Το streaming έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της ποπ κουλτούρας. Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να ασχοληθούν μαζί του, έχοντας βρει μία ιδέα –ή ακόμα καλύτερα διαθέτοντας ήδη ένα πιστό κοινό. Η αλήθεια είναι πως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει τα πράγματα εξαιρετικά απλά: οι πλατφόρμες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι πολλές και δωρεάν (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα απλά, βασικά πακέτα τους) ενώ σε πρώτη φάση μπορεί να κάνει τη δουλειά του με ένα πολύ μικρό budget. Στην πορεία βέβαια τα πράγματα αλλάζουν.
Αν θες να προσελκύσεις ακόμα μεγαλύτερο κοινό στα streams σου και να γιγαντώσεις την παρουσία σου online (YouTube, Twitch κλπ), τότε εκτός από το περιεχόμενο, θα χρειαστεί να δώσεις τη δέουσα προσοχή και στον τεχνικό τομέα. Κανείς άλλωστε δεν πρόκειται να αφιερώσει χρόνο σε κάτι που οπτικά ή/και ηχητικά δεν τον καλύπτει. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με τον εξοπλισμό σου, επενδύοντας στα κατάλληλα αξεσουάρ και περιφερειακά που θα σου χαρίσουν ένα επαγγελματικό look, κάνοντας level up στα streams σου και επιτρέποντάς σου να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό σου. Μην αγχώνεσαι: έλα να δούμε τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός αυτός τον οποίο θα βρεις φυσικά στον ΓΕΡΜΑΝΟ!
Headset
Ξεκινώντας από τα βασικά, θα χρειαστείς ένα καλό headset. Αυτό θα σου επιτρέψει να έχεις πλήρη αίσθηση των σημαντικότερων ήχων ενόσω streamάρεις, από ηχητικά εφέ στα παιχνίδια που παίζεις, μέχρι ειδοποιήσεις κάθε είδους. Αν το budget σου στο επιτρέπει, επένδυσε σε μία ασύρματη πρόταση για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Δώσε βάση πρωτίστως στην ποιότητα του ήχου και τον σχεδιασμό αφού θα τα φοράς για ώρες. Η λειτουργία του μικροφώνου και ο φωτισμός είναι δευτερεύοντα στοιχεία και από τα λεγόμενα nice to have.
Κάμερα
Δεν χρειάζεται -ελπίζουμε- να σου εξηγήσουμε τη σημασία της κάμερας. Ευτυχώς εδώ οι επιλογές σου είναι ποικίλες, ανάλογα φυσικά και με το ποσό που είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Για κάτι απλό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία τυπική webcam. Εννοείται πως μπορείς να πας σε κάποιο από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μοντέλα αν θες να εκμεταλλευτείς λειτουργίες όπως zoom, κεντράρισμα ματιών κ.α. Μία εναλλακτική επιλογή είναι η χρήση μίας action camera όπως π.χ. μίας GoPro. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι είσαι ικανοποιημένος με την εικόνα που θα σου δώσει και να τη ρυθμίσεις κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση. Αν βέβαια θες να κάνεις τη διαφορά, σκέψου τη λύση μίας DSLR η οποία θα σου προσφέρει κρυστάλλινη εικόνα και απαράμιλλα χρώματα.
Φώτα
Όσο καλή κι αν είναι η κάμερά σου όμως, χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό δύσκολα θα ξεδιπλώσει τις δυνατότητές της. Εξασφάλισε λοιπόν ότι διαθέτεις επαρκή φωτισμό προκειμένου να «γράφεις» καλά στην κάμερα: σε τελική ανάλυση το πρόσωπό σου είναι και το πρόσωπο του stream σου! Το ιδανικό σενάριο εδώ θα ήταν να προμηθευτείς επαγγελματικό φωτισμό, όμως σε πρώτη φάση μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με έξυπνα φώτα για το γραφείο σου. Στρέψε τα προς τα εσένα, πειραματίσου με τις γωνίες τους και δοκίμασε διάφορους συνδυασμούς έτσι ώστε να βρεις το καλύτερο αποτέλεσμα.
