Η σημασία των αδιάβροχων gadgets

9 μήνες πριν
guy taking a photo in beach

Εσύ ανυπομονείς για το καλοκαίρι. Τα gadgets σου όμως; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «όχι» κι αν δε μας πιστεύεις, μπορείς να έρθεις μία βόλτα από τα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και να ρωτήσεις τους εξιδεικευμένους τεχνικούς του G Service. Κάτι οι ψηλές θερμοκρασίες και ο ήλιος και κάτι η έκθεση σε υγρά (από πορτοκαλάδες και κοκτέιλ, μέχρι νερό -της βρύσης ή τη θάλασσα), το smartphone, τα ακουστικά, το tablet και οι λοιπές τεχνολογικές συσκευές που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, βρίσκονται εκτεθειμένες σε κάθε λογής κινδύνους.

Εδώ λοιπόν μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Πάρε τα μέτρα σου, σκέψου έξυπνα για να μην την «πατήσεις» το καλοκαίρι. Έλα να δούμε πώς.

Από τι κινδυνεύουν;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ποιος είναι ο κίνδυνος; Θα εστιάσουμε σε τρεις κατηγορίες: την εισροή υγρών, την εισροή στερεών και τις λοιπές φθορές.

Σε ό,τι αφορά τα υγρά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις: το καλοκαίρι γινόμαστε ένα με το υγρό στοιχείο, περνώντας τον χρόνο μας σε θάλασσες και πισίνες. Smartphone, smartwatch, ακουστικά και λοιπά αξεσουάρ ακολουθούν φυσικά και κάπως έτσι το… κακό δεν αργεί να γίνει. Αν σε αυτά προσθέσεις τα διάφορα ποτά (χυμοί, ποτά, κοκτέιλ) που όσο να ‘ναι το καλοκαίρι αυξάνονται και βέβαια την περίπτωση μιας ξαφνικής νεροποντής, τότε εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι ο κίνδυνος πρακτικά ελλοχεύει για κάθε συσκευή -από headsets που έχουν ξεμείνει στην ξαπλώστρα, μέχρι τα ασύρματα ηχεία του πάρτι.

Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στα υγρά, όμως εξίσου επικίνδυνη είναι η έκθεση των συσκευών σου και στα στερεά. Από την άμμο της παραλίας που περνάς τις διακοπές σου, ως τη σκόνη που έχει το βουνό που έχεις επισκεφθεί για πεζοπορία, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να διεισδύσει στο εσωτερικό του smartphone σου, προκαλώντας προβλήματα στο μέλλον. Όσον αφορά τέλος στις λοιπές φθορές, τα παραδείγματα δίνουν και παίρνουν: από τις υψηλές θερμοκρασίες τα καλοκαιρινά μεσημέρια και τις αλλεπάλληλες δονήσεις στους κακοτράχαλους δρόμους μέχρι να φτάσεις στον «ψαγμένο» προορισμό σου, ως τις αναπάντεχες πτώσεις από τα ιδρωμένα σου χέρια και το υψόμετρο του βουνού.

Η μαγική λέξη: IP

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για όλα τα παραπάνω; Να βεβαιωθείς ότι οι συσκευές που θα έχεις μαζί φεύγοντας από το σπίτι θα διαθέτουν προστασία IP. Πρόκειται για την κλίμακα προστασίας εισόδου (το IP προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων ingress protection) που αποτελεί τη μοναδική αναγνωρισμένη μέθοδο προστασίας μίας συσκευής από την είσοδο στερεών και υγρών σωμάτων. Οι βαθμολογίες ορίζονται από ένα διεθνές πρότυπο (IEC 60529) που αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC), έναν παγκόσμιο οργανισμό τυποποίησης στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό τομέα.

