Ο δεκάλογος της Black Friday: Συμβουλές για έξυπνο shopping

2 έτη πριν

Η Black Friday, η μέρα ή μάλλον η περίοδος που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές ανά την υφήλιο, έφτασε. Οι ενημερώσεις για deals και ευκαιρίες διαδέχονται η μία την άλλη καθώς το κοινό «βομβαρδίζεται» από προσφορές και εκπτώσεις. Ακριβώς αυτός ο… χαμός όμως είναι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον καταναλωτή, δυσχεραίνοντας το έργο του τις «κρίσιμες» ημέρες. Κάτι τα περιορισμένα στοκ, κάτι οι αλυσίδες λιανικής που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμά τους πάση θυσία, δε θέλει και πολύ για να μπερδευτεί κανείς.

Αυτό που χρειάζεται για μια καλή Black Friday είναι η κατάλληλη προετοιμασία. Θα πρέπει να έχεις φροντίσει δηλαδή να κάνεις τις ασκήσεις σου (το homework, που λέμε) έτσι ώστε να έχεις τη δυνατότητα να ενημερώνεσαι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για τυχόν προσφορές, να τις αξιολογείς και κατόπιν να προχωράς στις αγορές σου. Τότε και μόνο τότε θα έχεις καταφέρει να εκμεταλλευτείς πλήρως τα deals της Black Friday και να επενδύσεις τα χρήματά σου με τον καλύτερο τρόπο. Όσο για το τι θα πρέπει να έχεις κατά νου; Έλα να δούμε τους δέκα «χρυσούς» κανόνες.

Κάνε λίστα

Το τελευταίο που θες είναι να αρχίσεις να λαμβάνεις προσφορές στο inbox σου χωρίς να ξέρεις τι θες να αγοράσεις! Δημιούργησε λοιπόν μία λίστα καθορίζοντας τις προτεραιότητές σου. Δε χρειάζεται ούτε μεγάλη να ‘ναι, ούτε να περιλαμβάνει διψήφιο αριθμό προϊόντων/κατηγοριών. Λίγα και καλά. Τουλάχιστον έτσι θα μπορείς να εστιάσεις αποτελεσματικότερα στα πράγματα που θες πραγματικά να αγοράσεις.

Ξεκαθάρισε το budget σου

Έχοντας βρει τα προϊόντα στα οποία θα κάνεις focus, σειρά παίρνει το budget. Πόσα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις; Πόσα αντέχει η τσέπη σου; Με τις προσφορές να έρχονται πανταχόθεν, είναι πάρα πολύ εύκολο λίγο-λίγο να ξεφύγεις και εν τέλει να καταλήξεις να πληρώσεις πολλά περισσότερα απ’ όσα αρχικά υπολόγιζες. Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις λοιπόν, θέσε εξ αρχής όρια.

Έλεγξε από πριν τις τιμές

Καλά τα deals αλλά πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι για το αν αξίζουν πραγματικά; Τα ποσοστά που αναφέρουν τα καταστήματα ισχύουν ή μήπως οι τιμές ως… διά μαγείας αυξήθηκαν λίγες βδομάδες πριν για να ξαναπέσουν με τρόπο εντυπωσιακό τη Black Friday; Κάνε την έρευνα αγοράς σου λοιπόν και εστίασε στη διακύμανση των τιμών για τα προϊόντα που έχεις στη λίστα σου, προκειμένου να αξιολογήσεις τυχόν προσφορές.

Δημιούργησε λογαριασμούς

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις τις αγορές σου, είναι να βεβαιωθείς ότι έχεις λογαριασμούς στα καταστήματα από τα οποία πρόκειται να ψωνίσεις. Τις μέρες της Black Friday κάθε λεπτό μετράει: δε θες κάποιος να σου αρπάξει μέσα απ’ τα χέρια την τηλεόραση ή το laptop που βρήκες, επειδή έπρεπε να κάτσεις να περάσεις τη διεύθυνση και την πιστωτική σου κάρτα στο σύστημα, έτσι;

