Hi-Res ήχος: Τι είναι και γιατί τον χρειάζονται τα ακουστικά σου

1 μήνας πριν
hi-res headphones

Με τη μουσική να διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές μας «ντύνοντας» κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, η ανάγκη για ήχο υψηλής ποιότητας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τις ανάγκες του κοινού των audiophiles έρχεται να καλύψει ο Hi-Res ήχος (συντομογραφία του high resolution). Υποσχόμενος επιβλητικότερες και πιο εμβυθιστικές εμπειρίες ακρόασης, ο Hi-Res ήχος αποτελεί πια τη βάση για μία εξειδικευμένη κατηγορία premium ακουστικών που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής και απευθύνονται σε ένα πολύ ιδιαίτερο κοινό που θέλει να απολαύσει τα αγαπημένα του κομμάτια στο πλήρες φάσμα τους, ακριβώς όπως τα συνέλαβαν οι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί τους.

Τι είναι ο Hi-Res ήχος και τι ακριβώς θα σου προσφέρει;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: τι ορίζουμε ως Hi-Res ήχο; Ο χαρακτηρισμός αυτός αφορά αρχεία που έχουν υψηλότερο ρυθμό δειγματοληψίας (sampling rate) και βάθος bit απ’ ό,τι ο ήχος που προσφέρει ένα μουσικό CD. Το τελευταίο παίζει/υποστηρίζει συνήθως 16-bit ήχο με συχνότητα 44,1 kHz, τη στιγμή που ο ήχος υψηλής ανάλυσης παίζει στα 24 bit και τα 96-192 kHz αντίστοιχα. Η αυξημένη αυτή ανάλυση επιτρέπει στο εκάστοτε μουσικό κομμάτι να ακούγεται πολύ πιο δυναμικά και με περισσότερες λεπτομέρειες, προσφέροντας μία απολαυστικότερη εμπειρία πολύ πιο κοντά στην αυθεντική ηχογράφηση (κατόπιν της σχετικής επεξεργασίας). Για τον ακροατή δηλαδή, τα πλεονεκτήματα του Hi-Res ήχου είναι σπουδαία!

Περί οδηγών των headphones για Hi-Res ήχο

Προκειμένου να είναι όμως σε θέση ένα σετ ακουστικών να προσφέρει εμπειρίες ακρόασης Hi-Res/Hi-Fi ήχου, ενσωματώνει μία σειρά άκρως εντυπωσιακών τεχνολογιών. Το πρώτο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι οι οδηγοί οι οποίοι μετατρέπουν τα ηλεκτρικά σήματα σε ακουστικά κύματα. Στην πράξη, μιλάμε για ηχεία που δημιουργούν κύματα πίεσης προς το κανάλι του αφτιού, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο τον ήχο. Οι οδηγοί λοιπόν που χρησιμοποιούνται στα premium ακουστικά ανήκουν σε μία από τις εξής τρεις κατηγορίες:

  • Δυναμικοί οδηγοί: Αποτελούνται από ένα διάφραγμα προσαρτημένο σε ένα πηνίο φωνής και έναν μαγνήτη. Πρόκειται για τους πιο συνηθισμένους τύπους οδηγών. Ξεχωρίζουν για την ευελιξία αλλά και το ισχυρό τους μπάσο. Είναι συμπαγείς και ελαφριοί, ανθεκτικοί αλλά και προσιτοί οικονομικά. Μπορούν να διαχειριστούν ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων με τις δυνατότητές τους στις υψηλότερες εξ αυτών να είναι πάντως περιορισμένες.
  • Επίπεδοι μαγνητικοί οδηγοί: Χρησιμοποιούν ένα επίπεδο, λεπτό διάφραγμα με ενσωματωμένους αγωγούς και μαγνήτες στις δύο πλευρές τους. Οι τελευταίοι δημιουργούν ένα ομοιόμορφο μαγνητικό πεδίο που αναγκάζει το διάφραγμα να κινείται, παράγοντας έτσι ήχο. Οι οδηγοί αυτοί προσφέρουν άριστα μπάσα με ελάχιστες παραμορφώσεις για λεπτομερέστερο ήχο μεγαλύτερης πιστότητας.
  • Ηλεκτροστατικοί οδηγοί: Χρησιμοποιούν ένα εξαιρετικά λεπτό διάφραγμα που είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο φορτισμένες πλάκες. Αυτό κινείται βάσει του ηλεκτρικού σήματος παράγοντας λεπτομερέστατο ήχο εκπληκτικής καθαρότητας. Οι ηλεκτροστατικοί οδηγοί απαιτούν ξεχωριστό ενισχυτή και είναι ακριβότεροι, όμως η εμπειρία που προσφέρουν είναι ανώτερη από οποιονδήποτε άλλο τύπο.

