Όσο περνούν τα χρόνια, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας κυλά με εμάς πίσω από μία οθόνη: υπολογιστή, tablet, smartphone, τηλεόρασης, δεν έχει σημασία. Μαζί με τις ώρες που περνούμε σε ημερήσια βάση έχοντας το βλέμμα μας σε μια οθόνη μας, αυξάνονται και οι φωνές των ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την υγεία των ματιών μας.
Το πρόβλημα της υγείας των ματιών
Όλο και κάτι θα έχεις ακούσει για τη «βλαβερή μπλε ακτινοβολία». Πρόκειται για έναν τύπο φωτός που εμπίπτει στο ορατό φάσμα και χαρακτηρίζεται από το μικρό μήκος κύματος (380-500 nm όταν ολόκληρο το ορατό φάσμα εκτείνεται μεταξύ 380 και 740 nm) και την υψηλή ενέργειά του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η πραγματικά βλαβερή μπλε ακτινοβολία, είναι εκείνη που βρίσκεται μεταξύ 415 και 455 nm.
Όσο για το τι μπορεί να προκαλέσει; Παρατεταμένη έκθεση σε αυτή έχει συνδεθεί με ξηρά μάτια, πονοκεφάλους, ακόμα και θολή όραση. Η βλαβερή μπλε ακτινοβολία επηρεάζει ακόμα το βιολογικό ρολόι (βλ. κιρκάδιο ρυθμό) έχοντας ως αποτέλεσμα ύπνο κακής ποιότητας και χειρότερη ποιότητα ζωής. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι και σε εκφυλισμό ωχράς κηλίδας και κατ’ επέκταση σταδιακή απώλεια της όρασης.
Οι paper screens και οι διαφορές τους από τις LCD
Κάπως έτσι λοιπόν μας προέκυψαν οι paper screens, το λεγόμενο e-paper, απόρροια των προσπαθειών διαφόρων κατασκευαστών τις τελευταίες δύο δεκαετίες να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο οθόνης τόσο φιλικό προς τα μάτια, όσο το χαρτί. Οι paper screens, όπως προδίδει και η ονομασία τους, είναι οθόνες που μιμούνται την υφή και την εμφάνιση του χαρτιού. Έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε μία νέα κατηγορία συσκευών, τα e-book readers ή e-readers που ναι μεν εγκαινίασε η SONY με το Librie το 2004, όμως έβαλε για τα καλά στις ζωές μας η AMAZON το 2007 με το Kindle.
Οι διαφορές των paper screens με τις οθόνες LCD είναι αρκετές, απόρροια των διαφορετικών τεχνολογιών στις οποίες βασίζονται (περισσότερα για το τεχνικό κομμάτι, οσονούπω). Οι paper screens έχουν περιορισμένη γκάμα χρωμάτων και μικρότερη ανάλυση, ωστόσο χάρη στην υψηλότερη αντίθεση είναι τέλειες για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι τρομερά ενεργειακά αποδοτικές για λόγους που θα εξετάσουμε παρακάτω (και άρα φιλικότερες απέναντι στο περιβάλλον), αλλά και πολύ πιο ανθεκτικές -οι αντοχές τους στη φθορά συγκριτικά με τις γυάλινες είναι εντυπωσιακές.
Η τεχνολογία πίσω από τις paper screens
Παρ’ ό,τι η ορολογία paper screen χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις οθόνες που μιμούνται το χαρτί, στην πραγματικότητα η τεχνολογία στην οποία βασίζονται εκείνες, δεν είναι απαραίτητα η ίδια. Ο εκάστοτε κατασκευαστής ενδέχεται να βασίζεται σε δική του υλοποίηση, επιτυγχάνοντας το -ίδιο σε γενικές γραμμές- τελικό αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο.
- Αρχικά υπάρχουν οι ηλεκτροφορητικές οθόνες (EPD) που βασίζονται σε μικροκάψουλες με λευκά και μαύρα σωματίδια, θετικά και αρνητικά φορτισμένα κατ’ αντιστοιχία. Με την εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου, αυτά μετακινούνται επάνω σε μία ανακλαστική επιφάνεια δημιουργώντας εικόνες που παραμένουν στατικές χωρίς να απαιτούν περαιτέρω ενέργεια.