Δες όρους πληρωμής

Εντόπισες την ευκαιρία που έψαχνες λοιπόν και μάλιστα όχι από ένα αλλά από δύο καταστήματα! Από πού κάνεις την αγορά σου; Την απάντηση στην ερώτηση αυτή θα σου δώσουν οι όροι πληρωμής οι οποίοι όπως αντιλαμβάνεσαι ενδέχεται να διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Σε ενδιαφέρει η αντικαταβολή ή μήπως η πληρωμή με κάρτα; Στη δεύτερη περίπτωση γίνεται δεκτή η κάρτα σου; Προσφέρονται άτοκες δόσεις; Υποστηρίζεται κάποιο πρόγραμμα ανταμοιβής (με πόντους ή μίλια π.χ.);

Τσέκαρε τακτικά τα social δίκτυα

Τα social media μπορούν να αναδειχτούν στον ισχυρότερο σύμμαχό σου τη Black Friday. Ακολούθα τις αλυσίδες της αρεσκείας σου αφού αρκετές είναι εκείνες που μοιράζονται προσφορές και γρήγορα deals μέσω των προφίλ τους. Καλό θα ήταν να παρακολουθείς σχετικά προφίλ και συζητήσεις καθώς επίσης και τα κατάλληλα hashtags σε Facebook, Twitter, Instagram και όποια άλλη πλατφόρμα μπορεί να σου προσφέρει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

Μάθε απ’ έξω τα μοντέλα

Θυμάσαι που σου είπαμε πιο πάνω πως θα πρέπει να κάνεις την έρευνά σου ως προς τα προϊόντα που θα έχει η λίστα σου; Ρίξε μια ματιά στα διάφορα μοντέλα της εκάστοτε εταιρείας και βεβαιώσου πως γνωρίζεις τις διαφορές σου. Υπάρχει, ξέρεις, πάντα η πιθανότητα να μη βρεις αυτό που είχες αρχικά κατά νου, αλλά κάποιο παρεμφερές. Μελέτησε πότε λανσάρει τις νέες του σειρές ο κάθε κατασκευαστής και κυνήγησε τις ευκαιρίες σε μοντέλα της περασμένης ή της προπερασμένης χρονιάς.

Γράψου σε newsletters

Καλά τα social media και η ενημέρωση που προσφέρουν, όμως ας είμαστε ρεαλιστές: τα καλύτερα deals των καταστημάτων προβάλλονται μέσα από τα newsletters τους. Ειδικά τις μέρες της Black Friday, οι μεγάλες αλυσίδες θα φροντίσουν να σε… βομβαρδίσουν με δαύτα, διαφημίζοντας τις προσφορές και τις εκπτώσεις τους. Από το να τρέχεις ο ίδιος στα sites τους προσπαθώντας να ανακαλύψεις τι παίζει, απλά εγγράψου στα newsletters τους.

Επιβεβαίωσε τρόπο αποστολής

Έχοντας κατανοήσει πλήρως τους όρους πληρωμής, σειρά παίρνει ο τρόπος αποστολής. Δε θες να περιμένεις μέρες ή και βδομάδες για να παραλάβεις την παραγγελία σου -κι αν χρειαστεί να περιμένεις, θα πρέπει να το γνωρίζεις εξ αρχής. Έλεγξε λοιπόν σε πόσο καιρό θα γίνει η αποστολή του προϊόντος σου καθώς επίσης με ποια εταιρεία και υπηρεσία. Δες αν χρεώνεται και αν προτιμάς να αποφύγεις το έξτρα κόστος, αν μπορείς να περάσεις από κάποιο κατάστημα για να την παραλάβεις. Επιβεβαίωσε κάθε λεπτομέρεια και δε θα χάσεις.

 

Έλα στον Γερμανό!

Καλά όλα τα παραπάνω αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: γιατί να τρέχεις δεξιά κι αριστερά όταν μπορείς να βρεις τις καλύτερες προσφορές σε τηλεοράσεις, smartphones, tablets, laptops, videogames, wearables και κάθε είδους ηλεκτρονικό στα 267 καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός σε όλη την Ελλάδα και το germanos.gr; Δες ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία και κάνε τις αγορές σου γρήγορα, με ασφάλεια και στις καλύτερες τιμές με ένα «κλικ»!