Γονικός έλεγχος σε iOS και Android: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

7 μήνες πριν
little girl using tablet

Τα παιδιά σήμερα είναι απόλυτα εξοικειωμένα με την τεχνολογία. Δεν θα είναι υπερβολή άλλωστε αν πούμε πως οι νεότερες γενιές έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει «μέσα» σε αυτή. Ένα παιδί είναι πια σε θέση να χειρίζεται smartphones, να πλοηγείται σε smart περιβάλλοντα και να χρησιμοποιεί streaming apps και video games σε ηλικία που οι μεγαλύτεροι από εμάς δεν είχαμε εκτεθεί σε άλλη οθόνη πέραν εκείνης της τηλεόρασης, άντε και αυτής ενός υπολογιστή. Αυτά όμως δεν σημαίνουν πως η χρήση της τεχνολογίας από την πιτσιρικαρία θα πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα, ούτε φυσικά και να απαγορεύεται εντελώς: η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση και δεν είναι άλλη από τα εργαλεία γονικού ελέγχου.

Πρόκειται για μια σειρά λειτουργιών, εφαρμογών και εργαλείων που επιτρέπουν σε γονείς και κηδεμόνες να εξασφαλίζουν πως τα παιδιά τους θα έχουν μία ασφαλή και ισορροπημένη εμπειρία χρήσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω περιορισμών σε διάφορες παραμέτρους αλλά και αποτελεσματικής εποπτείας. Ο γονιός θα πρέπει να αφιερώσει βέβαια χρόνο ώστε να εξηγήσει στο παιδί πώς θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη συσκευή του, να του μιλήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο (παρουσιάζοντάς του μία ρεαλιστική εικόνα του ψηφιακού κόσμου, δίχως ωραιοποιήσεις ή αχρείαστο δράμα) και να το βοηθήσει να θέσουν μαζί προτεραιότητες (ώστε π.χ. να μην αμελήσει την εκπαίδευσή του).

Τα δύο mobile λειτουργικά συστήματα, iOS και Android πάντως, διαθέτουν μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία, τα οποία κάθε γονιός θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζει -αν όχι να χρησιμοποιεί. Έλα να δούμε τι προσφέρει το καθένα.

iOS

Τα εργαλεία γονικού ελέγχου στο iOS είναι διαθέσιμα σε iPhone, iPad και iPod touch και είναι προσβάσιμα από τα Settings και κατόπιν το Screen Time.

Set Content & Privacy Restrictions: Γενικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο στο οποίο έχει πρόσβαση το παιδί και την προστασία του ιδιωτικού του απορρήτου (από τις υπηρεσίες τοποθεσίας και την κοινή χρήση Bluetooth, μέχρι τη χρήση μικροφώνου και τις διαφημίσεις της APPLE).

Prevent iTunes & App Store purchases: Με αυτή την επιλογή θα μπλοκάρεις τη δυνατότητα εγκατάστασης ή απεγκατάστασης εφαρμογών, την πραγματοποίηση in-app συναλλαγών (όπως π.χ. την αγορά περιεχομένου) κ.α.

Allow built-in apps and features: Θα σου δώσει τη δυνατότητα να αφαιρέσεις μία προεγκατεστημένη εφαρμογή του iOS από το μενού της συσκευής. Το app δεν διαγράφεται, απλά κρύβεται.

Prevent explicit content and content ratings: Αν ανησυχείς για περιεχόμενο (μουσική, ταινίες, προγράμματα) ακατάλληλο για το παιδί, η συγκεκριμένη λειτουργία θα εμποδίσει την αναπαραγωγή του. Λειτουργεί με βάση την ηλικιακή αξιολόγηση που μπορεί να έχει ένα πολυμέσο ή μία εφαρμογή.

Prevent web content: Σου επιτρέπει, είτε να μπλοκάρεις την πρόσβαση σε sites για ενηλίκους, είτε να επιτρέψεις την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες (ορίζοντάς τις μία προς μία). Αφορά τον Safari και άλλες εφαρμογές.

Restrict Siri web search: Έχεις τη δυνατότητα να μπλοκάρεις τη Siri από το να ψάξει στο διαδίκτυο για την απάντηση σε μία ερώτηση ή απλά να την αποτρέψεις από το να αναπαράγει ακατάλληλες λέξεις και εκφράσεις.

Restrict Game Centre: Έρχεται με μια σειρά από περιορισμούς που αφορούν το Game Centre ώστε να περιορίσεις εφ’ όσον το θες το multiplayer gameplay (επιτρέποντας το online παιχνίδι μόνο με φίλους ή μπλοκάροντάς το τελείως), την προσθήκη νέων φίλων, την καταγραφή εικόνας από την οθόνη (screen recording), τα προσωπικά μηνύματα, τις αλλαγές σε avatar και nickname κ.α.