Οι διαβαθμίσεις αποτελούνται από τα γράμματα IP ακολουθούμενα από δύο ψηφία και ένα προαιρετικό γράμμα. Το πρώτο ψηφίο δείχνει το επίπεδο προστασίας από στερεά, που κυμαίνεται από 0 (καμία προστασία) έως 6 (προστασία από σκόνη). Το δεύτερο ψηφίο δείχνει το επίπεδο προστασίας έναντι υγρών, που κυμαίνεται από 0 (καμία προστασία) έως 9 (πίδακες νερού υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας). Το προαιρετικό γράμμα υποδεικνύει πρόσθετες πληροφορίες, όπως τον τύπο δοκιμής ή το επίπεδο προστασίας από κρούση.

Για παράδειγμα, μια συσκευή όπως το bluetooth ηχείο SRS-XE300 (κυκλοφορεί σε 3 χρώματα μπλε, γκρι και μαύρο), διαθέτει βαθμό προστασίας IP67 άρα είναι στεγανό έναντι σκόνης και νερού μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Μια συσκευή με βαθμολογία IP54 προστατεύεται από την είσοδο σκόνης και από πιτσιλιές νερού. Ακόμα, ένα από τα best seller στην κατηγορία των φορητών bluetooth ηχείων, το JBL Flip Essential 2, υποστηρίζει το πρότυπο αδιαβροχοποίησης IPX7.

Οι action cameras είναι μια απολύτως σχετική κατηγορία αφού είναι σχεδιασμένες για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ποιότητας σε ακραίες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των υποβρύχιων. Πολλές action cameras είναι αδιάβροχες, επιτρέποντάς σου να τις παίρνεις μαζί σου σε μια κατάδυση ή σε ένα κολύμπι. Το αδιάβροχο χαρακτηριστικό αυτών των φωτογραφικών μηχανών σου επιτρέπει να καταγράφεις εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα χωρίς να ανησυχείς για την καταστροφή της κάμερας. Είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες και συχνά προσφέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως σταθεροποίηση βίντεο και εγγραφή βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Αν λοιπόν μία συσκευή διαθέτει προστασία βάσει προτύπου IP, τότε έχεις κάνει μια καλή αρχή. Μην αμελήσεις παρ’ όλα αυτά να ελέγξεις αναλυτικά τα όσα ισχυρίζεται ο εκάστοτε κατασκευαστής όσον αφορά στην ανθεκτικότητα της συσκευής. Η προστασία από το νερό για παράδειγμα αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το γλυκό νερό και όχι αυτό της θάλασσας. Το τελευταίο περιέχει αλάτι και ιώδιο, συνδυασμός που είναι σε θέση να διαβρώσει τη συσκευή, οπότε ακόμα κι αν η προστασία της συσκευής σου βάσει κλίμακας IP είναι επαρκής (π.χ. IP67), ενδεχομένως να μην τα καταφέρει αν τυχόν την ξεχάσεις στην τσέπη του μαγιό σου μπαίνοντας στη θάλασσα…

MIL-STD: Καν’ το όπως στο Στρατό!

Αν θες να έχεις πραγματικά το κεφάλι σου ήσυχο, τότε η λύση βρίσκεται στον… Αμερικανικό Στρατό! Όχι, δε σου συνιστούμε να καταταγείς. Απλά, μπορείς να αναζητήσεις συσκευές που να υιοθετούν το πρότυπο MIL-STD 810H. Πρόκειται για μία μέθοδο πιστοποίησης που βασίζεται σε ένα σύνολο δοκιμών οι οποίες με τη σειρά τους διασφαλίζουν πως μία συσκευή θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε extreme συνθήκες κατά τη διάρκεια ζωής της.

