαστής, με όση το δυνατόν περισσότερη αποκλειστική μνήμη (VRAM) και έξτρα λειτουργίες (DLSS, Ray Tracing κλπ). Και στην αγορά GPU, τα benchmarks είναι φίλοι σου, γι’ αυτό δες προσεκτικά τη βαθμολογία της κάθε κάρτας.

  • Αν το budget σου είναι περιορισμένο, μπορείς να κοιτάξεις για σύστημα με κάρτα της σειράς NVIDIA GeForce RTX 2000 όπως το ASUS TUF Gaming A15 (RTX 2050).
  • Στη mid-range κατηγορία ανεβαίνεις στη σειρά RTX 3000 με προτάσεις όπως τα HP Victus 15-fa0019nv και ASUS TUF Gaming F15 (αμφότερα με RTX 3050).
  • Στα high-end συστήματα κυριαρχεί η σειρά RTX 4000 (το LENOVO Legion Pro 5 έρχεται με RTX 4050 ενώ τα ASUS TUF Gaming A15 και ASUS ROG Strix G16 με RTX 4060).

RAM

Εδώ τα πράγματα είναι απλά: όση περισσότερη είναι η μνήμη, τόσο καλύτερο. Φυσικά παίζει ρόλο και ο χρονισμός της, σαφώς, όμως ο κανόνας είναι αυτός που σου περιγράψαμε. H RAM αναλαμβάνει την προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων στα οποία πρέπει να έχει πρόσβαση ο επεξεργαστής. Ως εκ τούτου, σε αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η ταχύτητα απόκρισης του συστήματος κατά το multitasking και απαιτητικές διεργασίες. Σε ό,τι αφορά το gaming, η άπλετη RAM θα σε κάνει να ξεχάσεις φαινόμενα όπως το lag και το stuttering. Κάποια συστήματα πάντως διαθέτουν υποδοχή για πρόσθετη RAM, κάτι που σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση θα σου επιτρέψει να τα αναβαθμίσεις εν καιρώ.

  • Αν χρειάζεσαι σημεία αναφοράς θα σου δώσουμε δύο παραδείγματα gaming laptops με πολλή RAM που θα σε καλύψουν όσο υψηλές κι αν είναι οι απαιτήσεις σου: LENOVO LOQ 15ARP9 με 24 GB DDR5 και LENOVO Legion S5 με 32 GB DDR5. Αμφότερα διαθέτουν σπουδαία χαρακτηριστικά γενικότερα πάντως, αποτελώντας εκ των καλυτέρων προτάσεων που θα βρεις στην αγορά.

Δίσκος

Τα gaming laptops ενσωματώνουν δίσκους SSD οι οποίοι φροντίζουν για την ταχύτητα πρόσβασης σε δεδομένα, από την εκκίνηση ως τον τερματισμό. Οι SSD λοιπόν εξασφαλίζουν χαμηλότερα loading times στο gaming, επιτρέποντας στο σύστημα να παραμένει σβέλτο ό,τι κι αν του ζητήσεις. Βέβαια δεν είναι όλοι οι SSD το ίδιο – κάποιοι μπορεί φερ’ ειπείν να έχουν χαμηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων. Δώσε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο του SSD: οι NVMe SSD είναι ταχύτεροι από τους SATA SSD (μιλάμε για θεωρητική απόδοση 20 Gbps έναντι 6 Gbps) γι’ αυτό και πάντα θα πρέπει να στοχεύεις σε αυτούς. Το M.2 που θα δεις να αναφέρεται, αφορά τον σχεδιασμό (το λεγόμενο form factor) και δεν επηρεάζει την απόδοση.

Ψύξη

Πολλοί περνούν την ψύξη του συστήματός τους στα ψιλά, όμως αυτό είναι από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορείς να κάνεις! Η ψύξη σε ένα gaming laptop είναι βασική, έτσι ώστε αυτό αφ’ ενός να είναι σε θέση να ξεδιπλώσει όλες του τις αρετές δίχως περιορισμούς τύπου throttling και αφ’ ετέρου να συνεχίσει να σου προσφέρει την ίδια ποιότητα σε βάθος χρόνου. Εδώ ο κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του προσέγγιση χρησιμοποιώντας πολλαπλούς ανεμιστήρες, ψύκτρες και θαλάμους ατμού προκειμένου να διατηρήσει CPU και GPU όσο πιο δροσερές γίνεται, απομακρύνοντας παράλληλα τη θερμότητα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται από το εσωτερικό.

