Οδηγός headphones: Πώς θα διαλέξεις ασύρματα premium ακουστικά για μουσική

2 μήνες πριν
young woman listening to music with sony wh-1000mx5

Πριν από κάποια χρόνια, όταν ο/η audiophile έψαχνε για premium ακουστικά θα πήγαινε αναγκαστικά σε ενσύρματα headphones. Ναι, ακόμα υπάρχει αυτή η επιλογή αλλά πλέον δεν είναι η μόνη. Διανύουμε την εποχή της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων με τα ασύρματα ακουστικά κεφαλής ή headphones να απολαμβάνουν πλέον την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Εδώ που τα λέμε, γιατί όχι; Το κόστος τους μόνο απαγορευτικό δεν είναι, η γκάμα τους έχει εξελιχθεί, οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν είναι τελευταίας γενιάς ενώ η ευελιξία και η άνεση που προσφέρουν είναι απλά ασύγκριτες. Τα ασύρματα premium headphones έχουν κυριαρχήσει πλέον στην αγορά και αποτελούν μονόδρομο αν είσαι λάτρης του καλού ήχου και δεν θέλεις περιορισμούς στις εμπειρίες ακρόασης. Γιατί να διαλέξεις όμως ένα τέτοιο και τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την έρευνα αγοράς σου;

Γιατί να επιλέξω ασύρματα premium headphones;

Οι λόγοι για τους οποίους αξίζει η αγορά ενός σετ premium ασύρματων ακουστικών είναι πολλοί. Εμείς θα επικεντρωθούμε σε 3 βασικούς που πιστεύουμε καλύπτουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους μουσικόφιλους:

Premium ήχος: Γιατί premium; Μα διότι ένας λάτρης του καλού ήχου υψηλής ανάλυσης σαν κι εσένα δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο! Ένα τέτοιο σετ θα σου προσφέρει πραγματικά κορυφαίες εμπειρίες ακρόασης. Με υποστήριξη των πιο προηγμένων bluetooth codecs και drivers, ο ήχος που φτάνει στα αυτιά σου είναι σχεδόν εφάμιλλος με του στουντιακού. Φτάνει να δώσεις βάσει στα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Ευελιξία: η ασύρματη φύση τους προσφέρει ελευθερία στις κινήσεις σου χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα ήχου. Δεν θα βάλεις απλά τέρμα στον βραχνά των καλωδίων, αλλά θα μπορείς να κινείσαι ελεύθερα χωρίς να "κουβαλάς" συνέχεια το smartphone ή το tablet, ενώ πολλά premium headphones υποστηρίζουν σύνδεση πολλαπλών συσκευών για να μπορείς και να εναλλάσσεσαι μεταξύ τους στο φτερό!

Προηγμένα features: τα περισσότερα ασύρματα premium ακουστικά έρχονται πλέον με μια πληθώρα top τεχνολογιών, από υποστήριξη hi-res audio και spatial audio μέχρι δυνατότητα τροποποίησης των audio profile σου. Πλέον μπορείς να φτιάξεις προσωποποιημένες ρυθμίσεις EQ ανάλογα τις προτιμήσεις σου, το είδος μουσικής ή τον περιβάλλοντα χώρο. Λειτουργίες όπως το ANC σε βοηθούν να βυθιστείς στη μουσική σου ενώ η συμβατότητα με voice assistants σου δίνουν περισσότερη ευελιξία.

Τέλος, κάτι που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο πια, είναι και η υψηλή τους αισθητική. Τα ακουστικά κεφαλής τελευταίας γενιάς είναι κομψά, συμπαγή, ελαφριά και ανθεκτικά, απόρροια των premium υλικών τους για να μην κουράζεσαι όσες ώρες και να τα φοράς. «SOUNDS GREAT!» θα μας πεις. Και εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε.

