Ο κλιματισμός στο σπίτι

1 ημέρα πριν
woman operating an air condition

«Ο καιρός τρελάθηκε». Πρόκειται για μία φράση που πλέον ακούμε ολοένα και συχνότερα, καθώς τα καλοκαίρια γίνονται θερμότερα, η μέση θερμοκρασία αυξάνεται ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα μόνο έκπληξη δεν προκαλούν πια. Ο κλιματισμός αποτελεί λοιπόν βασική προτεραιότητα για κάθε νοικοκυριό, έχοντας εξελιχθεί από πολυτέλεια σε απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας. Οι καταναλωτές βέβαια έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα λύσεων προκειμένου να φέρουν τη θερμοκρασία του χώρου τους στα επιθυμητά επίπεδα -είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Τα κλιματιστικά τοίχου έχουν εξελιχθεί σημαντικά, προσφέροντας υψηλότερη απόδοση, πλαισιωμένη από smart λειτουργίες. Το ίδιο ισχύει και με τα φορητά κλιματιστικά τα οποία έρχονται με τεράστια ευελιξία. Για τους επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν πλέον σχετικές λύσεις ενώ τα air coolers έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για όσους αναζητούν κάτι προσιτό. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις προτάσεις αυτές και τα όσα προσφέρουν.

Κλιματιστικά τοίχου

Τα κλιματιστικά τοίχου αποτελούν τους κύριους εκφραστές της δημιουργίας ιδανικών συνθηκών στο σπίτι. Αποτελούνται από μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα, με τις πρώτες να είναι πλέον σημαντικά συμπαγείς, περνώντας πρακτικά απαρατήρητες. Παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ικανοποιητικά επίπεδα τόσο τους καλοκαιρινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες: τα καυτά καλοκαίρια μπορούν να εξουδετερώσουν τη θερμότητα, δημιουργώντας ένα δροσερό και αναζωογονητικό περιβάλλον, ενώ τους χειμώνες επιδεικνύοντας μοναδική αποτελεσματικότητα, θα κρατήσουν το τσουχτερό κρύο έξω από τους τοίχους του σπιτιού. Τοποθετώντας τα μάλιστα στον τοίχο, αποφεύγεις τη δέσμευση πολύτιμου χώρου στο δάπεδο, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Τα μοντέλα air-condition inverter μάλιστα προσφέρουν εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία την οποία πλαισιώνουν με επιπρόσθετες λειτουργίες όπως αφυγραντήρα και ιονιστή, καθώς και με έξυπνα χαρακτηριστικά για εύκολο έλεγχο μέσω app ή περιβάλλοντος smart home, για προσωποποιημένες εμπειρίες. Χάρη δε στη μειωμένη τους κατανάλωση και τους νέους τύπους ψυκτικού υγρού, είναι και πολύ πιο φιλικά απέναντι στο περιβάλλον. Τα κλιματιστικά τοίχου αποτελούν την επιτομή της αποδοτικότητας και της άνεσης καθώς εγγυώνται ιδανικές συνθήκες χειμώνα-καλοκαίρι.

Φορητά κλιματιστικά

Τα φορητά κλιματιστικά αποτελούν τους πλέον ευέλικτους συμμάχους στην αναζήτηση της άνεσης στον χώρο σου, όντας μία πραγματικά δυναμική λύση όσον αφορά στη διαχείριση της θερμοκρασίας. Με δυνατότητα προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες σου, όχι μόνο ανάλογα την εποχή του χρόνου αλλά και το δωμάτιο που βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα προσαρμόσουν μεμιάς τη θερμοκρασία. Όπως και τα κλιματιστικά τοίχου, έτσι και τα φορητά μοντέλα παραμένουν χρήσιμα ακόμα κι όταν το καλοκαίρι αποτελέσει παρελθόν, αφού χάρη στην ικανότητα θέρμανσής τους, θα σου προσφέρουν ζεστασιά ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δίχως να επηρεάσουν ιδιαίτερα τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Η φορητότητά τους θα σου επιτρέψει να τα τοποθετήσεις στρατηγικά στον χώρο σου, κατευθύνοντας το ρεύμα ζεστού ή ψυχρού αέρα εκεί που θες. Το συμπαγές τους design τα καθιστά πανεύκολα στη μεταφορά χωρίς να επηρεάζει τις δυνατότητές τους. Αν στα παραπάνω μάλιστα συνυπολογίσεις και χαρακτηριστικά όπως τη λειτουργία βάσει χρονοδιακόπτη και τον απομακρυσμένο έλεγχο, θα είσαι σε θέση να διαμορφώσεις το κλίμα του χώρου σου ακριβώς όπως εσύ θες.

