Οι gamers συνιστούν ένα από τα πιο δύσκολα καταναλωτικά κοινά. Είναι, βλέπεις, τρομακτικά απαιτητικοί, δίνουν έμφαση σε all-around εμπειρίες αποζητώντας κορυφαίες επιδόσεις σε κάθε τομέα και επιπρόσθετα, κάνουν και δύσκολα – μα πολύ δύσκολα – παραχωρήσεις. Τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε κατηγορία προϊόντων με τις τηλεοράσεις φυσικά να μην αποτελούν εξαίρεση. Τι πρέπει να προσέξει όμως κάποιος πριν αποκτήσει τηλεόραση για να απολαμβάνει τα αγαπημένα του video games; Σε ποια τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές οφείλει να εστιάσει και ποιες είναι εκείνες οι λειτουργίες που θα επηρεάσουν στον μέγιστο βαθμό την εμπειρία του;
Πάμε να τα αναλύσουμε όλα, ένα προς ένα.
Τύπος πάνελ
Στην αγορά θα βρεις πολλές διαφορετικές προτάσεις πάνελ. Η κορυφαία όλων είναι φυσικά η OLED. Βλέπεις, οι OLED τηλεοράσεις προσφέρουν τέλεια μαύρα και τρομερή αντίθεση χρωμάτων, ούσες έτσι τέλειες για σκοτεινούς χώρους και video games που δίνουν έμφαση στα γραφικά. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω TV αποτελούν και μονόδρομο καθώς οι άλλες τεχνολογίες ακολουθούν ούσες πολύ κοντά. Εναλλακτικά λοιπόν μπορείς να προτιμήσεις τις Mini LED οι οποίες αποδίδουν ακόμα καλύτερα σε φωτεινούς χώρους ενώ πολύ καλές περιπτώσεις και με άριστο value for money, τέλος, είναι και οι QLED.

Μέγεθος και ανάλυση
Προφανώς όσο πιο μεγάλη είναι μία τηλεόραση τόσο το καλύτερο, όμως θα πρέπει να ταιριάζει και στον χώρο σου. Εδώ το ερώτημα είναι κατά κύριο λόγο, σε ποιο δωμάτιο παίζεις; Αν μιλάμε για υπνοδωμάτιο, τότε η απόσταση που θα έχεις από αυτή θα είναι μικρότερη και άρα το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για το μέγεθός της. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι στο σαλόνι ή το γραφείο, τότε ανεβαίνεις σε περισσότερες ίντσες. Πόσες περισσότερες;
- Για απόσταση 1,5-2 μέτρα, κοιτάς μοντέλα 43-50 ιντσών
- Για απόσταση 2-2,5 μέτρα, κοιτάς μοντέλα 55 ιντσών
- Για απόσταση 2,5-3 μέτρα, κοιτάς μοντέλα 60-65 ιντσών
- Για απόσταση 3 μέτρα και άνω, κοιτάς μοντέλα τουλάχιστον 70 ιντσών
Όσο για την ανάλυση, δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε: in 4K we trust μιας που το 8K δεν θα πρέπει να σε απασχολεί καν.
Συνδεσιμότητα
Τα πράγματα είναι απλά: το HDMI 2.1 είναι εκ των ων ουκ άνευ, για τη σύνδεση τόσο κονσολών όπως Xbox Series X/S και PS5, όσο και υπολογιστών. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως υποστηρίζει εικόνα 4K στα 120 Hz, VRR και ALLM (θα αναφερθούμε σε αυτά παρακάτω, μην αγχώνεσαι) οπότε σε ό,τι αφορά το gaming είναι πρακτικά must. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κοιτάξεις για μοντέλα με δύο θύρες HDMI 2.1 όπως για παράδειγμα η XIAOMI S Mini 4K. Η συγκεκριμένη μάλιστα προσφέρει συν τοις άλλοις χαμηλά input lag και χρόνο απόκρισης, VRR και FreeSync Premium, ενώ έρχεται και με Game Boost για ολοκληρωμένες εμπειρίες gameplay.
Game bar
Τα τελευταία χρόνια, στα μοντέλα τηλεοράσεων που απευθύνονται στους λάτρεις των video games, η σχετικά απλοϊκή λειτουργία gaming (ξέρεις, το gaming mode) έχει πλαισιωθεί από τη game bar (θα τη δεις να αναφέρεται ποικιλοτρόπως), ένα μίνι HUD ενσωματωμένο στο περιβάλλον χρήστη της τηλεόρασης που δίνει στον παίκτη χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του παιχνιδιού που παίζει όπως τα FPS, το input lag και τη λειτουργία HDR, επιτρέποντάς του παράλληλα να ρυθμίσει διάφορους παράγοντες (π.χ. το VRR) με μία κίνηση. Πίστεψέ μας, θα το βρεις τρομερά χρήσιμο.

