Η αγορά ενός high-end smartphone δεν είναι εύκολη υπόθεση. Βλέπεις, δε μιλάμε απλά για την αγορά ενός καινούριου κινητού αλλά για μία κανονική επένδυση σε μία συσκευή που θα σε καλύψει ό,τι κι αν ζητάς σε βάθος χρόνου, προσφέροντάς σου μία κορυφαία από κάθε άποψη εμπειρία χρήσης. Ως εκ τούτου, πριν πάρεις την απόφασή σου θα πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτή έχοντας εξετάσει όλες τις παραμέτρους -και όταν μιλάμε για ένα «τεχνολογικό θαύμα» αξίας κάμποσων εκατοντάδων ευρώ τότε, πίστεψέ μας, είναι αρκετές. Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις δικιά σου την επόμενη premium συσκευή smartphone σου από τον ΓΕΡΜΑΝΟ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά & προδιαγραφές
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσεις φυσικά είναι πως η συσκευή που έχεις επιλέξει θα είναι σε θέση να σου προσφέρει μία απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης για χρόνια. Ως εκ τούτου και σε συνδυασμό με το κόστος της φυσικά, δε θα πρέπει να συμβιβαστείς με τίποτε λιγότερο από απλά… το καλύτερο! Στο διά ταύτα λοιπόν, στοχεύεις σε μία πρόταση που ενσωματώνει system-on-chip τελευταίας γενιάς (τον πιο πρόσφατο Exynos, Kirin ή Snapdragon, ανάλογα με το SoC που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε κατασκευαστής) με οκταπύρηνο επεξεργαστή και τουλάχιστον 8 GB RAM (αν θες τη γνώμη μας, κάνε all-in και προτίμησε 12 GB). Η χωρητικότητα θα πρέπει να είναι 256 GB για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ενώ στα της συνδεσιμότητας, Wi-Fi 6E και 5G είναι πλέον «must».
Σε ό,τι αφορά την οθόνη, θες όσο το δυνατόν ποιοτικότερο πάνελ και συγκεκριμένα OLED, Dynamic AMOLED ή Liquid Retina, έτσι ώστε να απολαμβάνεις χρώματα ολοζώντανα και ρεαλιστικά με κορυφαία αντίθεση και σπουδαία φωτεινότητα. Το smartphone σου θα πρέπει να προσφέρει και υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας, ιδανικά στα 120 Hz, έτσι ώστε η όλη εμπειρία θέασης και χρήσης να είναι ακόμα πιο ομαλή. Το μέγεθός της είναι σχετικό, αφού το σημαντικότερο αναφορικά με αυτό, είναι η συσκευή να εφαρμόζει καλά και σταθερά στο χέρι σου, κάτι που καθορίζεται από το κέντρο βάρους της. Υπολόγισε πάντως πως θα βρεθείς λίγο πάνω από τις 6,2 ίντσες σε διαγώνιο.
Ως προς τις κάμερες, θες έναν συνδυασμό από τουλάχιστον τρεις στην πίσω όψη (ευρυγώνια, υπερευρυγώνια, τηλεφακός/βάθους/macro), αν και το βασικό εδώ είναι οι επιδόσεις. Η συσκευή σου θα πρέπει να μπορεί να τραβά ευκρινείς λήψεις ανεξαρτήτως φωτεινότητας και συνθηκών, καθώς επίσης και 4K βίντεο με HDR (με όσο το δυνατόν υψηλότερο αριθμό καρέ/δευτερόλεπτο). Στην πρόσοψη, μία κάμερα 12 MP με λειτουργίες AI θα πρέπει να είναι το ελάχιστο που θα δεχθείς. Μην αμελήσεις, τέλος, να δώσεις έμφαση στη μπαταρία, η χωρητικότητα της οποίας δε θα πρέπει να είναι μικρότερη των 5000 mAh. Εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν λειτουργίες ταχείας και ασύρματης φόρτισης για μεγαλύτερη ευελιξία.
Στυλ & στιβαρότητα
Το θέμα του look είναι καθαρά υποκειμενικό. Στη high-end κατηγορία βέβαια, όλες οι προτάσεις αποπνέουν έναν ιδιαίτερο, premium αέρα. Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως δε μιλάμε άλλωστε για απλά smartphones αλλά για πραγματικά status symbols, οπότε οι κατασκευαστές δίνουν σπουδαίο βάρος στην εμφάνισή τους. Το κινητό σου θα πρέπει να διαθέτει προστασία από νερό και σκόνη βάσει πιστοποίησης IP. Στα χαρακτηριστικά του, θα δεις μία ένδειξη του τύπου IP68, IP57 κλπ. Ο πρώτος αριθμός μετά τα γράμματα «IP» αντιπροσωπεύει την προστασία από την εισχώρηση στερεών και ο δεύτερος από την υγρασία. Όσο πιο μεγάλοι είναι αυτοί, τόσο το καλύτερο (στο παράδειγμά μας δηλαδή, η IP68 είναι καλύτερη της IP57).