Επαγγελματικός κλιματισμός

Τα κλιματιστικά, επιτοίχια και φορητά είναι εξαιρετικά όσον αφορά στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών σε οικιακό περιβάλλον. Σε ένα σπίτι άλλωστε, ένα δωμάτιο πολύ δύσκολα ξεπερνά τα 40-50 τ.μ. Τι γίνεται όμως με τους μεγαλύτερους, επαγγελματικούς χώρους; Σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις απαιτούνται εξειδικευμένες λύσεις κλιματισμού, συστήματα που δίνουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα καθώς καλούνται να θερμάνουν ή να ψύξουν χώρους όπως γραφεία και αίθουσες εκδηλώσεων. Τέτοιου είδους μονάδες έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους, κρατώντας τις ενεργειακές τους απαιτήσεις σε χαμηλά επίπεδα και μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα μίας επιχείρησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τις τελευταίες για υιοθέτηση «πράσινων» λύσεων που συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Ο επαγγελματικός κλιματισμός έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα κόστη μίας επιχείρησης σε βάθος χρόνου, αποτελώντας την αποδοτικότερη λύση διαχείρισης θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον εργασίας με καλύτερη ποιότητα αέρα και μειωμένα επίπεδα υγρασίας, συνθήκες που αν μη τι άλλο μπορούν να συνεισφέρουν σε αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού.

Air coolers

Τα air coolers είναι οι αδιαφιλονίκητοι πρωταθλητές της απλότητας και της οικολογικής λειτουργίας. Πρόκειται για συσκευές που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να ψύξει αποτελεσματικά τον χώρο του τους θερμούς μήνες του χρόνου, χωρίς να επιβαρύνει ούτε την τσέπη του, ούτε το περιβάλλον. Εν αντιθέσει με τα κλιματιστικά, φορητά και μη, τα air coolers, βλέπεις, χρησιμοποιούν απλά νερό αντί για ψυκτικό υγρό. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις χαμηλές ενεργειακές τους απαιτήσεις, είναι οι πλέον «πράσινες» λύσεις για τον χώρο σου, συνεισφέροντας στη μείωση του προσωπικού ανθρακικού σου αποτυπώματος. Μπορεί να μην προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με ένα κλιματιστικό, παρ’ όλα αυτά τα air coolers έχουν την ικανότητα να προσφέρουν φρεσκάδα σε έναν μικρό χώρο, μειώνοντας δραστικά τη θερμοκρασία του. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, δύο ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα της εν λόγω κατηγορίας: τη φορητότητα (ένα air cooler μεταφέρεται άκοπα οπουδήποτε στο σπίτι) και τις χαμηλές της απαιτήσεις όσον αφορά στη συντήρηση.

Αξεσουάρ κλιματιστικών

Ακόμα κι αν έχεις βρει όμως το κατάλληλο κλιματιστικό για τις ανάγκες, την τσέπη και τον χώρο σου, θα χρειαστεί να το πλαισιώσεις αργά ή γρήγορα με τα κατάλληλα αξεσουάρ για air condition προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητά του και να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο. Αν μιλάμε για φορητό κλιματιστικό, τότε μία καλής ποιότητας σωλήνα εξάτμισης σε συνδυασμό με το κατάλληλο μονωτικό για το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα είναι απαραίτητα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κλιματιστικά τοίχου, θα σου προτείναμε να κοιτάξεις για αντικραδασμικές επιτοίχιες βάσεις για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Μην ξεχνάς πως αν η μονάδα σου είναι Wi-Fi ready, τότε θα χρειαστείς το απαραίτητο αξεσουάρ του κατασκευαστή προκειμένου να τη συνδέσεις στο οικιακό σου δίκτυο. Το φίλτρο ενός κλιματιστικού χρειάζεται τακτικό καθάρισμα, κάτι που μπορείς να κάνεις εύκολα και αποτελεσματικά με το κατάλληλο σπρέι. Όσον για την εξωτερική μονάδα, ένα κάλυμμα θα την προστατέψει από τον ήλιο, διατηρώντας την ενεργειακή της κατανάλωση σε λογικά επίπεδα.

Στην κατάλληλη θερμοκρασία

Η τεχνολογία έχει φροντίσει ώστε ο έλεγχος του κλιματισμού στο σπίτι να είναι πλέον πολύ πιο απλός, ακριβής και αποδοτικός. Από κομψές και συμπαγείς λύσεις, μέχρι ολοκληρωμένα συστήματα, οι λύσεις ως προς τον κλιματισμό καλύπτουν κάθε γούστο, ανάγκη, χώρο και βαλάντιο. Βρες εκείνη που ταιριάζει στα «θέλω» και το σπίτι σου και άλλαξε μεμιάς τις συνθήκες διαβίωσής σου προς το καλύτερο. Αν χρειαστείς βοήθεια, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου!

Μάθε με ποιους άλλους τρόπους θα φτιάξεις το ιδανικό κλίμα στο χώρο σου!