Ηλεκτροκίνηση: Μάθε τα πάντα για να κινείσαι με ηλεκτρικά ποδήλατα & scooters

1 έτος πριν
scooter

Δρόμοι γεμάτοι κίνηση, βενζίνη και πετρέλαιο να έχουν φτάσει στα ύψη, ώρες ατελείωτες χαμένες αναζητώντας θέση για παρκάρισμα. Αν τα παραπάνω περιγράφουν εν τάχει την καθημερινή σου ρουτίνα, μάλλον έχει έρθει η ώρα για δραστικές αλλαγές στη ζωή σου. Ξέχνα τον χρόνο που ξοδεύεις άσκοπα πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου σου και προτίμησε την έξυπνη λύση, εκείνη που όχι μόνο θα σε μεταφέρει με ταχύτητα και ασφάλεια σε κάθε σου προορισμό αλλά θα προστατέψει αποτελεσματικά και το περιβάλλον, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Έλα να μιλήσουμε για την ηλεκτροκίνηση!

Τι λύσεις υπάρχουν;

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την ηλεκτροκίνηση, αρχικά θα πρέπει να επιλέξεις κατηγορία οχήματος. Οι επιλογές σου είναι κατά βάση δύο: ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters) και ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bikes). Ο κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, οπότε πάμε να τους ρίξουμε μια ματιά.

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι πιο ευέλικτα και εύκολα στη μεταφορά. Ζυγίζουν λιγότερο (γύρω στα 12-15 κιλά) και καταλαμβάνουν μικρότερο όγκο όντας διπλωμένα, επιτρέποντας στον χρήστη να τα μεταφέρει απρόσκοπτα. Ο συμπαγής σχεδιασμός τους είναι ό,τι πρέπει για να κινούνται χωρίς πρόβλημα στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, ενώ τα τελευταία χρόνια και το κόστος τους έχει μειωθεί αρκετά, καθιστώντας τα προσβάσιμα.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα από την άλλη, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις επιδόσεις. Είθισται να έρχονται εφοδιασμένα με μεγαλύτερα μοτέρ και μπαταρίες, κάτι που τους δίνει μεγαλύτερη εμβέλεια και υψηλότερες τελικές ταχύτητες. Θεωρούνται ως η πλέον βολική και εύχρηστη λύση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αφού ο αναβάτης κάθεται αναπαυτικά σε σέλα, τη στιγμή που τα συστήματα αναρτήσεων απορροφούν τους κραδασμούς.

Όσο για το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Όπως προείπαμε, τα πάντα έχουν να κάνουν με τις ανάγκες, τα «θέλω» και τις προτεραιότητές σου. Δες τι έχει μεγαλύτερη σημασία για ‘σένα, σκέψου πώς πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρικό σου όχημα και κάνε την επιλογή που έχει περισσότερο νόημα.

Πώς επιλέγω το κατάλληλο όχημα;

Έστω ότι έχεις καταλήξει στην κατηγορία ηλεκτρικού οχήματος. Στη διάθεσή σου όμως βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από διαφορετικές προτάσεις. Πώς διαλέγεις μοντέλο; Έλα να αναλύσουμε ορισμένα από τα κριτήρια που θα πρέπει να λάβεις κατά νου.

1. Ποιος θα το χρησιμοποιεί;

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δώσεις απάντηση, έχει να κάνει με τον χρήστη του οχήματος. Όλοι οι κατασκευαστές, από την URBANGLIDE και τη MONGOOSE έως την INNJOO και τη SEGWAY διαθέτουν μοντέλα ειδικά φτιαγμένα για παιδιά. Κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά, με πιο συμπαγές design και χαμηλότερες τελικές ταχύτητες (αν είναι ηλεκτρικά), είναι απόλυτα ασφαλή για χρήση από παιδιά, έτσι ώστε αυτά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ηλεκτροκίνηση. Αν πάλι μιλάμε για ενήλικες, δώσε βάση στο μέγιστο βάρος που μπορεί να μεταφέρει το πατίνι ή ποδήλατο της επιλογής σου.

2. Πόσο μακριά θες να πηγαίνεις;

Το κάθε μοντέλο διαθέτει και διαφορετική αυτονομία ή εμβέλεια η οποία μετριέται σε χιλιόμετρα και αφορά την απόσταση που μπορεί να καλύψει αυτό με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του. Λάβε σοβαρά υπ’ όψιν τη συγκεκριμένη παράμετρο, αφού το τελευταίο που θες είναι να πατήσεις… pause στη μέρα σου, περιμένοντας τη μπαταρία του οχήματός σου να γεμίσει (ή να επιβαρύνεσαι κουβαλώντας μία δεύτερη). Δες λοιπόν τα χιλιόμετρα που «γράφεις» σε μία τυπική ημέρα σου και επίλεξε ένα μοντέλο e-scooter ή e-bike που να σε καλύπτει ως προς αυτά.

