Οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες που πρέπει να δεις

1 έτος πριν
Santa

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που άφησαν εποχή, και γιατί όχι, να τις ξαναδούμε φέρνοντας μνήμες από το παρελθόν. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ταινίες που ξεχωρίσαμε, χωρίς κάποια ιδιαίτερη σειρά.

Love Actually (2003)

Αφήνοντας κατά μέρος τη σκηνή με τις κάρτες που μπορεί να γίνει meme, το Love Actually δεν είναι τόσο γλυκόπικρο όσο υποδηλώνει η φήμη του. Ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Richard Curtis (Notting Hill) ειδικεύεται στις περίεργες αντιδράσεις, τα λεκτικά γκαγκ και τα πνευματώδη πειράγματα, χωρίς να λείπουν οι φθηνοί συναισθηματισμοί. Στους πρωταγωνιστές βλέπουμε τους Liam Neeson, Laura Linney, Emma Thompson και τον αείμνηστο Alan Rickman, που είναι όλοι παρόντες για να προσθέσουν κλάση και μελαγχολία, σε μία από τις πιο διαχρονικές ρομαντικές κομεντί.

Gremlins (1984)

Ίσως η πιο περίεργη ταινία της λίστας. Ναι, ο Γκίζμο είναι πολύ χαριτωμένος, αλλά τα ίδια τα γκρέμλινς είναι τρομακτικά μικρά τέρατα που σπέρνουν χαρούμενα τον όλεθρο, επιχειρώντας να σκοτώσουν τη μαμά του Billy πριν πάρουν το μάθημα που τους αξίζει. Χάρη στο έξυπνο σενάριο του μελλοντικού σκηνοθέτη του "Μόνος στο Σπίτι", Christopher Columbus, η  ταινία έχει το πνεύμα, το χάος και την αίσθηση της σκανταλιάς που διέκρινε την Amblin Entertainment του Steven Spielberg τη δεκαετία του '80, μια αισθητική που πρόσφατες ταινίες όπως το Jurassic World προσπάθησαν να επαναφέρουν με ανάμεικτα αποτελέσματα. Όπως αποδεικνύεται, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το πρωτότυπο - απλώς μην το δεις μετά τα μεσάνυχτα.

The Santa Clause (1994)

Στο “The Santa Clause”, ο Tim Allen βρήκε το τέλειο όχημα για το ξεχωριστό κωμικό του στυλ. Ως διαζευγμένο στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας που πρέπει να αναλάβει τη θέση του Άγιου Βασίλη αφού ο πραγματικός έπεσε από τη στέγη του, ο σταρ του Home Improvement δίνει ρεσιτάλ, αφήνοντας εποχή ως ένας από τους καλύτερους στο συγκεκριμένο ρόλο.

National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

Ό,τι έκανε το πρώτο "Vacation" για τα οικογενειακά ταξίδια με το αυτοκίνητο, το κάνει αυτή η τριλογία για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου και για όλο το άγχος, τον μαζοχισμό, την αμηχανία και τη ζεστασιά που προκαλεί κάθε εκτεταμένη συγκέντρωση της οικογένειας αυτές τις γιορτές. Ο  Chevy Chase παλεύει πολύ για να κάνει το σπίτι του το καλύτερα φωτισμένο στον πλανήτη, για να πάρει το μπόνους του στο τέλος του έτους, για να φτιάξει το δοκάρι, για να κρατήσει τον ξάδερφο Έντι μακριά, και πάει λέγοντας. Όμως τα βάσανά του θυμίζουν στους θεατές ότι η βαθιά πίστη στο εμπόριο των Χριστουγέννων μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη.

Home Alone (1980)

KEVIN! Μόνο ο John Huges θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τόσο εκκεντρική, σπαρταριστή ταινία με έναν ασυνήθιστο πρωταγωνιστή. Ο Hughes γεμίζει το Home Alone με πολλές εκκεντρικές λεπτομέρειες όπως την ταραντούλα του Buzz, το δείπνο με τη πίτσα, το χρυσό δόντι του Harry, τη ψεύτικη γκανγκστερική ταινία Angels with Filthy Souls, τον τύπο με το φτυάρι και πολλές πολλές παγίδες μέχρι να φτάσουμε στο μεγάλο φινάλε. Ως Kevin McCallister, ο Macaulay Culkin επιστρατεύει όλη τη γοητεία και την ευθυμία του Tom Hanks στο Big (αφαιρόντας 1,5 μέτρο), σε μια ερμηνεία σταθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ταινία έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες κομεντί όλων των εποχών.

Bad Santa (2003)

Υπάρχει πιο εύστοχη χριστουγεννιάτικη ταινία; Το σενάριο αυτής της ταινίας, γραμμένο από τους Glenn Ficarra και John Requa του Crazy Stupid Love (με ανεπίσημη συμβολή και από τους αδελφούς Coen), είναι ένα μάστερ σε μπαρόκ βωμολοχία, βάναυσες προσβολές και άσκοπη σκληρότητα. Αλλά αυτό που την κάνει να ζωντανεύει είναι η αίσθηση της σκανταλιάς και της μελαγχολίας που ο Billy Bob Thornton προσδίδει στον άτυχο χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη. Κανένας άλλος ηθοποιός δεν θα μπορούσε να μετατρέψει το "You ain't gonna shit right for a week" σε τόσο υπέροχη γιορτινή ποίηση.

It's a Wonderful Life (1946)

Με όλη την οικογένεια, την επιβεβλημένη ευθυμία και το eggnog, οι γιορτές είναι συχνά μια εποχή για θλιμμένη αυτοκριτική. Έτσι, είναι λογικό ότι ίσως η πιο δημοφιλής και παγκοσμίως αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία μιλάει για έναν αυτοκτονικό τύπο ονόματι George Bailey (Jimmy Stewart), ο οποίος τα βρίσκει μπαστούνια από τις δυνάμεις του καπιταλισμού, τις οποίες προσωποποιεί ένας πλούσιος, φαλακρός τραπεζίτης που του αρέσει να ονομάζει πράγματα με το όνομά του. Μόνο ένας άγγελος δεύτερης κατηγορίας, που στέλνεται από τους ουρανούς αφού δει μια ουράνια ανακεφαλαίωση της ζωής του George, μπορεί να τον σώσει.