Το tablet έχει εξελιχθεί σε μία από τις χρησιμότερες «all-around» συσκευές που μπορεί να έχει κάποιος στην κατοχή του. Ένα πραγματικό «πολυεργαλείο», ικανό να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη όσον αφορά στην ψυχαγωγία, την ενημέρωση, την επικοινωνία, την εργασία και την καθημερινότητα εντός και εκτός σπιτιού. Αν μάλιστα μιλάμε για ένα ακριβό και κατ’ επέκταση ισχυρό μοντέλο, τότε τα όσα μπορεί να κάνει κανείς μ’ αυτό είναι ακόμα περισσότερα, καθώς το tablet μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το laptop -με τα απαραίτητα περιφερειακά/αξεσουάρ και ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς αυτά.
Στον ΓΕΡΜΑΝΟ σε περιμένει η μεγαλύτερη γκάμα ισχυρών tablets στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Πριν, ωστόσο, επισκεφθείς ένα από τα καταστήματα του δικτύου ή το germanos.gr, οφείλεις να ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις. Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις και να ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός ισχυρού tablet.
Γιατί το θες;
Πριν εστιάσουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του tablet σου, ας μιλήσουμε λίγο για τη μεταξύ σας… σχέση. Για ποιον λόγο το θες ή, ορθότερα, πώς σκοπεύεις να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές του; Σε ενδιαφέρει να σχεδιάζεις και να σκιτσάρεις με άνεση; Θες να εναλλάσσεσαι μεταξύ των διαφόρων εφαρμογών που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου; Πρόκειται να αντικαταστήσεις με αυτό το laptop σου; Θες να έχεις κορυφαίες εμπειρίες θέασης και gaming απολαμβάνοντας συνδέσεις σε κορυφαίες ταχύτητες on the go; Όλα τα παραπάνω αποτελούν επαρκείς λόγους για να επενδύσεις σε ένα premium tablet, απλά όπως φαντάζεσαι, ανάλογα τη χρήση που σκοπεύεις να του κάνεις, θα πρέπει να δώσεις έμφαση και σε πολύ συγκεκριμένους τομείς. Με αυτό κατά νου λοιπόν πάμε να ασχοληθούμε με τα…
Τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις
Περνώντας στις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει το tablet σου, με δεδομένο ότι πρόκειται να ξοδέψεις ένα σεβαστό ποσό γι’ αυτό, είναι απολύτως λογικό να θέλεις τα καλύτερα. Ξεκινώντας από την οθόνη, δε θα σου μιλήσουμε τόσο για το μέγεθος, όσο για την ανάλυση, το πάνελ και τη φωτεινότητά της. Χρειάζεσαι μία οθόνη με όσο το δυνατόν πιο μεγάλη ανάλυση (τουλάχιστον 2160x1350 ή 2K) για να εργάζεσαι με άνεση και να σχεδιάζεις με απόλυτη ακρίβεια και υψηλή φωτεινότητα (400-480 nits) ώστε να τη χρησιμοποιείς ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Όσο για τον τύπο της, στόχευσε σε μία εκ των AMOLED, Super AMOLED, Liquid Retina ή Retina (οι δύο τελευταίες όσον αφορά στα iPad της APPLE).
Συνεχίζοντας, τον οκταπύρηνο επεξεργαστή θα πρέπει να πλαισιώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα RAM. Όσο πιο πολλή είναι η μνήμη, τόσο πιο άνετα θα μπορεί να διαχειρίζεται το tablet σου τις διάφορες εφαρμογές που έχεις ανοιχτές ανά πάσα στιγμή, προσφέροντάς σου μία ομαλότερη εμπειρία χρήσης. Τα 8 GB θα είναι η βάση, με τα 16 GB να κρίνονται ως η πλέον high-end επιλογή. Ως προς τον αποθηκευτικό χώρο, τα 128 GB είναι θεωρητικά η ελάχιστη ποσότητα που θα πρέπει να δεχτείς κι αυτό έχοντας κατά νου ότι το tablet σου δέχεται κάρτες μνήμης (ώστε να επεκτείνεις τη χωρητικότητά του) και πως θα χρησιμοποιήσεις κάποια υπηρεσία cloud για την αποθήκευση των αρχείων σου (iCloud της APPLE, OneDrive της MICROSOFT, Google Drive της GOOGLE ή άλλη).