Τύποι premium ασύρματων ακουστικών

Σε πρώτη φάση, το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις, είναι να έχεις μια σχετική εξοικείωση με τους τύπους των premium ασύρματων ακουστικών που σε περιμένουν. Οι δύο πιο διαδεδομένοι τρόποι κατηγοριοποίησης έχουν να κάνουν: α) με τον τρόπο που τα ακουστικά τοποθετούνται στα αφτιά και β) με τον σχεδιασμό τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Βάσει τοποθέτησης

  • Open-back: Είναι τα σετ με ακουστικά, το πίσω τμήμα των οποίων δεν είναι πλήρως σφραγισμένο (διαθέτει συνήθως γρίλιες ή πλέγμα), επιτρέποντας σε αέρα και ήχο να περάσουν από μέσα του. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η φυσική χροιά και η χωρική αίσθηση του ήχου, ενώ δεν πιέζουν και τα αφτιά.
  • Closed-back: Πρόκειται για τα σετ με κλειστές πλάτες ακουστικών που εξασφαλίζουν την απομόνωση του χρήστη από το περιβάλλον γύρω του. Εξουδετερώνουν ως εκ τούτου αποτελεσματικότερα τους θορύβους, προσφέροντας καθαρότερο ήχο με βαθύτερο και απολαυστικότερο μπάσο.

Βάσει σχεδιασμού

  • Over-ear: Η τέλεια λύση για τους λάτρεις του καλού, ποιοτικού ήχου. Είναι μεγαλύτερου μεγέθους απ’ όλες τις άλλες προτάσεις, διαθέτοντας υπερμεγέθεις οδηγούς, ενώ χάρη στο ιδιαίτερο design τους, περικλείουν το αφτί, κόβοντας την επαφή με τον «έξω κόσμο» και χαρίζοντας καλύτερη αίσθηση του ήχου.
  • On-ear: Αν τα over-ear παραείναι ογκώδη και άβολα για σένα, τότε μπορείς να εξετάσεις τα on-ear. Δεν περιβάλλουν το αφτί αλλά «πέφτουν» επάνω του, προσφέροντας δυναμικό ήχο, χωρίς όμως να εξουδετερώνουν τους θορύβους από το περιβάλλον. Είναι αρκετά συμπαγή και πολλά διαθέτουν και αναδιπλούμενο σχεδιασμό.

Σημαντικός παράγοντας εδώ είναι η σωστή και άνετη εφαρμογή στον δικό σου τύπο αφτιών, πράγμα που είναι υποκειμενικό σε μεγάλο βαθμό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και να τα δοκιμάσεις από κοντά για να σιγουρευτείς ότι ταιριάζουν στα αφτιά σου.

Τι τεχνικά χαρακτηριστικά να προσέξω;

Ακόμα κι αν καταλήξεις στον τύπο ασύρματων ακουστικών που προτιμάς, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις προτού προχωρήσεις στην αγορά σου. Αρχικά δώσε βάση σε δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: την αντίσταση (impedance) και την ευαισθησία (sensitivity). Ο γενικός κανόνας λέει πως η πρώτη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη και η δεύτερη όσο το δυνατόν υψηλότερη. Η αντίσταση μας λέει πόση ισχύ χρειάζονται τα ακουστικά για να αποδώσουν σε υψηλή ένταση, ενώ η ευαισθησία ορίζει την ένταση του ήχου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ισχύος. Για πραγματικά σπουδαίο αποτέλεσμα, στόχευσε σε αντίσταση 8Ω (εκτός κι αν έχεις στουντιακό εξοπλισμό…) και ευαισθησία 110dB.

Συνεχίζουμε με τους οδηγούς. Από αυτούς εξαρτώνται όλα αφού ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν το ηλεκτρικό σήμα στον ήχο που φτάνει στα αφτιά σου. Και εδώ υπάρχει ένας γενικός κανόνας που θα σε βοηθήσει και λέει πως όσο πιο μεγάλος ο οδηγός, τόσο πιο ισχυρό το μπάσο που προσφέρει. Μη μείνεις όμως μόνο στο μέγεθος αλλά δώσε έμφαση και στο υλικό κατασκευής των οδηγών και επειδή, είπαμε, θες το καλύτερο χωρίς παραχωρήσεις, αναζήτησε μοντέλα με οδηγούς είτε μαγνητικού πεδίου, είτε ηλεκτροστατικούς. Το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει αφού πρακτικά πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία ήχου την προκειμένη στιγμή.

