Να πώς το Android smartphone θα γίνει η 2η οθόνη του PC σου

2 έτη πριν
Android smartphone

Υπολογιστής χωρίς δεύτερη οθόνη; Μα γίνονται αυτά τα πράγματα στις μέρες μας; Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για desktop ή laptop: άπαντες πλέον χρησιμοποιούν και δεύτερη οθόνη, μία «θυσία» απαραίτητη στον βωμό της παραγωγικότητας. Έρευνα της Jon Peddie Research πριν λίγα χρόνια, αποκάλυψε ότι σε επαγγέλματα όπως εκείνα των σχεδιαστών, των προγραμματιστών και των μηχανικών, η αύξηση στην απόδοση χάρη σε μία δεύτερη οθόνη μπορεί να φτάσει ακόμα και το 42%. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να επενδύσει σε μία δεύτερη οθόνη αλλά καλοβλέπει τη λειτουργικότητα και την ευελιξία που θα του προσφέρει εκείνη;

Εδώ λοιπόν είναι που τη λύση έρχεται να δώσει το πιστό σου smartphone. Μπορεί να μη σου προσφέρει την ευρεία επιφάνεια εργασίας μίας 24άρας οθόνης, όμως θα σε διευκολύνει σημαντικά υιοθετώντας βοηθητικό ρόλο. Όσο πιο μεγάλου μεγέθους είναι φυσικά το smartphone σου, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η δουλειά σου. Τα μόνα που θα χρειαστείς είναι μία συσκευή Android και ένας τρόπος σύνδεσης, ενσύρματα ή ασύρματα με τον υπολογιστή σου (περισσότερα γι’ αυτό το δεύτερο παρακάτω). Οι επιλογές σου ως προς το πώς θα τα καταφέρεις είναι πολλές και εν τέλει, εκείνη που θα επιλέξεις εξαρτάται καθαρά από τις προτιμήσεις σου. Έλα να τις δούμε μία προς μία.

Google Remote Desktop

Η πρώτη λύση που σου προτείνουμε προέρχεται απ’ ευθείας από τη Google και ξεχωρίζει για τη λειτουργικότητα και τη φιλικότητά της προς τον χρήστη (εσένα δηλαδή). Ο λόγος για το Google Remote Desktop, μία εφαρμογή που θα κατεβάσεις εντελώς δωρεάν από το Google Play Store (αντίστοιχα θα κάνεις το ίδιο και στο PC σου μέσω του Chrome Web Store και της εφαρμογής Chrome Remote Desktop) και χάρη στην οποία θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις την οθόνη του υπολογιστή σου από το smartphone σου. Η σύνδεση γίνεται με απόλυτη ασφάλεια καθώς περιλαμβάνει τη χρήση PIN ενώ το μόνο που θα χρειαστείς να κάνεις το όλο σύστημα να δουλέψει, είναι ενεργός λογαριασμός Gmail. Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι πως μιλάμε για ένα app απομακρυσμένου ελέγχου και όχι επέκτασης οθόνης. Είναι ιδανικό για να εξακολουθήσεις να έχεις τον έλεγχο του PC σου ακόμα κι όταν βρίσκεσαι μακριά από αυτό και βέβαια για να κάνεις ευκολότερα τη δουλειά σου εκμεταλλευόμενος την τεχνολογία αφής της οθόνης του Android smartphone σου.

Splashtop Wired XDisplay

To Splashtop Wired XDisplay είναι μία ακόμα δωρεάν λύση που μπορείς να εκμεταλλευτείς προκειμένου να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου συνδέοντας το smartphone με τον υπολογιστή σου. Στην περίπτωση της εν λόγω λύσης βέβαια, έχουμε να κάνουμε με ενσύρματη σύνδεση USB, οπότε αφ’ ενός θα χρειαστείς το ανάλογο καλώδιο και αφ’ ετέρου δεν ενδείκνυται αν συνηθίζεις να… κυκλοφορείς γενικώς στο σπίτι ή το γραφείο. Η ενσύρματη αυτή όμως σύνδεση σου προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας, με την ανάλυση να φτάνει στα 1080p (Full HD σαν να λέμε) και τον ρυθμό ανανέωσης στα 60 fps. Με το Splashtop Wired XDisplay θα έχεις τη δυνατότητα να επεκτείνεις αλλά και να αναπαράγεις την οθόνη σου, για μία εμπειρία χρήσης προσαρμοσμένη στα μέτρα και τις ανάγκες σου. Το app είναι συμβατό με Windows και Mac (απαιτεί Windows 7, OS X 10.9 ή νεότερο) και όλες τις συσκευές που τρέχουν τουλάχιστον Android 4.0 (ειρήσθω εν παρόδω, παίζει και σε iPhone/iPad).

spacedesk

Το spacedesk είναι μία από τις πλέον πολύπλευρες και ευέλικτες προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά. Επί της ουσίας μιλάμε για μία επαγγελματική πλατφόρμα η οποία καλύπτει κάθε ανάγκη δικτυακής διάταξης πολλαπλών οθονών, συμπεριλαμβανομένου του συνδυασμού υπολογιστή-smartphone. Θα χρειαστεί να κατεβάσεις στο PC σου τον σχετικό driver. Αυτός φαίνεται σαν ένας επιπρόσθετος προσαρμογέας γραφικών στα Windows και είναι σε θέση τόσο να επεκτείνει την οθόνη σου, όσο και να την αναπαράγει σε δευτερεύουσα συσκευή -η οποία προφανώς είναι το smartphone σου (απαιτείται έκδοση Android 4.1 ή νεότερη). Η όλη εγκατάσταση θα χρειαστεί την προσοχή σου, ωστόσο στη συνέχεια το μόνο που θα έχεις να κάνεις, είναι να τρέξεις το app στο smartphone σου και να συνδεθείς στο PC σου (η αναγνώριση IP και συστήματος γίνεται αυτόματα). Το spacedesk υποστηρίζει ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση (PC και smartphone πρέπει να ‘ναι στο ίδιο δίκτυο) με τη δεύτερη να έρχεται «πακέτο» με αναμενόμενα περισσότερο lag -αλλά και μεγαλύτερη άνεση.

Air Display 2

Το Air Display 2 θα σου δώσει την ευκαιρία να προσθέσεις μία έξτρα οθόνη στον Mac σου χρησιμοποιώντας το Android smartphone σου. Ναι, ΟΚ, περίεργος συνδυασμός όσο να ‘ναι αλλά όχι αδύνατος. Το Air Display 2 λειτουργεί ασύρματα, αποτελώντας έτσι μία εξαιρετικά ευέλικτη πρόταση. Οι δυνατότητες που προσφέρει είναι εκείνες μίας τυπικής εξωτερικής οθόνης: επέκταση ή αναπαραγωγή (mirror) της κύριας οθόνης του Mac σου σε αυτή του Android smartphone σου. Η ταχύτητα του Air Display 2 συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στα δυνατά του σημεία: δοκίμασε π.χ. να κουνήσεις το ποντίκι σου και θα δεις τον κέρσορα να κινείται πρακτικά άνευ καθυστέρησης και στις δύο οθόνες. Εννοείται πως θα έχεις την ευκαιρία να εκμεταλλευτείς την τεχνολογία αφής της οθόνης του smartphone σου, έτσι ώστε να κρατήσεις σημειώσεις, να ελέγξεις την αναπαραγωγή μουσικής και να κάνεις πράξεις στην αριθμομηχανή με τον πλέον φυσικό τρόπο. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις το συνοδευτικό του λογισμικό στον Mac σου (απαραίτητη προϋπόθεση: OS X 10.8 ή νεότερο).