Γρήγορη φόρτιση με τεχνολογίες-αστραπή!

1 έτος πριν
fast charging battery

Οι εποχές που άφηνες το κινητό ή το tablet όλη νύχτα για να τα βρεις το πρωί φορτισμένα πλήρως, έχουν -ευτυχώς για όλους μας- παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι κατασκευαστές, βλέπεις, δεν άργησαν να αντιληφθούν πως η μεγάλη χωρητικότητα μίας μπαταρίας είναι μεν καλοδεχούμενη αλλά δε λύνει εξ ολοκλήρου τα προβλήματα των χρηστών. Κάποια στιγμή κάθε μπαταρία θα αδειάσει και εκεί έρχονται τα δύσκολα, αφού ο καταναλωτής πρέπει να… πατήσει pause σε ό,τι κι αν κάνει έως ότου η συσκευή του είναι και πάλι σε θέση να ικανοποιήσει τα «θέλω» του. Αν σκεφτείς τον ρόλο που παίζει πλέον ένα smartphone ή ένα smartwatch, τότε δεν είναι -μεγάλη- υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς ότι κατά τη φόρτισή του βάζουμε σε παύση ολόκληρη τη ζωή μας.

Εν πάση περιπτώσει, στη διάθεσή μας βρίσκεται πια η γρήγορη ή ταχεία φόρτιση (fast charging), μία λειτουργία την οποία ενσωματώνουν όλες οι συσκευές τεχνολογίας (βλ. smartphones, tablets, smartwatches και γενικώς η πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες) και που χάρη στην οποία γεμίζουν σε σημαντικά μικρότερο χρόνο σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μερικά χρόνια νωρίτερα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο βέβαια, χρειάζεται η συσκευή να υποστηρίζει τη σχετική τεχνολογία και να υπάρχει και ο κατάλληλος φορτιστής.

Η παρουσία του τελευταίου είναι απαραίτητη αφού η… δουλειά γίνεται μέσω της αύξησης είτε της τάσης, είτε της έντασής του. Αν θυμάσαι από τη Φυσική στο σχολείο, η ισχύς ισούται με το γινόμενο της τάσης επί την ένταση (P = V · I), οπότε για να γεμίσει πιο γρήγορα μία μπαταρία, ένας κατασκευαστής αρκεί δώσει είτε περισσότερα Volt (τάση), είτε περισσότερα Ampere (ένταση). Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο πολλά τα Watt (ισχύς), τόσο πιο άμεση είναι και η φόρτιση. Ποιες είναι όμως οι διαθέσιμες τεχνολογίες ταχείας φόρτισης, τι προσφέρουν και σε τι διαφέρουν;

Power Delivery

Η τεχνολογία USB Power Delivery ή USB PD όπως θα τη δεις να αναφέρεται, επεκτείνει τη χρηστικότητα μίας θύρας USB Type-C με τη μεταφορά περισσότερης ισχύος μέσα από ένα καλώδιο. Με την πιο πρόσφατη έκδοση του πρωτοκόλλου (USB PD 3.1) επιτυγχάνεται η μεταφορά ισχύος έως και 240W (στα 48V) ενώ προσφέρεται μεγαλύτερη σταθερότητα και βελτιωμένη διαχείριση ενέργειας. Για την ιστορία, η προηγούμενη έκδοση έφτανε τα 100 W (20V/5A). Η τεχνολογία Power Delivery υποστηρίζεται τόσο από συσκευές iOS (APPLE), όσο και από συσκευές Android (GOOGLE, SAMSUNG κ.α.) καθώς και πλήθος περιφερειακών και αξεσουάρ. Για να την εκμεταλλευτείς θα χρειαστείς πέραν από μία συμβατή συσκευή, πιστοποιημένο καλώδιο USB Type-C και φορτιστή.

Ο φορτιστής BELKIN Boost Charge 30W είναι μία εξαιρετική περίπτωση για ‘σένα που θες να εκμεταλλευτείς τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Power Delivery. Κομψός και συμπαγής, τοποθετείται άνετα σε πολύπριζο χωρίς να παρεμποδίζει τις άλλες θέσεις. Στην ίδια κατηγορία συναντάμε δύο φορτιστές της DURACELL: τον Dual 30W σε λευκό και μαύρο και τον USB-C 20W. Αν πάλι μετακινείσαι συχνά με το αυτοκίνητο, τότε μπορείς να δεις τον φορτιστή BASEUS Dual 30W. Τοποθετείται στον αναπτήρα του οχήματός σου και έχει ενδείξεις LED και δύο εξόδους (Type-A, Type-C) για παράλληλη φόρτιση. Αν, τέλος, ψάχνεις κάτι ακόμα πιο ευέλικτο εξέτασε τη λύση του powerbank. Το BELKIN Boost Charge Plus 18W 10.000 mAh σε μπλε και μαύρο είναι ό,τι πρέπει.

