Το Market Pass θέλει το NFC smartphone του

1 έτος πριν
Market Pass

Το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως όσον αφορά στα τρόφιμα, αποτέλεσε το λόγο που κάνει την εμφάνιση του το Market Pass, το οποίο είναι ένα μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα voucher, όπως ήταν το Travel Pass ή το Energy Pass την περασμένη χρονιά, και το ποσό της επιδότησης εξαρτάται μεν από τον αριθμό των μελών της επιδοτούμενης οικογένειας αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο voucher. Και η λύση προκειμένου να λάβει κάποιος δικαιούχος τη μεγαλύτερη δυνατή επιδότηση είναι να διαθέτει ένα Smartphone που υποστηρίζει την τεχνολογία NFC προκειμένου να πραγματοποιεί τις πληρωμές, αξιοποιώντας τα χρήματα του Market Pass, χρησιμοποιώντας το κινητό του.

Τι πρέπει, όμως, να ξέρει κανείς προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως το Market Pass; Και τι πρέπει να γνωρίζει για το NFC; Ας δούμε τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα.

Τι είναι το Market Pass;

Το Market Pass αποτελεί μέτρο οικονομικής ενίσχυσης με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Τo πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 6 μηνών (Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023) και οι αιτήσεις θα γίνονται με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ των αιτούντων στη διεύθυνση https://vouchers.gov.gr/marketpass.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια όσον αφορά το ποια νοικοκυριά είναι δικαιούχοι, ενώ η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα χίλια (1.000) ευρώ αγορών.

Η υποβολή της αίτησης για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέχρι την 15η Μαρτίου 2023.

Γιατί Market Pass με NFC;

Το ποσό που θα λάβει ο δικαιούχος εξαρτάται και από μία ακόμη παράμετρο. Πως θα επιλέξει να το λάβει. H καταβολή του ποσού γίνεται με δύο τρόπους:

  • Mέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone. Δηλαδή, συσκευή που να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ένα Smartphone να πραγματοποιεί συναλλαγές σε τερματικά POS που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές. Σημειωτέον πως πάνω από το 90% των POS στην Ελλάδα υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές.
  • Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της πρώτης επιλογής είναι, φυσικά, ότι ο δικαιούχος παίρνει τη μεγαλύτερη δυνατή επιδότηση. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο δεδομένου κιόλας ότι η άυλη ψηφιακή κάρτα -μέσω του Smartphone που θα εγκατασταθεί- μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε super market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. Είναι προφανές ότι σίγουρα θα κάνει κανείς αγορές σε τέτοιου είδους καταστήματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να τα έχεις στον τραπεζικό λογαριασμό σου όταν μπορείς να πάρεις περισσότερα.

Γιατί NFC;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το NFC (Near Field Communication) είναι μία τεχνολογία για την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ συσκευών σε πολύ μικρή απόσταση. Αντίθετα με το Bluetooth, η εμβέλεια είναι 1-2 εκατοστά, κάτι που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά στην επικοινωνία μεταξύ των συσκευών. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο, σε κάρτες και Smartphones. Ένα παράδειγμα, πέραν των ανέπαφων συναλλαγών, είναι τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, όπου χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη τεχνολογία προκειμένου να επικυρωθεί το εισιτήριο και να ανοίξουν οι μπάρες εισόδου. Είναι, επίσης, η τεχνολογία που ενσωματώνουν οι φυσικές κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) προκειμένου να πληρώνουμε ανέπαφα στις συναλλαγές μας σε ένα κατάστημα που διαθέτει POS με τέτοια δυνατότητα. Πάνω από το 90% των τερματικών POS στην Ελλάδα ενσωματώνουν αυτή τη δυνατότητα.

Στην περίπτωση των Smartphones, το NFC είναι η τεχνολογία που επιτρέπει σε ένα κινητό να μετατρέπει σε μέσο διεκπεραίωσης ψηφιακών συναλλαγών σε φυσικά σημεία πώλησης. Πρακτικά, το smartphone σου μετατρέπεται σε πορτοφόλι όπου έχεις όλες τις κάρτες σου σε άυλη μορφή και δεν χρειάζεται να κουβαλάς… πορτοφόλι. Είναι προφανές ότι η ευκολία είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ εκτός του smartphone μπορείς να χρησιμοποιείς και το smartwatch σου, εφόσον το υποστηρίζει επίσης.

Το NFC είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται τόσο το Apple Pay όσο και το Google Pay ή το Xiaomi Pay. Όπως, επίσης, και τα διάφορα ψηφιακά πορτοφόλια των ελληνικών τραπεζών. Ένα πλεονέκτημα όσον αφορά στην ευχρηστία είναι πως δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσεις το PIN. Ο λόγος είναι πως για να λειτουργήσει πρέπει να έχεις ενεργοποιήσει την οθόνη του Smartphone, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις αναγνωριστεί από τη συσκευή. Με δεδομένο ότι όλοι χρησιμοποιούν είτε PIN είτε κάποιο βιομετρικό χαρακτηριστικό (δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου) η ασφάλεια είναι σε υψηλό επίπεδο και η ευκολία ακόμη μεγαλύτερη.

Στην περίπτωση του Market Pass, η άυλη ψηφιακή κάρτα, ανάλογα και με το πιστωτικό ίδρυμα που θα επιλέξεις, ενσωματώνεται στο ψηφιακό πορτοφόλι που προτιμάς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ενσωματώσεις την άυλη κάρτα του Market Pass στο Apple Pay ή στο Google Pay, για παράδειγμα.

Η χρήση είναι ιδιαίτερα απλή: ανοίγεις τη συσκευή χρησιμοποιώντας είτε το PIΝ σου είτε κάποιο βιομετρικό χαρακτηριστικό και στη συνέχεια από το ψηφιακό «πορτοφόλι» επιλέγεις την άυλη κάρτα του Market Pass. Το επόμενο -και τελικό- βήμα είναι να φέρεις τo Smartphone σου πολύ κοντά στο τερματικό POS του καταστήματος για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Και μέσα από το app του πιστωτικού ιδρύματος που έχεις επιλέξει για την έκδοση της άυλης κάρτας μπορείς να βλέπεις το υπόλοιπο του ποσού που έχεις στη διάθεση σου.

Υπάρχουν επιλογές σε NFC smartphones;

Πριν από μερικά χρόνια, η ενσωμάτωση του NFC ήταν από τα χαρακτηριστικά που διαφήμιζαν οι κατασκευαστές Smartphones, καθώς δεν ήταν πολλά τα μοντέλα που το διέθεταν.

Όμως, πλέον αυτό έχει αλλάξει και η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Smartphones διαθέτει αυτή τη δυνατότητα. Αρκεί να δει κανείς τη λίστα των επιλογών για NFC Smartphones στο germanos.gr για να καταλάβει ότι είναι ελάχιστα τα μοντέλα που δεν το υποστηρίζουν. Όπως και ότι υπάρχουν επιλογές που ξεκινούν από τα 119,90 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν προτάσεις για όλα τα βαλάντια.