Αυτό που θα πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου, είναι πως τα πραγματικά premium ακουστικά δεν περιορίζονται μόνο σε έναν τύπο οδηγού αλλά έναν συνδυασμό των ανωτέρω όπως π.χ. δυναμικούς οδηγούς για τα μπάσα και ηλεκτροστατικούς για τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες.

Οι τεχνολογίες των Hi-Res ακουστικών

Όπως είπαμε όμως, τα Hi-Res ακουστικά ενσωματώνουν διάφορες εντυπωσιακές τεχνολογίες πέραν των οδηγών, στις οποίες αξίζει να αναφερθούμε αφού επηρεάζουν σε έναν βαθμό, μεγάλο ή μικρό, την όλη εμπειρία ακρόασης.

ANC, 3d audio, surround ήχος

Η ενεργή εξουδετέρωση θορύβων (Active Noise Cancellation ή ANC όπως θα τη δεις να αναφέρεται) χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μικροφώνων και αλγορίθμων για τη μείωση των ανεπιθύμητων ήχων από το περιβάλλον. Έτσι, ο χρήστης είναι σε θέση να απολαύσει τον πεντακάθαρο ήχο που του προσφέρουν τα Hi-Res ακουστικά του δίχως περισπασμούς. Εν συνεχεία, έχουμε τον 3D ήχο και τα συστήματα surround που δημιουργούν ένα πολυδιάστατο ηχοτοπίο, εισάγοντας παράλληλα τις έννοιες του χώρου και της διεύθυνσης, τοποθετώντας τον ακροατή στο κέντρο μίας απόλυτα ρεαλιστικής εμπειρίας -την οποία φυσικά ο ήχος υψηλής ανάλυσης κάνει ακόμα πιο επιβλητική.

DAC, LDAC, aptX HD

Οι μετατροπείς ψηφιακού ήχου σε αναλογικό (Digital-to-Analog Converters ή DAC) υπάρχουν πια σχεδόν σε κάθε συσκευή -κάτι λογικό, μιας που τα αφτιά μας δεν μπορούν να ακούσουν ή να διαβάσουν… ψηφία. Δεν είναι όμως όλοι οι DAC το ίδιο καθώς κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν σε αναλογικό ένα πολύ πιο σύνθετο σήμα (ο lossless ήχος του Tidal, για παράδειγμα, είναι στα 24 bit/192 kHz). Ως εκ τούτου ένα σετ ακουστικών κατάλληλο για Hi-Res ήχο, θα πρέπει να διαθέτει και αντίστοιχα ισχυρό DAC. Τέλος, τεχνολογίες σχετικές με τη συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth όπως οι aptX HD και LDAC, καθιστούν δυνατή την ασύρματη μετάδοση υψηλής ανάλυσης ήχου, συμβάλλοντας στη γεφύρωση του χάσματος με τις ενσύρματες συνδέσεις.