GaN

Οι φορτιστές GaN ονομάζονται έτσι λόγω του Gallium Nitride, ελληνιστί του νιτριδίου του γαλλίου ή άχρωμου αζωτούχου γαλλίου. Ουσιαστικά αποτελούν τη νέα γενιά φορτιστών αφού έρχονται να αντικαταστήσουν τα μοντέλα πυριτίου. Διαθέτουν πιο συμπαγή σχεδιασμό και χαμηλότερο βάρος, απόρροια της λιγότερο πολύπλοκης κατασκευής τους και του μικρότερου αριθμού στοιχείων τους. Αναπτύσσουν μικρότερη θερμοκρασία και ως εκ τούτου, παρουσιάζουν λιγότερες απώλειες ενέργειας λόγω θερμότητας (όντας πιο αποτελεσματικοί) ενώ χάρη στη συνδεσιμότητα USB Type-C είναι συμβατοί με μεγάλο αριθμό συσκευών κάθε τύπου αλλά και μάρκας.

Αν αναζητάς μερικές σχετικές προτάσεις, ξεκίνα από το combo της SAMSUNG με φορτιστή GaN και καλώδιο USB Type-C σε USB Type-C 45W. Μικρό σε διαστάσεις, υποστηρίζει τεχνολογίες Power Delivery και Super Fast Charge ενώ η κατασκευή τύπου GaN του χαρίζει άψογη απόδοση. Εναλλακτικά, ρίξε μια ματιά στον φορτιστή ταξιδιού BELKIN με καλώδιο USB Type-C σε USB Type-C 65W. Σε λευκό χρώμα, διαθέτει δύο εξόδους USB Type-C συνολικής ισχύος 65W, με το εξαιρετικά συμπαγές design του, να τον καθιστούν τέλειο για κάθε περίσταση.

MagSafe

Η τεχνολογία MagSafe αποτελεί δημιουργία και ως εκ τούτου αποκλειστικότητα της APPLE. Έκανε την εμφάνισή της με τη μορφή που την ξέρουμε το 2020 συνοδεύοντας τη σειρά iPhone 12 στα πρώτα της βήματα στην αγορά και έκτοτε κερδίζει διαρκώς έδαφος. Στην περίπτωση της MagSafe βέβαια, το βασικό ζητούμενο από πλευράς APPLE δεν ήταν τόσο η ταχύτητα όσο η ευκολία της φόρτισης. Οι φορτιστές MagSafe είναι συμβατοί με κάθε συσκευή που διαθέτει πιστοποίηση Qi αν και στην περίπτωση των iPhone (έκδοση 12 ή νεότερη) η φόρτιση γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα (η APPLE αναφέρει μέγιστη παροχή ισχύος έως και 14 W).

Όσο για προτάσεις φορτιστών; Η MagSafe είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς προτάσεις, οπότε δε θα δυσκολευτείς να βρεις μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου. Ο ασύρματος φορτιστής BELKIN Boost Charge 2-σε-1 15W σε μαύρο και λευκό είναι σούπερ περίπτωση για το γραφείο ή το κομοδίνο σου κι αν διαθέτεις ακόμα περισσότερες… iΣυσκευές, τότε δες την πρόταση 3-σε-1 από την ίδια σειρά (επίσης σε λευκό και μαύρο χρώμα). Ο ασύρματος φορτιστής NATIVE UNION Snap Magnetic δεν περνά απαρατήρητος αν ψάχνεις κάτι πιο λιτό (σε μαύρο και μπλε χρώμα) ενώ σε περίπτωση που περνάς μεγάλο μέρος της ημέρας σου στο τιμόνι, μην παραλείψεις να εξετάσεις τη βάση στήριξης αυτοκινήτου με ασύρματη φόρτιση CELLULAR LINE Touch Air Mag με MagSafe.

PPS

Το PPS, τέλος, είναι ακόμα μία κατηγορία τεχνολογίας ταχείας φόρτισης. Από τα αρχικά των λέξεων Programmable Power Supply, ουσιαστικά μιλάμε για ένα σύστημα αυτόματης προσαρμογής της τάσης και της έντασης σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης της εκάστοτε συσκευής. Ένας φορτιστής PPS δηλαδή αυξομειώνει την ισχύ κατά τη φόρτιση επιτυγχάνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενισχύοντας σε βάθος χρόνου τον χρόνο ζωής μίας μπαταρίας. Τεχνολογικά, το PPS δεν ανταγωνίζεται το Power Delivery αλλά «κουμπώνει» ιδανικά στα όσα προσφέρει αυτό δημιουργώντας έναν αχτύπητο συνδυασμό.

Αν αναζητάς καλό φορτιστή με τεχνολογία PPS, τότε σε παραπέμπουμε στον BELKIN Boost Charge USB-C 30W που σου παρουσιάσαμε πιο πάνω αφού αποτελεί μία από τις πληρέστερες και πλέον αξιόπιστες προτάσεις που κυκλοφορούν.