Όλοι μας έχουμε βρεθεί να… ευχόμαστε το smartphone μας να άντεχε λίγες περισσότερες ώρες, είτε γιατί βρισκόμαστε στην κίνηση είτε γιατί βγήκαμε μια βόλτα χωρίς να το έχουμε φορτίσει. Αλλά ακόμη κι αν ο φορτιστής είναι πάντοτε… ανά χείρας, όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις αφού η συνεχής χρήση του, σίγουρα δεν βοηθά στη μακροζωία της συσκευής.
Πώς, λοιπόν, μπορεί κανείς να βελτιώσει την αυτονομία του κινητού; Τα βήματα είναι πάρα πολύ εύκολα και τα περισσότερα δε χρειάζονται να γίνουν πάνω από μια φορά. Μάλιστα, κάνοντας ορθή χρήση της μπαταρίας θα τη βοηθήσεις να αντέξει περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου προσφέροντας μακροζωία στη συσκευή σου για αρκετά χρόνια.
Ρίξε τη φωτεινότητα, μην καθυστερείς το αυτόματο κλείδωμα!
Μια από τις πιο ενεργοβόρες λειτουργίες ενός smartphone, είναι η οθόνη. Υψηλές αναλύσεις, πολλά χρώματα, υψηλός ρυθμός ανανέωσης, υψηλή φωτεινότητα… υψηλή κατανάλωση. Προφανώς, η οθόνη πρέπει να φωτίζει όσο χρησιμοποιείς το smartphone, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ ψηλά η ένταση της φωτεινότητας.
Για την ακρίβεια, σε κλειστούς χώρους σπάνια θα χρειαστεί να ξεπεράσει το 30%-40%, αλλά σε εξωτερικούς χώρους μάλλον θα χρειαστεί να φτάσει υψηλότερα για να βλέπεις με άνεση. Κάνοντας απλώς μια χειροκίνητη ρύθμιση ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεσαι, μπορείς να γλιτώσεις αρκετή ενέργεια, απλώς μειώνοντας τη φωτεινότητα. Και επειδή η αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας θα σε… «διορθώνει», απενεργοποίησέ τη.
Παράλληλα, όταν τελειώσεις με όσα κάνεις στο κινητό, μην ξεχνάς να το κλειδώνεις αμέσως για να σβήνει η οθόνη – γιατί όχι και να ρυθμίσεις το αυτόματο κλείδωμα στα 30 δευτερόλεπτα; Αν η οθόνη παραμένει ενεργοποιημένη για 1-2 λεπτά αφότου ακουμπήσεις το κινητό κάτω, κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, τότε μπορεί να μιλάμε ακόμη και για ώρες άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας μέσα στην ημέρα.
Όταν δε χρειάζεσαι δύναμη, ενεργοποίησε το Battery Saver mode!
Πλέον, τα κινητά μας είναι αρκετά δυνατά που πρακτικά είναι υπολογιστές τσέπης. Αυτό συνεπάγεται τεράστια δύναμη και ταχύτητα… αλλά τα χρειαζόμαστε πάντα; Ένα παιχνίδι ή ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο σίγουρα χρειάζεται όση δύναμη μπορεί να έχει, αλλά η πλοήγηση στο ίντερνετ, οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, οι εφαρμογές e-mail και όλα τα συναφή δε χρειάζεται σε καμιά περίπτωση όλη τη δύναμη που μπορεί να προσφέρει ένα κινητό.
Έτσι, το Battery Saver mode έρχεται να δώσει τη λύση. Ρίχνοντας ελαφρώς τη μέγιστη ταχύτητα του επεξεργαστή, γλιτώνει ενέργεια αφού το κινητό δε φτάνει στα όριά του άσκοπα. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια θα μπορούν να τρέξουν άνετα σε Battery Saver mode και λίγες είναι οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να το απενεργοποιήσεις – κι ο αντίκτυπος στην μπαταρία, τεράστιος.
Φρόντιζε να κλείνεις τις εφαρμογές παρασκηνίου!
Τελείωσες τη δουλειά σου με μια εφαρμογή που είχες ανοιχτή; Τέλεια – κλείσε την! Αφήνοντας εφαρμογές να τρέχουν στο παρασκήνιο μπορεί να κερδίζεις ελάχιστα δευτερόλεπτα όταν την επανεκκινείς, καθώς δε θα χρειαστεί να φορτώσει τα πάντα από το μηδέν, όμως το τίμημα είναι η ενέργεια. Λειτουργώντας σταθερά στο παρασκήνιο, καταναλώνει ουκ αμελητέα ποσότητα ενέργειας κι αν μιλάμε για πολλαπλές εφαρμογές, τότε πολλαπλασιάζεται και η κατανάλωση.