Ρυθμός ανανέωσης
Ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις στην τηλεόρασή σου, ως gamer, είναι ο ρυθμός ανανέωσης. Οι κονσόλες τελευταίας γενιάς και τα PC υποστηρίζουν υψηλές συχνότητες κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πιο ομαλή εικόνα για ρεαλιστικότερο gameplay και καλύτερες επιδόσεις από πλευράς σου. Στην πράξη κοιτάς για οτιδήποτε από 120 Hz και άνω όπως φερ’ ειπείν 144 Hz και 160 Hz. Η SAMSUNG ειδικά έχει αναπτύξει την τεχνολογία Motion Xcelerator για κρυστάλλινη εικόνα και ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα εξωφρενικά επίπεδα των 240 Hz! Ρίξε μια ματιά στην QLED QE55S95F 4K Vision AI και θα καταλάβεις τι εννοούμε.
Input lag
Τόση ώρα αναφερόμαστε στο input lag (ή καθυστέρηση εισόδου ελληνιστί) οπότε είναι μια καλή στιγμή να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό. Ουσιαστικά αποτυπώνει τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στο πάτημα ενός κουμπιού από πλευράς σου και την εκτέλεση της αντίστοιχης κίνησης στην οθόνη. Μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds ή ms) και για ανταγωνιστικές καταστάσεις, θες να είναι μικρότερο των 10 ms. Να θυμάσαι πως σε πολλές περιπτώσεις, η τιμή του input lag προσαρμόζεται με την ενεργοποίηση του game mode.
VRR
Το VRR ή Variable Refresh Rate συγχρονίζει τον ρυθμό ανανέωσης της τηλεόρασής σου με εκείνον του παιχνιδιού που παίζεις. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά λες αντίο σε screen tearing, το «σκίσιμο» της εικόνας που βλέπεις να σχηματίζεται στην οθόνη. Οι τρεις βασικές τεχνολογίες είναι τρεις: AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync και HDMI VRR. Όσο πιο πολλές διαθέτει η τηλεόρασή σου, τόσο το καλύτερο – π.χ. η καταπληκτική LG evo 48OLEDC4 έρχεται με AMD FreeSync Premium. Η κάθε κονσόλα υποστηρίζει τα εξής:
- Xbox Series X/S: AMD FreeSync, HDMI VRR
- PS5: HDMI VRR
- Switch: -
- PC: AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync, HDMI VRR

ALLM
Το ALLM ή Auto Low Latency Mode προσαρμόζει το latency της τηλεόρασης στην κατώτατη τιμή του με το που αντιληφθεί ότι το σήμα προέρχεται από video game. Η όλη διαδικασία γίνεται στιγμιαία και αυτόματα χωρίς εσύ να χρειαστεί να κάνεις το παραμικρό χάνοντας χρόνο σε μενού και ρυθμίσεις. Αν η τηλεόραση που επιλέξεις διαθέτει HDMI 2.1, τότε κατά 99% θα υποστηρίζει και ALLM αλλά σε κάθε περίπτωση έλεγξε τις προδιαγραφές της. Σε συνδυασμό μάλιστα με το VRR που αναφέραμε πιο πάνω, το ALLM μπορεί να κάνει… θαύματα!
Οπτικό πεδίο
Στο gaming υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα και αυτό είναι το οπτικό πεδίο. Κάποια ανταγωνιστικά online games «κλειδώνουν» την εν λόγω επιλογή, όμως πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένων πρακτικά όλων των solo games, σου δίνουν το ελεύθερο να παίξεις. Υπό νορμάλ συνθήκες, η τηλεόρασή σου δεν θα μπορούσε να σε βοηθήσει σε αυτό καθ’ ότι κλειδωμένη στο 16:9 εκτός και αν διαθέτεις μία πρόταση της TCL όπως την 65P7K με λειτουργία Superwide Gameview. Τι κάνει αυτή; Κατά βάση σου επιτρέπει να επιλέξεις λόγο διαστάσεων μεταξύ 16:9, 21:9 και 32:9 έτσι ώστε να αποκτήσεις το μέγιστο δυνατό πλεονέκτημα στο παιχνίδι σου.
Press Start με gaming TV στον ΓΕΡΜΑΝΟ
Με τη βοήθεια του αναλυτικού οδηγού μας, πλέον είσαι σε θέση να ξέρεις πού πρέπει να δώσεις βάρος πριν καταλήξεις στη νέα σου gaming TV. Το καλό για ‘σένα είναι πως οι προτάσεις που σε περιμένουν στην αγορά είναι πολλές, για κάθε γούστο, ανάγκη και τσέπη οπότε οι επιλογές σου μόνο περιορισμένες δεν είναι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περάσεις από ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή να μπεις στο germanos.gr και να κάνεις δικό σου το μοντέλο που προτιμάς στις καλύτερες τιμές, με δυνατότητα εξόφλησης σε άτοκες δόσεις και δόσεις χωρίς πιστωτική. Και μην κεχνάς πως με αγορά τηλεόρασης ή προβολέα αξίας από €249 και άνω μέχρι και τις 15 Ιουνίου, θα έχεις και 20% Payzy cashback εφόσον εξοφλήσεις με την payzy κάρτα σου!