Hi-Res πηγή ήχου

Ένα καλό σετ ακουστικών όμως δεν αρκεί για να απολαύσεις Hi-Res ήχο. Αν η πηγή του τελευταίου είναι ανεπαρκούς ποιότητας, τότε ό,τι και να κάνουν τα ακουστικά σου, πολύ απλά δεν θα είναι αρκετό. Για να έχεις πραγματικά premium ποιότητα ήχου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης όπως για παράδειγμα FLAC και ALAC ή υπηρεσίες streaming που να διαθέτουν Hi-Res περιεχόμενο τύπου Tidal, Amazon Music HD, Qobuz κ.α. Δώσε ιδιαίτερη βάση σε αυτή τη συνθήκη, ειδάλλως η σημαντική επένδυση σε ένα υψηλής ποιότητας σετ ακουστικών θα θα αποδόσει στο μέγιστο.

Τι πρέπει να προσέξεις σχετικά με τα Hi-Res ακουστικά

Σε πρώτη φάση, η αγορά ενός σετ Hi-Res ακουστικών όπως π.χ. τα SONY WH-1000XM5 θα σε καλύψει σε ό,τι αφορά τα μουσικά σου ακούσματα. Αν συνηθίζεις να παίζεις τα αγαπημένα σου κομμάτια μέσω ενός smartphone όπως το iPhone για παράδειγμα, εφ’ όσον τα premium ακουστικά σου διαθέτουν ενσωματωμένο DAC, η συσκευή θα παρακάμψει αυτόματα τον δικό της DAC ώστε να χρησιμοποιήσει εκείνον των ακουστικών. Εννοείται βέβαια πως ο ήχος θα πρέπει να είναι Hi-Res εξ αρχής και άρα θα πρέπει να streamάρεις από την κατάλληλη υπηρεσία ή να αναπαράγεις τα ανάλογα αρχεία. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα βέβαια και ειδικά αν συνηθίζεις να ακούς μουσική στο σπίτι, ενδεχομένως να αξίζει να εξετάσεις την αγορά ενός εξωτερικού DAC.

Σε ό,τι αφορά τα ακουστικά αυτά καθ’ αυτά, δώσε βάση στους οδηγούς που χρησιμοποιούν (μη μείνεις στο μέγεθός τους), την ευαισθησία τους, την αντίσταση και την απόκριση συχνότητάς τους. Όπως εξηγήσαμε, το χάσμα μεταξύ ενσύρματων και ασύρματων έχει κλείσει σημαντικά (τα πρώτα εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα ωστόσο). Οι τύποι τους ποικίλουν και για να είμαστε ειλικρινείς θα βρεις εξαιρετικές προτάσεις τόσο σε on-ear, όσο και σε over-ear. Αυτό που θα πρέπει να φροντίσεις είναι να είναι ξεκούραστα και να μην πιέζουν ή ταλαιπωρούν τα αφτιά και το κεφάλι σου -γι’ αυτό και μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα σε βοηθήσει να σχηματίσεις πλήρη γνώμη. Τέλος, κάτι ακόμα καθαρά υποκειμενικό: το κατά πόσο κάποιος θα είναι σε θέση να αντιληφθεί την ποιότητα ήχου των Hi-Res ακουστικών εξαρτάται και από την ακουστική του ικανότητα. Μην το παραβλέψεις.

Ο ήχος sounds great όπως ποτέ ξανά

Τα Hi-Res headphones και earbuds αποτελούν ένα αποκορύφωμα τέχνης και επιστήμης. Η επίτευξη της απόλυτης εμπειρίας ακρόασης άλλωστε απαιτεί λεπτές κινήσεις και έναν συνδυασμό κορυφαίου εξοπλισμού (βλ. ακουστικά) και της κατάλληλης πηγής. Οι συνθήκες που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος/α κατά την αγορά των Hi-Res headphones/buds είναι πολλές και ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να τα ξεδιαλύνεις κάπως. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα σου χαρίσει πρωτόγνωρες μουσικές συγκινήσεις.