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στο προφίλ συνδεσιμότητας του tablet σου, το οποίο οφείλει να είναι… έτοιμο για όλα, προσφέροντάς σου πλήρη ευελιξία. Η USB Type-C είναι η ασφαλέστερη ενσύρματη επιλογή. Το Wi-Fi 6E και το Bluetooth 5.1 ή 5.2 θεωρούνται επίσης απαραίτητα ενώ για ‘σένα που δε θες να μένεις ποτέ offline, το 5G είναι μονόδρομος. Ιδανικά το tablet σου θα πρέπει να ενταχθεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται στο υπάρχον οικοσύστημά σου. Αν φερ’ ειπείν επιλέξεις πρόταση του ίδιου κατασκευαστή με το smartphone και το smartwatch σου, θα εξασφαλίσεις μεταξύ άλλων εύκολο συγχρονισμό εφαρμογών και δεδομένων, κοινή χρήση αξεσουάρ κ.α.
Την προσοχή σου αξίζει ακόμα και η μπαταρία. Ποιος θέλει άλλωστε ένα tablet που ναι μεν διαθέτει αστείρευτες δυνατότητες αλλά δυσκολεύεται να αντέξει μία ολόκληρη ημέρα εργασίας; Εδώ υπάρχουν τρία πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις. Αρχικά η χωρητικότητα της μπαταρίας της συσκευής σου δε θα πρέπει να είναι μικρότερη των 10.000 mAh. Ο αριθμός αυτός από μόνος του όμως δε λέει τίποτα: αυτό που σε ενδιαφέρει πραγματικά, είναι η αυτονομία του tablet σου και αυτή εξαρτάται από τον τρόπο που διαχειρίζεται τους πόρους του. Ανάτρεξε στα χαρακτηριστικά που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής για να μάθεις περισσότερα. Το τρίτο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά είναι η φόρτιση, έτσι ώστε να γλιτώσεις το «περίμενε». Δες αν υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση (όσο πιο πολλά W, τόσο το καλύτερο) και σε πόση ώρα γεμίζει μέχρι ενός σημείου η μπαταρία.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων προτίμησε ξεκλείδωμα μέσω δακτυλικού αποτυπώματος ή κάμερας υπερύθρων ενώ αν υπάρχει και προστασία από νερό και σκόνη σε κάποιον βαθμό (πάντα βάσει κλίμακας IP) είναι ευπρόσδεκτη.
Δύο χρήσιμα «extras» που καλό θα ήταν να έχεις υπ’ όψιν
Ένα ισχυρό tablet χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις τα κατάλληλα περιφερειακά ή αξεσουάρ προκειμένου να αναδείξει το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του. Ένα εξ αυτών είναι το πληκτρολόγιο. Ναι, το ξέρουμε ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με το πληκτρολόγιο που εμφανίζεται στην οθόνη, όμως ας είμαστε ειλικρινείς: αν θες να γράφεις κείμενα, μακροσκελή emails και παρουσιάσεις, το πληκτρολόγιο είναι «must». Τα περισσότερα πληκτρολόγια για tablets έρχονται ενσωματωμένα σε θήκες μεταφοράς προσφέροντας έτσι 2-σε-1 υπηρεσίες. Μη σε αποθαρρύνει η τιμή: δες τι προσφέρει το κάθε μοντέλο, έλα στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να το δοκιμάσεις και προτίμησε αυτό που σε βολεύει περισσότερο.
Αρκετά σημαντικό είναι και το stylus (η γραφίδα, ελληνιστί). Αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο να κρατήσεις σημειώσεις γρήγορα και με απόλυτη φυσικότητα, ακριβώς όπως θα έκανες αν κρατούσες στα χέρια σου ένα τετράδιο ή σημειωματάριο. Για τους designers, η γραφίδα συνιστά εκτός των άλλων το βασικό εργαλείο της δουλειάς τους, ούσα ό,τι πρέπει για σκίτσα και σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση, δώσε έμφαση στα επίπεδα πίεσης: όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο (για κανέναν λόγο μην πέσεις κάτω από τα 2048). Κάποια tablets, τέλος, υποστηρίζουν και ποντίκι: μολονότι πολλά πληκτρολόγια έρχονται με ενσωματωμένο touchpad, το ποντίκι θα σου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη άνεση.