Κριτική για το NBA 2K22

2 έτη πριν
NBA 2K22

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η 2K Sports μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο του NBA με το NBA 2K22. Εν αντιθέσει μάλιστα με άλλα σπορ όπως π.χ. το ποδόσφαιρο -που υπάρχει το δίπολο FIFA – eFootball PES, έστω κι αν τώρα τελευταία η Konami κάπου μας τα ‘χει χαλάσει- το μπάσκετ αποτελεί «κτήμα» της 2K, στη λογική πως δεν υφίσταται αντίπαλο δέος εδώ και χρόνια (η EA Sports έχει παραιτηθεί καιρό τώρα από το NBA Live).

Το NBA 2K λοιπόν πέρυσι έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα στα next-gen συστήματα, ωστόσο φέτος είναι που δείχνει πραγματικά τα δόντια του με μία κυκλοφορία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων του NBA! Με έναν εξωφρενικό αριθμό από διαθέσιμες ομάδες -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του WNBA- και πλήθος modes που θα καλύψουν κάθε γούστο και προτίμηση, το NBA 2K22 είναι μακράν το καλύτερο ποιοτικά και πληρέστερο «επεισόδιο» του franchise.

Από τον Τζόρνταν στον Γιάννη

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις αντικρίζοντας το μενού του NBA 2K22, είναι η πληθώρα επιλογών που σου προσφέρονται. Τα διαθέσιμα modes είναι τόσα πολλά που είναι απολύτως λογικό σε πρώτη φάση να πελαγώσεις, προσπαθώντας να αποφασίσεις με τι θα ξεκινήσεις! Η λογική επιλογή θα είναι ένα γρήγορο ματσάκι, έτσι, για το ξεμούδιασμα.

Εκεί θα διαπιστώσεις ότι ο τίτλος δεν αστειεύεται, αποτελώντας επί της ουσίας μία interactive εγκυκλοπαίδεια του NBA: θα έχεις τη δυνατότητα να παίξεις με τις καλύτερες ομάδες που υπήρξαν στην ιστορία του πρωταθλήματος, από τους θρυλικούς Celtics των 60s, τους Bulls του Μάικλ Τζόρνταν, τους Lakers του Κόμπι και του Σακίλ και βέβαια τους Bucks των δικών μας Αντετοκούνμπο. Σε αυτές τις ομάδες πρόσθεσε τις 30 φετινές, all-time classic συνθέσεις για κάθε franchise του πρωταθλήματος, εκείνες του All-Star Game και βέβαια τους οργανισμούς του WNBA (γυναικείο NBA) και έχεις μία εξωφρενικά μεγάλη λίστα που θα καλύψει κάθε σου επιθυμία.

Λες και… βλέπεις τηλεόραση

Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα του NBA 2K22 όμως δεν είναι άλλο από την παρουσίασή του, την εμπειρία δηλαδή που προσφέρει. Αν έχεις παρακολουθήσει έστω και έναν αγώνα NBA, είτε από την ελληνική τηλεόραση μέσω της COSMOTE TV, είτε από το app του NBA μέσω League Pass, τότε δεν μπορεί παρά να εντοπίσεις τις ομοιότητες μεταξύ της μετάδοσης και του NBA 2K22. Το όλο feeling είναι απόλυτα τηλεοπτικό. Η παρουσίαση των ομάδων δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πραγματική, με την 2K μάλιστα να συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά στο παιχνίδι τους επίσημους σπίκερς/παρουσιαστές κάθε ομάδας -για τέτοια προσοχή στη λεπτομέρεια μιλάμε! Ο τίτλος εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες των next-gen συστημάτων χαρίζοντάς μας ένα απίστευτα ζωντανό γήπεδο με τον κόσμο να δίνει τον παλμό, τη στιγμή που animation και φωτοσκιάσεις ολοκληρώνουν το απίστευτα ρεαλιστικό σκηνικό.

Ενόσω παίζεται το παιχνίδι, θα διαπιστώσεις πως οι κινήσεις των παικτών είναι εξαιρετικά «στρωτές». Η μεταξύ τους σύνδεση γίνεται πλέον με απόλυτη φυσικότητα ενώ η πλαστικότητα που χαρακτηρίζει τους παίκτες ενισχύει ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα. Δες φερ’ ειπείν πώς βγαίνουν στα σκριν οι επιτιθέμενοι, πώς χρησιμοποιούν τις επαφές οι αμυνόμενοι, ακόμα και τον τρόπο που μαρκάρουν κάποιον με πλάτη στο καλάθι. Zoomαρε λίγο παραπάνω (η courtside κάμερα μπορεί να μην είναι η πιο βολική, είναι όμως μακράν η πιο εντυπωσιακή) και θα δεις μέχρι και τον ιδρώτα στα πρόσωπα και τα χέρια των παικτών. Τα δε μοντέλα των τελευταίων είναι το κάτι άλλο -κουρέματα, tattoo και ρεαλιστικές εκφράσεις προσώπου συνθέτουν απλά το τέλειο σκηνικό. Συνυπολόγισε τα σόου του ημιχρόνου και την κερκίδα που τα δίνει όλα σε ένα αμφίρροπο φινάλε και δε θες τίποτε άλλο.

