Κατ’ αρχάς ψυχραιμία. Ούτε ο πρώτος είσαι, ούτε ο τελευταίος που του πέφτει σε νερό το smartphone. Συμβαίνει και μάλιστα αρκετά συχνά. Τα περισσότερα ατυχήματα με βρεγμένα smartphones σημειώνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κάτι απόλυτα λογικό μιας που όσο να ‘ναι ερχόμαστε πιο κοντά στο υγρό στοιχείο. Τα τελευταία χρόνια βέβαια οι κατασκευαστές προσπαθούν όσο μπορούν να περιορίσουν το εν λόγω φαινόμενο λανσάροντας συσκευές με προστασία στο νερό. Πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας, θα μας επιτρέψεις να ανοίξουμε μία μεγάλη παρένθεση προκειμένου να αποσαφηνίσουμε μία σημαντική λεπτομέρεια.
Τι σημαίνει «αδιάβροχο» smartphone;
Αρκετοί κατασκευαστές ισχυρίζονται πως τα μοντέλα τους έρχονται με προστασία στο νερό. Δυστυχώς όμως, μερίδα του καταναλωτικού κοινού αντιλαμβάνεται τον ισχυρισμό αυτό ως ένδειξη αδιαβροχοποίησης της συσκευής. Μέγα λάθος. Κατά καιρούς μάλιστα δικαστήρια και επιτροπές έχουν επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα σε εταιρείες κατηγορώντας τις για παραπλάνηση των καταναλωτών σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα των συσκευών τους στο νερό.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να προσδιορίσεις τις αντοχές ενός smartphone στη διείσδυση του νερού στο εσωτερικό του, είναι η κλίμακα IP (από τα αρχικά των λέξεων ingress protection ή «προστασία εισόδου» στα Ελληνικά). Πρόκειται για έναν κωδικό δύο αριθμών που ακολουθούν τα γράμματα «IP»: το πρώτο ψηφίο αφορά τα στερεά (π.χ. σκόνη) ενώ το δεύτερο τα υγρά. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός, τόσο καλύτερα προστατευμένη είναι η συσκευή.
Έτσι, το IP45 προδίδει «προστασία από στερεά σώματα μεγαλύτερα του 1 χιλ.» και «προστασία από πίδακες νερού απ’ όλες τις κατευθύνσεις με περιορισμένη διείσδυση». Το IP68 προσφέρει «πλήρη προστασία από την είσοδο σκόνης» και «πλήρη προστασία από εμβάπτιση μακράς διάρκειας σε συγκεκριμένη πίεση». Πέραν των ανωτέρω, μην παραλείψεις να διαβάσεις τα «ψιλά γράμματα» που αναφέρουν τις δοκιμές στις οποίες έχει υποβληθεί μία συσκευή καθώς και τις ακριβείς πιστοποιήσεις που φέρει. Όταν ο κατασκευαστής της π.χ. ισχυρίζεται ότι αυτή διαθέτει προστασία από το νερό, μιλά για γλυκό νερό ή και θαλασσινό;
Αν με βάση τα παραπάνω το smartphone σου δε διαθέτει την προστασία που επιθυμείς, μην ξεχνάς ότι μπορείς να το πλαισιώσεις με μία αδιάβροχη θήκη η οποία θα το προστατέψει εξ ολοκλήρου από το νερό. Ενδεχομένως να πρέπει να κάνεις κάποιες παραχωρήσεις σε επίπεδα design και λειτουργικότητας αλλά τουλάχιστον θα ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Το smartphone έπεσε σε νερό! Τώρα;
Εν πάση περιπτώσει, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, η περιορισμένης προστασίας από το νερό συσκευή σου βρέθηκε σε αυτό. Είτε άδειασε επάνω της ένα ολόκληρο ποτήρι νερό, είτε σου έπεσε στη μπανιέρα -δεν έχει σημασία. Το κακό έγινε! Οι κινήσεις που θα σου περιγράψουμε στη συνέχεια θα καθορίσουν το αν αυτό έχει πιθανότητες να συνεχίσει να σε υπηρετεί πιστά ή θα πρέπει να σκεφτείς την αγορά καινούριου γι’ αυτό δώσε βάση και διάβασε πολύ προσεκτικά.
Εν αρχή ην το backup
Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε κάτι μπορεί να πάει στραβά, σου επισημαίνουμε -για άλλη μία φορά μέσα από το G Blog- τη σημασία του backup. Αν δεν ξέρεις πως να το κάνεις, δες εδώ για Android και εδώ για iPhone. Κάνε αντίγραφα ασφαλείας και μάλιστα συχνά. Αν το ξεχνάς ή βαριέσαι, αυτοματοποίησε τη διαδικασία ώστε αυτή να γίνεται μόνη της όσο πιο συχνά γίνεται -ει δυνατόν ημερησίως. Με τον τρόπο αυτό θα είσαι σίγουρος πως ό,τι και να συμβεί, ακόμα κι αν επιφέρει απώλεια ή αχρήστευση της συσκευής σου, τα δεδομένα και οι πληροφορίες σου θα παραμείνουν ασφαλή, έτοιμα να σε ακολουθήσουν στο επόμενο smartphone σου. Backup λοιπόν. Μην το αμελήσεις.