3. Σε τι δρόμους θα κινείσαι;

Ορισμένες εταιρείες όπως π.χ. η DUCATI διαθέτουν μοντέλα κατάλληλα -και- για off-road χρήση. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι σε τι διαφέρουν αυτά από τα υπόλοιπα, είθισται να είναι εφοδιασμένα με καλύτερης ποιότητας αναρτήσεις καθώς επίσης και μεγαλύτερου μεγέθους τροχούς (για καλύτερη πρόσφυση) με τεχνολογία anti-puncture για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Έτσι, σε συνδυασμό φυσικά και με το ανθεκτικότερο σκαρί, το πατίνι ή ποδήλατο απορροφά τους κραδασμούς, επιτρέποντάς σου να κινείσαι με άνεση ακόμα και σε ανώμαλο οδόστρωμα.

4. Χρήσιμα χαρακτηριστικά

Πριν καταλήξεις στο ηλεκτρικό σου όχημα, καλό θα ήταν να έχεις πλήρη εικόνα και ορισμένων ακόμα χαρακτηριστικών του. Δες για παράδειγμα από τι αποτελείται το σύστημα πέδησης (ταμπούρα ή δισκόφρενα), τι τύπου είναι τα λάστιχα (με ή χωρίς αέρα) και τι άλλες τεχνολογίες διαθέτει (π.χ. το σύστημα ανάκτησης ενέργειας είναι αρκετά χρήσιμο). Εξοικειώσου με τον φωτισμό του αφού παίζει τεράστιο ρόλο στην ασφάλειά σου όταν πέσει το σκοτάδι αλλά και τον πίνακα ελέγχου στο τιμόνι. Τέλος, δοκίμασε το συνοδευτικό app αφού, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, θα παίξει βασικό ρόλο στην όλη εμπειρία χρήσης.

Δώσε βάση στα αξεσουάρ!

Ωραία, μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξες στο ηλεκτρικό όχημα της αρεσκείας σου! Μην το αφήσεις όμως έτσι «σκέτο». Θα πρέπει, βλέπεις, να το πλαισιώσεις και με τα κατάλληλα αξεσουάρ τα οποία αφ’ ενός θα σου εξασφαλίσουν μία πληρέστερη και ασφαλέστερη εμπειρία και αφ’ ετέρου θα το θωρακίσουν απέναντι στους κινδύνους της καθημερινότητας.

Ξεκινάμε με το κράνος προστασίας: ούτε να το διανοηθείς να ξεκινήσεις χωρίς να το φοράς! Επένδυσε σε κάποιο που να εφαρμόζει καλά στο κεφάλι σου (υπάρχουν ειδικά μοντέλα για παιδιά), πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Αν διαθέτει και LED φωτισμό, ακόμα καλύτερα. Για ακόμα πληρέστερη προστασία μάλιστα, υπάρχουν και ειδικά σετ με επιγονατίδες και επιαγκωνίδες.

Μία έξυπνη κλειδαριά είναι πάντοτε απαραίτητη προκειμένου να αποτρέψεις κάθε κακοπροαίρετο από το να απλώσει τα χέρια του στο πατίνι ή το ποδήλατό σου. Αν το τελευταίο χρησιμοποιεί πνευματικά λάστιχα, τότε θα σου προτείναμε να προμηθευτείς και μία φορητή τρόμπα αέρα -θα σε γλιτώσει από ζόρικες καταστάσεις. Μια θήκη μεταφοράς, τέλος, αποτελεί έναν έξυπνο και κομψότατο τρόπο μεταφοράς του οχήματός σου.

Γενικώς, ρίξε μια ματιά στη γκάμα αξεσουάρ ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων που θα βρεις στο δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το germanos.gr και εξόπλισε το όχημά σου με καθετί κρίνεις απαραίτητο.

Και για service;

Ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο όμως κάποια στιγμή θα χρειαστεί και service, είτε για λόγους συντήρησης, είτε για την επισκευή κάποιας βλάβης που ενδεχομένως να έχει παρουσιάσει. Μην αγχώνεσαι: ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι εδώ! Στο πλαίσιο της υπηρεσίας G Service θα απολαύσεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και εξουσιοδοτημένου service για ηλεκτρικά scooters και ποδήλατα. Θα πραγματοποιήσουμε δωρεάν έλεγχο της κατάστασης του οχήματός σου, χρησιμοποιώντας γνήσια ανταλλακτικά και προσφέροντάς σου εγγύηση για την καλή του λειτουργία μετά το service σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, για να συνεχίσεις να μετακινείσαι με ασφάλεια και άνεση στην πόλη χωρίς κανένα πρόβλημα!