Η γειτονιά που έγινε πόλη

Αν έχεις παίξει παλαιότερα NBA 2K ίσως να θυμάσαι το Neighbourhood. Ε, αυτό μεγάλωσε και έγινε ολόκληρη… πόλη η οποία σε περιμένει να την εξερευνήσεις στο ένα από τα δύο κύρια modes του παιχνιδιού, το MyCareer. Στο παρελθόν η 2K έδινε βάρος στο στόρι του εν λόγω mode επιστρατεύοντας διάφορες προσωπικότητες, από επαγγελματίες μπασκετμπολίστες μέχρι σελέμπριτις τύπου Spike Lee, στην προσπάθειά της να στήσει μία πειστική ιστορία. Όλα αυτά πια έχουν δώσει τη θέση τους σε μια μεγαλοπρεπέστατη πόλη (The City, έτσι τη λέει το παιχνίδι) γεμάτη καταστήματα, γηπεδάκια και ευκαιρίες για να βελτιώσεις τις ικανότητες και να εκτοξεύσεις τη δημοτικότητα του παίκτη σου τον οποίο θα δημιουργήσεις μέσα από μία αρκετά εύκολη διαδικασία.

Η πόλη του NBA 2K είναι πραγματικά τεράστια, με την 2K να την ενισχύει διαρκώς με νέα καταστήματα στα οποία μπορείς να ξοδέψεις τα VC (από τα αρχικά των λέξεων virtual currency) που κερδίζεις είτε παίζοντας, είτε αγοράζοντάς τα (με πραγματικά χρήματα, αν και οι συναλλαγές αυτές είναι καθαρά προαιρετικές). Για τις μετακινήσεις σου ξεκινάς με ένα ταπεινό πατίνι το οποίο όμως στη συνέχεια θα αναβαθμίσεις. Ετοιμάσου να αναλάβεις -απλοϊκές- αποστολές, να βρεις και να μιλήσεις σε NPC, να ντυθείς και να εξοπλιστείς με την τελευταία λέξη της μόδας από πραγματικά fashion brands, να επενδύσεις σε ακίνητα και φυσικά να γράψεις τη δική σου ιστορία, ξεκινώντας από το κολεγιακό πρωτάθλημα και φτάνοντας στην κορυφή του NBA.

Αν το MyCareer δε σε συγκινεί, τότε το mode στο οποίο θα κάνεις… στάση, είναι το MyTeam. Τι είναι αυτό; Φαντάσου το Ultimate Team του FIFA αλλά για μπάσκετ. Πρακτικά δημιουργείς την ομάδα σου συλλέγοντας κάρτες παικτών του NBA από κάθε εποχή και κοντράρεσαι με άλλους παίκτες online μέσα από ένα εντυπωσιακό σύστημα σεζόν. Το MyTeam είναι αρκετά απαιτητικό αφού οι παίκτες-κάρτες έχουν συμβόλαια, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να διαχειριστείς σωστά τους πόρους σου προκειμένου να είσαι σε θέση να οδηγείς την ομάδα σου από αγώνα σε αγώνα -και μετέπειτα από νίκη σε νίκη. Η αγορά καρτών γίνεται κατά κύριο λόγο με φακελάκια με το παιχνίδι να σε πληροφορεί για τις πιθανότητές σου να τραβήξεις μια σπάνια/καλή κάρτα πριν από κάθε σου αγορά.

Μπάλα είναι και γυρίζει

Το NBA 2K22 είναι ένα εντυπωσιακά πλήρες παιχνίδι απ’ όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς. Τα modes του, ας πούμε, δεν είναι απλά πολλά στον αριθμό αλλά έχουν τη δυνατότητα να σε κρατήσουν προσκολλημένο για εκατοντάδες ώρες. Οι δε ομάδες και οι παίκτες που περιλαμβάνει στη λίστα του είναι λίγο-πολύ ολόκληρο το hall of fame του NBA -κοινώς δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάτι που να έχεις κατά νου αλλά να μην το προσφέρει το παιχνίδι. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις τα τηλεοπτικά vibes, τη φοβερή ατμόσφαιρα, τη βελτιωμένη AI και τα απίστευτα ρεαλιστικά γραφικά των next-gen εκδόσεων, τότε μιλάμε πιθανότατα για το καλύτερο sports game που έχουμε δει ως τώρα. Πόσο καλό; Όσο και ο Στεφ Κάρι από τη γραμμή του τρίποντου…