Θα σου προτείναμε να ελέγξεις τα παρακάτω:

  • Αποτελεσματικότητα ψύξης: Δες τι θερμοκρασίες υποστηρίζει ο κατασκευαστής πως μπορεί να επιτύχει το σύστημα σε πλήρη φόρτο εργασίας (full load).
  • Επιλογές διαχείρισης: Το σύστημα θα πρέπει να διαθέτει πολλαπλά προφίλ λειτουργίας, δίνοντάς σου τη δυνατότητα για περαιτέρω έλεγχο.
  • Θόρυβος ανεμιστήρων: Μην αμελήσεις να δεις τα επίπεδα θορύβου των ανεμιστήρων σε πλήρη φόρτο εργασίας και στο ρελαντί ώστε να ξέρεις τι να υπολογίζεις (όχι παραπάνω από 45-50 dB).

Οθόνη

Όσο ισχυρές κι αν είναι CPU και GPU, η όλη εμπειρία σου εξαρτάται από τα όσα θα βλέπεις στην οθόνη σου, γι’ αυτό και θα πρέπει να δώσεις τη δέουσα προσοχή και στην τελευταία. Το μέγεθός της εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα, αν και τα περισσότερα συστήματα παίζουν πια μεταξύ 15-16 ιντσών. Ως προς τον τύπο του πάνελ, πρακτικά οι επιλογές σου είναι δύο: LED και OLED. Οι πρώτες αποτελούν τις πλέον value-for-money επιλογές και θα τις βρεις στα περισσότερα gaming laptops (οι IPS LED είναι και εκείνες που θα σου προσφέρουν την πιο ισορροπημένη απόδοση). Οι OLED από την άλλη εκτοξεύουν το κόστος αλλά προσφέρουν συγκλονιστική φωτεινότητα (λογικό, αφού κάθε pixel είναι αυτοφωτιζόμενο), τρομερή ποιότητα εικόνας, απίστευτα χρώματα και καλύτερη διαχείριση ενέργειας. Οι δε συνηθέστερες αναλύσεις είναι οι FHD/FHD+ (1920 x 1080, 1920 x 1200) και WQXGA (2560 x 1600).

Τέλος, πρόσεξε τα ακόλουθα:

  • Να είναι αντιθαμβωτική ώστε να αποφύγεις τις αντανακλάσεις.
  • Ιδανικά να υποστηρίζει τεχνολογία συγχρονισμού ρυθμού ανανέωσης με την κάρτα γραφικών (FreeSync για AMD, G-SYNC για NVIDIA).
  • Να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη του χώρου sRGB (99% τουλάχιστον)’
  • Να φέρει πιστοποιήσεις χαμηλών εκπομπών μπλε ακτινοβολίας.

Πώς θα επιλέξεις το σωστό gaming laptop;

Τώρα λοιπόν γνωρίζεις σε ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να δώσεις σημασία κατά την αγορά ενός gaming laptop και τι θα πρέπει να ελέγξεις σε αυτά. Οπλισμένος/η με τη γνώση που μόλις αποκόμισες, ξεκίνα την έρευνα αγοράς σου στο germanos.gr και αν έχεις έξτρα ερωτήσεις, μη διστάσεις να έρθεις σε ένα κατάστημα του δικτύου μας ώστε να βρεις απαντήσεις! Τα καλύτερα gaming laptops σε περιμένουν στον ΓΕΡΜΑΝΟ και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να διαλέξεις εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες σου! Extra tip: Για απόλυτη εμπειρία ειδικά στο online gaming μην ξεχνάς πως οι γρήγορες και αξιόπιστες ταχύτητες internet είναι καθοριστικός παράγοντας. Το FTTH και η οπτική ίνα είναι πρακτικά μονόδρομος για να γλιτώσεις τα lags (και τα ragequits) με ταχύτητες που φτάνουν έως το 1GBps.