Γιατί χρειάζομαι ένα VPN

7 μήνες πριν
vpn mobile interface

Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο και υπέροχο μέρος, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, κακόβουλοι χρήστες, οι παραβιάσεις δεδομένων, το κακόβουλο λογισμικό και οι ιοί, τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing και απάτης, οι ψεύτικοι ιστότοποι, οι διαδικτυακές απάτες, και άλλα. Αυτές οι απειλές μπορούν να σε βλάψουν με διάφορους τρόπους και κυρίως οικονομικά.

Ένας τρόπος για να προστατευτούμε από αυτούς τους κινδύνους είναι η χρήση ενός Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (VPN).  Αν αναρωτιέσαι αν το χρειάζεσαι, θέλουμε να σε βοηθήσουμε αρχικά να καταλάβεις τι εστί VPN, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει.

Τι είναι το VPN;

Ένα VPN, είναι μια υπηρεσία που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σου στο διαδίκτυο και αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σου, καθιστώντας σας πιο ασφαλή και ανώνυμο στο διαδίκτυο. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποκτήσεις πρόσβαση σε περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς, να αποφύγεις τον περιορισμό του bandwidth και να εξοικονομήσεις χρήματα στις διαδικτυακές αγορές.

Πως λειτουργεί το VPN;

Ένα VPN λειτουργεί δημιουργώντας μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ της συσκευής σου -είτε αυτή είναι ένας υπολογιστής, ένα smartphone ή ακόμα και tablet- και ενός απομακρυσμένου server. Ο VPN server ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ εσένα και των ιστότοπων ή των εφαρμογών που επισκέπτεσαι, αποκρύπτοντας την πραγματική διεύθυνση IP και την τοποθεσία σου. Το VPN κρυπτογραφεί επίσης τα δεδομένα σου, ώστε κανείς να μην μπορεί να δει τι κάνεις στο διαδίκτυο, ούτε καν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου, οι hacker, ή όποιος κακόβουλος προσπαθήσει.

Η εγκατάσταση μιας VPN εφαρμογής είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία ανεξαρτήτως συσκευής. Τις περισσότερες φορές θα πρέπει να επισκεφθείς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών όπως το Play Store (Android), το Microsoft Store (Windows) ή το App Store (iOS/iPadOS), και να κατεβάσεις μία από τις εκατοντάδες σχετικές εφαρμογές. Μετά την εγκατάσταση, η εφαρμογή θα σου ζητήσει να επιλέξεις χώρα όπου το VPN θα εμφανίζει ως την τοποθεσία που βρίσκεσαι και αν όλα πάνε καλά, η online παρουσία σου είναι πλέον πολύ καλύτερα προστατευμένη. Πόσο μάλλον αν αναφερόμαστε σε εταιρικά περιβάλλοντα όπου η ασφαλή πρόσβαση των υπαλλήλων και η προστασία των δεδομένων, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Πλεονεκτήματα

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός VPN είναι:

- Προστασία του απορρήτου και της ασφάλειάς σου στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi, τα οποία είναι συχνά μη ασφαλή και ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

- Παράκαμψη της λογοκρισίας και των αποκλεισμών περιεχομένου, οι οποίοι μπορεί να εμποδίζουν την πρόσβασή σου σε ορισμένους ιστότοπους ή υπηρεσίες με βάση την τοποθεσία σου ή τους περιορισμούς του δικτύου.

- Μετάδοση των αγαπημένων σου εκπομπών και ταινιών, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες στη χώρα σου ή να διαφέρουν ανάλογα με το πού βρίσκεσαι.

- Λήψη καλύτερων προσφορών για online αγορές, ταξίδια και ψυχαγωγία, οι οποίες ενδέχεται να αλλάζουν ανάλογα με την τοποθεσία σου ή το ιστορικό περιήγησης.

- Βελτίωση της εμπειρίας παιχνιδιών σου, η οποία μπορεί να υποφέρει από καθυστέρηση στην απόκριση ή γεωγραφικούς περιορισμούς.

Μειονεκτήματα

Φυσικά, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα της χρήσης ενός VPN, όπως:

- Η επιβράδυνση της ταχύτητας του διαδικτύου σου, η οποία μπορεί να συμβεί λόγω της διαδικασίας κρυπτογράφησης και δρομολόγησης του VPN.

- Η επιλογή ενός αξιόπιστου παρόχου VPN μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ορισμένα VPN μπορεί να διατηρούν αρχεία καταγραφής της δραστηριότητάς σου ή να πωλούν τα δεδομένα σου σε τρίτους.

- Η υποχρέωση να ακολουθείς τους όρους χρήσης και τη νομοθεσία, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την υπηρεσία VPN και τη χώρα στην οποία βρίσκεσαι.

Συνοψίζοντας, η χρήση ενός VPN μπορεί να είναι επωφελής για πολλούς λόγους, αλλά εξαρτάται επίσης από τις διαδικτυακές σου συνήθειες και προτιμήσεις. Ένα VPN μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο να είσαι ασφαλής και προστατευμένος στο διαδίκτυο, αλλά μόνο αν το χρησιμοποιείς συνεχώς.

Ακόμα κι αν διαβάζοντας τα παραπάνω σου γεννήθηκαν απορίες, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουν!