Homeworkus: Πώς να δημιουργήσεις το απόλυτο Home Office

6 μήνες πριν
smiling girl working on laptop

Είσαι φοιτητής ή εργαζόμενος και προτιμάς την εργασία από το σπίτι; Με την απομακρυσμένη και υβριδική εργασία να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη ζωή μας, ίσως είσαι και εσύ μέλος μιας νέας κατηγορίας ανθρώπου, του homeworkus (ˈhəʊmwɜːrkəs), που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει τη χρήση του οικιακού του γραφείου για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και άνεση. Ευτυχώς για σένα, κάναμε την έρευνά μας σε αυτό το νέο είδος και μετά από ενδελεχείς παρατηρήσεις και μεθοδική ανάλυση, βρήκαμε τον ιδανικό συνδυασμό αυτών που χρειάζεται, αναζητά και χρησιμοποιεί για να διαμορφώσει το περιβάλλον του. Αν θες και εσύ να δημιουργήσεις μέσα στο σπίτι σου το ιδανικό home office περιβάλλον, συνέχισε να διαβάζεις.

Αυτός ο νέος τύπος ανθρώπου που θέλει να δουλεύει στο σπίτι άνετα και αποτελεσματικά, χωρίζεται σε 5 υποκατηγορίες. Πάμε να τις δούμε;

Τύπος Keep It Simple

Θέλει να κάνει τη δουλειά του γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία. Απεχθάνεται τα πολλά πράγματα πάνω στο γραφείο, εστιάζει στα απολύτως απαραίτητα χωρίς όμως να κάνει πίσω στις καθημερινές του ανάγκες. Ψάχνει πρακτικές, οικονομικά προσιτές επιλογές χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα. Βασικό στοιχείο του home office του: ένα laptop που βάζει σε ισορροπία τις επιδόσεις με την τιμή, προκειμένου να αποφύγει υπερβολές και περιττά έξοδα. Εννοείται μαζί πάνε και τα απαραίτητα αξεσουάρ που ακολουθούν ένα laptop όπως ποντίκι, πληκτρολόγιο, mousepad και ένα οικονομικό σετ ακουστικών βελτιώνοντας κατακόρυφα την παραγωγικότητά του. Δουλειά από το σπίτι όμως σημαίνει και πολλές ώρες σε μια καρέκλα. Must have επιλογή του είναι φυσικά και μια άνετη καρέκλα για να έχει όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστη στάση του σώματος. Έξυπνες οικιακές συσκευές, όπως ένα smart φωτιστικό ενισχύουν την άνεση καθώς φωτίζουν το χώρο εργασίας όσο χρειάζεται ειδικά όταν πρέπει να δουλέψει παράλληλα σε οθόνη και σε έγγραφα.

Τύπος On-The-Go 

Αποδημητική υποκατηγορία του είδους, ο τύπος On-The-Go θέλει να μετακινείται συνεχώς και απρόσκοπτα μεταξύ του γραφείου και του καναπέ εντός σπιτιού. Κλειδί στις ανάγκες του η ασύρματη συνδεσιμότητα και η εύκολη φορητότητα. Κεντρικό hub για το γραφείο του είναι το tablet που προσφέρει φορητότητα και ευελιξία, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη διαχείριση έξυπνων gadgets για το σπίτι. Αντίστοιχα αναγκαίες προσθήκες είναι το ασύρματο ποντίκι, το wireless πληκτρολόγιο και τα bluetooth headset ακουστικά. Ασύρματα περιφερειακά και δικτυακά που καταργούν τα καλώδια, δίνουν την πολυπόθητη ελευθερία κινήσεων που αναζητάει ο On-The-Go ενώ οι cloud υπηρεσίες του δίνουν πρόσβαση στα αρχεία του από οποιαδήποτε συσκευή. Τέλος, η επιλογή ξεχωριστών ασύρματων ηχείων αναβαθμίζει αυτόματα την ποιότητα επικοινωνίας σε συναντήσεις αλλά και της ακρόασης μουσικής.

Τύπος Eco-Friendly

Είναι αφοσιωμένος στην προστασία του πλανήτη και το λαβάνει υπόψη και στις αγορές του. Προτιμά εξοπλισμό γραφείου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και αποδοτική χρήση ενέργειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται εργονομικά ποντίκια που επαναφορτίζονται και compact πληκτρολόγια από κορυφαίες εταιρείες του χώρου, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, ενώ δεν λείπουν αποδοτικά laptops με προστασία για τα μάτια και οθόνες με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Οι smart λάμπες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έξυπνου home office ενός Eco-Friendly τύπου αφού εξοικονομούν ενέργεια και μειώνουν κατακόρυφα το αποτύπωμα άνθρακα. Το γραφείο του σίγουρα είναι κοντά σε παράθυρο για να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως ενώ κάπου εκεί σίγουρα θα έχει και έναν ηλιακό συλλέκτη για να φορτίζει το power station που θα χρειαστεί σε ώρα ανάγκης.

Τύπος Tech-Savvy 

Πάντα ενημερωμένος για τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο τύπος Tech-Savvy κυνηγάει πάντα τα πιο high tech προϊόντα και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο. Δεν συζητάμε απλά για εργονομία και παραγωγικότητα αλλά για τεχνολογίες αιχμής. Το laptop του είναι υψηλών προδιαγραφών, διαθέτει κορυφαίους επεξεργαστές και κάρτα γραφικών καθώς είναι απαραίτητο στοιχείο για την εντατική δημιουργική εργασία του αλλά και για τον ελεύθερο χρόνο. Οι οθόνες υψηλής ανάλυσης με πολλές ίντσες αναβαθμίζουν σημαντικά την οπτική εμπειρία του ενώ το ασύρματο mouse πρέπει να είναι γρήγορο, ακριβές και αθόρυβο. Αντίστοιχα η εργονομική gaming καρέκλα φέρνει την πολυπόθητη άνεση μιας και είναι λογικό ο Tech-Savvy να περνάει αρκετό από το χρόνο του μπροστά στο φορητό υπολογιστή του. Σημαντικό συστατικό του home office του είναι φυσικά και το σετ των ασύρματων ακουστικών του, που καλύπτει τις ανάγκες του όχι μόνο για χρήση με εφαρμογές τύπου Teams και Zoom, αλλά και στο gaming. Όταν δεν χρησιμοποιείται, μάλλον στέκεται αγέρωχο πάνω στη high-tech βάση του.

Τύπος Creative Soul

Γραφίστες, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, αποτελούν μερικές μόνο από τις ομάδες του Τύπου Creative Soul. Χρειάζεται την τελευταία λέξη της τεχνολογίας προκειμένου να φέρει σε πέρας τις υψηλές απαιτήσεις της εργασίας του. Σε αυτές περιλαμβάνεται φυσικά η πολύωρη χρήση κορυφαίων, απαιτητικών εφαρμογών άρα το laptop πρέπει να διαθέτει τόσο δυνατά specs που δεν θα "λυγίσει". Laptops με gaming καταβολές είναι μια πιο "αντισυμβατική" επιλογή που όμως τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Έχοντας ανάγκη να βγάλει όσο το δυνατό πιο εύκολα τη δημιουργικότητά του, πλαισιώνει το γραφείο του με μια γκάμα περιφερειακών όπως σετ πληκτρολογίου και mouse για απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και βάση ψύξης για το laptop για να λειτουργεί πάντα στις βέλτιστες θερμοκρασίες. Αναζητάει τα πλεονεκτήματα ενός στησίματος επιτραπέζιου υπολογιστή, για αυτό θεωρεί δεδομένη τη χρήση ενός εργονομικού γραφείου και μιας άνετης καρέκλας. Λόγω της δημιουργικής φύσης του, θέλει το περιβάλλον του smart γραφείου του να είναι καλαίσθητο και με ξεκούραστο φωτισμό. Θα τον δεις συχνά να κάνει μικρά διαλείμματα, να διαλογίζεται ή ακόμα και να κάνει ελαφρό stretching κατά τη διάρκεια της εργασίας του υπό τους ήχους χαλαρωτικής μουσικής από κάποιο ηχείο ή ακουστικά. Εσένα σου φαίνεται περίεργο. Για τον Creative Soul όμως είναι το απαραίτητο μπουστάρισμα για να συνεχίζει να δημιουργεί!

Η επανάσταση της εργασίας από το σπίτι είναι εδώ. Για να δημιουργήσεις όμως ένα λειτουργικό, άνετο και εξατομικευμένο γραφείο εντός σπιτιού, χρειάζεται ο κατάλληλος εξοπλισμός. Σε όποια κατηγορία Homeworkus και αν είσαι, στον ΓΕΡΜΑΝΟ έχεις τη δυνατότητα να δεις από κοντά μια σειρά από τεχνολογικές λύσεις και να φτιάξεις το γραφείο που σου ταιριάζει.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;