Το εν λόγω πρότυπο περιλαμβάνει δοκιμές λειτουργίας σε μεγάλο υψόμετρο, έκθεση σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, βροχή, υγρασία και άμμο, διαρροές, δονήσεις και πίεση. Εφ’ όσον μία συσκευή ικανοποιεί τα κριτήρια του προτύπου MIL-STD 810H, τότε της απονέμεται η σχετική πιστοποίηση και εσύ μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος, γνωρίζοντας πως ακόμα κι αν κάτι πάει -πολύ- στραβά, αυτή θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Ναι, η γκάμα συσκευών (μιλάμε κυρίως για smartphones όπως π.χ. το MOTOROLA ThinkPhone) με το συγκεκριμένο πρότυπο δεν είναι μεγάλη και ενδεχομένως να χρειαστεί να δώσεις κάτι παραπάνω για την αγορά σου. Να είσαι σίγουρος όμως ότι δε θα το μετανιώσεις.

Θήκη: η εύκολη λύση

Αν τώρα η συσκευή στην οποία έχεις καταλήξει -ή αυτή που έχεις ήδη- δε διαθέτει προστασία IP ούτε είναι συμβατή με το πρότυπο MIL-STD 810H, δεν ήρθε δα και το τέλος κόσμου! Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση λύση υπάρχει. 

Οι αδιάβροχες θήκες προσφέρουν πολλά οφέλη. Παρέχουν προστασία από τα στοιχεία της φύσης, όπως η βροχή, το χιόνι και άλλες καιρικές συνθήκες. Προστατεύουν επίσης το gadget σου από ζημιές από το υγρό στοιχείο, αν σου πέσει κατά λάθος στο νερό. Επιπλέον, προσφέρουν προστασία από τη βρωμιά και τη σκόνη και προστατεύουν από πτώσεις, γδαρσίματα και γρατζουνιές.

Οι αδιάβροχες θήκες προσφέρουν επίσης καλύτερη προστασία από το νερό σε σχέση με τα gadgets που είναι μόνο αδιάβροχα. Αυτό σου δίνει την αυτοπεποίθηση να παίρνεις για παράδειγμα το smartphone ή την action camera μαζί σου σε υπαίθριες περιπέτειες όπως ιστιοπλοΐα, ή καγιάκ.

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις λοιπόν, είναι να βεβαιωθείς ότι η θήκη στην οποία θα επενδύσεις, είναι φτιαγμένη για τη συσκευή σου (ή αν πρόκειται για universal μοντέλο, είναι συμβατή με αυτή) και φέρει τις σχετικές πιστοποιήσεις. Το look της θα πρέπει να είναι το τελευταίο που σε νοιάζει: απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει! Αν δεν είσαι βέβαιος για την επιλογή σου, μην αγχώνεσαι: έλα στον ΓΕΡΜΑΝΟ και θα σε βοηθήσουμε εμείς να βρεις την τέλεια θήκη για τη συσκευή σου -όποια κι αν είναι αυτή!

Μη ρισκάρεις άδικα

Όπως σου εξηγήσαμε, το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία όλα σου τα gadgets είναι εκτεθειμένα σε περισσότερους κινδύνους απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο. Είτε σκοπεύεις να κάνεις δικό σου ένα ασύρματο ηχείο για τα πάρτι σου, είτε ένα headset για να βυθίζεσαι στη μουσική σου, είτε μια action camera για να απαθανατίσεις τις διακοπές σου σε ανάλυση 4K, προτίμησε επιλογές με προστασία IP κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επένδυσε σε αξιόπιστες θήκες εγνωσμένης αξίας (π.χ. Catalyst) για βουτιές και διακοπές χωρίς άγχος! Επένδυσε σε top αξεσουάρ και gadgets και θα μπορέσεις να ζήσεις στο φουλ το καλοκαίρι σου, όπου και αν βρεθείς.

Τέλος, μη ξεχνάς ότι ακόμα και αν όλα πάνε στραβά, το G Service είναι δίπλα σου, έτοιμο να σε βοηθήσει με την επισκευή της συσκευής σου ακόμα και αν αυτή είναι εκτός εγγύησης, κάνοντας χρήση γνήσιων ανταλλακτικών και δίνοντάς σου την εξασφάλιση για καλή λειτουργία της συσκευής σου.