Κάποιοι κατασκευαστές ισχυρίζονται πως επιλεγμένα μοντέλα πληρούν τις προδιαγραφές του αμερικανικού στρατιωτικού προτύπου MIL-STD-810G, αντέχοντας σε πτώσεις και κραδασμούς και λειτουργώντας υπό αντίξοες συνθήκες. Εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση έχεις ένα ακόμα bonus, αφού το smartphone σου θα έρχεται με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην φθορά από την καθημερινή χρήση (σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι αυτό που λέμε «rugged»). Ευρύτερα διαδεδομένη πάντως είναι η χρήση προστατευτικού Corning Gorilla Glass σε οθόνες και πλάτες συσκευών -ένα επίσης χρήσιμο χαρακτηριστικό.
Οικοσύστημα
Κακά τα ψέματα, κατά την αγορά του νέου σου smartphone καλείσαι να επιλέξεις «στρατόπεδο». iOS ή Android; Κι αν προσχωρήσεις στο Android, ποιον κατασκευαστή θα εμπιστευτείς; Κάτι που πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου, ιδίως εφ’ όσον μιλάμε για μία συσκευή «σεβαστής» αξίας, είναι τα διαθέσιμα οικοσυστήματα. Τι εννοούμε με τη λέξη «οικοσύστημα»; Οι συσκευές και οι υπηρεσίες του ίδιου κατασκευαστή, είναι απολύτως λογικό να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.
Ένας κάτοχος iPad και iPhone για παράδειγμα μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες όπως αυτόματο συγχρονισμό αρχείων και εφαρμογών, κοινή χρήση περιφερειακών, απομακρυσμένο έλεγχο συσκευής κ.α. καθ’ ότι μιλάμε για συσκευές του ίδιου κατασκευαστή (APPLE). Αντίστοιχα ένας κάτοχος συσκευών HUAWEI θα εκμεταλλευτεί τις λειτουργίες άμεσης σύνδεσης και εύρεσης των ακουστικών HUAWEI FreeBuds Pro του.
Επιλέγοντας λοιπόν smartphone, εξέτασε προσεκτικά τι άλλες συσκευές, συστήματα και πλατφόρμες διαθέτεις ή σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις.
Έξτρα υπηρεσίες & αξεσουάρ
Με την αγορά του smartphone σου βεβαιώσου πως αυτό θα είναι «θωρακισμένο» απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί η καθημερινή χρήση -ακόμα κι αν μιλάμε για συσκευή με υψηλά στάνταρ κατασκευής όπως αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Πλαισίωσέ το με την κατάλληλη θήκη καθώς επίσης και προστατευτικό τζάμι ή μεμβράνη οθόνης για να παραμείνεις cool ακόμα κι όταν αυτό σου γλιστρήσει κατά λάθος από τα χέρια. Ακόμα πάντως κι αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα όταν το smartphone σου θα βρίσκεται εκτός εγγύησης (ή σε περίπτωση που δεν καλύπτεται από αυτή), μην τα βάψεις μαύρα: ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι δίπλα σου με την υπηρεσία G Service. Οι εξουσιοδοτημένοι τεχνικοί μας θα εξετάσουν προσεκτικά τη συσκευή σου, θα διορθώσουν ό,τι πρόβλημα υπάρχει και θα στην επιστρέψουν σαν καινούρια και μάλιστα με εγγύηση καλής λειτουργίας!
Αξία μεταπώλησης
Για το τέλος αφήσαμε κάτι που με τον καιρό ολοένα και περισσότερος κόσμος προσέχει: την αξία μεταπώλησης της συσκευής. Σύμφωνοι, το τελευταίο που σκέφτεσαι παίρνοντας για πρώτη φορά στα χέρια σου το καινούριο σου κινητό, είναι να το πουλήσεις. Σε περίπτωση όμως που αποφασίσεις να περάσεις στο επόμενο μοντέλο εν καιρώ, τι γίνεται; Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, γι’ αυτό κι εσύ καλό θα ήταν να ελέγξεις την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Δες φερ’ ειπείν τις τιμές πώλησης του αμέσως προηγούμενου μοντέλου από αυτό που σκοπεύεις να πάρεις και σύγκρινέ τις με εκείνες του ανταγωνισμού. Ζύγισε το… σήμερα (χαρακτηριστικά, προδιαγραφές και λειτουργίες) με το αύριο (αξία μεταπώλησης) και κάνε την κατάλληλη επιλογή!