Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εξουδετέρωση θορύβου

1 έτος πριν
person wearing anc earphones

Η εξουδετέρωση θορύβου αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα χαρακτηριστικά των headsets, των λεγόμενων TWS (true wireless stereo σαν να λέμε) και γενικώς κάθε είδους ακουστικών. Η αγορά πλέον βρίθει από προτάσεις που ισχυρίζονται πως μπλοκάρουν τους θορύβους περιβάλλοντος, προσφέροντας μία πιο άνετη και «πριβέ» εμπειρία ακρόασης. Κάποια μάλιστα ισχυρίζονται ότι διαθέτουν ενεργή εξουδετέρωση θορύβου, άλλα παθητική και ορισμένα υβριδική. Τι είναι και τι προσφέρει η καθεμία και τι οφείλει να γνωρίζει ο καταναλωτής πριν κάνει την επιλογή του; Έλα να τα δούμε ένα προς ένα αναλυτικά.

Ας μιλήσουμε για τον ήχο

Πριν αναφερθούμε στην εξουδετέρωση θορύβου και τους τύπους της, ας βεβαιωθούμε ότι γνωρίζεις τα βασικά για τον ήχο. Ο ήχος, που λες, είναι μία μορφή ενέργειας που μεταφέρεται με τη μορφή ηχητικών κυμάτων (κύματα που μεταφέρουν μηχανική ενέργεια) μόνο εφ’ όσον υπάρχει κάποιο μέσο -στερεό, υγρό ή αέριο. Αυτός είναι και ο λόγος που στο διάστημα δεν υπάρχουν ήχοι (ή μάλλον υπάρχουν αλλά όχι όπως τους αντιλαμβανόμαστε εμείς εδώ, στη Γη). Για τη μετάδοση του ήχου λοιπόν απαιτείται «κάτι». Αν μπεις σε ένα δωμάτιο από το οποίο αφαιρεθεί ο αέρας και ξαφνικά ένα ηχείο δίπλα σου αρχίζει να streamάρει μουσική, αυτό θα λειτουργεί μεν, όμως εσύ δε θα ακούς το παραμικρό, ακριβώς διότι δε θα υπάρχει αέρας για να φτάσει ο ήχος από την πηγή (ηχείο) στα αφτιά σου.

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε κάποια πράγματα για τον ήχο, πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τον μπλοκάρουμε. Διαθέσιμες έχουμε δύο επιλογές, αυτές που υποστηρίζουν την παθητική εξουδετέρωση θορύβου και την ενεργή. Στην πρώτη περίπωση μιλάμε απλά για την εξουδετέρωση ήχου που πετυχαίνουμε απλά φορώντας τα ακουστικά, ανάλογα με το πόσο καλά εφαρμόζουν στο αυτί μας.

Η ενεργή εξουδετέρωση θορύβου είναι αποτελεσματική ως επί το πλείστον με παρατεταμένους θορύβους που παραμένουν οι ίδιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διότι μόνο τότε προλαβαίνουν να αναλύσουν τον ήχο και να δημιουργήσουν τον «αντιήχο» πριν ο πρώτος αλλάξει σε κάτι άλλο. Γι’ αυτό και τα καταφέρνουν περίφημα με μηχανές (αεροπλάνων, πλοίων, αυτοκινήτων), βουητά και παρόμοιους ήχους αλλά όχι εξίσου καλά με ξαφνικούς θορύβους όπως ομιλίες, κλάματα μωρών, κόρνες κλπ. Τα συστήματα ANC είναι τέλεια για ήχους χαμηλής συχνότητας, μπάσους δηλαδή, αφού σε αντίθετη περίπτωση (μεσαίες και υψηλές συχνότητες) δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν καταλλήλως. Εδώ όμως πρέπει να μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η τεχνολογία ANC χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τη θέση του μικροφώνου/ων και τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται.

  • Ανατροφοδότούμενο ANC (Feedforward): Χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ένα μικρόφωνο που κοιτά προς τα έξω, η θέση του οποίου είναι σημαντική. Τα καταφέρνει καλύτερα απέναντι σε «γενικούς» θορύβους (π.χ. στον δρόμο) αλλά υστερεί σε θορυβώδη περιβάλλοντα, και χώρους με πολύ αέρα.
  • Οπισθοτροφοδοτούμενο ANC (Feedback): Το μικρόφωνο βρίσκεται μέσα στο ακουστικό, μπροστά από το ηχείο, αιχμαλωτίζοντας τους θορύβους που φτάνουν στο αφτί σου. Ανταποκρίνεται καλύτερα σε ήχους χαμηλής συχνότητας αλλά πάσχει όσον αφορά στους ήχους υψηλών συχνοτήτων.
  • Υβριδικό ANC (Hybrid): Αποτελεί συνδυασμό των δύο άλλων, χρησιμοποιώντας μικρόφωνα και στις δύο πλευρές των ακουστικών. Προσφέρει την καλύτερη εξουδετέρωση θορύβου αλλά έχει τη μικρότερη αυτονομία (λόγω μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας) και είναι μακράν η ακριβότερη τεχνολογία.

Ακόμα κι αν το ANC δεν μπλοκάρει εν τέλει 100% τους θορύβους περιβάλλοντος, τους μειώνει σημαντικά και αυτό είναι που μετράει αφού εξασφαλίζεται μία υγιέστερη για το αφτί εμπειρία ακρόασης (το να ακούς με την ένταση στο max σε βάθος χρόνου θα φθείρει την ακοή σου). Είναι όμως όλα ρόδινα με την ενεργή εξουδετέρωση; Όχι. Πέραν των ενεργειακών της απαιτήσεων, ασκεί έξτρα πίεση στους οδηγούς οι οποίοι πλέον έχουν διπλό ρόλο αφού καλούνται να αναπαράγουν τόσο τους ήχους που φτάνουν στα αφτιά σου, όσο και τους «αντιήχους» για την εξουδετέρωση των εξωτερικών θορύβων, κάτι που μοιραία επηρεάζει την απόδοσή τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που συστήνεται όταν δεν βρίσκεσαι σε θορυβώδη χώρο, να απενεργοποιείς τη σχετική λειτουργία, ώστε να απολαμβάνεις ανώτερο ήχο.

Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου

«Και τελικά, ποιο σετ TWS να πάρω»; Συγκεκριμένη απάντηση εδώ δεν υπάρχει, διότι ακόμα κι αν αφήναμε παρασάγγας τα λοιπά χαρακτηριστικά των προτάσεων που κυκλοφορούν στην αγορά ώστε να εστιάσουμε αποκλειστικά στην αποτελεσματικότητά τους ως προς την εξουδετέρωση των θορύβων περιβάλλοντος, τα αφτιά κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά! Άλλο σχήμα κόγχης, άλλη έλικα, άλλος τράγος, άλλο μέγεθος. Είτε headsets είτε earbuds, αυτό που μπορείς να κάνεις από πλευράς σου είναι μία ενδελεχής έρευνα αγοράς, διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα reviews και κατόπιν μία επίσκεψη στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ώστε να τα δεις από κοντά και να τα περιεργαστείς ώστε να διασφαλίσεις πως καλύπτουν τα «θέλω» και, κυρίως, τα αφτιά σου!