Μικρόφωνο
Μιλώντας περί headsets, είπαμε ότι το μικρόφωνο είναι δευτερεύον κι αυτό διότι θα πρέπει να προμηθευτείς ένα ανεξάρτητο. Αν θες πραγματικά καλή ποιότητα ήχου, χωρίς ανεπιθύμητο θόρυβο, τότε ένα καλό μικρόφωνο οφείλει να είναι στις βασικές σου προτεραιότητες. Πριν καταλήξεις στην επιλογή σου, ξεκαθάρισε πού πρόκειται να το τοποθετήσεις στο γραφείο σου διότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείς και ορισμένα αξεσουάρ όπως π.χ. βραχίονα, αράχνη και φίλτρο ποπ. Το μικρόφωνο είναι εργαλείο που θα χρησιμοποιείς για πολλά χρόνια, γι’ αυτό κάνε την αγορά σου επιλέγοντας κάτι ποιοτικό.
Οθόνη
Υπάρχουν τόσα και τόσα τα οποία πρέπει να προσέχεις ενώ streamάρεις -από τα chats και τα μηνύματά σου, μέχρι τα analytics και φυσικά το ίδιο το παιχνίδι ή εν πάση περιπτώσει το περιεχόμενό σου. Για τον λόγο αυτό η επιλογή οθόνης είναι μέγιστης σημασίας. Αν κάνεις τη δουλειά σου με μία οθόνη, τότε προτίμησε μία μεγάλη και κατά προτίμηση κυρτή για πιο άνετη εμπειρία θέασης. Αν παίζεις, τότε εστίασε στον ρυθμό ανανέωσης και τον χρόνο απόκρισης και επίλεξε μεταξύ NVIDIA G-Sync και AMD FreeSync ανάλογα με την κάρτα γραφικών που διαθέτει το σύστημά σου. Η εμπειρία λέει πάντως πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστείς και μία δεύτερη, ενδεχομένως και με διαφορετικό προσανατολισμό για μεγαλύτερη ευκολία στην ανάγνωση μηνυμάτων και chats.
Gaming πληκτρολόγιο
Αν streamάρεις video games, τότε κακά τα ψέματα χρειάζεσαι και τον κατάλληλο εξοπλισμό σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά σου. Σκέψου ότι μέσα από τα streams σου χτίζεις μία περσόνα την οποία οφείλεις να υποστηρίξεις καταλλήλως. Ως εκ τούτου το gaming πληκτρολόγιο είναι must! Το καλό βέβαια εδώ είναι πως στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα βρεις gaming πληκτρολόγια για κάθε γούστο, προτίμηση και πορτοφόλι. Αρχικά βεβαιώσου ότι σε βολεύει ως σχέδιο και μέγεθος. Η επιλογή διακοπτών θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία χρήσης αλλά και τον θόρυβο που κάνουν εκείνοι (αν το κοινό σου αρχίσει και παραπονιέται για τα αλλεπάλληλα «κλικ», τότε ίσως θα πρέπει να κάνεις κάποια παραχώρηση). Ο φωτισμός έχει να κάνει καθαρά με το προσωπικό σου στυλ.
Gaming ποντίκι
Όπως με το πληκτρολόγιο, έτσι και το ποντίκι παίζει τεράστιο ρόλο στο look σου, αν είσαι gamer και απευθύνεσαι σε τέτοιους. Επειδή το ποντίκι θα γίνει το βασικό σου όπλο και από αυτό εξαρτώνται σε έναν σεβαστό βαθμό οι επιδόσεις σου, σου προτείνουμε να επιλέξεις κάποιο που να σε βολεύει. Φρόντισε το χέρι σου να εφαρμόζει καλά σε αυτό χωρίς να απαιτούνται περίεργες κινήσεις από πλευράς σου -διαφορετικά, σε βάθος χρόνου θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Η ευαισθησία του gaming mouse θα πρέπει να προσαρμόζεται στο πλαίσιο ενός μεγάλου εύρους (ο αριθμός των DPI) ενώ η υποστήριξη macros είναι πάντα στα συν.
Router
Το streaming είναι μία από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τη σύνδεσή σου στο διαδίκτυο. Ο όγκος των δεδομένων που μεταφέρεται είναι μεγάλος ενώ η παραμικρή υπόνοια lag μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Κατ’ επέκταση θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι η σύνδεσή σου θα είναι σταθερή και υψηλής ποιότητας κάτι που εξαρτάται από δύο παράγοντες: τη γραμμή και το modem/router σου. Δυστυχώς το δεύτερο περνά συχνά απαρατήρητο: μην κάνεις το ίδιο λάθος. Προμηθεύσου ένα τελευταίας γενιάς router το οποίο να ενσωματώνει τις απαραίτητες τεχνολογίες που θα θωρακίσουν τη σύνδεσή σου στο internet. Επένδυσε στο Wi-Fi 6 για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο σε βάθος χρόνου και τοποθέτησέ το όσο πιο κοντά γίνεται στο PC σου.