- Οι οθόνες EWD χρησιμοποιούν έλαια διαφόρων χρωμάτων. Με την εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου, η τάση στην επιφάνεια των ελαίων αλλάζει, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και το χρώμα του. Οι οθόνες αυτές έχουν ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης σε σχέση με άλλες paper screens.
- Υπάρχουν οθόνες που βασίζονται στην ίδια αρχή με τις EWD όμως αντί για έλαια χρησιμοποιούν άλλα υλικά και μηχανισμούς (π.χ. συνδυασμό ελαίων και νερού). Αυτές ονομάζονται electrofluidic (ηλεκτρορευστές) και συνήθως προσφέρουν υψηλότερους ρυθμούς αντίθεσης.
Οι παραπάνω είναι οι πιο διαδεδομένες τεχνολογίες, αφού υπάρχουν κι άλλες (οθόνες χοληστερικών υγρών κρυστάλλων ChLCD, M-PCM, IMOD, ηλεκτροχρωμικές κ.α.) που όμως θα τις συναντήσεις σπανιότερα.
Τα υπέρ και τα κατά
Αν τα παραπάνω σου φάνηκαν υπερβολικά τεχνικά, μην ανησυχείς: αυτά που πρέπει να θυμάσαι και στα οποία αξίζει να εστιάσεις, είναι τα πλεονεκτήματα των paper screen tablets με πρώτο και καλύτερο την προστασία που εξασφαλίζουν στα μάτια. Η παντελής απουσία οπίσθιου φωτισμού και της γυαλάδας μίας τυπικής οθόνης, έχει ως αποτέλεσμα η χρήση της να είναι απόλυτα ξεκούραστη, ακόμα κι όταν μιλάμε για παρατεταμένη χρήση -όπως για παράδειγμα κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου. Μία paper screen εξ άλλου προσφέρει και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία χάρη στην ευρύτερη γωνία θέασής της, ακριβώς όπως θα συνέβαινε αν κρατούσες στα χέρια σου ένα βιβλίο.
Κάτι που εκπλήσσει ευχάριστα πολλούς νέους κατόχους tablet με paper screen είναι η άνεση με την οποία μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Και πάλι, οι παραλληλισμοί με τα βιβλία δεν είναι τυχαίοι… Τέλος, κάτι διόλου αμελητέο είναι η σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας: όπως προείπαμε, από τη στιγμή που μία εικόνα σχηματιστεί στην επιφάνεια μίας τέτοιας οθόνης, δεν απαιτείται περαιτέρω ενέργεια για την προβολή της, κάτι που χαρίζει σε tablets με paper screen αυξημένη αυτονομία.
Μία paper screen πρακτικά εξαλείφει τη βλαβερή μπλε ακτινοβολία, αποτελώντας έτσι την καλύτερη δυνατή επιλογή για όσους περνούν ώρες επί ωρών διαβάζοντας μπροστά στην οθόνη του tablet τους (από βιβλία και δοκίμια, μέχρι σημειώσεις και εργασίες). Μπορεί ακόμα να γίνει η καλύτερη -και ασφαλέστερη- παρέα για το χρονικό διάστημα πριν τον βραδινό ύπνο: αντί να υποβάλλεις τα μάτια σου στο «μαρτύριο» της οθόνης του smartphone μέχρι να σε πάρει ο ύπνος στο κρεβάτι, μπορείς κάλλιστα να αρχίσεις να χρησιμοποιείς ένα paper screen tablet. Ξεκίνα να αξιολογείς την ποιότητα της ξεκούρασής σου με τη βοήθεια ενός wearable και θα δεις αποτελέσματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Είναι όμως όλα ρόδινα με τις paper screens; Φυσικά και όχι. Σε γενικές γραμμές οι paper screens δεν έχουν την ίδια ποιότητα εικόνας με τις LCD, ιδίως αν τις συγκρίνεις με τις τελευταίας γενιάς OLED: πιο υποτονικά χρώματα, μικρότερος βαθμός λεπτομέρειας, ένα «κλικ» πιο κακή ποιοτικά εικόνα γενικά. Στα δε tablets με paper screen, η γκάμα των διαθέσιμων apps είναι προς το παρόν αρκετά περιορισμένη, μειώνοντας έτσι τη χρηστικότητα των εν λόγω συσκευών. Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τις paper screens προς ώρας, έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητά τους: η τεχνολογία στην οποία βασίζονται είναι καινούρια και ως εκ τούτου, οι προτάσεις που υπάρχουν στην αγορά είναι λίγες και, δυστυχώς για εσένα, ακριβότερες από τις αντίστοιχες LCD. Τουλάχιστον με τον καιρό αυτό το τελευταίο θα αρχίσει να διορθώνεται…
Δύο προτάσεις που αξίζει να δεις
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να έχεις αντιληφθεί πλήρως τα πλεονεκτήματα της paper screen για τα μάτια σου, οπότε τι θα έλεγες να εξετάζαμε δύο tablets που σε περιμένουν στον ΓΕΡΜΑΝΟ και το germanos.gr και θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη;
TCL NXTPaper 10s
Το NXTPaper 10s 4/64GB WiFi, το οποίο θα βρεις αποκλειστικά στον ΓΕΡΜΑΝΟ, αποτελεί μία πραγματικά ριζοσπαστική συσκευή αφού συνδυάζει την ξεκούραστη εμπειρία θέασης ενός e-reader με το περιβάλλον και τις λειτουργίες ενός tablet, προσφέροντάς σου τα πλεονεκτήματα και των δύο κόσμων. Πρόκειται για ένα tablet 10,1 ιντσών το οποίο ξεχωρίζει χάρη στην οθόνη του, η αίσθηση της οποίας είναι εφάμιλλη με εκείνη του χαρτιού -για την ακρίβεια, θα είναι λες και διαβάζεις, σχεδιάζεις ή γράφεις σε χάρτινες σελίδες! Η TCL τα κατάφερε εφαρμόζοντας μία σειρά από προστατευτικά φίλτρα τα οποία περιορίζουν τη βλαβερή μπλε ακτινοβολία και δημιουργούν μία αντιθαμβωτική επιφάνεια για άνετη χρήση ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους και μάλιστα, χωρίς να επηρεάζεται ούτε η απόκριση της οθόνης στα αγγίγματά σου, ούτε η ποιότητα των χρωμάτων της. Ως εκ τούτου θα είσαι σε θέση να διαβάζεις, να κρατάς σημειώσεις, να streamάρεις περιεχόμενο και γενικώς, να κάνεις ό,τι θα έκανες σε ένα Android tablet χωρίς το παραμικρό πρόβλημα!
LENOVO Smart Paper
Το Smart Paper 10,3" WiFi 4/64GB είναι η έξυπνη λύση από τη LENOVO που θα στείλει μια για πάντα τετράδια, σημειωματάρια, μπλοκ και λοιπά φύλλα στο συρτάρι. Μιλάμε για μία συμπαγή συσκευή η οποία είναι ιδανική για σημειώσεις, ανάγνωση και σχέδιο. Η οθόνη των 10,3 ιντσών είναι τύπου e-ink, χαρίζοντας στο Smart Paper σπουδαία αυτονομία. Η LENOVO το έχει πλαισιώσει με θήκη μεταφοράς και γραφίδα Smart Paper Pen 4096 επιπέδων πίεσης, κορυφαία απόκριση και αίσθηση χαρτιού. Το καλύτερο; Λειτουργεί μέσω ηλεκτρομαγνητισμού, δίχως να απαιτεί δηλαδή φόρτιση. Τα κείμενά σου ψηφιοποιούνται αυτόματα, με τη συσκευή να μπορεί να αποθηκεύσει τοπικά έως και 50.000 σελίδες έχοντας και δυνατότητα χρήσης/συγχρονισμού με cloud. Το Smart Paper περιλαμβάνει επιπλέον ημερολόγιο και αριθμομηχανή ενώ δίνει πρόσβαση στο Ebooks.com (και κατ’ επέκταση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ebooks) και το email σου. Υποστηρίζει Bluetooth 5.2 και Wi-Fi (802.11ac) και φορτίζει μέσω USB 2.0 Type-C.