Πρώτες βοήθειες
Το κινητό σου λοιπόν έπεσε σε νερό. Αρχικά απομάκρυνέ το από το νερό και απενεργοποίησέ το αμέσως. Το τελευταίο που θες είναι το νερό να φτάσει σε κάποιο ενεργό κύκλωμα -εκεί μιλάμε για game over. Χρησιμοποίησε μία πετσέτα ή ένα μαντήλι και στέγνωσέ το όσο καλύτερα μπορείς. Μη βάλεις σε καμία περίπτωση πιστολάκι μαλλιών αφού θα σπρώξει το νερό ακόμα πιο βαθιά στο εσωτερικό του. Αν η συσκευή σου διαθέτει αφαιρούμενα μέρη όπως π.χ. κάρτα SIM ή κάρτα μνήμης, αφαίρεσέ τα. Αν μιλάμε για θαλασσινό νερό, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού τα άλατα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη διάβρωση σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και με άλλα υγρά όπως αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά (όσο κι αν σ’ αρέσει η ζάχαρη, το smartphone σου την απεχθάνεται).
Φέρε το στους ειδικούς!
Στο internet θα βρεις διάφορα… γιατροσόφια. Κάποιοι λένε ότι αρκεί να αφήσεις τη συσκευή σου για ένα βράδυ μέσα σε ένα δοχείο με ρύζι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορείς να μαζέψεις το νερό και την υγρασία με βαμβάκι και μπατονέτες ή τοποθετώντας το smartphone σου πλάι σε καλοριφέρ ή θερμάστρα. Μην ακούσεις κανέναν. Όσο περισσότερο χρόνο χάνεις, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν και η συσκευή και τα δεδομένα σου. Αυτό που χρειάζεσαι είναι η βοήθεια των ειδικών και εδώ είναι που το G Service του ΓΕΡΜΑΝΟΥ μπορεί να σε βοηθήσει. Επικοινώνησε άμεσα μαζί μας στο 210 800 6000 και φέρε το smartphone σου στο πλησιέστερο κατάστημα του δικτύου.
Οι εξουσιοδοτημένοι τεχνικοί μας θα σκύψουν πάνω από το πρόβλημά σου, θα εξετάσουν προσεκτικά τη συσκευή σου και θα σε πληροφορήσουν για τις επιλογές σου. Να είσαι σίγουρος πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να γλιτώσουν τα δεδομένα σου και να επισκευάσουν τη συσκευή σου χρησιμοποιώντας γνήσια ανταλλακτικά (εφόσον χρειαστεί) και κρατώντας σε διαρκώς ενήμερο για την πορεία των εργασιών. Για όσο χρόνο το smartphone σου δε θα βρίσκεται στα χέρια σου, θα σου παραχωρηθεί δανεική συσκευή αντικατάστασης ώστε να διαταραχθεί όσο λιγότερο γίνεται η καθημερινότητά σου και όταν πλέον αυτό είναι έτοιμο, θα σου παραδοθεί με εγγύηση καλής λειτουργίας.
Με λίγα λόγια τι κάνω;
Συνοψίζοντας λοιπόν, πολύ πριν η συσκευή σου αντιμετωπίσει πρόβλημα λόγω πιτσιλιών, διαρροής ή… βουτιάς, φρόντισε να κάνεις την απαραίτητη προεργασία δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας του περιεχομένου σου. Αν -ο μη γένοιτο- συμβεί το απευκταίο, τότε απομάκρυνέ την από το νερό, σκούπισέ τη με μία στεγνή πετσέτα όσο πιο καλά γίνεται (μην αρχίσεις να την τινάζεις, θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα) και αφαίρεσε κάρτες SIM και μνήμης. Επικοινώνησε με τον ΓΕΡΜΑΝΟ και φέρε τη συσκευή σου όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πλησιέστερο κατάστημα ώστε να την ελέγξουν οι έμπειροι, εξουσιοδοτημένοι τεχνικοί μας και να σε πληροφορήσουν για τις επιλογές σου.
Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πάντως, σκέψου την επιλογή να ασφαλίσεις τη συσκευή σου. Με την υπηρεσία G Insurance, είσαι καλυμμένος/η ό,τι κι αν συμβεί στην αγαπημένη σου συσκευή!