Allow changes to privacy settings: Η λειτουργία που χρειάζεσαι για να έχεις τον έλεγχο όσον αφορά στις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του παιδιού ή της συσκευής (μπορείς ας πούμε να μπλοκάρεις μία εφαρμογή από το να ζητήσει πρόσβαση στην κάμερα).

Allow changes to other settings and features: Το ίδιο, μόνο που αφορά αλλαγές στις γενικότερες ρυθμίσεις (ασφαλείας και μη) της συσκευής όπως π.χ. το passcode, τον λογαριασμό, τον κωδικό πρόσβασης, τις ρυθμίσεις δεδομένων, τις εφαρμογές παρασκηνίου, τον περιορισμό έντασης ήχου κ.α.

Android

Σε ό,τι αφορά το Android, η εφαρμογή γονικών περιορισμών εξαρτάται από το αν η διαχείριση της συσκευής του παιδιού (π.χ. smartphone) γίνεται μέσω Family Link ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, απλά τρέχεις το Family Link app, επιλέγεις το παιδί, πας στο Manage Settings και από εκεί στο Controls on Google Play ώστε να διαλέξεις το περιεχόμενο που θες να φιλτράρεις. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή του παιδιού, να πας στο Google Play, να επιλέξεις το εικονίδιο του προφίλ πάνω δεξιά και κατόπιν Settings > Family > Parental controls, ενεργοποιώντας τα τελευταία (θα πρέπει να δημιουργήσεις PIN).

Όσο για το πώς λειτουργεί ο γονικός έλεγχος στο Android, έχουμε κατά κύριο λόγο τέσσερις κατηγορίες εργαλείων: εφαρμογών και παιχνιδιών, ταινιών, τηλεόρασης, βιβλίων.

Apps & Games: Μπορείς να απαγορεύσεις την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και παιχνίδια βάσει ηλικιακής αξιολόγησης (ορίζεις τη μέγιστη επιτρεπόμενη βάσει της ηλικίας του παιδιού). Ο περιορισμός αυτός αφορά τόσο downloads, όσο και αγορές εφαρμογών. Τα εργαλεία γονικού ελέγχου δεν αποκρύπτουν τα παιχνίδια που εμφανίζονται μέσω του περιβάλλοντος Play Games: το παιδί θα μπορεί να τα δει, όμως αν προσπαθήσει να τα κατεβάσει, θα μεταφερθεί στο Play Store όπου ισχύουν οι περιορισμοί που έχεις θέσει.

Movies: Εδώ ο περιορισμός περιεχομένου βασίζεται στην ηλικιακή αξιολόγηση της εκάστοτε ταινίας, σειράς ή προγράμματος και αφορά την αγορά, την ενοικίαση αλλά και την απλή αναπαραγωγή. Το μπλοκαρισμένο περιεχόμενο δεν θα είναι ορατό ούτε από το Play Store, ούτε από το Google TV ακόμα κι αν έχει αγοραστεί ή ενοικιαστεί.

TV: Ο περιορισμός των τηλεοπτικών προγραμμάτων λειτουργεί ακριβώς όπως και εκείνος για τις ταινίες (και φυσικά όσα έχουν μπλοκαριστεί, δεν πρόκειται να εμφανίζονται σε Play Store ή Google TV). Σημείωσε πάντως ότι το παιδί θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις σελίδες τους αν χρησιμοποιήσει απ’ ευθείας σύνδεσμο για αυτές (ή τις αναζητήσει στο διαδίκτυο).

Books: Ενεργοποιώντας τον γονικό έλεγχο στα βιβλία, το παιδί δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ή/και να διαβάσει τα περισσότερα βιβλία σεξουαλικού περιεχομένου από τις εφαρμογές Play Store και Play Books. Το εν λόγω φίλτρο δεν θα μπλοκάρει 100% το σχετικό περιεχόμενο, όμως κάνει εξαιρετική δουλειά όπως και να ‘χει.

Κι αν έχεις ακόμα απορίες…

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται βουνό ή αν απλά θες να λύσεις τυχόν απορίες που σου δημιουργήθηκαν, μη διστάσεις: έλα στον ΓΕΡΜΑΝΟ και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα αναλάβει να σε κατατοπίσει. Το παιδί σου βασίζεται σε εσένα για να χτίσει μια σωστή σχέση με την τεχνολογία. Μην το απογοητεύσεις!