Από τις Ρυθμίσεις της συσκευής σου, μπορείς επίσης να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν την περισσότερη μπαταρία. Πέρα από τις εφαρμογές που απλώς αφήνεις ανοιχτές, υπάρχουν άλλες εφαρμογές παρασκηνίου που τρέχουν είτε σταθερά είτε περιοδικά. Μπορείς να τις εντοπίσεις από την ενότητα «Εφαρμογές» στις Ρυθμίσεις της συσκευής σου και να τους αφαιρέσεις τα σχετικά δικαιώματα.
Μείωσε τα push notifications!
Εδώ, μιλάμε για περίπτωση «με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια». Στις Ρυθμίσεις του κινητού σου, θα βρεις την ενότητα «Ειδοποιήσεις» και μέσα, όλες τις εφαρμογές που σου στέλνουν κάποιου είδους ειδοποίηση, όπως και τις στιγμές που σου στέλνουν ειδοποιήσεις. Χρειάζεσαι όντως τα πάντα, τη στιγμή που συμβαίνουν, ή μπορείς να ελέγχεις μερικά πράγματα χειροκίνητα;
Μειώνοντας λίγο το πόσο συχνά θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις ανά εφαρμογή, συμβάλλεις στην αυτονομία του κινητού σου αφού δε θα χτυπάει τόσο συχνά, δε θα δονείται, δε θα ανάβει η οθόνη, δε θα «απαιτεί» την προσοχή σου που κάλλιστα μπορεί να καταλήξει σε μερικά λεπτά χρήσης που δεν είχες σκοπό να αφιερώσεις.
Ένα ακόμη όφελος του παραπάνω, είναι η ηρεμία που θα σου φέρει. Φτιάξε πρόγραμμα ειδοποιήσεων, ώστε για μερικές εφαρμογές να έρχονται πιο αργά ή καθόλου – θα σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι περισσότερο μέσα στη μέρα σου, με λιγότερους περισπασμούς και με αποτέλεσμα, περισσότερη ηρεμία.
5G και τοποθεσία παντού – δεν χρειάζεται!
Ναι, το δίκτυο 5G προσφέρει ασύλληπτες ταχύτητες δεδομένων. Ναι, δε χρειάζεται παντού, συνέχεια. Αυτό το γνωρίζουν και πολλοί κατασκευαστές που έχουν προσθέσει στις διαθέσιμες ρυθμίσεις τη δυνατότητα αυτόματης εναλλαγής μεταξύ 4G και 5G δικτύου, δίνοντας έμφαση στο πρώτο όταν δεν υπάρχει χρήση της συσκευής από τον χρήστη ή όταν οι ταχύτητες στην τοποθεσία που βρίσκεσαι είναι παρόμοιες.
Ακόμη κι αν κάνεις έντονη χρήση δεδομένων μέσα στη μέρα, δύσκολα θα χρειάζεσαι πάντα 5G, ενώ όταν η ποιότητα σήματος δεν είναι καλή τότε το κινητό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια προσπαθώντας να βρει το καλύτερο δυνατό σήμα. Βγάλε το από τον κόπο, αφήνοντάς το να εστιάσει στο 4G όταν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι περισσότερο.
Και η τοποθεσία: δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη. Σίγουρα, βοηθάει στην προπόνηση καταγράφοντας τη διαδρομή, είναι απαραίτητη για τη χρήση GPS, αλλά όταν βρίσκεσαι στο σπίτι ή στο γραφείο δεν χρειάζεται να είναι πάντα ενεργοποιημένη – καταναλώνει τόση μπαταρία που καλό θα ήταν να θυμάσαι να την απενεργοποιείς όταν δεν χρειάζεται.
Μεγιστοποίησε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου!
Οι νεότερης γενιάς μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν τα κινητά, είναι πολύ ανθεκτικές για διάφορους λόγους και με καλή χρήση μπορούν να δουλεύουν για χρόνια χωρίς αισθητή πτώση στην απόδοσή τους. Πώς το πετυχαίνεις αυτό;
Αρχικά, μην αφήνεις ποτέ την μπαταρία να αδειάζει εντελώς. Εξαντλούνται οι κύκλοι φόρτισης και καταπονείται χωρίς λόγο, είναι κάτι μη αναστρέψιμο. Αντ’ αυτού, φρόντισε να τη διατηρείς μεταξύ 20% και 85% σε καθημερινή βάση. Αν δεν φορτίζει στο 100% και δεν αποφορτίζεται πλήρως, τότε κερδίζει τα μέγιστα σε μακροζωία και θα αποδίδει το ίδιο ακόμη και 1-2 χρόνια μετά την αγορά του κινητού.
Τέλος, φρόντισε να διατηρείς το smartphone σου "φρέσκο" σε επίπεδο ενημερώσεων του λογισμικού, αφού οι κατασκευαστές προχωράνε σε συνεχείς βελτιώσεις με κάθε έκδοση για βελτιστοποίηση της αυτονομίας.