Το τρίτο τεχνικό στοιχείο με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς είναι η απόκριση συχνότητάς του και σε ένα βαθμό εξαρτάται και από την κατασκευή των οδηγών που αναφέραμε. Στην πράξη μιλάμε για το εύρος συχνοτήτων που μπορεί και αναπαράγει το σετ σου και που όσον αφορά τις δυνατότητες του ανθρώπινου αφτιού, είναι μεταξύ 20 και 20.000 Hz (ή 20 kHz, όπως θα δεις να αναφέρεται). Προτίμησε όσο το δυνατόν πιο επίπεδη (ή ουδέτερη) απόκριση συχνότητας έτσι ώστε ο ήχος που φτάνει στα αφτιά σου να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικός και πιστός. Αυτό σε γενικές γραμμές καθορίζει και το sound signature των headphones, αν δηλαδή ο ήχος τους είναι πιο μπάσος, balanced, "ζεστός", bright κλπ.

Κατά τα άλλα και όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, καλό θα ήταν να υποστηρίζεται το πρωτόκολλο Bluetooth 5.3 Low Energy (ή LE) για να είσαι καλυμμένος/η σε βάθος χρόνου απολαμβάνοντας λειτουργία με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και λιγότερες παρεμβολές. Αυτό θα σου δώσει και επιπλέον αυτονομία άρα περισσότερες ώρες ακρόασης. Από την άλλη, χαρακτηριστικά όπως η εξουδετέρωση θορύβου εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου όσον αφορά τον ήχο του περιβάλλοντος: αν θες να ακούς τι συμβαίνει γύρω σου, τότε μάλλον θα προτιμήσεις open-back ακουστικά αλλά τότε θα πρέπει να ξεχάσεις την εξουδετέρωση θορύβου αφού λόγω σχεδιασμού αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση, μιλάμε για την ενεργητική (ANC) και την παθητική εξουδετέρωση θορύβου. Η πρώτη εξαρτάται από τις τεχνολογίες που έχει ενσωματώσει ο εκάστοτε κατασκευαστής (συγκεκριμένα, έναν αριθμό μικροφώνων που ανιχνεύουν εξωτερικούς θορύβους τους οποίους εξουδετερώνουν μέσω της παραγωγής αντίθετων ηχητικών κυμάτων), ενώ η δεύτερη από τη μόνωση που επιτυγχάνεται βάσει του σχεδιασμού των ακουστικών και της εφαρμογής τους στο αφτί σου. Επιπλέον πολλοί κατασκευαστές premium headphones προσφέρουν spatial audio (3D audio). Εδώ ίσως θέλεις να ελέγξεις αν είναι συμβατό με τα format αρχείων ήχου ή τις streaming μουσικές πλατφόρμες που συνήθως χρησιμοποείς ενώ πρόσθετες λειτουργίες όπως φωνητικές εντολές και συμβατότητα με Alexa, Siri κλπ είναι ευπρόσδεκτες εφόσον τις χρησιμοποιείς.

Κορυφαίος ήχος χωρίς καλώδια

Πάνω απ’ όλα όμως, ένα σετ ασύρματων premium ακουστικών θα σου προσφέρει άνεση και ευκολία στην καθημερινότητά σου όταν βυθίζεσαι στην αγαπημένη σου μουσική. Είτε είσαι στον δρόμο πηγαίνοντας στον επόμενο προορισμό σου, είτε στο σπίτι κάνοντας δουλειές, είτε στο γραφείο παλεύοντας με spreadsheets και emails, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να φορέσεις τα headphones σου και να τα αφήσεις να σε ταξιδέψουν στα μέρη που ονειρεύεσαι. Ιεράρχησε τις προτεραιότητές σου, θέσε το budget σου, κάνε την έρευνα αγοράς σου κι αν κάπου κολλήσεις, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε περιμένουν για να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις!