Οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν κάνει βήματα άλματα προόδου σε όλους τους τομείς: από την ανάλυση και τα χρώματα, μέχρι τον ήχο και το design -αυτό δεν το αρνείται κανείς. Κι όμως, τα δύο τελευταία, βρίσκονται σε μία διαρκή «κόντρα» αφού η εξέλιξη του ενός αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του άλλου. Με τις smart TV να έχουν πάχος λίγων μόνο χιλιοστών, οι κατασκευαστές μοιραία αναγκάζονται να βάλουν «φρένο» στις προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά τον ήχο αφού όσες νέες τεχνολογίες κι αν αναπτυχθούν, ο χώρος που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένος. Εδώ είναι που ένα ποιοτικό ηχοσύστημα ή soundbar μπορεί να σώσει την κατάσταση, πλαισιώνοντας την τηλεόρασή σου και «ντύνοντας» την εικόνα με επιβλητικό ήχο που θα σε μεταφέρει αυτοστιγμεί στην «καρδιά» της δράσης.
Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως προκειμένου να πετύχεις διάνα και η επένδυσή σου να πιάσει τόπο;
Τύπος
Αρχικά, ξεκαθάρισε τι λύση θες: soundbar ή σύστημα home cinema; Και τα δύο θα ενισχύσουν σημαντικά τις εμπειρίες θέασης που θα απολαμβάνεις οπότε σε κάθε περίπτωση θα βγεις «κερδισμένος». Τα soundbars είναι πιο συμπαγή ως προτάσεις. Καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο, χρειάζονται λιγότερα καλώδια και σε γενικές γραμμές είναι φθηνότερα σε σχέση με ένα τυπικό home cinema. Από την άλλη το δεύτερο θα σου προσφέρει σημαντικά ανώτερες εμπειρίες surround με πραγματικά τρισδιάστατο ήχο (βλ. Dolby Atmos) που θα σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι μέσα στις ταινίες, τις σειρές και τα αθλητικά γεγονότα που παρακολουθείς. Αν θες πραγματικά κινηματογραφικές εμπειρίες, τότε το home cinema είναι η ιδανική επιλογή για ‘σένα, εφ’ όσον φυσικά μπορεί να το αντέξει η τσέπη σου.
Αριθμός καναλιών
Εστιάζοντας στις λεπτομέρειες τώρα, θα πρέπει να καταλήξεις στον αριθμό των καναλιών ήχου που θα έχει το soundbar ή το σύστημα home cinema που θα πάρεις. Η πιο απλή -και συνήθως προσιτή οικονομικά- λύση είναι προφανώς τα 2.1 κανάλια. Στο soundbar αυτό καθ’ αυτό βρίσκονται τα δύο μπροστινά κανάλια, το δεξί και το αριστερό, τα οποία συνοδεύονται και από ένα subwoofer (το οποίο είθισται να συνδέεται με το soundbar ασύρματα).
Αν θες κάτι πιο εξεζητημένο θα σου προτείναμε να πας σε πρόταση 5.1 καναλιών (δεξί-αριστερό μπροστά και πίσω συν ένα στο κέντρο) ενώ για πραγματικά high-end εμπειρίες, το 7.1 σε περιμένει. Οι δύο τελευταίες διατάξεις δουλεύουν καλύτερα σε σύστημα home cinema αφού εν τοιαύτη περιπτώσει θα ‘σαι σε θέση να τοποθετήσεις τα διάφορα ηχεία γύρω σου, δημιουργώντας ακόμα πιο ρεαλιστική ατμόσφαιρα.
Σε περίπτωση που όσον αφορά τα κανάλια του συστήματός σου, δεις κάτι του στυλ 5.1.2, τότε ο τρίτος αριθμός (το «2» εν προκειμένω) αντιπροσωπεύει τα ηχεία Dolby Atmos που εκτοξεύουν τον ήχο προς τα επάνω δημιουργώντας μία αληθινά τρισδιάστατη εμπειρία. Αν καταλήξεις σε τέτοια πρόταση, καλό θα ήταν το ταβάνι του δωματίου σου να μην ξεπερνά τα 3,3 μέτρα.
Χωράει μπροστά από την τηλεόραση;
Κάτι που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σου, είναι το ύψος της soundbar ή του κεντρικού ηχείου σε περίπτωση home cinema. Το τελευταίο που θες είναι η συσκευή ήχου σου να είναι τόσο ψηλή που να εμποδίζει τη θέαση του κάτω τμήματος της τηλεόρασης ή την επικοινωνία του τηλεχειριστήριου μαζί της. Αν η τηλεόρασή σου είναι κρεμασμένη στον τοίχο, τότε θα κάνεις το ίδιο και με το soundbar: κάποια μοντέλα έρχονται με mounting kits, σε ορισμένα άλλα θα πρέπει να τα αγοράσεις ο ίδιος. Πριν καταλήξεις πάντως σε soundbar, έλεγξε προσεκτικά πέραν του design του, τις διαστάσεις και το βάρος του: θα είναι κρίμα να συνειδητοποιήσεις κατόπιν εορτής πως το ολοκαίνουριο soundbar σου είναι υπερβολικά μεγάλο ή άχαρο για να το κρεμάσεις απλώς στον τοίχο σου…
Συνδεσιμότητα
Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Το βασικό είναι το soundbar σου να διαθέτει HDMI ARC, έτσι ώστε να συνδέσεις σε αυτό το κανάλι επιστροφής ήχου (audio return channel ή ARC) της τηλεόρασής σου και να τελειώνεις (βεβαιώσου ότι υποστηρίζει 4K HDR). Όσο πιο πολλές οι υποδοχές HDMI, τόσο το καλύτερο προφανώς. Όλα τα soundbars και τα συστήματα έχουν Bluetooth έτσι ώστε να streamάρεις ασύρματα από το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή σου. Η ύπαρξη Wi-Fi θα σου επιτρέψει να τις συνδέσεις στο οικιακό σου δίκτυο για ακόμα πιο προχωρημένες εφαρμογές streaming (βλ. Spotify, TIDAL κλπ). Κάποια μοντέλα έχουν και θύρα Ethernet για ενσύρματη δικτύωση ενώ η θύρα USB θα σου χρησιμεύσει κατά κύριο λόγο για την εγκατάσταση firmware updates. Αν υπάρχει, τέλος, οπτική θύρα είναι bonus, αφού εγγυάται τη σύνδεση με παλαιότερης τεχνολογίας συσκευές.
DTS ή Dolby Atmos;
Δύο από τις τεχνολογίες που σίγουρα θα έχεις δει στα διάφορα soundbars και home cinema της αγοράς, είναι τα DTS και Dolby Atmos. Τι προσφέρει όμως το καθένα και πού διαφέρουν; Αμφότερα αποτελούν τεχνολογίες surround. Υπόσχονται δηλαδή να πλαισιώσουν το αγαπημένο σου περιεχόμενο με περιφερειακό ήχο. Το DTS:X βασίζεται στην ανοιχτή πλατφόρμα MDA και έχει τη δυνατότητα να «τοποθετεί» ουσιαστικά τον κάθε ήχο σε διαφορετική κατεύθυνση, εκτοξεύοντάς τον από εκεί για ρεαλιστικότερα αποτελέσματα. Εν αντιθέσει με το Dolby Atmos δε χρειάζεται ξεχωριστά ηχεία αλλά χρησιμοποιεί μία ήδη υπάρχουσα διάταξη (π.χ. 5.1 ή 7.1). Το Dolby Atmos από την άλλη δίνει έμφαση στο ύψος του χώρου, γι’ αυτό και η Dolby συνιστά την εγκατάσταση ηχείων στο ταβάνι για ακόμα πιο επιβλητικές εμπειρίες. Απαιτεί ξεχωριστά ηχεία (θυμάσαι τι είπαμε πιο πάνω περί 5.1.2;), έχοντας όμως τη δυνατότητα να δημιουργεί πραγματικά τρισδιάστατο ηχητικό χώρο.
Ενεργητικά εναντίον παθητικών
Ίσως να δεις τα soundbars να κατηγοριοποιούνται σε παθητικά και ενεργητικά (passive και active αντίστοιχα). Τα πρώτα δε διαθέτουν ενίσχυση, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται ενισχυτής και ως εκ τούτου το συνολικό κόστος της αγοράς σου ανεβαίνει αισθητά. Εάν βέβαια έχεις ήδη στην κατοχή σου ενισχυτή, μπορείς να επιλέξεις παθητικό soundbar. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πας στην ευκολότερη και πιο βολική λύση του ενεργητικού soundbar το οποίο δεν έχει καμία επιπρόσθετη απαίτηση.
Έξυπνοι βοηθοί και λοιπές έξτρα λειτουργίες
Το soundbar μπορεί να χρησιμεύσει και ως smart speaker μέσω του οποίου θα επικοινωνείς με τον ψηφιακό βοηθό σου (βλ. Alexa, Siri, Google Assistant). Αν σε ενδιαφέρει το κόνσεπτ, τότε εξασφάλισε πως το μοντέλο που θα επιλέξεις υποστηρίζει τη σχετική λειτουργία. Σε πολλές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα soundbars επικοινωνούν καλύτερα με τις τηλεοράσεις του ίδιου κατασκευαστή (θα μπορείς τα ελέγχεις φερ’ ειπείν με το ίδιο τηλεχειριστήριο). Πολύ σημαντική, τέλος, είναι και η δυνατότητα επέκτασης του συστήματος ήχου σου (soundbar ή home cinema) με την προσθήκη έξτρα ηχείων σε δεύτερο χρόνο.