Οδηγός αγοράς Bluetooth ακουστικών

1 έτος πριν
Οδηγός αγοράς Bluetooth ακουστικών

Η εποχή που άπαντες χρησιμοποιούσαν ενσύρματα handsfree και ακουστικά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ποιος λέει άλλωστε όχι τώρα πια στην άνεση και τη λειτουργικότητα ενός ασύρματου σετ ακουστικών που του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του χωρίς τον παραμικρό περιορισμό, προσφέροντάς του ασύγκριτη ελευθερία κινήσεων; Οι δε κατασκευαστές έχουν πιάσει το νόημα και κάπως έτσι στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα βρεις έναν μεγάλο αριθμό προτάσεων Bluetooth ακουστικών κάθε τύπου και τιμής, καλύπτοντας τις ανάγκες και τα «θέλω» των καταναλωτών -όποια κι αν είναι αυτά. Πριν κάνεις όμως την επιλογή σου, τι πρέπει να γνωρίζεις έτσι ώστε να διαλέξεις πράγματι τα Bluetooth ακουστικά των ονείρων σου;

Γιατί ασύρματα;

Κατ’ αρχάς, πριν καταλήξεις στο μοντέλο των ακουστικών, θα πρέπει να είσαι 100% σίγουρος για την επιλογή σου ως προς την κατηγορία. Γιατί δηλαδή να επιλέξεις ένα Bluetooth σετ ακουστικών αντί ενός ενσύρματου; Ο βασικός λόγος είναι προφανής: μιλάμε για ασυναγώνιστη άνεση και ελευθερία κινήσεων. Δε χρειάζεται να έχεις ανά χείρας τη συσκευή σου, ούτε καν αυτή να βρίσκεται σχετικά κοντά σου. Η τεχνολογία Bluetooth διαθέτει εμβέλεια γύρω στα 10 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το smartphone σου μπορεί να βρίσκεται ακόμα και σε παρακείμενο δωμάτιο κι εσύ να ακούς τη μουσική σου ή να μιλάς με κάποιον φίλο σου χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η συμβατότητα. Ένα Bluetooth σετ ακουστικών ουσιαστικά δουλεύει απρόσκοπτα με κάθε συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία, από smartphones και tablets, μέχρι laptops και αυτοκίνητα και μάλιστα χωρίς να πρέπει να… αγχώνεσαι για τις θύρες που διαθέτουν όλα αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις -και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- μάλιστα, ένα τέτοιο σετ ακουστικών μπορεί να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένο με δύο πηγές ήχου, έτσι ώστε να streamάρεις την αγαπημένη σου σειρά στο tablet αλλά να μπορείς να απαντήσεις σε μια κλήση στο smartphone χωρίς να πρέπει να συνδέσεις εκ νέου τα earbuds σου.

Καθορίζοντας το budget

Με τα Bluetooth ακουστικά να διατίθενται πλέον ευρέως, μοιραία έχει επέλθει και η αναμενόμενη πτώση στις τιμές τους. Οι φθηνότερες προτάσεις της αγοράς ξεκινούν από πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που τις καθιστά προσιτές στον καθένα. Εννοείται βέβαια πως αν η τσέπη σου το επιτρέπει, μπορείς να πας σε μία ακριβότερη πρόταση από έναν εγνωσμένης αξίας κατασκευαστή που όμως θα σου χαρίσει και ποιοτικότερο ήχο -μαζί με ορισμένα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε το budget σου και με βάση αυτό δες τις προτάσεις που υπάρχουν. Ο μόνος αστερίσκος που θα βάλουμε εδώ, έχει να κάνει με τον κατασκευαστή: αν αναζητάς Bluetooth ακουστικά για να τα χρησιμοποιείς κυρίως με το smartphone ή/και το tablet σου, δες τι παραπάνω σου εξασφαλίζει μία πρόταση από τον ίδιο κατασκευαστή.

Earbuds ή headsets;

Έστω λοιπόν ότι καθόρισες και το budget και είσαι πλέον στη φάση που αξιολογείς τις διαθέσιμες λύσεις. Όπως θα έχεις παρατηρήσει, οι βασικοί τύποι ακουστικών είναι δύο: τα earbuds ή earphones και τα headsets ή headphones. Τα πρώτα είναι οι λεγόμενες «ψείρες», αυτά τα τόσα δα ακουστικά που έρχονται με τη δική τους θήκη μεταφοράς/φόρτισης και τοποθετούνται μέσα στο αφτί. Εξαιρετικές περιπτώσεις για ‘σένα που μετακινείσαι συχνά και θες κάτι συμπαγές αλλά αξιόπιστο. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις και την ενέργεια της θήκης, μιλάμε για συνολική αυτονομία που φτάνει και τις 20-25 ώρες. Τα δεύτερα είναι τα παραδοσιακά ακουστικά με τη «στέκα». Διακρίνονται σε on-ear (αυτά που ακουμπούν επάνω στο αφτί) και over-ear (αυτά που το «αγκαλιάζουν») και αν και πιο ογκώδη από τα earbuds, χαρίζουν πολύ καλύτερη εξουδετέρωση θορύβου, προσφέροντας φυσικά και σταθερότερο κράτημα.

Η κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την άλλη και όπως ίσως θα φαντάζεσαι, «καλύτερη» πρόταση δεν υπάρχει. Όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και προτεραιότητες καθώς και το τι ακριβώς σε βολεύει. Αν ταξιδεύεις συχνά φερ’ ειπείν, το να έχεις ένα ογκώδες σετ ακουστικών μαζί σου που μάλιστα κάποια στιγμή θα χρειαστεί και φόρτιση, ενδεχομένως να μην είναι ό,τι πιο βολικό. Αν πάλι δε βολεύεσαι με τίποτα με τις «ψείρες», τότε ένα σετ με «στέκα» είναι πιθανότατα μονόδρομος.

Τι είναι το ANC;

Κατά την αναζήτησή σου, είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάπου θα πήρε το μάτι σου το ANC. Τι είναι αυτό; Προκύπτει από τα αρχικά του active noise cancellation ή ενεργής εξουδετέρωσης θορύβου ελληνιστί και αποτελεί ένα σύστημα που κάνει ακριβώς αυτό: απομονώνει τον ήχο των ακουστικών, έτσι ώστε αφ’ ενός εσύ να μην ακούς τους θορύβους του περιβάλλοντός σου και αφ’ ετέρου όσοι βρίσκονται γύρω σου να μην ακούν ό,τι κι εσύ. Φορώντας ένα σετ με ενεργοποιημένη τη λειτουργία ANC, είναι σαν να μπαίνεις ξαφνικά σε ένα δωμάτιο με ηχομόνωση: τα πάντα γύρω σου «βουβαίνονται» έτσι ώστε εσύ να απολαμβάνεις ό,τι ακούς (μουσική, podcasts, κλήσεις) χωρίς περισπασμούς.

Η τεχνολογία ANC ουσιαστικά βασίζεται σε μια σειρά από εξαιρετικού μικρού μεγέθους μικρόφωνα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό και το εσωτερικό του ακουστικού και ανιχνεύουν τους διάφορους θορύβους που προέρχονται από το παρασκήνιο. Με τη βοήθεια ενός ειδικού τσιπ, το σύστημα παρεμβαίνει στα ηχητικά κύματα, εξουδετερώνοντας τους θορύβους αυτούς και προσφέροντας καθαρό ήχο. Ο κάθε κατασκευαστής φυσικά προσαρμόζει το σύστημα ANC που χρησιμοποιεί στα δικά του μέτρα, όμως η γενική αρχή λειτουργίας είναι λίγο-πολύ η ίδια.

Το ANC είναι η καλύτερη από άποψη value/money μέθοδος εξουδετέρωσης θορύβου. Υπάρχει και η παθητική ή PNC η οποία όμως αφορά μόνο over-ear ακουστικά καθώς βασίζεται απλά στην κάλυψη του αφτιού από μεγάλου μεγέθους μαξιλαράκια (έχοντας ωστόσο περιορισμένες δυνατότητες). Κάποια high-end μοντέλα θα δεις ενδεχομένως να προσφέρουν AANC. Πρόκειται για το adaptive active noise cancellation, έναν ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο εξουδετέρωσης θορύβου, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα προσαρμόζεται αυτόματα στις εκάστοτε συνθήκες περιβάλλοντος.

Περί αυτονομίας

Τα earbuds ή earphones που έρχονται με τη δική τους θήκη μεταφοράς και φόρτισης, θα σε καλύψουν ακόμα κι αν τα χρησιμοποιείς πρακτικά όλη μέρα. Τα ακουστικά αυτά καθ’ αυτά διαθέτουν αυτονομία που κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε ωρών, ανάλογα με την πρόταση που θα επιλέξεις. Η θήκη τους όμως λειτουργεί σαν ένα εναλλακτικό powerbank, φορτίζοντάς τα με το που τα τοποθετήσεις μέσα της, ανεβάζοντας την αυτονομία τους κατά τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές. Αν επιλέξεις headsets (ή headphones), δε θα έχεις θήκη φόρτισης, γι’ αυτό βεβαιώσου ότι η διάρκεια της μπαταρίας τους καλύπτει τις απαιτήσεις τους. Το καλό πάντως με τα Bluetooth ακουστικά είναι πως φορτίζουν άμεσα. Ιδίως τα earbuds μπορούν με 5-10 λεπτά φόρτισης να σου χαρίσουν μέχρι και μία ώρα χρήσης, κάτι εξαιρετικά βολικό όταν πρέπει να απαντήσεις σε ένα επείγον τηλεφώνημα.

Προστασία από νερό

Για το τέλος αφήσαμε ένα χαρακτηριστικό που σίγουρα θα βρεις χρήσιμο όσον αφορά τα Bluetooth ακουστικά σου: την αδιαβροχοποίηση. Με δεδομένο πως θα χρησιμοποιείς τα ακουστικά σου και σε εξωτερικούς χώρους, είναι κρίμα να πρέπει να σταματήσεις ό,τι κάνεις με το που θα πέσει μια ψιχάλα. Αν υπάρχει λοιπόν τέτοια δυνατότητα, προσπάθησε το σετ που θα επιλέξεις να διαθέτει προστασία από το νερό, έστω από ψιχάλες και μικροδιαρροές (σε ενδιαφέρει ουσιαστικά το δεύτερο ψηφίο του αριθμού IP: όσο πιο μεγάλο, τόσο το καλύτερο -π.χ. IPX6, IP67 κλπ). Μια σκοτούρα λιγότερη!